Het woord muskaatnoot - wordt in Vlaanderen meer gebruikt.
Wie heeft er gelijk ? Welk is het juiste woord? De muskaatnoot is de noot zoals ze aan de boom groeit en nootmuskaat is de specerij, de geraspte noot.
Het doet er niet toe, de smaak blijft toch gelijk of je nu muskaatnoot of nootmuskaat gebruikt.
In Vlaanderen wordt zelfs heel veel kruidnoot gebruikt, dit alleen maar om aan te geven dat noot muskaat een belangrijke specerij is.
Tijdens het schrijven over specerijen voor het boek waar we aan bezig zijn: Wat verwerk je in de keuken, stak plotseling een hemelsbreed probleem de kop op.
En dat gaat over muskaatnoot!
Hoe het staat met het boek?
Goed!
Op drie juni worden alle drie de boeken voorgesteld aan de schooldirecties. Een plechtige bedoening zal het worden in de gebouwen van VLAM te Brussel.
Als het zover is laat ik wel wat weten.
Maar ik heb dus nog één probleem.
Het stukje geschreven in het boek, over muskaatnoot gaat als volgt :
Een muskaatnoot is eigenlijk geen noot, maar de zaadkern van een vlezige vrucht die er ongeveer als een perzik of een abrikoos uitziet en die aan de tropische muskaatboom groeit.
Rond de pit zit een rood vlies, de foelie. De geschiedenis van de muskaatnoot loopt ongeveer
parallel met die van de kruidnagel. Toen Pierre Poivre enkele kruidnagelboompjes wist te
bemachtigen, bracht hij ook enkele muskaatnootbomen mee.
De muskaatnoten die bij ons op de markt komen, zijn wit bestoven met talkpoeder. Oorspronkelijk verkleurden de noten wit omdat men ze in zeewater en kalk dompelde om zo de kiemkracht te doden. Gewoon door te drogen kiemt de noot niet meer, maar dat wisten ze toen nog niet.
Muskaatnoten worden nu ingevoerd uit Maleisië, Sumatra en de Antillen. Goede muskaatnoten zijn zwaar, niet wormstekig en sterk geurend. Bij een naaldenprik moet de olie zichtbaar worden. Versgeraspte hele noten geven het beste aroma, maar voorgemalen noten geven een aanvaardbare smaak.
Muskaat wordt in onze streken veel gebruikt, bij witte sauzen, worst- en gehaktbereidingen,
pureeaardappelen, kroketten en koekje.
Zie je die twee vette woordjes. Talk en Kalk.
Daar gaat het over.
Tijdens het nalezen van de teksten was er iemand die zich de vraag stelde of dit geen vergissing was ?
Volgens mij niet!
Mijn vader werkte vroeger in een groothandel van voedingswaren en die vertelde dat zij de muskaatnoten eerst door talk rolden om ze wit te maken, want de klanten wilden dat zo.
Later heb ik ooit wat klusjes helpen klaren in een grote drogisterij en de baas daar vertelde mij juist hetzelfde, dat ze de muskaatnoten vroeger door talkpoeder rolden
Zo heb ik steeds verder geleefd in de gedachte dat het witte poeder rond de muskaatnoot talk zou zijn.
Vermits deze gedachte nu in twijfel getrokken werd ben ik gaan zoeken, op het internet natuurlijk en wat vond ik niets, doodgewoon niets!
Overal stond er wel bij dat de noten inderdaad in kalk gestopt worden om de kiemen te doden of om insecten weg te houden. Van talk, nergens een woord te bespeuren.
Dan ben ik gaan telefoneren, naar ongeveer alle grote specerijenfirmas in Vlaanderen tot naar Verstegen in Rotterdam toe, om hun mening te vragen. Niemand wist iets van talk
Maar het viel wel op dat ze dergelijke vragen nog nooit gekregen hadden en niet goed wisten wat ze moesten antwoorden
Nog naar een in Antwerpen wereldberoemde drogist gebeld maar die herinnerde zich niet veel meer van zijn jeugd
Nog verder gezocht op het internet en eindelijk, daar was hij dan
wat las ik?
Wij zijn naar Indonesië geweest hebben daar muskaatnoten zien bewerken en die werden bestoven met talkpoeder.
De tekst kwam mij vrij bekend voor
gewoon gekopieerd van mijn website
!
Daar heb ik niets tegen - doe maar - maar dit bewijst weeral eens hoe goed je moet opletten en niet zo maar alles klakkeloos aanvaarden wat er op dat internet te lezen staat.
Toch geef ik mijn zoektocht niet op.
Want : talk is een vochtafstotend poeder van minerale origine, volledig onschadelijk en dus eetbaar, dat gekend is als babypoeder en dat babys billetjes droog houdt.
Kalk is juist vochtaantrekkend is dat nu helemaal niet hetgeen men wilt bij muskaatnoten want vocht trekt ook de insecten aan en schimmels en dergelijke
De ultieme test zal ik één van volgende dagen uitvoeren, als er kalk op de noot zit dan moet dat poeder bruisen als het in contact komt met een sterk zuur
.!
En talk zal niet reageren
!
Nu nog ergens een hele muskaatnoot zien te pakken te krijgen. Ik ben niet van plan om ze te kopen want dat spul is hier thuis niet gewenst in de keuken
( Mijn vrouw weeral
)
Mocht er iemand meer over weten: alle informatie wordt in dank aanvaard.
t Is voor de wetenschap!
|