Woensdag 18 februarixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Om 10 uur op, douchen en naar de ontbijtzaal : een ruimte onder pannendak met zicht op het zwembad.  
We hebben de keuze uit toast met ei en jam, noedelsoep, gebakken noedels of gebakken rijst.
Als drank is er koffie, thee of appelsiensap.
Ik ga even mijn mails checken in de internetruimte en het thuisfront wordt verwittigd van onze aankomst in Bali.
PJ en Lief komen vertellen dat ze een auto hebben gehuurd om naar Bali Zoo te rijden.
We vertrekken rond één uur met een dolle rit door Kuta, waar ons hotel is, naar de bergen. Het is overal razend druk met al die brommertjes
 
en door het gebrek aan verkeersregels, of liever nog : door het feit dat iedereen de bestaande regels aan zijn laars lapt. Doorlopende witte strepen, rode lichten, voorrangsregels : ze lijken alle onbestaande. Bovendien wordt hier links gereden, wat ook al een heel ander beeld geeft.
PJ is gelukkig een uitstekend chauffeur. Zelf zou ik hier nooit willen rijden en van Herman zou ik het ook niet willen, t is hier echt gekkenwerk.
met 5 op de brommer!
Hoe druk ook, tussen het samenraapsel van gebouwtjes(veelal in ruines of halfweg), kraampjes, het vuil en de verkeerschaos, is hier zon overdadige plantengroei, dat het toch nog iets moois heeft.
Bali Zoo is duur naar Indonesische normen : ik betaal 65 euro voor ons vieren. Het is wel een mooi park en je komt zeer dicht bij de dieren.  We zien een witte tijger die gisteren 2 welpjes kreeg, spijtig dat de fotos ervan niet zo duidelijk zijn. De tijgervader loopt in een aanpalend perk en heeft maar één voorpoot. We zagen ook een grote komodovaraan.
Bij het restaurant is het meet-and-greet met verschillende dieren : een beerkat (of wast een katbeer?), een tijgerwelp van 3 maanden, een vliegende hond (grote vleermuis)
Lief is dol op dieren en wil ze allemaal wel eens vasthouden.
 
Later rijden we naar het Apenwoud in Ubud.
Dit oerwoud is prachtig, met gigantische bomen, rotskloven met riviertjes, lianen, en apen apen apen
Wij hebben gelukkig geen voederbanaantjes gekocht, want wie dat wel deed, was niet meer gerust. We zagen hoe de bananen bij een man uit de broekzakken werden gescheurd. 
Het mooiste aan dit bezoek vond ik de natuur : zo overweldigend is dit tropisch oerwoud
iets als Bobbejaanland : even betoverend, maar nu oneindig veel groter en écht!
In Ubud wil PJ een pateeke gaan eten. Dat doen we in Café Mokka, waar ze echt lekkere patisserie hebben.
Dan volgt een lange, lange rit terug om de vakantiewoonst van PJ en Lief eens te bekijken. Die ligt in een domein met zwembad. Een heel mooie ruime bungalow, zeer spaarzaam ingericht. Lief haalt bij een warung (eetstalletje) banaan-en groentebeignets, die willen we bij het zwembad eten met een drankje, maar nauwelijks gezeten is er plots weer zon stortbui.
We rennen naar de gemeenschappelijke zitruimte, waar allerlei tafels en zetels staan op weer zon glanzende tegelvloer.
Hier blijven we zon uurtje. Ondertussen is het 10 uur geworden en tijd dat we terug ons bed inkunnen. De kinderen brengen ons met de huurauto naar het hotel. Wandelen zit er hier niet in, ze zeggen dat het te gevaarlijk is : nauwelijks trottoirs en crazy verkeer
Op Java schijnt het zelfs nog erger te zijn.
Niemand gaat hier tevoet, beweren ze. Hoe oudere mensen dat moeten doen, snap ik niet. Op die duizenden brommertjes zitten niet zelden man, vrouw en één of meerdere kindjes.
Bali is hoofdzakelijk Hindoe. Overal , bij elke ingang of deur, of bv op een wastafel, staat een mandje, schaaltje of bananenblad, waarop een klein arrangement van voedsel en bloemen, soms ook een wierookstokje, als offer om de goden gunstig te stemmen.
Je moet oppassen dat je er niet gewoonweg op trapt.
PJ moet op Bali blijven tot zijn paspoort in orde is. Nadien vliegen we samen nog een week naar Java. We mogen bij zijn baas blijven logeren. PJ zegt wel dat Java ons zal tegenvallen, maar we willen toch zien waar hij woont en werkt en de hoogtepunten van Java bezoeken. We zullen wel een auto (met chauffeur!) huren voor de uitstappen daar.
|