Dendermonde, een stad met smaak
Reeds heel vroeg waren er te Dendermonde gespecialiseerde markten waar vlees, groenten, zuivel, vis en andere producten werden verhandeld.
Ambachten produceerden en verhandelden voeding en drank aan de stedelingen en in de wijde omtrek en hielden toezicht op de kwaliteit van de aangeboden waren.
Tal van melkerijen, slachthuizen, brouwerijen zorgden voor de dagelijkse voedingswaren. Een aantal bedrijven leverde producten met naam en faam. Crosse & Blackwell en de fabriek De Bruyn bv. spreken tot de verbeelding. Zij was een van de eerste die voedingsvetten vervaardigde. Later werden Ozo, Ola, Jacky en Milkana begrippen in de voedingswereld.
Spotnamen als kopvleesfretters, makeleters bevestigen onze goede smaak en in de jaren zestig keek heel de wereld toe hoe muskusratten werden klaargemaakt tot een heerlijke maaltijd.
Nu hebben we bedrijven met internationale betekenis, waar kruiden worden verwerkt, kippen geslacht, chocolade wordt bewerkt....
Wortelen die we in de supermarkt kopen, zijn verkoopsklaar gemaakt in Dendermondse bedrijven. Onze bieren (Kwak, Malheur, Karmeliet, Dendermondse tripel en Vicaris) genieten in Europa een enorme waardering.
Zoetebekken komen aan hun trekken met vlaaien, pralines, Rosbeiaardgebak en Rosbeiaardkoekjes. Kortom, je kan dagelijks genieten van Dendermondse producten.
André Delcart - auteur van meerdere interessante werken over eetcultuur en Dendermondenaar - bundelde deze onderwerpen en nog veel meer tot een vlot geheel. De Stedelijke Musea zorgden voor de uitgave van het boek dat vanaf 18 november beschikbaar is.
160 bladzijden, met meer dan 100 fotos (het overgrote deel in kleur) laten je kennis maken met gekende en ongekende culinaire aspecten van onze stad.
|