Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    29-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuinige kip !

    Er wordt wel eens beweerd dat de kippen van tegenwoordig… niet meer de kippen zijn van vroeger.

    Dat is typische praat van mensen die ouder aan het worden zijn, zoals ik onder andere.

    Maar het is wel waar dat de goedkope supermarktkip niet meer dat van het is !!! Om niet te zeggen; niet te vreten!

    Als je een goede kip wil moet je ook een goede kip kopen. Die is nog wel te vinden, alleen, ze is duurder, veel duurder dan die goedkope brokken vet die belachelijk goedkoop worden aangeboden in de supermarkt.

    Een gewone supermarktkip is ongeveer zes weken oud vooraleer ze geslacht wordt. Een speciaal geselecteerd ras van kippen uit Bresse bijvoorbeeld wordt gedurende vier maanden gevoed met uitsluitend melk en mais…

    Dat is het verschil! De supermarktkip heeft zes weken geleefd tussen een paar duizend droeve soortgenoten met als voeding water en een onbestemd poedervoedsel.

    In België hebben we de Mechelse koekoek. Die moet niet onderdoen voor een poularde van Bresse… Het verschil: een kip van Mechelen draagt schijnbaar een broek met te korte pijpen en een kip uit Bresse heeft zwarte voeten…! Sommigen vinden dat een Bresse kip blauwe poten heeft maar die zijn mijn part kleurenblind.

    Dan duikt nadeel nummer twee op: zo een kip is te groot voor twee mensen. Of voor één. En ze wordt niet verkocht in stukken zoals vroeger de borsten en billen… Of als kipfilet.

    Dan heb je een kip van goede kwaliteit maar met veel te veel vlees.

    Daar hebben we het volgende op gevonden: we gaan de kip volledig gebruiken, tot het laatste vliesje toe. Je hebt er wel een diepvriezer voor nodig.

    Nu gaan jullie zeggen, ja maar diepvriezen, dat is toch kwaliteitsverlies. Juist, maar in het leven moet je soms keuzes kunnen maken.

    Lekkere kip eten uit eigen diepvriezer of vettige kip uit de supermarkt.

    Het is mij trouwens al dikwijls opgevallen dat producten die je zelf diepvriest, en ze niet te lang bewaart, er veel beter uitkomen dan de commerciële diepvriesproducten. Wat de fabrikanten zoals Captain Iglo ook mogen beweren !!!

    Nu het moeilijkste gedeelte.

    We gaan die kip verdelen in porties. Borsten en billen.

    Neem je scherpste mes en zet het nog eens extra op de slijpsteen.

    Snijd eerst de twee bouten ( billen) weg. Leg de kip op haar rug en snijd maar, tot aan het gewricht waar deze bout aan de rug vastzit. Even goed doorduwen en daar gaat ie … Als alles goed gaat krijg je nu twee bouten. Snijd deze nog eens in twee stukken, juist op het gewricht snijden. Als je dat op de juiste plaats doet gaat je scherpe mes er door als door boter.

    Hak het botuiteinde waar de looppoot aan vast zat, er af.

    Leg de kip nu met het borstgedeelte naar je toe. Snijd de twee filets nu weg. Snijd daarvoor juist naast de kam op het borstbeen. Laat je mes goed langs bet bot glijden en dan vind je onderaan weer een gewricht waar de vleugel aan vast zit. Punt van het mes er op en duwen; hard duwen!

    De vleugel zelf blijft nu nog vast aan de filet en nu is het gemakkelijk om die er af te snijden.

    Desgewenst trek je het vel van de filet maar dat zou jammer zijn… Bak de filet later met dit vel er aan, dat bespaart boter en geeft een veel betere smaak.

    Stop nu de filets en de bouten, goed verpakt in plastic zakjes, in de diepvriezer.

    Beye, beye kipje, die is voor later.

    Nu hebben we nog een karkas over, een nekvel dat soms nog aan de kip vastzit, de vleugels en de toppen die we van de bouten gehakt hebben.

    Neem en grote pot water en gooi al de resten daar in. Laat aan de kook komen en haal het schuim er af. Stop er een ui bij en een wortel, een blaadje laurier en mochten er nog wat kruiden in de kast staan…doe maar. Laat dit nu een twintigtal minuten koken en schep dan het karkas en de rest uit de pot.

    Laat afkoelen.

    Haal nu alle vlees dat er nog aan de botjes hangt er af. Afplukken noemen wij dat wel eens…

    Vellen een afgepluisde beenderen gaan terug in de kookpot.

    Laat deze beenderen enz.. nog een tijdje trekken, een half uurtje of zo wat.

    Zelfs daarna kan je nog eens de beentjes contoleren op resterende stukjes vlees…( Maar dat begint dan op Hollandse manieren te gelijken…)

    Zeef de fond, en zet deze na afkoeling in de koelkast.

    Nu mogen de beenderen ook naar de vuilnisbak. Tenzij Fido of Bobbie er nog wat plezier willen aan beleven ?

    ’s Anderendaags schep je het eventuele vet van de kippenfond af en gooi dat ook maar in de vuilnisbak. Maar dat mag niet dacht ik .?

    Koop nu een klein bakje zeer verse champignons en eventueel een honderd gram kalfsgehakt en dan zijn we helemaal klaar om een prachtige “vol au vent” of “videekes” te maken.

    Hoe dat moet kan je hier lezen…

    De hoeveelheid vlees die je zo van de botjes kan “plukken” is ruimschoots voldoende voor twee personen. Als je er ook nog wat gehakt aan toevoegt en veel champignons kan er zelfs een maaltijd voor vier personen van bereid worden.

    Van de resterende fond kan je nog een soep bereiden. Een lekkere echte kippensoep.

    Dan resten er nog de twee bouten en de twee filets in de diepvriezer.

    Daarmee maak je later natuurlijk wat je ook maar wil…

    Uiteindelijk zal de prijs van je dure kip nog best meevallen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    07-08-2010
    Botjes
    Leuk, zo haal ik zelf ook het meeste uit een goeie kip. Maar nu ben ik een zuinige 'Ollander... ;-) Overigens kippebotten beslist NIET aan de hond geven: de botten zijn hol en leveren bij kapotkauwen levensgevaarlijke splinters op. De meeste baasjes weten dat een hond twee dingen beslist niet mag hebben: gevogeltebotten en chocolade. Het kan echter geen kwaad het nogeens gezegd te hebben, dunkt me.

    07-08-2010 om 23:57 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door S. van Hest


    29-06-2009
    lekkere kippen
    Behalve de poulet de Bresse en de mechelse koekoek zijn er nog andere lekkere kippenrassen : de franse "poulet noir" ook zwartpoot genoemd en de "poulet jaune" of gele hoevekip, deze heeft gele poten, de poulet de Bresse heeft grijze poten. Dit zijn allemaal rassen die buiten gelopen hebben en een natuurlijke graanmengeling hebben gekregen, ze worden geslacht op ong. 4 maand. Maar de lekkerste kip vind ik toch nog altijd de "châpon fermier" in het nederlands : hoevekapoen. Een kapoen is een gekastreerde haan (of hij met een hogere toon kraait weet ik niet), hij is feitelijk de os van de kippen, daardoor groeit hij rapper en is meer gevleesd, deze lopen ook buiten en worden met graan en mais gevoed. Ook zij worden geslacht op ong. 4 maand, en wegen dan geslacht ong. 3 kg. Ze bevatten wel meer onderhuids vet. Deze zijn in België enkel te koop de week voor Kerstmis in sommige warenhuizen, en anders op de vroegmarkt in Parijs. Ik maak die elk jaar klaar in een grote gietijzeren casserole, dan blijft hij sappig, want hij moet ong. 3 uur stoven. Tijdens het garen verliest hij 400 tot 500 gram vet, WERP DIT NIET IN DE VUILNISBAK, schep dit vet van de saus, dit kan men gebruiken zoals ganzevet, bv om aardappelen in te bakken of voor een confit. Ikzelf maak er ook soms frietvet van door het vet eerst een paar maal te raffineren met water ( ¼ vet en ¾ water een half uurtje laten koken, laten opstijven in de frigo, vet afscheppen en nog eens herhalen ) hierin bakt men de lekkerste frieten. Trek U van uwe cholesterol niets aan want die heeft men indertijd uitgevonden om de becel te lanceren. Wenst U een goedkoper alternatief voor een betere kip, koop dan een parelhoen, deze zijn de laatste jaren onterecht wat op de achtergrond verdwenen. (Er bestaan nu ook al hoeveparelhoenen "Pintade Fermier" ook lekker ! ) Van Broeck Marc, uw maître volailler.

    29-06-2009 om 17:31 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Van Broeck Marc


    kip
    Verdorie nu gaan Bobbie en Fido nog met het lekkerste lopen, maar ja...wij hebben van de Fons laatste keer ook lekkere zaken gekregen.Waf waf tot in de Dordogne, wij komen langs in Douchapt zegt het baasje. Belle, Hera & Heros

    29-06-2009 om 12:34 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Belle & co




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!