Ik ben Gisela Altruye, kantdocente en al 35 jaar bezeten van Kant. In 1979 ben ik gestart met kantgroep "Terug naar 't kantkussen" en tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd dames die reeds komen van in het begin.
Zoeken in blog
Gezien in Ieper
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Chantilly Lace
Spaanse kantkussens in het Begijnhof van Diest
In Spanje is men gek op kantklossen en hun creativiteit kent geen grenzen!!
"de klantklosster" van Sveltlana Pavlickova, bekeken door de ogen van Hilde. Eigenlijk is Hilde wel een stukje "kunstenaar" want zonder al te veel technische bagage klost ze in het verre Turkije toch mooie kantwerken.
Deze kantsoort vindt haar oorsprong in Cantu, Noord-Italië, en wordt daarom soms ook Cantukant genoemd. Hier werd vooral in de streek rond Bellem de Rococo geklost.
Rond tafelkleed, in Rococo. Tussen de kloskant werden stukjes linnnen geïncrusteerd.
Een tentoonstelling in de reeks verborgen kantjes van het Vlasmuseum.
5 oktober tot 5 december 2010
Kerken en kloosters herbergen een schat aan paramenten, zoals gewaden in damast, liturgisch textiel van vlaslinnen voor de eredienst en de opsmuk van het interieur van het kerkgebouw. Vaardige handen hebben met engelengeduld kostbare weefsels omgetoverd tot HEMELS goed. Het werd door religieuzen met eerbied behandeld en gedragen en het droeg bij tot de luister van de eredienst. Na het Tweede Concilie in de jaren zestig maakte deze pracht en praal plaats voor een sobere stijl. Waardevolle stukken verhuisden naar opbergruimtes van het klooster of het kerkgebouw. Al vlug vertoonde dit delicaat textiel sporen van vocht, stof en vuil. Toch vond dit religieus textiel warme waardering bij verzamelaars die een deel van dit vergeten erfgoed hebben gered en bewaard. Ook het Vlasmuseum bezit een rijke collectie kostbare priestergewaden en liturgisch vlaslinnen rijkelijk versierd met kant en borduurwerk. In het najaar krijgt de uitgebreide verzameling een ereplaats tijdens de tentoonstelling "HEMELS goed".
In de afdeling "van lijnzaad tot linnen draad" staan we stil bij de teelt en bewerking van het vlas. Het museum toont het zaaien, wieden en slijten van vlas aan de hand van authentieke werktuigen. Ontdek ook de techniek van het kapellen. Eens het vlas geoogst is, start nog een lang proces van bewerkingen: boten, repelen, roten, brakelen, zwingelen en hekelen. Een mens staat er niet meer bij stil, maar het bewerken van vlas was een uitdagende bezigheid, het werk van stevige mannen die geen schrik hadden van "overuren", een beetje stof of de geur van geroot vlas.
Op regelmatige basis komen oud-vlassers de techniek van het vlasbewerken demonsteren. Een echte aanrader! Je ziet de machines werken en maakt kennis met de mens achter de beelden. Beleef het vlassersverleden! Hou onze kalender in het oog...
vertelt je het boeiende verhaal van het vlas in de Leiestreek. Aan de hand van 26 taferelen en flatscreens ontdek je de verschillende stadia van het vlas en komen de oude bewerkingen tot leven. In de tweede vleugel maak je kennis met de belangrijkste afgewerkte producten: linnen, kant en damast. Het museum illustreert de verschillende kantsoorten, hun evolutie en de vele lokale varianten. Leer meer over het Kortrijkse damast en het gebruik van kant en sierlinnen in het dagelijkse leven. Onderweg kom je vast een aantal bekenden tegen.
Kant en damast
Waaier in Rosaline perlé
De verschillende kantsoorten, hun evolutie en de vele lokale varianten worden uitgebreid benaderd in de collectie "kant en damast". Je ontdekt er ook een aantal schitterende damasten, een Kortrijks luxeproduct.
Op 1 en 2 oktober volg ik een workshop Moderne Kant in het Vlasmusuem te Kortrijk onder leiding van Mariet Visser.
Vandaag is deze leerrijke en leuke workshop in mineur geeindigd. Toen mijn voorligger wilde afslaan en ik stilstond ben ik achteraan aangereden. Resultaat : mijn auto total loss en ik heb een geweldige slag gekregen in rug en hals. Pijnlijk maar gelukkig niet zo ernstig. Daarom is het nu wat wachten op het verslag van de workshop.
U hebt er voor ons een onvergetelijke dag van gemaakt.
De weergoden waren ons niet gunstig gezind, maar dat heeft de stemming niet bedorven.
We hebben groot respect voor u. Omdat u, ondanks de regen, zo goed gehumeurd bleef zitten klossen. Het doel van deze happening was om het kantklossen meer onder de aandacht te brengen. Het winkelend publiek heeft het helaas af laten weten. We hebben wel bereikt dat het kantklossen serieus wordt genomen! Onze sponsoren hebben gevraagd of we op herhaling willen gaan. (hier moeten we nog wel even over nadenken) Voor hun was het een grote verrassing dat zoveel deelnemers naar Horst kwamen.
De fotos die gemaakt zijn, zijn geweldig! Regenachtig , maar jullie stralen met zn allen een geweldige passie voor kant uit.
Daarvoor onze hartelijke dank.
Er is een Picasa album gemaakt. De link staat op onze website: www.kantklos.nl/kantkringhorst
Een berichtje in mijn gastenboek doet altijd plezier maar liefst geen buttons van meer dan 40.000 KB want die vertragen het blog !
Omdat ik hen zo mooi vind !!!!
Thomas Woolner
Camino 2005
De voettocht van mijn man, Theo, naar Santiago de Compostela wordt stap na stap beschreven op zijn blog !! Interesse ? Kijk dan naar : http://blog.seniorennet.be/camino2005