Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
In Zele, gelegen in de meest proletarische streek van het Land van Waas, waren de sociale wantoestanden voor de eerste wereldoorlog bijzonder tragisch.
Mannen, vrouwen en kinderen werden op een onmenselijke manier uitgebuit!
Het was een wereld vol armoede en ellende
F.Michem schrijft in zijn boek "Zele en zijn geschiedenis:
Ik was het al langer van plan om mijn thesis, gemaakt tijdens de 3 jaar durende leraressen opleiding Kant aan het Brugse kantcentrum, op mijn blog te plaatsen.
Dat mijn eindwerk zou handelen over naaldkant en
Zeelse naaldkant
in het bijzonder, stond al van in den beginne vast.
Mijn bewondering voor diegenen die zulk een ragfijne kant vervaardigen, met oneindig veel geduld en bekwaamheid, kent geen grenzen!!
De bevolking van de Aalterse parochie Sint-Maria-Aalter, genoot vroeger geen al te beste reputatie.De inwoners van de gemeente Aalter zelf keken er op neer en behandelden deze mensen zeer laagdunkend!!
In het eerste kwart van de 20ste eeuw leefde de bevolking van Sint-Maria-Aalter in armoedige omstandigheden. Rond 1900 verdienden de meeste mannen hun inkomen met de seizoenarbeid in Frankrijk (bieten, jenever stoken ) en de vrouwen verdienden een cent bij met kantklossen.
Als eerbetoon aan deze trimards of Fransmans en de spellewerksters staan er nu op het kerkplein in Sint-Maria-Aalter twee monumenten.Het ene stelt de werktuigen van de seizoenarbeider voor namelijk een bietenvork en mes, het andere is een reuzenklos.
Deze oude postkaart met de afbeelding van een mooie, jonge kantwerkster is boerenbedrog!!!
Vlaemsche kantwerkster staat er onderaan.
Maar het is onmogelijk om zulk een brede kant te maken met zon klein aantal klosjes. Men legde gewoon een stuk kant op het kussen en spelde er wat klossen bij.
Het is weeral bewezen dat papier verduldig is!!!
Détail van het kleed met een boord in Vieux Flandres.
In de derde eeuw na Christus (dus nog in de tijd dat Christenen werden vervolgd) vaardigde Keizer Valerianus een bul uit die inhield dat geestelijken, die geen afstand wilden doen van hun overtuiging, werden onthoofd.
Ook Sint Laurens, diaken (ook nu nog heeft een diaken de verantwoording voor de Kerk financiën) te Rome en vertrouwensman van paus Sixtus II, kon niet ontsnappen aan deze fanatieke heksenjacht. Hij werd opgepakt en volgens de overlevering berecht in de tempel van Antonius en Faustina op het Forum Romanum.
Bij zijn gevangenneming eiste de rechter dat hij het vermogen van de kerk, dat hij beheerde, zou afstaan. Daarop toonde Laurens de armen en de zieken voor wie hij als diaken zorgde met de woorden:
Zie daar de ware schatten van de kerk
Laurens onderging de vuurdood en werd op 9 augustus 258 onthoofd. Dat lichaamsdeel bevindt zich thans in de San Lorenzo in Florence.
Volgens een legende redt Laurens nu elke zondag één ziel uit het vagevuur
Op de prent een Middeleeuwse voorstelling van de Marteldood van Sint Laurens, gedood door de hitte van het vuur.
Een intrigerend, maar zeer humoristisch gedicht uit 1658:
Daer staet den grooten martelaer Tot voorbeeld van de Christenschaer, Die voor sijn Heer de dood versmaet En leven om het leven haet, Vol moeds riep hy den rechter toe: Maek u niet meer met woorden moe, Keer om 't gebraed, maek saus gereet, Ic ben haest gaer, hoor, bloedhond, eet. Heyls brand verbrande eerst sijn hert, Dies gaff den rooster weynig smert, En branden onse herten niet, Wanneer men sulke mannen siet?
Wat doen kantdames als ze op verlof zijn in het buitenland ???
Hun ogen de kost geven natuurlijk en uitvlooien waar er een stukje kant te zien is.
Zo kreeg ik een foto toegestuurd van een kantkennis die op verlof in Malta dit beeld van Sint Laurens met zijn rooster, ontdekt heeft. Het kleed van de Heilige Laurens heeft onderaan een prachtige boord Vieux Flandres.
Vieux Flandres is een gemengde kant : kloskant en naaldkant. De linten zijn geklost en de vullingen zijn met de naald gemaakt.
Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik heb eens opgezocht waarom Sint Laurens een rooster bij zich heeft.
Naar een ontwerp van mevr. Martine Bruggeman, mits enkele wijzigingen van mijzelf.
Uitwerking : Gisela
Ik heb de tekening verkleind zodanig dat ik met fijner garen kon klossen. Voor de nuances gebruikte ik hele, fijne zijde en metaaldraad met een aflopende kleur.Ook dit masker heb ik geklost volgens de techniek van de Milanese kant met een grote verscheidenheid aan versieringen.
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005