Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    25-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel

    xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

    Afgrijselijk lelijk soms, maar ook betoverend mooi, zo vond ik onze hoofdstad gisteren. En daartussen lagen ook nog eens alle mogelijke gradaties.

     

    We waren er al om 10 uur ’s morgens en dat is ideaal op zo’n zomerse zondag als gisteren. Verkeer was er de hele voormiddag nauwelijks, we betrapten ons erop dat we vaak midden op straat liepen.

    Door ons ontdekt – het is te zeggen : het is er al bijna 250 jaar, maar wij waren er nooit eerder geweest-  : het Martelaarsplein, met de zetel van de Vlaamse minister-president aan één korte zijde van dit groot rechthoekig plein, de andere zijden alle bebouwd met witte classicistische gebouwen en 3 gedenktekens op het stille, gekasseide plein. De gebouwen hebben jaren staan verkommeren, maar het grootste gedeelte is nu gerestaureerd en ademt een indrukwekkende sfeer.

     

    Verdere bijzondere ontdekkingen waren :

    -Op de binnenkoer van een restaurant het enige stukje dat er bovengronds nog van de Zenne in Brussel te zien is en veel leven stroomde er precies niet meer door, maar ’t was wel uniek, natuurlijk.

    -Het museum van het beeldverhaal, gehuisvest in een voormalig warenhuis, ontworpen door Horta. We bezochten het museum zelf niet, maar konden toch een kijkje in de prachtige hal nemen.

    -Het 360° panorama over de stad, vanop de dakverdieping van Parking 58.

     

    Tegen twee uur hadden we tien kilometer in de benen en een gebraden kiekske in onze buik. Toen werd het tijd om naar Anderlecht af te zakken voor het “Dansjuweel” een wedstrijd waar de ambassadeurs van Vlaamse folklore uitgekozen worden.

    Voor Herman was dit een aangename verplichting en ik ging met plezier mee kijken.

    En het was de moeite waard! De tijd dat Vlaamse volksdans “handje-klap en voetje-stap” was, lag voor de aanwezige groepen in een zeer ver verleden. Wij kregen van elke groep een spektakel van 25 minuten te zien, een suite van goed uitgevoerde dansen meestal met een live orkestje erbij, soms doorspekt met zang en vaak goed “geacteerd”.

    De Wilrijkse groep “De Kegelaar”, waarvoor wij gingen supporteren, werd héél verdiend een van de drie ambassadeurs en och, misschien ben ik wel een beetje chauvinistisch, maar ik vond ze écht de beste, lang voordat de jury haar uitspraak had gedaan.

     

    Tot mijn groot plezier kregen we tot slot een gastoptreden van de Nederlandse groep “Piet Hein”, die ik twee jaar geleden in Letland enkele keren had zien dansen. Dé perfecte mix van volksdans, moderne dans en theater, begeleid door uitstekende folk-muzikanten.

     

    Als we na afloop in de inkomhal nog met iemand staan te praten, zien we 2 dansers van de Piet Hein-groep verscheidene keren met pak en zak heen en weer lopen. Als ik vraag of ze nog veel moeten inladen, zeggen ze dat ze niet meer weten waar hun auto geparkeerd staat : aan de voor-of achteringang van het centrum, vandaar al dat over en weer geloop...

    Herman neemt de jongeman mee in onze auto om in de omliggende straten te gaan zoeken, terwijl ik bij Claudia en de pakken blijf wachten. Ondertussen is het helemaal donker en het stel moet nog naar Nijmegen! Alle andere Nederlandse dansers zijn al vertrokken.

    De mannen blijven lang weg en het loopt al naar negen uur als Claudia er ineens aan denkt, dat iemand van de groep weet waar zij geparkeerd stonden, gelukkig heeft ze diens telefoonnummer in haar GSM zitten en oef! ...de man kan een juiste beschrijving geven van waar hun auto staat : niet zo ver van de achterkant van het theater natuurlijk!

    Dus bel ik Herman op, dat ze mogen stoppen met zoeken en terugkeren.

     

    De dansers zien nogal op tegen de terugweg, omdat ze ‘s morgens al erg verkeerd hadden gereden, dus stellen we voor dat ze ons zullen volgen : over Antwerpen moeten we immers allebei. Snel-snel wordt alles ingeladen, in de vlucht bedankt en dan wèg! want het is laat en ze hebben nog een heel eind rijden voor de boeg.

     

    We geraken Anderlecht goed uit en ook op de ring rond Brussel zie ik hen voortdurend achter ons hangen en dezelfde manoeuvers uitvoeren. Maar hier is het ondanks de zondag en het late uur toch erg druk en als we de afrit voor Antwerpen nemen komt er ineens een bus tussen, we zijn ze kwijt!

    O, wat erg! Ik hoop maar dat ze nog gezien hebben dat we afsloegen...verderop zijn de aanduidingen gemakkelijk te volgen.

     

    Ik blijf naar hen uitkijken tot we thuis zijn en lig er de hele nacht van te woelen...

    Alleen de voornaam van het meisje had ik toevallig gehoord,  we konden onderweg dus ook niet bellen om te vragen waar ze zich bevonden.

    Vanmorgen heb ik de website van de groep opgezocht en er een berichtje opgezet met de vraag of ze veilig zijn aangekomen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    28-09-2006
    Oef, die domme hollanders
    shalom Paz, gelukkig, gelukkig waren jullie er voor de Piet Heiners ! Ze dansen goed, maarrr, oh jee, oh jee Lang leve de mobieltjes en de moderne techniek, ik lachte me weer een "kriek". Tineke. 1

    28-09-2006 om 20:43 geschreven door tineke


    26-09-2006
    ..
    Dat Musje toch, ik wilde juist hetzelfde schrijven. Ons eigen volksdansen kunnen thuis niet op veel bijval rekenen, te klompenachtig, boerkes en boerinnekes. Behalve dan bij de kenners. In het buitenland worden ze des te meer geapprecieerd. Sant in eigen land enz...

    26-09-2006 om 14:28 geschreven door Ludovikus


    ..
    zo ken ik u hé, altijd de helpende hand, ge zijt toch een schatje. Ik ben blij te horen dat de Vlaamse volksdansen een beetje vrolijker worden, vond het vroeger maar zo-zo vergelken met bv. de Russen. Er mocht gerust een beetje meer 'oemf' bij. Sorry voor vandaag, maar ik bel je later nog wel met verdere uitleg. Dag lieveke,

    26-09-2006 om 14:13 geschreven door bojako


    haha...
    Gij zotte mus! ik kon er goed mee lachen, heb ondertussen gelukkig bericht gekregen (via hun website en email) dat ze vlot zijn thuisgeraakt. Kus

    26-09-2006 om 13:23 geschreven door paz


    25-09-2006
    Rondedans
    Vandaag gelezen in Gazet van Antwerpen;
    Vanmorgen om 05.00h. Nederlands koppel opgemerkt die een folkloristische dans deden op de Brusselse Singel.
    Ingezonden door slaecht karakter...... Kusje!!!!

    25-09-2006 om 21:52 geschreven door huismusje/troubadoerke




    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!