Reeds eerder publiceerden wij een bijdrage omtrent paardenslachter Van Cauter.
Hier een vervolg... Deze info, alsook de foto's werden ons bezorgd door Freddy Van Cauter, waarvoor onze welgemeende dank!
- - - - - - - - - -
Achter de winkel van paardenslachter Van Cauter Judook (vader van Roger) op de Oude Vest lag het woonhuis, de werkplaats met kleine frigo, (een duivenkot), drogerijen of droogkamers voor ‘boulognes’ en rookkamers voor gerookte paardenfilet en daarachter enkele stallen.
Judokus (den “Dook” ) kocht echter 2 huisjes in de Nijverheidsstraat, de nummers 41 en 43 en maakte zo een verbinding tussen de Oude Vest en de Nijverheidsstraat. Onmiddellijk na WO II bouwde hij (werken uitgevoerd door aannemer Blancqaert uit de Lindanusstraat ) daar 2 loodrecht op elkaar staande grote hallen met een dak in metalen vakwerk. Daar kwamen dan nieuwe stallingen voor de paarden met daarboven een hooizolder en een grote frigo die aangedreven/gekoeld werd door een tweedehands-machine van het Amerikaanse leger (is nog blijven functioneren tot in 1985 !). Op die manier konden de paarden gelost en geladen worden langs de poort van de Nijverheidsstraat en creëerde hij ook staanplaatsen voor zijn vrachtwagen en zijn stationwagen waarmee de leveringen naar de beenhouwers gevoerd werden.
Later (1955) heeft de zoon van Judokus Van Cauter, Robert Van Cauter, zijn eigen vleeswarenfabriek (alle vleeswaren, ook van niet-paardenvlees) uitgebouwd in die gebouwen (frigo’s, stallingen, garage,…) die aan de Nijverheidsstraat gelegen waren. In de jaren ’60, kocht Robert dan weer één van die oude beluiken op de Oude Vest, achter de vroegere café van “den Bayard”, waar hij dan weer de uitbreiding van zijn vleeswarenfabriek bouwde. Op die manier was er opnieuw een uitgang op de Oude Vest.
Het huisje nr 43 in de Nijverheidsstraat, waaronder dan een toegang met de poort werd gemaakt. De vrachtwagen die in de straat geparkeerd staat is die van kolenhandelaar De Beule, die aan de overkant woonde maar zijn kolenmagazijnen had in de gebouwen van de oude fabriek met hoge schouw, op de hoek van het Sas en de Prudens Van Duysenstraat (nu een apartementsgebouw). Het huisje links van de poort (nr 41) werd in 1955 volledig verbouwd in een (toen) moderne woning, en daar is het ganse gezin dan gaan wonen. Het huis in de Mechelsestraat met enorme tuin (nu deel van de Parking van Delhaize) achter hen latende.
De poort van de Nijverheidsstraat nr 43 aan de binnenkant met de vrachtwagen voor het vervoer van paarden, de stationwagen (Desoto) voor de uitvoer. Uiterst links in de witte muur zit een metalen ring om de paarden aan vast te maken, uiterst rechts de enorme nieuwe frigo, met de koelinstallatie van de Amerikanen. Tegen de muur staan onderdelen van het kraam waar ze ’s maandags mee op de markt stonden op de Kerkstraat aan de achterkant van Café St Joris, alsook het bord ‘PAARDENVLEES’ dat op het kraam bevestigd werd. Er staat ook nog een authentieke BERKEL-snijmachine op voet. Dat kraam - schragen, planken, dakje, baches – werd telkens opnieuw opgebouwd en afgebroken, want “winkelwagens” bestonden toen nog niet.
De nieuwe paardenstallen met erboven de hooizolder. Links in de hoek de “bewaker” van het geheel, de waakhond “Duck”. Er staat ook een oude (eenassige) koets “TILBURY” waarmee vroeger (vôôr de auto) naar de markt in Brussel werd gereden om in grote rieten manden de ‘boulognes’ te gaan verkopen. Het paard werd onderweg her en daar uitgespannen om te eten en te drinken.
Het prille begin van de vleeswarenfabriek van Robert Van Cauter: de productie van lookworsten met een manuele vulbus. De personen van links naar rechts : Etienne Heuvinck, Robert Van Cauter, Jef (…Moerzeke), Raoul Bogaert, René Heuvinck.
|