Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
In de 19de eeuw maakte de kantindustrie een geweldige opgang, integreerde zich volledig in dorpen en steden en was het voornaamste inkomen van vrouwen.
In Rusland gingen kant- en borduurwerk hand in hand.
Rond 1870-1880 werd deze combinatie een rage in West-Europa.
De typische Russische lintkant werd veelal in gekleurde garens geklost en elke streek of stad gaf er een eigen karakter aan.
De kant voor de klederdrachten werd dan ook gewerkt in de specifieke kleuren van stad of streek!!
In de tweede helft van de 18de eeuw begon men in diverse gebieden ook lintkant te vervaardigen.
Deze kant werd gebruikt als afboording van huishoudlinnen zoals handdoeken, lakens, kledij.
Het was ook gebruikelijk voor Noord en Oost-Europa om grafkledij rijkelijk van kant te voorzien!!
Zo beschrijft de auteur van Letters from a lady in Rusia (1775)de uitvaartplechtigheid van een dochter van prins Menzikoff.
De prinses was gekleed in een zilverkleurige japon, op haar hoofd prijkte een kanten muts met een kroon. Rond haar voorhoofd was een lint gespannen waarop haar naam en leeftijd geborduurd waren.
Handdoekrand in Russische lintkant, linnen en zijde.
Eén van de beroemdste Nederlandse kunstschilders, na Rembrandt, is ongetwijfeld Johannes Vermeer !
Hij leefde in de Gouden Eeuw en behoorde tot de Oude Hollandse Meesters.
Alhoewel Het melkmeisje en Het meisje met de parel zijn bekendste werken zijn, is ook de Kantwerkster bijzonder populair. Wie is haar nog niet tegengekomen op een postzegel of een koekjesdoos?
Van Bomi kreeg ik dit mooie plaatje.
Zij heeft de Kantwerkster bewerkt en dit is het resultaat.
In de loop van de 18de eeuw kreeg de Russische hofkledij een Westers tintje. Ook de kledij van de rijke koopmanstand werd hierdoor beïnvloed.
Daardoor bleef ook de witte kant een gevestigde waarde.
De metaalkant werd meer en meer vervangen door stroken witte linnen en zijden kant.
Ingevoerde kant was zeer duur en was het privilege van de tsarenfamilie en het hof. Daardoor begon men de buitenlandse kanten na te bootsen.
Na zijn bezoek aan Parijs, in het begin van de 18de eeuw, stichtte Peter de Grote een kantatelier voor zijdekant in Novgorod en aan het hof stond het kantatelier onder de leiding van een Brabantse kantwerkster.
De kant was niet zo fijn als de Westerse omdat men niet beschikte over voldoende fijn garen, maar toch gaven de Russische kantwerksters er een persoonlijk touch aan. De motieven, meestal pauwen, bomen, vogels, werden omrand met een dikke draad om beter uit te komen.
In de 18de eeuw werd metaalkant nog als zeer modieus beschouwd, maar men was ook begonnen met het klossen van gekleurde zijdekant.
Kleuren zoals hoogrood, helblauw, groen,zalmroze en geel behoorden tot het kleurenpalet.
Galic, in de provincie Kostroma, was hét centrum waar deze kantkunst bloeide. Prachtig versierde volksklederdrachten zijn nu nog altijd een stille getuige van deze kunst.
Ook in Jelez, provincie Orjol,werd beroemd omwille van de zeer decoratieve, maar niet zo fijne handdoekkant.
Ook een kantklosster is onderhevig aan het griepvirus !!!
Daarom zal het een paar dagen stilletjes zijn op mijn blog maar een bezoekje hier of daar zie ik wel zitten! Ondanks alle tegenkanting van manlief ben ik toch naar Eeklo geweest om kantles te geven. Een babbel en een glaasje nadien, was er niet bij want ik ben blij dat ik onder de wol kan kruipen!!
Het duurde tot het einde van de 17de eeuw vooraleer de kant in Rusland een rol ging spelen.
Met Kruzevo, het Russische woord voor kant,bedoelde men allerhande versieringen van kleding en textiel.
In de inventarissen van rijke kloosters in het Noorden van Rusland, komt het begrip Kruzevo veelvuldig voor.
In de archieven , 17de en 18de eeuw, uit Vologda spreekt men van geestelijke en wereldlijke kleding, kerk en huishoudlinnen, die met kant zijn versierd.
De eerste kanten werden gewerkt met zijdedraad, omwikkeld met goud of zilver.
Vandaag eens geen kant op mijn blog maar enkele sfeerbeelden van de korte levensloop van onze sneeuwman. Gisteren stond hij te pronken maar vanmorgen was hij al "scheef" gezonken!!!
Dit prachtige doopkleed in uitzonderlijk fijne Honitonkant, met een onderkleed van witte satijn, is gemaakt voor koningin Victoria en werd gedragen bij de doop van de Prince of Wales, de latere
koning Edward VII.
In 1894 schonk koningin Victoria het doopkleed aan de hertogin van York, de latere koningin Mary.
Al haar kinderen werden erin gedoopt.
Zo ging het doopkleed van generatie naar generatie en de laatste keer dat het gebruikt werd is bij de doop van prins William.
Mannen, vrouwen en ook jongens van alle leeftijden gingen naar deze kantscholen.Meestal werkten ze twaalf uren per dag, soms bij het licht van een ordinaal. (zie verder in dit blog)
Jonge vrouwen met een zwakke gezondheid of diegenen die ongeschikt waren voor huishoudelijk werk, konden een cent verdienen met hun werk in een kantschool namelijk door het herstellen en onderhouden van kostbare kanten.
Dat de techniek van Honitonkant niet volledig verloren is gegaan is vooral te danken aan het Engelse vorstenhuis!
Omstreeks 1830 bestelde koningin Adelaide, vrouw van Willem v, een japon in Honitonkant. De motieven werden gevormd door bloemen waarvan de beginletters haar naam vormden :
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005