Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

20-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedichten en popmuziek.

Gedichten en popmuziek

Teksten rijmen zodat je ze makkelijk kunt onthouden

 

In de middeleeuwen kon het volk niet lezen. Toch bestond de behoefte om belangrijke gebeurtenissen of wijze lessen over te dragen van generatie op generatie, zodat ze niet vergeten zouden worden.

Verhalen werden van mond tot mond doorgegeven, in plaats van te worden opgeschreven. Om het onthouden van deze verhalen makkelijker te maken werden ze in rijmvorm gegoten. Ook werden ze vaak melodieus voorgedragen. De eerste gedichten waren dus eigenlijk liederen.

Geheugen
Een voorbeeld van een verhaal dat uit de middeleeuwen komt is het lied van de heer Halewijn. Dit lied gaat over een vrouwenmoordenaar, die uiteindelijk door een koningsdochter wordt onthoofd. Een ander voorbeeld is het Egidiuslied, waarin een overleden vriend wordt bezongen. De dichters in de middeleeuwen kenden veel meer liederen uit hun hoofd. Veel dichters kenden vele duizenden dichtregels uit het hoofd. Dichters hadden mede daarom een groot aanzien.

bedenker van het Wilhelmus

Wilhelmus
Het schrijven zingend voordragen van liederen hield niet op na de middeleeuwen. Ook in de 16e en 17e eeuw schreef men nog gedichten die gezongen werden bij allerlei gelegenheden zoals huwelijken en verjaardagen. Een beroemd voorbeeld van een historisch gedicht is het Wilhelmus. Veel van deze gedichten werden gemaakt op bestaande populaire melodieën, zo is het Wilhelmus gebaseerd op psalmen. Dit waren melodieën die bij een groot publiek bekend waren, waardoor het lied makkelijk aansloeg.

Volks- en kunstliederen
In de 19e eeuw ontstond er een onderscheid tussen het volkslied en het kunstlied. Het volkslied vertolkte, vaak in eenvoudige taal, een groepsgevoel en werd geschreven om gezongen te worden. Volksliederen kon je horen in de kroeg. Kunstliederen werden bijvoorbeeld voorgedragen in kastelen, door troubadours. Bij een kunstlied zette een componist een bestaand gedicht op muziek, ook al was dat gedicht oorspronkelijk niet geschreven om gezongen te worden. Een voorbeeld hiervan is de liederencyclus “Die schöne Müllerin”, van Franz Schubert (1797 - 1828).

Het kunstlied betekende een enorme ontwikkeling: niet langer was het lied een middel om een verhaal over te dragen van generatie op generatie. Het lied werd een doel op zich, en de tekst werd onderdeel van de muziek.

 

Dit staat in het Oosterpark in Amsterdam

Moraliserend
In de negentiende eeuw was dichtkunst, of poëzie, een zelfstandige kunstvorm geworden. 19 Eeuwse poëzie had een sterk moraliserend en opvoedend karakter. Vaak had een gedicht een religieuze grondslag: in gedichten werden mensen opgeroepen zich te houden aan de wetten van de bijbel.

Tachtigers
Als reactie hierop ontstond eind 19e eeuw de groep ‘de Tachtigers’: een groep dichters die zich wilden afzetten tegen het sterk moraliserende karakter van het gedicht. De Tachtigers vonden dat een gedicht een persoonlijke uitdrukking van een persoonlijke emotie moest zijn. In plaats van dienstbaarheid aan de maatschappij, en het opvoeden van de bevolking, waren originaliteit en eigenheid hun drijfveren.

Spreektaal
Ook de beleving van het gedicht werd geïndividualiseerd: de Tachtigers vonden dat poëzie niet voorgedragen moest worden, maar in stilte door het individu worden gelezen. De gewone spreektaal in gedichten werd door hen vervangen door een meer persoonlijke en zintuiglijke taal. Mede hierdoor kwam het gedicht steeds verder van de bevolking af te staan.

 

Ben ik te min

Boodschap
Begin twintigste eeuw bestond er een scherpe scheidslijn tussen dichters en zangers. Het maatschappelijke aanzien van de dichter en de rol die hij eeuwenlang had, lijkt in de tweede helft van de twintigste eeuw over te zijn genomen door popmuzikanten. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond een generatie maatschappijkritische popartiesten, zoals bijvoorbeeld Boudewijn de Groot (‘Welterusten, meneer de president’) en Armand (‘Ben ik te min’). Hun liederen gaan over politiek en over misstanden in de maatschappij. Ramses Shaffy zette met zijn teksten mensen aan het denken over hoe ze in het leven staan (‘Mens, durf te leven’), en vertelt in zijn teksten net als de dichters tijdens de Middeleeuwen verhalen op muziek.

Jaren '80
Maatschappelijke misstanden zijn ook twintig jaar later nog een belangrijke inspiratiebron voor popmuzikanten als Frank Boeijen (onder andere in het nummer ‘Zwart Wit’) en het Klein Orkest (‘Over de muur’, ‘Koos werkeloos’)Met de keuzes van hun onderwerpen nemen de Nederlandse popartiesten een bijzondere plaats in ten opzichte van Amerikaanse en Engelse popteksten, die veel vaker ‘sex, drugs en Rock & Roll’ als thema hebben.

 

Poetry slam
Dichters blijven hun werk wel voordragen, maar dit gebeurt op dichtavonden die niet door een groot publiek bezocht worden. Vanuit Amerika komt het fenomeen poetry slam overwaaien. Een poetry slam, ontstaan in Chicago als reactie op het teruglopende animo voor dichtavonden, is een dichtavond in wedstrijdvorm. Het publiek bepaalt de winnaar. Onder invloed van de poetry slams ontstaat een nieuw soort dichter: de podiumdichter. Voordracht wordt, net als in vroeger tijden, weer een belangrijk aspect van poëzie. De scheidslijn tussen dichten en zingen, die in de loop er eeuwen was ontstaan, wordt mede onder invloed van de poetry slams in de loop van de twintigste eeuw weer deels opgeheven.

Grens dichten en zingen
Niet alleen vanuit de dichters wordt de grens tussen dichten en zingen opgerekt. Veel Nederlandse popgroepen kennen hun teksten zo’n belangrijke rol toe dat zij er toe overgaan deze uit te brengen in boekvorm. Denk aan de boeken van Doe Maar, Blof, De Dijk en The Lau van de Scène.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
19-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan mijn lief. auteur Verhavert Martine.Gelukkige verjaardag .

 

Aan mijn lief

 

wat kan dit anders

dan verliefd zijn

wanneer ik mij

door jou laat leiden

glimlach om de bijzonderheid

ik zorgeloos wil meeschrijven

aan de inhoud van liefde

die wij samen tekenen


Categorie:Gedichten
» Reageer (5)
18-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (9)
17-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hoofdluis

.


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (12)
16-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een bloemmetje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (10)
15-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat land. Auteur Roest Frans

Dat land.


Er is een land
zo heel dichtbij
waar alles mag
en alles kan.
Een land voor haar,
een land voor hem,
een land voor jou en mij.
In dat land is niemand koning,
niemand speelt de baas
Liefde en vertrouwen;
begrip en medeleven,
zijn er de wet.
Waar is dat land te vinden?
Waar zou dat kunnen zijn?
Iedereen mag daar gaan wonen;
iedereen vindt daar een thuis.
Groot en klein;
blank en zwart
Dat mooie land is altijd heel dichtbij:
Het is te vinden
in je hart!

 

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (16)
14-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (17)
13-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dans en sport


.


Dans en sport

De grenzen liggen dicht bij elkaar

 

Dans en sport liggen soms dicht bij elkaar. Bijvoorbeeld de vechtsport Capoeira meestal in Brazilië te vinden. Door de sierlijke, vloeiende bewegingen ziet het eruit als een dans. Breakdance zit dan ook vol bewegingen die uit de sport afkomstig zijn. Bij Capoeira zijn de soepelheid en snelheid van de beweging belangrijker dan pure kracht.

Capoeira bestaat uit vechtdans, percussie en zang. De opzwepende muziek bepaalt het ritme van de bewegingen. Het belangrijkste instrument is de berimbau, dat bestaat uit een houten boog met een snaar en een kalebas die als klankast dient. Verder wordt er gebruik gemaakt van een tamboerijn (pandeiro), een grote trom, de attabaque, de djembé en 2 bellen die agogo worden genoemd. De berimbauspeler bepaalt het ritme en leidt de zang. De rest vormt het koor.


Individuele expressie

 

Breakdance is geen groepsdans. Het is een individuele expressie die je binnen een groep beleeft en vormgeeft. Het doel is: proberen de ander te overtreffen. Als groepen samen optreden is het wel belangrijk dat de dansers een eenheid vormen. De groep staat in een cirkel en om de beurt vertonen de dansers hun kunsten: een battle.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (20)
12-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een dagelijkse knuffel je bij de dokter weghoudt

 

 

 

Waarom een dagelijkse knuffel je bij de dokter weghoudt

 

 

 Een knuffel zou wel eens effectiever kunnen zijn dan een appel om de dokter weg te houden. Regelmatige omhelzingen verminderen namelijk het risico op hartziektes, pakken stress en vermoeidheid aan, geven een boost aan het immuunsysteem, verlichten depressies en weren infecties af.

Dat blijkt althans uit een nieuwe Britse studie, waarvoor zowel mannen als vrouwen tussen 20 en 49 jaar onderzocht werden.

Reacties
Wetenschappers stelden daarbij vast dat tien seconden knuffelen je bloeddruk doet verlagen en het gehalte van verschillende hormonen verandert. Zo daalt het gehalte van de stresschemicaliën, waaronder ook cortisol. Tegelijkertijd stijgt het gehalte van 'gelukshormonen' zoals oxytocine.

"De positieve emotionele ervaring van knuffelen roept biochemische en fysiologische reacties op", legt onderzoeksleider dr. Jan Astrom uit.

Oxytocine
Vooral het vrijkomen van oxytocine heeft een grote invloed op je lichaam. Dat hormoon wordt in de eerste plaats vrijgegeven bij een bevalling en bij het geven van borstvoeding, waarbij het het vrijkomen van melk stimuleert. Tot voor kort werd gedacht dat het effect van oxytocine hiertoe beperkt bleef.
Recent onderzoek toont echter aan dat het veel meer effecten heeft: van het verbeteren van sociale vaardigheden, over het aanpakken van stress tot het stimuleren van vertrouwen.

Knuffel
En het vrijkomen van dat hormoon kan dus uitgelokt worden door knuffels. De huid bevat namelijk een netwerk van kleine, eivormige drukgebieden. Die voelen de aanrakingen en staan in contact met het brein via de nervus vagus (of de tiende hersenzenuw).

Die hersenzenuw kronkelt door het lichaam en is verbonden met een aantal organen, inclusief het hart. Daarnaast is het ook verbonden met de oxytocinereceptoren. De wetenschappers denken dan ook dat de stimulans van de nervus vagus zorgt voor een stijging van de oxytocine, wat op zijn beurt een waterval aan gezondheidsvoordelen in gang zet

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (12)
11-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjak@'s foto van de week!

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (10)
10-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom man fout cadeau koopt: hij weet niks over zijn vrouw

 

 

Waarom man fout cadeau koopt: hij weet niks over zijn vrouw

 

 

 Voor heel wat mannen wordt het zoals elk jaar een moeilijke zoektocht naar een kerstcadeautje voor hun vrouw. Dat is echter niet verwonderlijk nu blijkt dat ze bijna niks over haar weten: van kledingmaat over parfum tot favoriete winkel.

Vrouwen beschouwen dit als basisinformatie, maar in werkelijkheid hebben mannen niet het flauwste idee. 39 procent kent bijvoorbeeld de behamaat van zijn vrouw niet, terwijl 23 procent geen idee heeft over haar schoenmaat. Hetzelfde aantal kent ook de gewone kledingmaat van zijn vrouw niet.

En zelfs als ze het wel weten, blijft het moeilijk om een ideaal cadeautje te vinden, aangezien 24 procent de favoriete kledingwinkel van zijn vrouw niet kent.

Data
Verder is ook een parfum als cadeautje voor veel mannen geen optie, omdat 34 procent niet weet wat haar favoriete geurtje is. Bovendien moet je als vrouw nog geluk hebben dat hij je verjaardag niet vergeet, aangezien 12 procent zelfs de geboortedatum van zijn vrouw niet kent.
Ook andere data leiden tot problemen, met één derde die zich niet meer herinnert op welke dag hij zijn vrouw leerde kennen.

Ook over andere eigenschappen van hun vrouw hebben heel wat mannen geen flauw idee. Het gaat onder andere om haar echte haarkleur (11 procent), waar ze naar school ging (28 procent) en wat ze precies doet als job (10 procent).
20 procent had dan weer geen idee hoe de beste vriendin van zijn vrouw heet, terwijl hetzelfde aantal niet weet of ze aan allergieën lijdt. Ook op de vraag wat haar favoriete liedje of film was, moesten vele mannen het antwoord schuldig blijven.

Vreemde
Uiteraard leidt dat tot grote ergernis bij heel wat vrouwen. 40 procent bekende al eens ruzie te maken omdat de man dingen vergat die hij wel zou moeten weten. 12 procent van de vrouwen bracht ook al eens een cadeautje terug naar de winkel, omdat hun man de verkeerde keuze maakte.

"Er zijn toch een aantal dingen die mannen zouden moeten weten over hun partner, zoals de kleur van hun ogen en haar", vindt Gemma Mason van Superdrug, die het onderzoek uitvoerde We zullen mannen snel vergeven als ze ons telefoonnummer niet kennen (54 procent), maar het is niet moeilijk om te zien welk parfum we gebruiken. Een verkeerd cadeautje kan ervoor zorgen dat een vrouw zich als een vreemde voelt voor haar eigen man."

Mannen kunnen dus nog iets leren van hun vrouw, want zij weten wél alles over hun partner en kunnen zo meestal het perfecte cadeautje uitkiezen.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (18)
09-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een bloemmetje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (11)
08-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jouw glimlach. auteur: Martine Verhavert


jouw glimlach

en wanneer je me
op afstand
jouw glimlach toont

weet dan dat mijn dromen
zoveel warmer zijn
dan het bij elkaar komen

immer in een wereld
waar chaos heerst
heeft men de kunst
van samenleven snel verleerd


Categorie:Gedichten
» Reageer (8)
07-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto met humor !

.


Categorie:Foto met humor
» Reageer (17)
06-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krumping






Krumping

Een heftige dansstijl

 

Krumping is de nieuwe trend op dansgebied. De dansstijl is te zien in verschillende videoclips en in de film ‘Rize’. Krumping is heftig, lenig en agressief. Een uitlaatklep voor frustraties, niet een dans om voorzichtig te zijn. Deze hiphop dansstijl ontstond ongeveer 10 jaar geleden in de getto's van Los Angeles.

Krumping wordt gedanst op hiphopmuziek en is heel snel. Krumping is, net als breakdancen, een battle-dance. Net als breakdancen is krumping ontstaan in het getto, niet in New York maar in Los Angeles. Maar de danstaal van krumpers lijkt niet op die van breakdancers. Breakdancers showen hun hoogstandjes vooral dicht bij de grond, met een headspin als hoogtepunt. Krumpen gebeurt op 1 of 2 voeten. Knieën gebogen, borstkas heen en weer en armen krachtig in de lucht. De bewegingen zijn geïnspireerd op bewegingen uit Afrikaanse dansen.

Battle

Een groep krumpers staat bij de battle in een cirkel om de actieve krumper heen en de krumpers wisselen daarbij van plaats. Wie van de krumpers in de cirkel het meeste applaus, gefluit en gejoel ontvangt, is de winnaar van de battle. Snelheid, agressie, inventiviteit, kracht, lenigheid en acrobatiek, daar scoor je punten mee. Vooral de snelheid binnen krumping is opvallend. Hoe sneller de krumper de bewegingen achter elkaar kan doen, hoe beter hij de dans beheerst.

Dansen als alternatief voor de ellende

Krumping is ontstaan uit clowning. Clowning is een dansstijl die Thomas Johnson, een inwoner van de achterbuurten van Los Angeles, ontwikkelde om kinderen in de getto’s weer te laten lachen. Johnson probeerde op kinderfeestjes de jeugd die opgroeide te midden van drugsdealers en moord en doodslag een moment van plezier te geven. Gekleed in een clownspak, zijn gezicht geschminkt en met een grote afropruik in regenboogkleuren op, werd hij Tommy the Clown. Met schokkerige, spastische bewegingen bracht hij de kinderen aan het lachen. De kinderen vonden het prachtig. Al snel had Tommy de Clown een slinger van kinderen achter zich aan die hem kopieerden. Clowning werd een hit in de buurt en een uitlaatklep voor de jeugd. Er ontstonden tal van groepen die aan de nieuwe dansstijl deden. Johnson nam een stel van hen op in zijn eigen groep en trainde ze om op te treden. Ze noemden zich de Hiphop clowns.

Van clowning naar krumping

Johnson, die ooit zelf drugsdealer was, zette battles tussen de verschillende groepen op. De battles boden de kinderen de kans de massa te ontstijgen. Een kans om succesvol te zijn en een alternatief voor de goot en geweld. Clowning verplaatste zich van wedstrijden op straat naar grote stadions. Door de grote wedstrijden werd de dans steeds feller, sneller en heftiger waardoor de bewegingen van grappig naar imponerend en krachtig veranderden. Zo was krumping geboren, de serieuze versie van clowning. De krumpingdansers zetten hun volledige lichaam in. Met een sterke adrenalinestoot dansen ze snel, agressief en zeer expressief. Gezichtsschilderingen zijn kenmerkend aan de dans. De culturele betekenis gaat verder dan die van het clownbeeld. Het symboliseert de heilige Afrikaanse oorlog, waar mensen zich ook beschilderden met verf. Inmiddels is krumping als dansstijl overgewaaid van LA South Central naar de rest van de wereld.

Actueel

Krumping is snel verspreid. De dansstijl bereikte binnen kort tijd onder andere Japan, Schotland en ook Nederland. De film Rize van David LaChapelle heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. In deze film wordt getoond hoe de dansstijl is ontstaan en vooral ook welke emoties ten grondslag liggen aan de felle bewegingen. Omdat de dans, zeker door ervaren krumpers, zo snel wordt uitgevoerd, wordt aan het begin van de film verzekerd dat er geen enkel deel van de film versneld is opgenomen. De dansstijl is ook te zien in videoclips van Missy Elliott (I’m really hot), Black Eyed Peas (Hey mama) en Chemical Brothers (Galvanize). Te zien op You Tube.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (24)
05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Realisme in de schilderkunst

Realisme in de schilderkunst

Schilders proberen zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven

 

Een kunstenaar kan de werkelijkheid op verschillende manieren weergeven. Een schilder kan bijvoorbeeld kiezen voor een realistische of onrealistische stijl.

Als de kunstenaar kiest voor het realisme dan zal hij wat hij ziet ook zo weergeven . Hij probeert de waarneembare werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. De kunstenaar geeft weer wat hij letterlijk ziet, maar bepaalt wel onderwerp en compositie. Een voorbeeld hiervan is een stilleven.

Naturalisme
Een andere mogelijkheid is het naturalisme: Het zo natuurlijk mogelijk afbeelden van een onderwerp. Dit onderwerp kan echter door de kunstenaar worden bedacht. Hij hoeft het niet per sé letterlijk te zien. Hij gaat er wel van uit het onderwerp weer te geven zoals het er in de werkelijkheid uit zou zien. Een schilderij of tekening die de werkelijkheid vereenvoudigd weergeeft is gestileerd. De afbeelding is nog steeds herkenbaar, maar ontdaan van detaillering. Een voorbeeld hiervan is de tekenstijl van de Mangastrip, of de Jugendstil affiches van Mucha.

Associatie
Een nog verdere ontleding van de werkelijkheid leidt tot een geabstraheerd kunstwerk: de herkenbare vormen zijn zodanig vervreemd of vervormd dat je alleen door associatie of herleiden van de vorm kunt herkennen wat er te zien is.

 

Interpretatie
Een kunstenaar maakt altijd een keuze in wat hij afbeeldt. Ook een kunstenaar die realistisch werkt geeft zijn interpretatie van de werkelijkheid. Toch is er een verschil. Hij doet dat door onderwerp, compositie en materiaalgebruik te bepalen. Nadat die keuze is gemaakt, probeert hij de waarneembare werkelijkheid te benaderen.

Niet-realistisch
Daarnaast is er de kunstenaar die de waarneembare werkelijkheid als uitgangspunt neemt en vervolgens een persoonlijke interpretatie geeft van die werkelijkheid. Hij verbeeldt wat hij ziet, maar probeert niet de werkelijkheid te benaderen. Impressionisten schilderen bijvoorbeeld het moment en expressionisten geven eerder de emotie weer.

Ontwikkeling
In de beeldende kunst is er in de loop van de 19e en 20e eeuw een grote verschuiving geweest van realisme naar abstractie. Halverwege de 20e eeuw kwamen er steeds meer musea voor moderne kunst en het belang van die musea werd in de loop van de jaren steeds groter. Er zijn nu musea voor oude kunst zoals het Rijksmuseum in Amsterdam waar realistische en naturalistische kunst uit bijvoorbeeld de 17e eeuw te zien is. Musea als het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum hebben veel kunst van 20e eeuwse kunstenaars. In hun collecties zitten allerlei soorten kunst. Van figuratieve kunst tot abstract.

Realisme in hedendaagse kunst
Toch zijn er nog steeds kunstenaars die werken in de traditie van de grote meesters van de 17e eeuw. Er zijn ook kunstenaars die de techniek van het realistisch en naturalistisch schilderen gebruiken voor hedendaagse thema’s. Deze kunstenaars zie je niet zo vaak in de musea voor hedendaagse kunst terug. Ze stellen hun werk voornamelijk ten toon in galeries.

Techniek
Bij het realistisch en naturalistisch schilderen is de schildertechniek van groot belang. Dit kost veel tijd, omdat je erg precies moet zijn. De schilder moet de kleuren bijvoorbeeld goed mengen en in lagen op het doek aanbrengen. Dit vereist een opperste concentratie en veel geduld.

 


Categorie:Weetjes en Ideeën
» Reageer (8)
04-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eeuwigheid.

.


Categorie:Fjak@'s foto van de week.
» Reageer (11)
03-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn drie trouwe honden hielden vermiste kleuter Riley warm in ijskoude nacht

Zijn drie trouwe honden hielden vermiste kleuter Riley warm in ijskoude nacht

 

 

 

In Nambucca Heads (halfweg tussen Sydney en Brisbane) is de angstwekkende verdwijningszaak van kleuter Riley Martin (4) gelukkig goed afgelopen, dankzij zijn drie trouwe honden én enkele vrijwilligers die mee kwamen zoeken na een hartverscheurende oproep via Facebook. Missy, Nitro en Bruno hielden het jongetje met het Syndroom van Down warm in de ijskoude nacht. Het waren Leif O'Brien en Sally Pratley (die vanuit Kempsey zo'n 100 km verderop mee waren komen zoeken in het holst van de nacht) die een hond hoorden blaffen en zo de vermiste jongen aantroffen in een bos. "Waar zat je toch, mijn schatje?", snikte zijn moeder in tranen van geluk toen ze herenigd werd met haar zoontje .

We hebben zelf acht kinderen en daarom kwamen we helpen zoeken. Toen we Riley vonden, waren we bang dat hij dood was en waren dan heel opgelucht dat hij even later zijn hoofdje draaide.

Sally PratleyRiley Martin is gelukkig weer terecht.

Hartelijk bedankt, jullie hebben niet alleen zijn leven gered, maar ook dat van mij. Jullie zijn zo'n goede mensen.

Moeder tot vinders

Het begon als een nachtmerrie, maar de afloop heeft alles van een sprookje. Gisteren rond de middag verdween de vierjarige Riley aan zijn ouderlijke huis. Hij was laatst gezien met zijn drie honden: Missy, een tien maanden oude kelpie (herdershond), en zijn twee foxterriërs Nitro (3) en Bruno (2). Het jongetje, dat aan het Syndroom van Down lijdt, werd meteen als vermist opgegeven en een grootse zoektocht werd op het getouw gezet. De politie kamde samen met een groep vrijwilligers de streek uit, maar vond de kleuter helaas niet. Dat maakte de ouders pas heel ongerust en ze lanceerden via Facebook een opsporingsbericht en een nieuwe oproep om mee te komen zoeken.

Zelf 8 acht kinderen
Leif O'Brien en Sally Pratley uit Kempsey lazen de oproep, stapten meteen in hun auto en reden 100 km verderop naar Nambucca Heads. "We hebben zelf kinderen, acht stuks tussen 8 en 20 jaar en daarom kwamen we helpen zoeken", zegt Sally Pratley. "We belden meteen naar de politie en tot 1 uur 's morgens zochten we tevergeefs. Vervolgens sliepen we paar uurtjes in de auto en rond 5 uur bij het krieken van de dag begonnen we opnieuw te zoeken."

"Bang dat hij dood was"
"Toen hoorden we een hond blaffen en renden er meteen naar toe. Daar zagen we de vermiste Riley liggen met zijn hoofdje naar de grond gericht in een bosje. We waren bang dat het arme jongetje dood was en waren heel blij en opgelucht dat hij even later zijn hoofdje draaide. Hij lag te slapen met zijn drie honden. Die hielden hem warm, maar toch was hij helemaal onderkoeld. We stelden hem gerust en bleven herhalen dat we hem naar zijn mama zouden brengen."

Ontroerende hereniging
Bianca Graham, de moeder van Riley, was zielsgelukkig toen ze haar zoontje eindelijk weer in haar armen kon knuffelen en bedankte het helpende koppel uitgebreid. "Waar heb je toch gezeten, mijn baby, mijn baby, ...?", bleef ze maar herhalen bij de ontroerende hereniging . En tot de vinders: "Hartelijk bedankt, jullie hebben niet alleen zijn leven gered, maar ook dat van mij. Jullie zijn zo'n goede mensen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Dit voelt beter dan wat dan ook."

Honden veilig thuis
En de honden? Die kwamen ook veilig terug thuis. Ze hadden veel dorst en zaten onder de teken. Zoals het trouwe honden betaamt, waren ze trouw bij hun 'baasje' in problemen gebleven, maar ze waren niet de enige helden in dit sprookjesachtige verhaal. Niet alleen dat cliché werd in deze verdwijningszaak gelukkig bevestigd, ook het cliché dat zegt dat Australiërs altijd klaar staan om elkaar te helpen, bleef overeind. Een koppel dat 100 km rijdt, uren helpt zoeken, een paar uur slaapt in de auto en 's morgens verder zoekt: kan tellen als hartverwarmende menselijkheid en onbaatzuchtige hulpvaardigheid!

 


Categorie: Knipsels
» Reageer (9)
02-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fjaka wenst iedereen een aangename zondag toe, met een bloemmetje erbij.

.


Categorie:Bloemen, planten,dieren , natuur
» Reageer (8)
01-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een wakkere poes. auteur Marleen de Kimpe.

HYPERLINK "/index.php?option=com_comprofiler&task=

 

 

Een wakkere poes

Een wakkere poes
zette ongevraagd
haar sporen
in mijn
versgelegde sneeuw.

Met haar miauw
in mijn gehoor
volg ik haar spoor.

Even later
zie ik haar
bij mijn buur
tegen de
warme bakkersmuur
spinnen in
mijn verloren sjaal
van gisteren.

Hoe durft ze!!!

 


Categorie:Gedichten
» Reageer (10)


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!