Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Omdat Moerzeke niet bij mijn deur ligt en er in de wintermaanden december en januari nogal eens problemen zijn op de weg, starten de kantlessen in februari.Deze keer hebben ze de hoofden bij elkaar gestoken met dit origineel geschenk als gevolg. Ze hebben elk een vlindertje geklost, wat takjes, enkele bloemen en het lentgevoel is compleet.
Als klap op de vuurpijl las Vera een nieuwjaarsbrief voor!
Liefste Kantmeter
Hoe meer dat ge me leert hoe beter,
Leert ge me niets,
Dan zijt ge mijn kantmeter niet
Ohohoh opnief.
Liefste Kantmeter
Onze kantmeter komt al meer dan 25 jaar
En we staken onze hoofden eens bij elkaar.
We zijn met speld en klos begonnen
En jaja een fijn gevoel, we hadden wat gevonden.
Zo zonder uw alziend oog zijn we begonnen met oefenen,
De kantschool van Beveren ligt mij nauw aan het hart, ik heb er 35 jaar geleden mijn eerste stappen in de kantwereld gezet. Mevr. Cools-Wachters was mijn lerares van het eerste uur en ik ben haar nog altijd dankbaar. Ondertussen is er al veel veranderd! De Beverse kantschool heeft enkele moeilijke jaren gekend maar is er dankzij enkele enthousiastelingen, weer bovenop. Er worden terug verschillende kantsoorten aangeleerd onder leiding van mevr. Simone Coppieters. Samen met de nieuwjaarswensen krijgen cursisten en sympathisanten (zoals ik) een patroontje van Simone. Dit keer was het een Bevers kantje en ik heb het dan ook graag uitgeklost.
Dit volwerk in stropkant heb ik getekend met Knipling en geklost met katoen die ik gekocht heb op het Oidfa congres in Caen. Er staat niets op qua dikte of andere kenmerken maar de prikking is gemaakt voor linnen 80 of katoen 60. Diegene die de (gratis) prikking wil kan mij een mailtje sturen.
Ik heb een beetje « gegoogled » en kreeg de volgende info.
Hedendaagse kant van Geneviève Kesteloot
Het hedendaagse kantwerk van Geneviève Kesteloot, licht en transparant van aard, verraadt een onmiskenbare invloed van de vegetale wereld. In de natuur vindt ze de inspiratie voor de draden en voor de vorm die ze er uiteindelijk aan zal geven.
Haar keuze voor de traditionele techniek van het kantklossen belet haar niet om gedurfde werkstukken af te leveren. Zij maakt gebruik van witte latexdraden en laat het kantwerk loskomen van de muren zodat het in de ruimte vrij tot uitdrukking kan komen. Deze gepassioneerde docente verheft het kantwerk tot een volwaardige discipline in de hedendaagse kunst.
De jaarlijkse opendeurdagen bij Bart en Francis zitten er weer op.
Ondanks het slechte weer zaterdag, ben ik toch naar Kortrijk gereden. Ik was niet de enige want het was er druk, héél druk.
Zoals aangekondigd was er een « kleine » tento met werken van Geneviève Kesteloot, een kantdame mij onbekend.
Mijn eerste indruk was er eentje van teleurstelling maar bij nader inzien waren er echt knappe, hedendaagse werken bij. Het enige spijtige was de witte achtergrond zodat er soms weinig nuance was in kant en muur. Daarom heb ik de belichting een beetje bijgewerkt bij sommige werken.
Bij het middenstuk is er gewerkt volgens de techniek "Raster en Kant" van Mariet Visser.
Misschien is het jullie nog niet opgevallen maar mijn blog heeft de kaap van 500.000 overschreden. Dat wil dus zeggen dat hij zoveel keer bekeken is !!!! Toen ik in 2005 dit blog opstartte, heb ik nooit kunnen denken dat er zoveel belangstelling voor kant zou zijn. Dank voor de vele bezoekjes, dank voor de vele berichten en emails, dank voor de tips...daardoor kan ik mijn blog levendig houden.
Rik Tulkens is de nieuwe Diestse stadsdichter en zijn tweede stadsgedicht heeft hij aan "Kant" gewijd !
KANT
In het Diesterse Begijnenhuis; onder dartelvlugge vingers, linksom, rechtsom, wederom, dansen de klossen, in hondstrouwe paren, wulpse pirouetten met elkaar.
hier wordt de linnenslag geleverd, de oude draad weer opgenomen, alles raakt hier kant én wal, geen naadloos woord hoort men hier vallen, geen naald wordt hier verkeerd gespeld.
En het patroon speelt enkel maar, bedriegelijk, schijnbaar, voor patroon, want op 't geduldig wachtend kussen lijkt onbetwist en eigenzinnig, de wilde chaos aan de macht, zoals bij ijsbloemen op het raam.
En zo ontspint zich slag na slag; in innige verstrengeling; in het tanend nalicht van de dag; en ver van 't lege kijkbuis-turen, een kwetsbaar kunstig dradenweb dat wél zal stollen in de tijd.
En tot het draadje breken zal, tot het eind van het bobijntje wordt hier, halsstarrig tegendraads, avond na menige avond, ook de verveling bekwaam van kant gemaakt.
Rik Tulkens Stadsdichter van Diest Stadsgedicht Nr 2 02 december 2012
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005