Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    16-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fout beeld op TV van horeca


    Ik ga het mij ook eens gemakkelijk maken en gewoon een stukje uit de krant overnemen… Weinig werk voor mij en het brengt evenveel op, niets dus… !

    Een troost is dat zovelen het doen en dan nog laten uitschijnen dat ze het zelf geschreven hebben.

    Het komt uit de lokale krant: de streekkrant. Hoogstaande litteratuur moet je daar normaal niet in verwachten maar deze week sprong de hoofdtitel op de eerste pagina er toch wel uit omdat het in mijn kraam past!

    Leerlingenaantal in horecaopleidingen neemt niet toe.

    De jongste jaren is er een inflatie van het aantal tv-programma's dat met horeca en hotel te maken heeft. De Streekkrant stak zijn licht op bij vermaarde hotel- en horecascholen : het leerlingenaantal stijgt hierdoor niet spectaculair en het is geen getrouw beeld van de sector: "onrealistisch", aldus de directies.

    Er gaat geen tv-avond voorbij of ergens op onze Vlaamse zenders duiken beelden op van allerlei horeca- en hoteltoestanden. Sommige programma's zijn kijkcijferkanonnen. Heeft dit een weerslag op de specifieke opleidingen in de hotelscholen in onze regio ? In het provinciaal Instituut PIV A in Antwerpen staat directeur Ann Cleemput ons behoedzaam te woord. "Het is positief dat de horeca zeer veel in beeld komt met zijn verschillende facetten, zelfs met een blik achter de schermen. Het is echter jammer dat de negatieve kantjes en sommige randverschijnselen extreem worden uitvergroot. Het is dus zeker niet altijd even realistisch en kan zelfs toekomstige leerlingen afschrikken”.

    Bij Stella Maris in Merksem is directeur Mark Broeckaert kordater : "Men ziet hierdoor wel dat het niet allemaal glitter en glamour is. Volgens mij heeft het allemaal weinig met koken te maken. Het zijn voor mij geen echte 'reality' -programma's. Er wordt veel geprovoceerd en ruzie maken in de keuken zoals het op tv gebeurt, is niet de realiteit. Als dit de realiteit zou zijn, zouden al vele zaken failliet zijn. In onze school is de samenwerking tussen keuken en zaal juist één van de prioriteiten”. Is er nu een stijgend aantal leerlingen ? Broeckaert is duidelijk: “We zien geen positieve en ook geen negatieve invloed. Zulke tv-programma's bepalen niet de studiekeuze. Men ziet hierdoor

    wel dat het hard werken is”.

    Ook in PIVA is er een visie: “Er zijn geen jongeren die daarom starten aan de studies. Dat we in alle afdelingen meer leerlingen hebben, heeft te maken met de strengere school die we geworden zijn en de uniforminvoering”.

    Voila, zo heb je het ook eens van een ander gehoord.

    Duidelijk wordt hier, “mijn restaurant” bedoeld…

    Mijn mening? Ze wordt wel niet gevraagd maar voor hetzelfde geld krijg je ze:

    Je moet zeer naïef zijn om aan te nemen dat het mogelijk is om op drie tot vier maanden tijd een klasse restaurant uit de grond te stampen… Met weinig ervaring, zonder personeel en startend in een gebouw dat nog in flarden hangt…

    Goeie televisie maar irreëel… Het ene koppel dat wint heeft geluk en vijf ploegen blijven zwaar gefrustreerd over. Hoeveel zijn er trouwens nog bezig van de vorige lichtingen?




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    19-05-2010
    ach
    Ze stellen het zo simpel,maar mocht ik vroeger de kans gehad hebben,ik had de koksschool gevolgd.Maar ja,dat bestond nog niet in gent in mijn tijd,nu wel.Toen ik en jaar of 35 was heb ik 2jaar in een wegrestaurant gewerkt en niet zo eentje dat juist een sandwichke en een koffietje gaf maar een heus restaurant waar tientallen bussen stopten per dag.daar kwamen daneen 200 man binnen in een keer en kwamen de obers al roepend bus,bus en dan was het alle hens aan dek.En het was het werk dat ik het liefst gedaan heb in mijn leven,hard werk en lange dagen maar veel plezier ook.Het lage loon heeft het gestopt.

    19-05-2010 om 09:32 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door philippe


    Mijn restaurant
    Best Fons, Mag ik je zo aanspreken? Uw analyse is volgens mijn bescheiden mening volledig juist! Als tandarts en orthodontist en een gedreven "hobby kok", kan ik enkel zeggen schoenmaker blijf bij uw leest!! Van een elektrieker een "Maitre" maken in 3 maand, zou willen zeggen dat de hotelscholen overbodig zijn! "Den Unif" zou eigenlijk ook overbodig zijn! Binnenkort kan je een "sètje" kopen om zelf uw tanden te trekken met instructies in het chinees!! Ik kijk er al naar uit om je volgende texten te lezen! Lucky Luc

    19-05-2010 om 09:31 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Luc Vandamme


    16-05-2010
    't Is waar !
    Vroeger zegden de mensen in het Hageland :" 't Is waar want het is gezegd door iemand met " nief " schoenen ". Ik kwam van school thuis en zegde : " 't Is waar want de meester heeft het gezegd " . Ik kreeg dan direct een draai rond mijn oren van mijn vader zaliger om me duidelijk te maken dat ik niet zomaar moest geloven wat een persoon met gezag verklaarde . Nu zeggen de mensen dat iets waar is omdat ze het met hun eigen ogen op de kijkkast gezien hebben . Spijtig genoeg is er geen wijze vader meer om een beetje tegenwind te geven . Groetjes vanuit Portugal . Frans

    16-05-2010 om 11:36 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Frans Cristael




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!