Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poulet choucoune

    Rare titel, niet ?

    Het gaat dus over een Franstalige kip. In 1962 heb ik de eerste keer kennis gemaakt met het gerecht. Het was in een restaurant dat zeer lang bestaan heeft en een vrij goede reputatie had, gesitueerd in hartje Antwerpen. “De Zeven Schaken” was de naam. Het restaurant was gesitueerd op de hoek van een straatje dat uitkwam op de grote markt. Aan de andere hoek was de vermaarde, de nog steeds bestaande kroeg; “Den Engel”.

    Op de restaurantkaart stond onder andere “poulet choucoune”. De Franse benaming was zeer gewoon in die tijd. Het was een kip in een saus die gemaakt werd van pindanootjes, de patron was een ex-koloniaal, zie je. Hoe het juist in mekaar zat weet ik niet. Ik heb alleen de ajuin voor de saus mogen snijden .... Het was in alle geval een zeer eenvoudige bereiding. Wat ik nu schrijf is zeer lang geleden. Ik kwam juist van school.

    Ongeveer vijfentwintig jaar later, werkte ik in Afrika, in het beruchte “Hotel des Milles Colines” te Kigali Ruanda, en daar duikt de “poulet choucoune” weer op. Niet op de kaart van het hotel maar ik heb het gegeten ten huize van Jean-Marie, de “maitre d’hotel” die mij uitgenodigd had om bij hem te komen eten op de avond van een vrije dag. Zijn vrouw was tegelijk politieofficier en kokkin... en het werd kip in pindasaus, poulet aux arachides.

    Ondanks dat het zeer lang geleden was dat ik het gerecht nog geproefd had meende ik mij toch te herinneren dat het er hetzelfde uit zag en hetzelfde smaakte als destijds in Antwerpen...

    Hoe zij het gemaakt heeft heb ik niet gevraagd, zoiets doe je niet. Ofwel ben ik het vergeten na overdadige consumptie van whisky...

    Je hebt uiteraard een kip nodig. Geen boterzachte smaakloze supermarktkip maar een echte Afrikaanse kip. Met vlooien tussen de pluimen. Zo een die in de brousse luid kakelend voor je auto uit loopt, te dom is om van de straat te rennen en dan als platte kip achterblijft... Door al dat rennen krijgt ze van die lange poten en een lange nek... Koerskiekens noemden wij ze vroeger.

    Zo zal het er ongeveer aan toe gaan: vermits de kip door de auto plat gereden is moet er niet veel versneden worden, dat is reeds gebeurd. Vis de ingewanden en de pluimen er uit en die mag je weggooien..

    De gepelde pinda’s worden gewoon gekookt in water. In de tropische landen gebruiken ze daarvoor verse pinda’s. De aardnotenplant levert zeer malse nootjes op als ze vers zijn. Gedroogd worden ze hard. Te vergelijken met bonen bij ons. Wij hebben hier geen verse pinda’s maar met gedroogde noten lukt het ook wel. In Antwerpen destijds ging het toch zo.

    Gebruik geen geroosterde noten, dat geeft een heel andere smaak, alhoewel die niet onaangenaam zal zijn. Nou, jongens, pindasaus !

    Verder denk ik dat er nog ui aan te pas kwam. Hoogstwaarschijnlijk ook wel pilipili en whisky. Anders zou het geen koloniale bereiding zijn maar hier kan ik fout zijn.

    Zoals alle Afrikaanse bereidingen zal het recept wel zeer eenvoudig geweest zijn.

    Zo bijna :

    Hak de kip in stukken met de machete als dat nog niet zo was, bak ze aan in olie samen met fijngesneden uien en voeg er een puree aan toe van verse gekookte en gestampte pinda’s. De nootjes dus koken en fijnmaken, in Afrika hadden ze toen reeds de soepmixer uitgevonden of anders wordt luid zingend de notenpasta in de vijzel fijn gestampt... Kip gaar koken in die notenpuree, peper en zout er bij...

    Dat moet het ongeveer geweest zijn.

    Nu mijn vraag: is er iemand, een ex koloniaal die dit recept helemaal kent ? Ik weet dus de klepel hangen maar zeker niet de klok.

    De saus was niet pikant, was wit van kleur, ze deed wat aan een roomsaus denken en men proefde de fijne korrelige structuur van de fijngestampte noten. ( De toevoeging van whisky en de pilipili was maar om het exotischer te laten klinken.)

    Waarom ik dat nu na nog eens twintig jaar wil weten?

    Ik heb hier een zak ongepelde pindanoten staan waar ik geen blijf mee weet. Dus wacht niet te lang met rapporteren want anders zijn de nootjes zo op!

    De nootjes zijn gekocht in de optiek van dat boek waaraan ik bezig ben. Er mankeerde nog een foto van pinda’s. Wel had ik reeds een foto van verse, recht uit de aarde getrokken aardnoten, die ik destijds in Vietnam gemaakt heb maar die foto is te onscherp om gebruikt te worden.

    De aardnoot is een rare plant. Hij, of is het zij, groeit zoals alle gewone planten, krijgt bloemetjes en nadien zaadjes en als de zaden beginnen te rijpen zinken die tot op de grond en verstoppen zich in de aarde. De zaden, de nootje dus rijpen ondergronds.

    Van de noten wordt de aardnotenolie of arachideolie gemaakt, maar dat wisten jullie natuurlijk reeds.

    Wat ik ook zo grappig vind is de Franse benaming voor geroosterde apennootjes: des cacahuètes... je hoort in het woord zo die kip kakelen.

    Ten slotte, indien er iemand om een recept vraagt is mijn eerste reactie altijd; kijk toch eerst eens op het internet. Google is your friend...! Maar ...

    Op het internet is niets te vinden over choucoune, behalve het blog van een of andere maffe griet die Choucoune heet en die op het eiland Martinique woont. Geen gerecht met die naam.

    Maar misschien weet zij het wel!

    Dat is dan iets voor volgende keer.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    15-05-2009
    kip met arachides
    hallo Ikzelf heb jaren in Afrika gewoond waar we regelmatig kip met arachides (apenootjes) klaarmaakten. De verse nootjes werden droog geroosterd, dan gepeld en dan pas in de houten pot fijngestampt. De kip werd dan aangebakken in arachide olie, ajuin bijgevoegd, water en de pasta van nootjes erbij, laurier, peper en zout. En voor een echte afrikaanse kip was uren nodig om ze zacht te krijgen. Met een belgische kip ging dit heel wat vlugger. Ik maak het gerecht nog altijd regelmatig klaar met potten pindapasta uit de natuurwinkel (de gezouten ). Dit lukt fantastich goed en het is altijd een stukje nostalgie! Serveren met rijst, banaan en verse ananas! Mmmmm. Echt eens proberen!

    15-05-2009 om 19:59 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Dany Delfosse


    22-02-2009
    pinda kip
    Na 5 minuten zoeken met google heb ik het volgende recept gevonden: Easy West African-Style Peanut Stew (Serves 6 to 8) 1 tablespoon olive oil 8 boneless chicken thighs, cut into quarters 1 teaspoon kosher salt 1 teaspoon ground black pepper 2 to 3 cloves garlic, crushed 1 onion, chopped 1 teaspoon ground cumin 1 teaspoon ground coriander seed 1 teaspoon crushed red pepper flakes 1 cup chicken broth 3/4 cup unsalted natural-style peanut butter unsalted chopped peanuts and fresh parsley for garnish (optional) In a large skillet with a tight-fitting lid, heat oil over medium-high heat. Season chicken with salt and pepper. Add chicken to the skillet and brown quickly on both sides. Remove chicken from pan. Reduce heat to medium-low and add garlic and onion to the pan. Saute for 2 to 3 minutes. Add cumin, coriander and red pepper. Be careful not to let the garlic brown. Mix in broth, browned chicken and any accumulated juices. Cover skillet and simmer, stirring occasionally, for about 30 minutes. Remove lid and stir in the peanut butter. Make sure that it is blended in well. Replace lid and simmer for 15 more minutes, or until the chicken is cooked through. Remove from heat and adjust seasoning. Garnish with unsalted peanuts and fresh parsley, if desired. Sandra Pinckney Per serving (based on 8 servings): 279 calories, 20 grams protein, 20 grams fat, 4 grams saturated fat, 7 grams carbohydrate, 2 grams fiber, 49 milligrams cholesterol, 388 milligrams sodium Hopelijk is dit het recept dat U zoekt. Culinaire groeten, Van Broeck Marc

    22-02-2009 om 18:02 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Van Broeck Marc




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!