Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Gudrun is een cursiste van "het eerste uur"! Reeds 27 jaar komt ze getrouw iedere maand naar de kantles. Na stropkant, bloemwerk, Russische, Beverse, Cluny, Rococo, Milanese, 's Gravenmmoerse, Chantilly, Parijse, Vlaanderse, Rosaline, Bedfordshire...heeft ze haar hart verloren aan BINCHE. Ze klost het ene kunstwerkje na het andere. Hoe fijner de prikking, hoe liever.
Ik laat jullie mee genieten van :
"GUDRUN's Kantwerk"
Noot : Gudrun is een "kei" in het afzetten van volwerken !!!
Wij hebben dereis naar Caen definitief vastgelegd,momenteel zijn er 35 inschrijvingen. Wij reizen met een bus van 55 personen dus er kunnen zeker nog mensenmee er zijn nog plaatsen vrij in het hotel.
Dus beste kantliefhebster als er nog kandidaten zijn .... GRAAG want hoe meer zielen hoe meer vreugd. Het OIDFA congres belooft weer iets unieks te worden!!!
Wij hebben de prijs een beetje moeten aanpassen 335 euro ipv 325 euro voor leden en 345 ipv 335 voor niet-leden.
In het Brugse Stoofstraatje is de keramiekwinkel van Katrien Maes. Ik kan er niet voorbij zonder even binnen te wippen.
Naast enkele mooie beelden, o.a. een kantklosster, heb ik ook twee kippen gekocht. Op de plaats van de vleugels zijn uitsparingen voorzien voor kant. De klant heeft de keuze... kippen met of zonder kant.
Een uitstekende gelegenheid om eens te experimenteren. Het resultaat is uniek en als je na een tijdje het vederkleed moe bent, klos je gewoon iets anders !!!
Overal worden ontmoetingdagen voor kantklossters georganiseerd die een enorm succes hebben. Honderden kantdames tonen hun kunst, anderen halen naald, draad of penseel boven om een nieuwe afbeelding te maken.
Allicante 2011
El Ejido 2012
Bron : Asociacion Encajeras de Bollios "Ibn al Baytar"
Ter afsluiting de foto van Eugenia Van Hove aan haar spinnewiel.
Landegem 1905 - Foto : Archief Land van Nevele
Wie 't spinnewiel zou verachten dat waar 'ne mens van klein verstand want boven all' ambachten het wiel de krone spant. Het spinnewiel, voor die het vat, maakt dat de mensen te land en stad veel koophandel bedrijven door 't spinnen dit of dat.
Strofe uit een spinnewiellied Uit : M. De Clopper, Toen het leven nog een kortstondig verblijf in de textielfabriek was. Gent, 1979.
Tot zover mijn bijdrage van de tentoonstelling in Ename. Behalve "Kant" worden ook weven en breien belicht. Het is zeker de moeite om alles eens van dichtbij te bekijken en de sfeer op te snuiven van deze mooie expositie.
Zijdewever Emiel De Troch aan het weefgetouw Foto : Museum Deinze en Leiestreek - Deinze
"Wevers, en maakt geen droefheid meer Ziet hier een liedeken 't uwer eer Die wever zijn, 't zij vrouw of man 'k heb uwen lof beschreven Hoe dat er niemand leven kan Tenzij er wordt geweven."
Strofe uit Weverslied- oorsprong onbekend, op muziek gezet door Wannes van de Velde
Deze tentoonstelling vindt plaats in het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename (Oudenaarde)
Open vanaf 04/022012 tot en met 24/06/2012, op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen, telkens van 10.00 tot 18.00
Op zaterdagen en zondagen zijn er van 14.00 tot 17.00 telkens demonstraties door de deelnemende kantgroepen (Kantatelier Rosemarijn Aalst, Kantgroep Beveren, Artistieke School voor Naaldkant Zele en Kantgroep Geraardsbergen)
Bij Chantillykant worden de motieven in halve slag geklost, omlijnd door een dikkere sierdraad en omringd door zeshoekige tralies. De voornaamste patronen zijn bloemenruikers versierd met allerlei sierlijke arcades. De grootste breedte van de strook wordt bepaald door de breedte van het kussen en de kunst om de klosjes te manoevreren. Grotere stukken kloste men in stroken die men daarna onzichtbaar aan elkaar naaide met een raccroc steek.
Oorlogskant - War Lace
Twee certificaten met kantwerken gemaakt door een Geraardsbergse kantwerkster in opdracht van het Rode Kruis van Geraardsbergen. Deze kantwerkjes werden verkocht te voordele van de slachtoffers aan geallieerde zijde. Het ene is een hommage aan Amerika, het andere toont koningin Elisabeth als verpleegster. Koningin Elisabeth was de kantnijverheid zeer genegen en steunde dergelijke acties ten volle. Handgekloste Chantillykant in zwarte zijde 1914-1915. Hunnegem vzw, Geraardsbergen
De Chantillykant kende in Frankrijk zijn eerste bloei tussen 1740 en 1785 onder het bewind van Lodewijk XV en zijn opvolger Lodewijk XVI. Het was de favoriete kant van elegante dames zoals Madame du Barry en Marie-Antoinette. De Franse revolutie maakte een abrupt einde aan de vraag naar kant en aan de productie in Chantilly.
In het begin van de 19de eeuw zouden Caen en Bayeux de productie terug opnemen en vandaar bereikte deze kantsoort ook Oost-Vlaanderen.
Parasolblad in Chantillykant in zwarte zijde met een doormeter van 70 cm. Chantillymuseum Geraardsbergen (een bezoekje waard)
Al in 1812 waren er 130 kantwerksters in Geraardsbergen werkzaam. In 1847 was dit aantal opgelopen tot 1830. Ze legden zich vooral toe op de CHANTILLYKANT, een kant met doorlopende draden en vooral uitgevoerd in zwarte zijde.
Omtrent 1850 waren er in Oost- en West-Vlaanderen 49 scholen die uitsluitend Chantillykant aanleerden.
Dit alles had te maken met de toen heersende mode van de crinoline of hoepelrok. De wijde rokken werden rijkelijk gedrapeerd met strikken, linten en kant.
Daarnaast werden ook parasols, sjaals en waaiers geklost in Chantillykant.
Aankleedpop bekleed met lossen stroken kant en mantilla (sjaal) in zwarte zijde. Handgekloste Chantillykant ca. 1882-1883. Chantillykantmuseum Geraardsbergen.
noot : Het is geen duidelijke foto maar het probleem met de moderne culturele centra is dat er teveel glas is, dus teveel weerkaatsing om goede foto's te nemen.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005