ga ik er een klein stukje aan wijden. Waaraan dan ?
Aan het wel reuzengroot contrast tussen wat de burgers van Abzurdistan op hun TV-bord geserveerd krijgen op de zondagvoormiddag al naargelang de kampplaats van hun clan : zij die een taaltje uitkramen dat met enige goodwill het Nederlands kan genoemd worden, bewonen voornamelijk het Noorden des lands en dan hebben we de anderen, zij die beneden de grens wonen (met de grens wordt gemoedelijk de taalgrens bedoeld) en waar men naast wat voor het Frans doorgaat ook Koeterwaals spreekt.
Nu ben je wel nieuwsgierig geworden, nietwaar ?
De Noorderlingen - zo zal ik ze maar benoemen - kregen hun gewoonte-zondaagse-portie-in-het-slaapwiegende-routine voorgeschoteld alsof er te lande geen noemenswaardig onderwerp te vinden was om er zich eens goed over op te winden. Oh, wat mis ik toch die "Ieder zijn waarheid"-debatten van weleer waarbij de bijeengebrachte meute politiekers zich eens behoorlijk kon laten gaan.
De anderen - de Zuiderlingen dus (en ook de Nederlandsonkundige Hoofdstedelingen) - kregen wel goede waar voor hun geld want wat kregen zij te zien en vooral te horen ?
Een zeer geanimeerd debat over een actueel heet hangijzer, nl. de pensioenen en al wat daarrond draait. En wie kon, onder de deskundige leiding van moderator Vrebos, zijn mening kond doen ?
Niemand minder dan enkele ministers, waaronder de hoofdvogel van Pensioenen, de bevruchter van het Groenboek der Pensioenen : Michel Daerden himself. Voilà. Verder nog ne nest vertegenwoordigers allerhande (professors, voorzitters van financiële diensten, vakbondsmensen enz.) en - dit is tekenend voor die uitzendingen - enkele betrokkenen die over hun pensioen(tje) hunnen zeg mochten komen doen. Prachtige televisie was dat en op de VRT
de gewoonte-zondaagse-enz
jawel.
Dit bij momenten zeer geanimeerd debat bleef zeer beschaafd en verschafte bovendien nog enig inzicht ook in de problematiek van de pensioenen, die nochtans niet zo eenvoudig is. Vooral de complexiteit ervan en de wetenschap, dat deze actuele problemen terzake niet in een handomdraai gaan opgelost worden, wees daar maar zeker van. Enfin, blijven volgen dit zaakje.
Om te besluiten nog dit : zie je zo'n debat al bij "Phara" of bij "Terzake" en bij "De zevende dag" ? Tot mijn grote spijt moet ik zeggen : "Ik denk het niet, en jij ?"
|