Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    17-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolmops.

    Rolmops is zo één van die producten die stilaan van de markt aan het verdwijnen is.

    Jammer natuurlijk.

    Maar zoals alles en steeds, is er een tijd van komen en een tijd van gaan.

    Rolmops is nu ook precies niet het meest verfijnde voedsel dat er te verkrijgen is.

    Toch is rolmops internationaal bekend geworden, waarschijnlijk via de Duitse keuken .

    Zeker, de rolmops is van Hollandse of Duitse origine.

    Rolmopsen zijn wereldwijd gekend geworden wegens hun positieve eigenschappen bij een “katerfrüstuck”. Zeg maar op zaterdag of zondagmorgen, met bonzende hoofdpijn, gevolg van overdadig alcohol gebruik, een rolmops bij het ontbijt, en een mens herleeft er bij ....

    Een”prairieoyster” zou ook helpen...Maar dat is iets vies hoor....

    Iemand vroeg mij ooit of de oorsprong van rolmops te achterhalen zou zijn ....?

    Dus Nederland of Duitsland ?

    Mijn voorkeur gaat uit naar Duitsland...Waarom ?

    De schrijfwijze? !

    In het Nederlands schrijft men rolmops met één letter L.

    In het Duits met twee keer L. In alle andere talen gebruikt men het woord rollmops dus met twee keer L. Dus oorsprong Duits...( Doch dit is een gissing, hoor)

    De Duitsers beweren dat de rolmops afkomstig zou zijn van Berlijn.

    De etymologie is vrij simpel ? Rollen, dat is duidelijk en mops, zou komen, ook van het Nederduits, “mopen”, wat zoveel betekent als zure smoelen trekken. (mopperen?)

    Ook een mopshond is een hond met een zo een rare snuit.

    Ik hoop maar dat ik nu hondenliefhebbers niet tegen ga krijgen...Fifike toch....

    Rolmops is gemaakt door een kleine, hele, haring, met vel, te zouten, nadien te marineren in een mengsel van alcoholazijn en water. Origineel werd er een augurk gebruikt om rolmops te maken. In België gebruikt men gesneden uien. De vulling mag hoogstens 20 % van het totaal gewicht bedragen.

    Volgens de Duitse etiquetteregels mag men de rolmops niet ontrollen bij het eten.

    Er heeft een liedje bestaan, ik herinner het mij nog vaag dat als volgt ging:

    Alle mopsen bijten, ...alle mopsen bijten, alleen die kleine rolmops niet




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    21-02-2006
    Ik nog eens...
    Ja ja ...idd alle Möpse beissen, nur der Rollmops nicht ;-) Leuk liedje! Zo bestaat er ook Bratröllchen(van Krone)...werden eerst aangebakken, denk ik, want ze zijn bruin! Een variante op de Rollmops, maar ook lekker dus! Groetjes uit Brasschaat xxx *BiBi*

    21-02-2006 om 10:19 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door *BiBi*


    Rollmops
    Tijdens mijn laatste reis naar Tunesië, kon men daar regelmatig bij de koude bufetten, kleine rollmopsen vinden, zij waren zeer lekker en niet zuur, het leken wel borrelhapjes (ongeveer 6 cm lang, en hoogstens een duim dik)

    21-02-2006 om 10:05 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Van Damme Erik




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!