Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    14-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snack en frituur

    Hebben jullie zich soms al eens afgevraagd waarom er bij “Frituur Marie-Josée” geen gekookte verse mosselen te verkrijgen zijn. Dat is toch vrij simpel om te maken… Of een broodje met kaas?

    Waarom kan je op café geen portie frieten krijgen… Eenvoudig toch om dat snel klaar te maken!?

    Wel, lees even verder dan wordt alles (hopelijk) wat duidelijker.

     

    Er is een verschil tussen instellingen waar men snel en goedkoop, of duur en uitgebreid kan tafelen, die worden restaurant genoemd. Daar zijn geen beperkingen aan hetgeen er geserveerd wordt, als de hygiëneregels maar in orde zijn. ( En nog wel enige verplichtingen, zeg maar een hele lijst…)

     

    Dan zijn er andere eetgelegenheid die zich de status, snackbar, taverne of dergelijke hebben toegemeten. Daar mogen alleen “lichte” maaltijden geserveerd worden. Bijvoorbeeld de eetcafés.

     

    Ter herinnering, lichte maaltijden zijn:

     

    •          soepen;

    •          croques (monsieur, madame, hawaïaanse, ... ) en andere toasten van allerlei aard;

    •          kroketten (van garnalen, vlees, gevogelte, kaas, ... ), met uitzondering van

                aardappelkroketten;

    •          vol-au-vent, pensen, satés;

    •          belegde broodjes (inbegrepen hamburgers, hotdogs, pittas, ... );

    •          deegwaren, (spaghetti, lasagne, ... ), pizza, quiche en andere hartige taarten;

    •          koude salades (van vlees, vis, ... )

    •          Engelse schotels; *

    •          omeletten, roereieren, spiegeleieren en andere bereide eieren;

    •          pannenkoeken, nagerechten en ijs, wafels, gebak, koeken, croissants, yoghurt en

                milkshakes.

     

    Ook kan men een eettent starten onder de naam frituur, dan hoeft men zich te houden aan de verkoop van volgende producten.

     

    Ter herinnering, de voorwaarden voor frituren zijn:

     

    Zich beperken tot volgende eetwaren al dan niet geserveerd met brood of drank:

     

    •          frieten;

    •          gerechten die volledig klaar worden ingekocht voor bereiding in frituurvet of -olie

                (b.v. hamburgers, alle soorten burgers, frikadellen, viandellen, sticks, satés,

                loempia's en alle soorten kroketten);

    •          sausen, stoofvleessaus, zigeunersaus;

    •          specerijen, verse gesneden uien of conserven van uien, augurken, komkommers,

                conserven van mosselen, rolmops;

    •          hardgekookte eieren;

    •          voorgekookte koude worsten, zoals cervelaatworst en jagersworst;

    •          stoofvlees, goulash, vol-au-vent, gehaktballetjes in tomatensaus;

    •          hotdogs;

    •          "smos", uitsluitend samengesteld uit brood, sla, tomaten en/of komkommers, ham

     en/of kaas, mayonaise, hardgekookte eieren en verse gesneden uien.

     

    Worden NIET toegestaan:

     

    •          verse mosselen;

    •          vleessoorten zoals onder meer biefstukken, ribstukken en kalfslapjes;

    •          pita's;

    •          croques (monsieur, madame, enz.) en andere toasten;

    •          deegwaren, pizza's, enz.;

    •          bereide eieren, met uitzondering van hardgekookte eieren;

    •          salades en rauwkost;

    •          nagerechten.

     

    2.         de hierboven bedoelde voedingswaren worden uitsluitend opgediend in een voor

                eenmalig gebruik bestemde verpakking, in voorkomend geval met bestek dat eveneens

     dient voor eenmalig gebruik;

    3.         de inrichting (zowel binnen als buiten) biedt aan maximum zestien personen de

     mogelijkheid te verbruiken in de inrichting. De omstandigheid dat deze personen hun

    maaltijd verbruiken rechtstaand of zittend, aan een tafel, aan de toonbank of

    eenvoudigweg aan een aan de muur bevestigde plank, binnen in de inrichting of in

     open lucht, is daarbij van geen belang.

    Het combineren van verbruik ter plaatse voor voedingswaren toegelaten voor frituren

    en de voorheen genoemde "lichte" maaltijden is NIET toegelaten. In dat geval dient

     ook voor alles een ontvangstbewijs te worden uitgereikt. ( BTW bonnetje)

     

    Leveren van eetwaren die niet zijn toegestaan is WEL toegelaten als ieder verbruik ter

    plaatse van deze voedingswaren wordt uitgesloten.

     

    Opgelet

     

    Voldoet men niet aan de voorwaarden van "lichte" maaltijden of aan de voorwaarden van de frituurhouder dient men de gewone regeling van restaurants te volgen.

     

    Voor alle drie, zowel restaurant, snackbar als frituur moet de uitbater over het juiste diploma beschikken!

     

    *

    Een Engelse schotel is een bord gevuld met allerlei dun gesneden, gebraden koud vlees en charcuterie. Meestal  versierd met augurkjes, een beetje sla en tomaat. Eventueel mayonaise. Mosterd apart. Dit gerecht wordt of werd vooral aan de kust verkocht ten behoeve van de Engelse toeristen.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!