We zouden zweren dat Data Driven er iets mee te maken heeft, maar neen, het komt uit een echt persbericht van een echt persbureau: we eten kaas omdat we het lekker vinden. 99,8 procent eet graag kaas, voor driekwart van de mensen is dat meteen ook de reden om het te kopen.
Kaas is het eerste wat Nederlanders missen als ze op vakantie gaan. Bij Belgen is dat eerder chocolade.
Vrouwen en jongeren verkiezen verse kaas, mannen en 55-plussers blauwschimmelkaas.
Kaas en charcuterie zijn even populair als broodbeleg.
Onze noorderburen doen hun weinig flatterende bijnaam 'kaaskoppen' alle eer aan: daar eet 36 procent van alle mensen kaas. In België is dat maar 27 procent.
Andere redenen om kaas te kopen zijn: om altijd iets in huis te hebben (45 procent), het is multifunctioneel in de keuken (40 procent) en omdat het gezonde stoffen als calcium bevat (39 procent).
Soorten kaas Kaasliefhebbers eten vooral halfharde kazen (zoals jonge kaas). Op de tweede plaats komt zachte kaas (70 procent), gevolgd door harde kaas (58,5 procent) en de helft eet ook smeerkaas (49 procent). 27 procent van de Belgen eet elke dag kaas. Onze noorderburen doen hun weinig flatterende bijnaam 'kaaskoppen' alle eer aan: daar eet 36 procent van alle mensen dagelijks kaas.
Harde kaas, geitenkaas en roomkaas zijn populairder in het zuiden van ons land. Vrouwen en jongeren verkiezen verse kaas, mannen en 55-plussers blauwschimmelkaas.
Jong versus belegen Onder de halfharde kazen is de jonge kaas de populairste (64 procent). Jong belegen (31 procent) en belegen (26 procent) hebben minder aanhangers.
Belgen kopen de halfharde kaas in sneetjes, terwijl Nederlanders een blok kopen en met de kaasschaaf in de weer gaan.
Kaas en brood Kaas wordt vooral gezien als broodbeleg (45 procent), bij het ontbijt of het middagmaal. Toch is het niet het belangrijkste broodbeleg, want charcuterie scoort even hoog (beide 32 procent). Naar de populariteit van choco werd niet gepeild.
Vrouwen verkiezen wel vaker kaas op hun boterhammen dan mannen, en dit zowel in België als Nederland. Gemiddeld eten we 44 gram of twee sneetjes kaas per dag.
Gratin Op de tweede plaats dient kaas voor gratins (40 procent), zoals bij witloof, op de derde plaats dient kaas als diner (kaas- en wijnavond) of aperitiefhapje (31 procent).
Vakantie Tot slot werd ook gepeild naar welke producten het meest gemist worden op vakantie. Voor een kwart van de Belgen is dat kaas, maar bij Nederlanders staat het op de eerste plaats met 63 procent.
Belgen missen eerder chocolade (55 procent), frieten (52 procent) en bier (38 procent). Bij Nederlanders wordt kaas op een veilige afstand gevolgd door drop en bitterballen (beide 28 procent).
|