Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Zo'n 20 jaar geleden kreeg ik van mijn vader een geschenk ! Met een hart van koekenbrood gaf hij mij deze koperplaat met daarop een afbeelding van mijn foto. Hij heeft dat zelf gemaakt en was er ook bijzonder fier op. Mijn "vake" is reeds 10 jaar overleden maar telkens als ik naar de koperplaat kijk, en dat is dagelijks, denk ik aan hem !
Het is morgen, 2 november,
juist 10 jaar geleden dat hij begraven is.
Voor zijn bidprentje heb ik het volgende gedichtje gemaakt.Het typeert mijn vake, de woorden drukken mijn gevoelens uit!
Vanavond is de officiële opening van de boekenbeurs. Er zal weer gesnuffeld, bekeken, gelezen en gekocht worden. Of zoals jeugdschrijver Ed Franck het zo mooi zegt :
Boeken boeken, boeken, boeken tot in de verste hoeken boeken, boeken, boeken zie mij hier eens zoeken ik kijk en pak en snuffel ik aai en zoen en knuffel elk boekje is een kleine schat ik duik erin als in een bad boeken, boeken, boeken ik blijf nog even zoeken.
In tegenstelling tot Europa, waar men houten klossen gebruikte, werkte men in Engeland met klossen gemaakt uit schaapspoten.
Na zijn bezoek aan Stradford schreef W. Shakespeare in
Twelfth Night (1612)
The spinsters and knitters in the sun and the free maids that weave their threads with bones
Kant of Bone Work was een bezigheid van de armere klasse die deze bijverdienste goed kon gebruiken. Dat ze niet veel geld hadden bewijst het feit dat men in Devonshire visgraten ofwel fish-bones gebruikte omdat de metalen spelden té duur waren!
In de 19de eeuw worden de benen klossen grotendeels vervangen door houten klossen omdat die ongeveer de helft minder kostten.
Jaren geleden was ik op kantreis in Engeland en daar heb ik iemand benen klosjes zien draaien. Terug thuis vertelde ik vol enthousiasme hoe mooi die klosjes wel waren!!
Net ivoor!
Mijn man, die nogal een handige Harrie is, wilde het ook wel eens proberen.
Ik dus naar de slager om mooie soepbeenderen. Het is van belang dat het witte gedeelte dik genoeg is want met de poreuze binnenkant kun je niets doen. De slager gaf de stukken been van net onder de knie. Omdat het witte gedeelte niet bij alle beenderen even dik is, is het niet mogelijk om alle klosjes identiek te draaien. Zo zijn het stuk voor stuk unieke klosjes geworden!
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005