Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis fileren


    Dikwijls vraagt men mij: hoe moet ik een vis fileren. Een zalm, een tong…?

    Probeer maar eens om dat uit te leggen. Dat zijn “doe” vragen en geen “weet” vragen. Zelfs al schrijf je daar vier A4 pagina’s over vol, dat zegt nog steeds niets.

    Foto’s verduidelijken al veel meer maar ook dat zegt nog niet genoeg.

    Filmpjes helpen al veel meer.

    Maar een filmpje maken is niet zo eenvoudig als het wel lijkt.

    Surfend over het internet heb ik een prachtige site gevonden waar gedemonstreerd wordt hoe een vis moet gefileerd worden, niet één vis maar ettelijke vissen.

    Elke vis vraagt een beetje zijn eigen techniek. Hier hoef je maar een vis te selecteren, op een knopje te drukken en daar komt de demonstratie. Er is maar één ding jammer. De klank is vrij zwak, zeer flauw zelfs. Maar erg is dat niet.

    Hier is de link : http://www.visfileren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=85

    De lijst met vissen staat rechts.

    De andere informatie neem je er maar bij.

    De filmpjes kunnen spijtig genoeg niet overgenomen worden, daarom heb ik hier als illustratie een ander filmpje uit de collectie van Youtube gehaald.

    Hoe fileer ik een tong? Ook een zeer duidelijke demonstratie en vooral een vis die je best zelf fileert, zo heb je de graten er bij….

    Wat mij vooral opvalt is dat die vishandelaar andere messen gebruiken dan de koks. Eén eigenschap hebben ze wel gemeen, ze zijn vlijmscherp en helemaal uitgesleten door het vele slijpen.

    Toevallig ken ik nogal wat vishandelaars en allemaal doen ze hetzelfde, ze gebruiken messen zoals de slagers.

    De koks gebruiken veelal een speciaal mes; een “couteau à filets de sole” genoemd. Een lang mes met een smal soepel lemmet. Inderdaad een goed mes om tongen te fileren maar veel te zwak om er een zware kabeljauw van 8 kilo mee te lijf te gaan.

    Op één van de filmpjes wordt gezegd dat je het fileermes nooit mag gebruiken om de middengraat door te snijden. Daarvoor is een sterk zaagmes veel beter geschikt.

    De echte kok of amateur kok fileert zijn vis zelf. Zo heb je de visafval er gratis bij. Een grondstof die moeilijk verkrijgbaar is…. En absoluut nodig om een goede echte visfumet te maken.

    En vergeet vooral niet : oefening baart kunst.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    06-05-2009
    fileren
    De site had ik ook al ontdekt én ik heb er de fileermessen besteld om, inderdaad, zelf te gaan proberen te fileren. De filmpjes zijn erg duidelijk en soms moet ik er ook enorm om lachen. Maar mijn haringen waren in ieder geval goed gelukt! Ik kijk dus uit naar de nieuwe haring.

    06-05-2009 om 16:51 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Chris


    19-04-2009
    nuttige site !
    Een heel aanschouwelijke site met al die filmpjes, veel duidelijker dan de uitleg in kookboeken... Je moet 't inderdaad gezien hebben (en vooral uitproberen, liefst zonder al te veel vis naar de klo... te helpen :)

    19-04-2009 om 21:50 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Jan




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!