Ik ga het mij ook eens gemakkelijk maken en gewoon een
stukje uit de krant overnemen Weinig werk voor mij en het brengt evenveel op,
niets dus !
Een troost is dat zovelen het doen en dan nog laten
uitschijnen dat ze het zelf geschreven
hebben.
Het komt uit de lokale krant: de streekkrant. Hoogstaande litteratuur moet
je daar normaal niet in verwachten maar deze week sprong de hoofdtitel op de eerste
pagina er toch wel uit omdat het in mijn kraam past!
Leerlingenaantal
in horecaopleidingen neemt niet toe.
De
jongste jaren is er een inflatie van het aantal tv-programma's dat met horeca
en hotel te maken heeft. De Streekkrant stak zijn licht op bij vermaarde hotel-
en horecascholen : het leerlingenaantal stijgt hierdoor niet spectaculair en
het is geen getrouw beeld van de sector: "onrealistisch", aldus de
directies.
Er
gaat geen tv-avond voorbij of ergens op onze Vlaamse zenders duiken beelden op
van allerlei horeca- en hoteltoestanden. Sommige programma's zijn
kijkcijferkanonnen. Heeft dit een weerslag op de specifieke opleidingen in de
hotelscholen in onze regio ? In het provinciaal Instituut PIV A in Antwerpen
staat directeur Ann Cleemput ons behoedzaam te woord. "Het is positief dat
de horeca zeer veel in beeld komt met zijn verschillende facetten, zelfs met
een blik achter de schermen. Het is echter jammer dat de negatieve kantjes en
sommige randverschijnselen extreem worden uitvergroot. Het is dus zeker niet
altijd even realistisch en kan zelfs toekomstige leerlingen afschrikken.
Bij
Stella Maris in Merksem is directeur Mark Broeckaert kordater : "Men ziet
hierdoor wel dat het niet allemaal glitter en glamour is. Volgens mij heeft het
allemaal weinig met koken te maken. Het zijn voor mij geen echte 'reality'
-programma's. Er wordt veel geprovoceerd en ruzie maken in de keuken zoals het
op tv gebeurt, is niet de realiteit. Als dit de realiteit zou zijn, zouden al
vele zaken failliet zijn. In onze school is de samenwerking tussen keuken en
zaal juist één van de prioriteiten. Is er nu een stijgend aantal leerlingen ?
Broeckaert is duidelijk: We zien geen positieve en ook geen negatieve invloed.
Zulke tv-programma's bepalen niet de studiekeuze. Men ziet hierdoor
wel
dat het hard werken is.
Ook
in PIVA is er een visie: Er zijn geen jongeren die daarom starten aan de
studies. Dat we in alle afdelingen meer leerlingen hebben, heeft te maken met
de strengere school die we geworden zijn en de uniforminvoering.
Voila, zo heb je het ook eens van een
ander gehoord.
Duidelijk wordt hier, mijn restaurant
bedoeld
Mijn mening? Ze wordt wel niet
gevraagd maar voor hetzelfde geld krijg je ze:
Je moet zeer naïef zijn om aan te
nemen dat het mogelijk is om op drie tot vier maanden tijd een klasse restaurant
uit de grond te stampen Met weinig ervaring, zonder personeel en startend in
een gebouw dat nog in flarden hangt
Goeie televisie maar irreëel Het ene
koppel dat wint heeft geluk en vijf ploegen blijven zwaar gefrustreerd over.
Hoeveel zijn er trouwens nog bezig van de vorige lichtingen?
Reacties op bericht (3)
19-05-2010
ach
Ze stellen het zo simpel,maar mocht ik vroeger de kans gehad hebben,ik had de koksschool gevolgd.Maar ja,dat bestond nog niet in gent in mijn tijd,nu wel.Toen ik en jaar of 35 was heb ik 2jaar in een wegrestaurant
gewerkt en niet zo eentje dat juist een sandwichke en een koffietje gaf maar een heus restaurant waar tientallen bussen stopten per dag.daar kwamen daneen 200 man binnen in een keer en kwamen de obers al roepend bus,bus en dan was het alle hens aan dek.En het was het werk dat ik het liefst gedaan heb in mijn leven,hard werk en lange dagen maar veel plezier ook.Het lage loon heeft het gestopt.
19-05-2010 om 09:32
Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door philippe
Mijn restaurant
Best Fons,
Mag ik je zo aanspreken?
Uw analyse is volgens mijn bescheiden mening volledig juist!
Als tandarts en orthodontist en een gedreven "hobby kok", kan ik enkel zeggen schoenmaker blijf bij uw leest!!
Van een elektrieker een "Maitre" maken in 3 maand, zou willen zeggen dat de hotelscholen overbodig zijn! "Den Unif" zou eigenlijk ook overbodig zijn!
Binnenkort kan je een "sètje" kopen om zelf uw tanden te trekken met instructies in het chinees!!
Ik kijk er al naar uit om je volgende texten te lezen!
Lucky Luc
19-05-2010 om 09:31
Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Luc Vandamme
16-05-2010
't Is waar !
Vroeger zegden de mensen in het Hageland :" 't Is waar want het is gezegd door iemand met " nief " schoenen ".
Ik kwam van school thuis en zegde : " 't Is waar want de meester heeft het gezegd " . Ik kreeg dan direct een draai rond mijn oren van mijn vader zaliger om me duidelijk te maken dat ik niet zomaar moest geloven wat een persoon met gezag verklaarde .
Nu zeggen de mensen dat iets waar is omdat ze het met hun eigen ogen op de kijkkast gezien hebben . Spijtig genoeg is er geen wijze vader meer om een beetje tegenwind te geven .
Groetjes vanuit Portugal .
Frans
16-05-2010 om 11:36
Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Frans Cristael