Op het domein van het Hof Van Peene te Baasrode werd reeds in 1570 bier gebrouwen. Een van deze bieren werd ‘Tuymelaere’ genoemd. In die tijd waren er ontelbare juridische geschillen tussen Baasrode en Dendermonde. Een voornaam item in deze geschillen was het brouwen van bier op de site van het Hof van Peene. Het domein bevond zich buiten de 2 mijlszone en de stad kon geen taksen heffen op het brouwen… Ook hadden de toenmalige Dendermondenaren een probleem met het feit dat het Baasroods bier kwalitatiever was dan bieren die gebrouwen werden in de stad.
In de 17e eeuw heerste er rond het bierbrouwen een heuse rivaliteit tussen Dendermonde en Baasrode. Een getuigenis van Jan Joos, zoon van Ursmarus Joos leert ons dat men te Baasrode in 1570 twee soorten bier tapte, namelijk tuymelaere en babbaere. Het bleek dat deze bieren van betere kwaliteit waren dan de bieren die werden verkocht binnen de Dendermondse stadsmuren. Bovendien verkocht men nog een ander soort bier, genaamd kuyte. Dit bier werd getapt en gedronken in den huyse neffens de kercke genaempt het hof ende Andre plaetsen ende herberchen.
Uit een getuigenis van ene Pieter Bogaert in 1570 leren wij dat hij samen met zijn oom Cornelis Bogaert woonde aenden huyse ende herberge byde kercke aldaer, genaempt den Schilt van Vranckerycke waar het beste bier ten tappe werd vercocht waaronder tuymelaere ende babbaert. Al deze goede bieren waren van inwendige deucht beter dan de gonen over nu binnen de stadt van Dendremonde is vercoopende. Bovendien brouwden niet alleen de inwoners van Baasrode zelf drinckebieren maar werden er ook andere oude, goede en bleke bieren bij particuliere brouwers gebrouwen.
Dit wijst duidelijk op de bestaande rivaliteit tussen Dendermonde en de omliggende dorpen van het Land van Dendermonde rond de bierbrouwerij. Immers, volgens het Dendermondse privilege dat de Bourgondische hertog Filips de Goede op 3 februari 1441 had uitgevaardigd, mocht niemand in een straal van twee mijl buiten de stad bier brouwen of het in het groot of in het klein te verkopen. Enkel de kleine bieren van 8 miten of minder het lot mocht men verder brouwen in de vier grote gemeenten van het Land van Dendermonde. Rond 1636 moeten hierrond opnieuw problemen gerezen zijn met betrekking tot de Baasroodse bierbrouwers.
Op 20 juni 1640 kwam de zaak voor de Geheime Raad en pas op 9 mei 1643 werd een overeenkomst gesloten tussen het stadsbestuur van Dendermonde en de hoofdschepenen van het Land van Dendermonde. Alle vreemde bieren dienden voortaan in de Dendermondse stapelkelder geleverd te worden. De inwoners van het Land van Dendermonde, gelegen binnen de tweemijlszone rond Dendermonde sullen moghen brauwen alle soorten van bieren, soo stercke als cleene bieren naer hunne beliefte ende dat inde particuliere forneysen die binnen de voornoemde prochien alreede staen ende noch souden moghen gestelt worden.
Wie niet over een eigen brouwketel beschikte, mocht bij zijn buren gaan brouwen, doch al de huisbrouwers waren verplicht per brouwsel minstens twee tonnen goed bier te brouwen. Het bier dat ter gelegenheid van bruiloften en uitvaarten werd verbruikt, moest men te Dendermonde gaan kopen.
Dat daarmee de kous nog niet af was blijkt uit de gemeenterekening van Baasrode uit 1644, waarbij de heer Laureys de Streep, griffier te Zele 76 gl. 6 st. werd betaald betreffende het aandeel van de parochie Baasrode in de 900 gl. die toegestaan werden ommeghestelt te worden. Dit was ter compensatie voor zijn werk in de zaak jegene die vande stadt nopende het brauwen ten plaatsen lande binnen de twee mylen int ronde vande selve stadt.
Fervent opzoekingswerk leverde dus heel wat belangrijke documentatie op en werd heel wat interessanteinformatie bekend. Zo werd onder meer aloude documentatie aangaande deze 16e en 17e eeuwse brouwerijen teruggevonden. Hierdoor is men, méér dan 400 jaar later, in de gelegenheid het bier terug tot leven te brengen. 'Tuymelaere' is een kwaliteitsvol artisanaal gebrouwen bier, meer bepaald een 'triple-hop' van 6,5° (33 cl).
Laat ons hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt en dat dit lekker bier door menigeen mag worden gesmaakt.
|