Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    24-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachten, Plantages, Vulkaan in de regen, Besakihtempel

    Dinsdag 24 februarixml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Onze chauffeur en gids staan ruim op tijd op de hotelparking te wachten. We betalen het saldo en vertrekken eerst naar Tohpati, een batikatelier.Image Hosted by ImageShack.us
    Image Hosted by ImageShack.us

                            Image Hosted by ImageShack.us
    We bewonderen de verschillende bewerkingen van de batik, die soms tot 10 verschillende kleuren krijgen en waslagen die telkens in kokend water moeten uitgewassen worden, vooraleer een nieuwe kleur kan worden bijgevoegd. Ook Ikat-weven is hier te zien.

    Daarna worden we uiteraard naar de grote winkel geleid. Dit is een zeer keurige grote zaak, die Westers aandoet, tenminste qua inrichting, niet wat de koopwaar betreft. Omdat ik al een sarong had gekocht bij de heetwaterbronnen, kopen we hier niets.

     

    Verder naar Celuk, waar we een zilversmidatelier zouden moeten zien. Het enige dat we hiervan merken is één kamertje waar 3 vrouwen een beetje zilver zitten te solderen. Snel-snel worden we naar de grote verkoopzaal gebracht, waar een massa glazen toonkasten vol zilveren juwelen staan. Ik word zo ambetant van de verkoper, die bijna neus aan neus met me staat en vanalles wil uithalen, dat ik niet meer rustig kan kiezen en absoluut geïrriteerd geraak. Na vijf minuten beslis ik om hier niet te kopen en gewoon langs de kasten te wandelen, natuurlijk op de voet gevolgd door die nare man.

     

    De volgende halte is bij de werkplaats van de houtsnijders in Mas. We zien beelden snijden uit ebbenhout, mahonie, hibiscus (2kleurig) en krokodilboomhout (bijna wit). Image Hosted by ImageShack.us
    We wandelen rustig door de winkel en kunnen redelijk ongestoord rondkijken. Er zijn heel mooi gemaakte dingen bij, die van groot vakmanschap getuigen, maar daarom passen ze nog niet in ons interieur.

     

    Yuda, onze chauffeur-gids, spreekt vrij verstaanbaar Engels. Hij is 30 jaar en komt uit een dorp in het noorden, is in Kuta terecht gekomen om zijn brood te verdienen, of beter gezegd : zijn rijst, want brood vind je hier zelden. Hij heeft een vrouw en een zoontje van 1.5 jaar. Zijn vrouw werkt niet buitenshuis, hij heeft een vast inkomen van 500.000 Rupiah per maand, maar door de tours komt er soms nog eens evenveel bij en dat is goed, vindt hij zelf. Dit betekent  dat hij in de beste omstandigheden omgerekend 67 euro per maand verdient.

    Agus is een jongen van 19, gids in opleiding, zo wordt ons gezegd. Hij kent geen Engels, maar haalt de tickets, knoopt onze sarongs om als we op de heilige plaatsen komen, opent de schuifdeur van de auto en houdt de paraplu boven ons hoofd, voor de zoveelste tropische regenbui.

     

    We waren met bloedheet weer vertrokken, maar later zou het er met bakken gaan uitvallen. De bergwegen lijken meer op rivieren.

     

    We bezoeken de Goa-tempel met de olifantengrot, dit is een meditatieplaats in een Ganesjheiligdom (god met de olifantskop). Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
    Die tuinen rond de tempels zijn onveranderd mooi en zeer verzorgd. Image Hosted by ImageShack.us
    Maar trappen , trappen en nog eens trappen! Meestal zijn de treden ook nog eens zeer hoog.
    Image Hosted by ImageShack.us
                                        Image Hosted by ImageShack.us

     

    Bij Tegalalang stappen we uit om de rijstterrassen te zien. Prachtig! Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us
    Maar eens te meer word je geen seconde gerustgelaten door verkopers van oud tot zéér jong.

     

    In Udjung bezoeken we een koffieplantage, eigenlijk een botanische tuin met allerlei specerijen als kaneel, vanille, kruidnagel, cacao, betelfruit, kardemom, slangenvelvrucht (heel lekker, Lief had het ons al eens laten proeven)
    Image Hosted by ImageShack.us

    Onze Yuda weet nogal wat van de planten. Na ons wandelingetje door de plantage komen we bij een open plek, waar een vijftal mensen koffie en cacao zit te roosteren in metalen schalen boven een vuurtje, of de geroosterde bonen fijnstampt in een vijzel.Image Hosted by ImageShack.us

    Een hoogzwangere vrouw schenkt aan tafel verschillende drankjes uit om te proeven : limoen-kaneel, chocolade-koffie, moka-kaneel-cacao, gemberthee…heel lekker allemaal. De gewone koffie beviel ons nog het minst.

    We kopen limoenthee en moka-kaneeldrank.

     

    En dan gaat de tocht naar de vulkaan. Maar wat het hoogtepunt van onze tocht moest worden, verzuipt in de tropische stortbui. Als we in Kintamani aankomen, is er alleen maar een witte wolkenmuur te zien.

    In het hooggelegen restaurant krijgen we een uitstekend Balinees buffet : zoveel als je wilt, koffie en thee inbegrepen, voor 60.000 Rph. Onze serveerster is zo content met haar fooi, dat ze ons nog 2 handvollen vers fruit brengt : een trosje kleine bananen, wat rambutan(soort lychee) en mandarijnen. Voor onderweg, zegt ze.

    En eindelijk klaart het wat op!

    Mount Batur komt bijna volledig uit de wolken tevoorschijn, enkel Mt Agung, de grootste vulkaan, kunnen we niet zien. Maar het uitzicht is wel onbetaalbaar.
                           Image Hosted by ImageShack.us

     

    Ons laatste bezoek vandaag is aan de Besakih-tempel, de hindu moedertempel van Bali.

    Yuda verwittigt ons dat hijzelf niet op de site mag gidsen. Hij zegt dat als we een gids willen –die zeer opdringerig zijn- vooraf een duidelijke prijs moeten afspreken en als we het niet willen, dat we dan best doen alsof we geen Engels verstaan. Dat blijkt een goed advies te zijn. We spreken platvloms en doen dat met de glimlach. De gidsen ter plekke zien er boos uit, maar laten ons na enige tijd toch met rust, idem dito voor de verkopers. Prettig is dat allemaal niet, maar dit is wel een erg mooi gelegen tempel, helemaal uit zwarte lavasteen, gouden biezen en rieten daken, opgetrokken tegen een steile helling. Ook hier weer is de tempelsite een prachtig onderhouden park.
                                 Image Hosted by ImageShack.us

     Image Hosted by ImageShack.us
                                     Image Hosted by ImageShack.us

    Het is nu heel wat koeler en onze jongens hebben kippenvel als we onderweg uitstappen om nog wat foto’s te maken. Dat is sterk…voor mij is het nu precies goed van temperatuur, ik denk dat het toch nog altijd 25° is.

    In twee uur rijden we terug naar Kuta. Yuda en Agus krijgen een welverdiende fooi (die hun maandloon moet goedmaken) en iedereen is tevreden.

    Daarmee is ons geld weeral op. Seffens drentel ik nog even naar de geldautomaat.

     

    Tegen 19u30 komen PJ en Lief naar ons. Ze zien er allebei stralend uit, hoewel PJ zegt nog wat slapjes te zijn. Morgen moet hij zijn vingerafdrukken gaan zetten, hopelijk krijgt hij dan ook ineens zijn paspoort…

    Lief vertrekt morgen terug naar België.
    Image Hosted by ImageShack.us
    Samen gaan we nog wat drinken in de Kopi Pot : yoghurts en milkshakes, zittend in de kussen op een van die grote tafels-onder-een dakje. Nadien willen de kinderen nog een cocktail gaan drinken, maar we laten hen ondereen feesten en gaan zelf nog onze “zwembabbel” doen in de pool van hotel Sorgawi (dat betekent Paradijs, vertelde onze gids van vandaag).

    Hewel, zo ziet het er wel een beetje uit, ook al is binnen alles redelijk camelot…

    Gisteren was men in de gang een lek in het dak aan het dichten : het water spoelde langs de binnenmuren en de lichtschakelaars… De kleerkastdeur wordt met een kartonnetje ertussen dichtgehouden, slechts één van de 2 nachtkastlampen heeft een lampje zitten enz… Maar toch ja : een beetje paradijs.

     

    Het zwemmen deed weeral deugd, zo rustig door het water glijden, met de sterren boven ons…en dan bedenken dat het in België nog vriest!

     

    PJ en Lief komen nog even langs na hun cocktails. Ik geef mijn Dimitri Verhulst mee (om op haar terugvlucht te lezen), en aan PJ onze paspoorten en geld voor onze vliegtickets naar Java.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    16-03-2009
    ..
    oef ik stond flink wat achter, ofwel schrijf jij in een ongelooflijk snel tempo.
    Ik vond de nieuwe short van Herman op die laatste foto wel heel origineel dat was om zijn familie juwelen fris te houden bij die warmte zeker?
    Nogmaal ongelooflijk bedankt voor mijn prachtig verjaardagsgeschenk, ene verkoper die jullie toch heel gelukkig gemaakt hebben en mij ook. Ik vind het zo spijtig dat ik zaterdag niet thuis was - en wat betreft mijn deur videobel, (ons telefoontje werd gisteren onderbroken ) - een goede vriendin die helemaal uit Zoersel mij komt bezoeken, met of zonder geschenk, laat ik nooit voor de deur staan hoor! Die beveiliging is voor heel andere mensen, maar dat weet je beslist. Nog een heel dikke knuffel en kus en hopelijk kom je nog eens snel op bezoek.

    16-03-2009 om 10:12 geschreven door bojako


    *
    Ik had het kunnen weten, tijdens zo'n mooie reis kan je niet blijven stilzitten. Ik had dan ook heel wat bij te lezen en te wandelen door je mooie foto's. Maar ik ben paraat nu. Waar gaan we nu naartoe? Dikke knuffels.

    16-03-2009 om 09:59 geschreven door huismusje


    zoveel indrukken op zo'n korte tijd..
    Jullie hebben blijkbaar toch het max. uit de reis weten te halen Paz... Je had mij al éen en ander verteld maar toch blijf ik geboeid lezen en die foto's vullen je verhaal goed aan.. Ik ga nu slapen want de pijp is uit na de invasie hier ( smile)Groetjes

    16-03-2009 om 00:14 geschreven door Natoken




    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!