Oorlogsmonument Zuidlaan. Oprichting: 1948 Plaats: groenzone Atheneum, Zuidlaan Ontwerp: Mark Macken Opdracht: Rijksmiddelbare Scholen Dendermonde
Na de Tweede Wereldoorlog besloot de directie van de Rijksmiddelbare Scholen de gesneuvelde oud-leerlingen (Willy Algoet, Albert De Clippel, Adolf De Mol, Florent De Mol, Laura Hiel, Guillaume Loret, Pierre Ophalfvens, Alberic Reubens, Etienne Ringoot, Severin Straetman, Raoul Termonia, Frans Van Caeneghem, William Van Duerm, Adriaan Van Overstraeten en René Verleyen) te huldigen met een gedenkteken. De opdracht voor dit monument ging naar Marcel Macken, tekenleraar van de scholen en zelf een gewezen politieke gevangene.
Zondag 23 mei 1948 werd het monument plechtig onthuld op het ereplein van de Rijksmiddelbare Jongensschool (Heldenplein 2) te Dendermonde. De plechtigheid werd ingezet door de uitvoering van 'Le chant de la Libération' door een leerlingenkoor onder leiding van muziekleraar Amandus Torfs. Na enkele voordrachtnummers, verzorgde G.J. De Hauwere met een harmonie de uitvoering van het door hem geschreven 'In Memoriam'. Directeur H.P.Vercautere roemde vervolgens in zijn toespraak het heldhaftig gedrag van de gesneuvelde oud-leerlingen, waarna hun namen werden afgeroepen en het lied 'Vaarwel mijn Broeder' weerklonk. Het beeld werd onthuld door Oud-Minister H.Vos. Deze sobere plechtigheid werd besloten met een bloemenhulde en een optocht van de leerlingen, onder het spelen van de marsch van het 4de Regiment Grenadiers van G.J. De Hauwere.
Het beeld rust op een bakstenen sokkel, waarin een zandstenen gedenkplaat werd verwerkt. Hierop staat de inscriptie: 1940 AAN ONZE GEVALLEN OUDLEERLINGEN 1945 (daaronder in drie kolommen, links :) ALGOET W. / DE CLIPPEL A. / DE MOL A. / DE MOL F. / HIEL L. / LORET G. / (centraal :) OPHALFVENS P. / REUBENS A. / RINGOET E. / STRAETMAN S. / TERMONIA R. / VAN CANEGHEM F. / (rechts :) VAN DUERM W. / VAN OVERSTRAETEN A. / VERLEYEN R. DRAAG HUN GEDACHTE VERDER.
|