Oprichting: 1938 Plaats: Koningin Astridlaan Ontwerp: Jos De Decker (beeld), Fernand De Ruddere (sokkel) Opdracht: Comité Koningin Astrid Herdenking.
In februari 1938, vier jaar na de even tragische dood van koning Albert, besloten de Dendermondse oud-strijders een borstbeeld voor koningin Astrid op te richten "in het parkje gelegen aan de Denderlaan". Onder het voorzitterschap van kapitein-commandant Robert Delanoeye werd er een 'Comité Koningin Astrid Herdenking' opgericht, met de bedoeling hiervoor de nodige fondsen te verzamelen. Het comité was samengesteld uit diverse nationale verenigingen. Naast voorzitter Robert Delanoeye bestond het uit de ondervoorzitters Prosper Debergh (voorzitter N.V.I.), Gaspar Ducaju (voorzitter N.V.O.K.) en Alfons Quartier (voorzitter V.O.S.), de secretaris René Algoet (voorzitter N.S.B.), de schatbewaarder Florimond Uyttendaele (voorzitter Vuurkuisen) en de commissarissen Alfons Batens (voorzitter Verbroedering der Rijkswacht), Amedée Lutens (voorzitter Z.A.B.) en adj. Van Hecke (voorzitter Vriendenkring der Onderofficieren). Het Dendermondse stadsbestuur verleende aan dit initiatief zijn volle medewerking. Om de kosten te dekken gaf ze het comité op 5 april de toelating met inschrijvingslijsten rond te gaan.
Het ontwerp van het borstbeeld werd, op basis van een uitgeschreven wedstrijd, toevertrouwd aan de jonge beeldhouwer Jos De Decker. De marmeren sokkel werd ontworpen door stadsarchitect Fernand De Ruddere. Het ontwerp werd op 15 juni 1938 door het stadsbestuur ter goedkeuring voorgelegd aan de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Natuurschoon te Brussel.
De plechtige onthulling van het monument greep plaats op zondag 17 juli 1938. Om 11u., tijdens de plechtige 'zielemis' ter nagedachtenis van Koningin Astrid, hield E.H. B. De Pauw het gelegenheidssermoen. Om 14.30u. verzamelden de scholen, diverse verenigingen, de oud-strijders en de opgeëisten zich op het Statieplein, waarna men een optocht hield in de richting van de Denderlaan, die in mei 1938 tot de Koningin Astridlaan was omgedoopt. Op een eretribune namen tal van personaliteiten plaats, waaronder luitenant-generaal Dubois, vleugeladjudant van de koning, de generaals Vertommen en De Haene, de heer De Vleeschhouwer, minister van Koloniën, provinciegouverneur Frédéricq, verscheidene senatoren, volksvertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de rechtelijke macht, enz. Na de gelegenheidstoespraak van de voorzitter van het comité, commandant Delanoeye, werd het borstbeeld onthuld. Vervolgens spraken burgemeester Jozef Verbelen en minister De Vleeschhouwer. Onder leiding van G. De Hauwere zongen de aanwezige schoolkinderen twee liederen ('Moeder' en 'Eendracht') van wijlen Robert De Leye, waarna Juffr. Antoinette De Leye aan luitenant-generaal Dubois een guldenboek (kunstalbum) aanbood en daarbij verzocht het te willen overhandigen aan prinses Josephine-Charlotte. De plechtigheid besloot met het neerleggen van bloemen aan de voet van het monument.
(Bron: www.dendermonde.be)
|