Inhoud blog
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.
  • Nog meer worsten...
  • Gerookte bloedworsten
  • Bloedworst
  • Reebok
  • Nog meer beesten.
  • Nog altijd van den hond..
  • 't Is van den hond.
  • Manolo Cortez
  • Pauze
  • Meer asperges
  • Aspergeverhalen
  • Vettig fornuis
  • Titanic
  • Het muiltje
  • Een notoire vreetpartij
  • Jefkenspeer
  • Kaas maken
  • ’t Is Godgeklaagd
  • Rode kool
  • Nog Belgische keuken
  • Belgische keuken
  • Valentijns menu
  • Met de vlam in de pan
  • Lichtmis: flensjes
  • Frikadellen met krieken
  • Stresskieken
  • Hutsepot
  • Nieuwjaar
  • Drie soepen
  • Aardappelkroketten
  • Potenkroket
  • Speciale aardappelbereidingen
  • Lieve Sint
  • Cherimoya en maniok
  • Eetbare paddenstoelen en warm vlees
  • Wilde duif
  • Over worst
  • Ei, ei, omelet
  • ’t Wordt weer wild
  • Spaghetti Bolognaise
  • Enige dessertjes
  • Koude rosbief
  • Waterzooi
  • Koffie zetten
  • Tabouleh
  • Mosselen
  • Vomitorium
    Zoeken in blog

    Keukenverhaaltjes en weetjes
    Herinneringen uit een lange keukenloopbaan

    31-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pazzo

    Pazzo is de naam van een restaurant… dit maar om de mysterieuze titel te verklaren.

     

    Ga ik nu ook al restaurantrecensies schrijven?

    Nee hoor, dat laat ik over aan beroepschrijvers of aan Hollanders die op die manier absoluut willen laten weten aan de goegemeente dat ze ook eens op restaurant geweest zijn…!

     

    Ik heb zelfs niet moeten betalen..!

     

    Het zit zo. Een paar weken geleden, ergens in augustus, liep er weer een wedstrijd georganiseerd door blog grijze garnalen. Er werd gevraagd om een recept in te sturen  met noordzeegarnaal en de twaalf geselecteerde recepten konden zo een etentje winnen in een gereputeerd restaurant. Het hele verhaal is hier te lezen.

    Daar is ook het ingezonden recept te vinden en nog een verhaaltje over plagiaat enz…

     

    Er werd gevraagd om drie restaurants aan te duiden uit een lijst ingeval je zou winnen.

    De namen van de tweede en derde  ben ik reeds vergeten.

    Ik heb als eerste voor Pazzo gekozen. Waarom? Pure luiaardij!

    Daar zouden we bij manier van spreken te voet naar toe kunnen gaan maar we zijn met de auto geweest, het regende die avond! Het etentje was voor twee personen, dus mocht mijn vrouw mee… Ik mag toch niet alleen buiten…

     

    Restaurant Pazzo is gelegen in Antwerpen aan de Oude Leeuwenrui, dicht in de buurt van de oude tunnel of konijnenpijp zoals de Antwerpenaren die tunnél noemen.

     

    De reservering was telefonisch gebeurd en alles was pico bello geregeld.

     

    Het restaurant wordt gerund door Ingrid Neven, de “ladychef of the year 2010”.

    Toen we arriveerden was het nog behoorlijk rustig maar later op de avond kwam daar nogal verandering in. Piepkleine tafeltjes, zeer dicht bij mekaar geschoven en de zaal was zeer duister. Een paar extra spaarlampen mochten er voor mij absoluut bijkomend ingedraaid worden.

     

    We werden zeer hartelijk ontvangen. Het menu was reeds vastgelegd. Geen probleem, wij eten alles.( Behalve rode kool maar dat soort winterhulpkost was hier toch niet te verwachten.)

     

    En nu? Wat kregen we dan wel te eten?

     

    Eerst een glaasje prosecco. Een Italiaanse licht mousserende witte wijn, dat is eens wat anders dan de obligate cava die je nu overal krijgt. Alhoewel er met cava niets mis is. Daarbij kwam een schaaltje tapenade, gewone zwarte tapenade zoals het hoort zonder franjes. 

     

    Als eerste gerecht kwam een sashimi van kingfish. Namen zoals “kingfisch” dat zegt zoveel als “oceaanstomer’, dan weet je bij benadering waarover het gaat maar verder niets. Maar we kregen een vakkundige uitleg. Een Australische tonijnachtige vis. Sashimi, dat zijn fijne plakjes rauwe vis zoals die zo graag in Japan gegeten worden.

    Hierbij kwam een glaasje Portugese witte wijn, ik heb niets genoteerd en daardoor ben ik een beetje de kluts kwijt. Het was ofwel een Vinho verde, maar vermits er geen bubbels in zaten denk ik dat het een witte wijn was gemaakt van dezelfde druif als de vinho verde…  In ieder geval, het was een geslaagde combinatie.

     

    Onderaan vindt je het recept. In plaats van “kingfisch” zullen andere zeer verse vissen het ook wel doen. Een goedkope maar levend verse makreel of een zeebaars, mocht je het zelf willen namaken??

    Daarna kwamen er sint-jakobsschelpen, perfect gebakken, met een puree van pompoen…  Halloween komt in ‘t zicht!

    Daar kwam een Zwitserse witte wijn bij gemaakt van de chasselasdruif, zoals bij de Fendant. Een zeer mooi gerechtje met een lekker botersausje met een fijne subtiele smaak. Chef Ingrid werkt zeer graag met internationale smaaktimbres. 

     

    Aan het aantal bestekken te zien op ons tafeltje zou nu de hoofdschotel komen.

    Misschien een stukje lamsvlees? De “ladychefs” worden verondersteld om Brits lamsvlees te promoten…maar nee, het werd weer vis. Tongetjes dit keer. “Menu tout poisson”, om het in het Frans te zeggen.

    Twee geroosterde tongetjes lagen in een heerlijke saus van garnalen en waren bestrooid met garnalen en gehakte nootjes. Enkele gevulde ravioli lagen er naast gevleid als begeleiding…

    Het werd al moeilijk om dit alles nog naar binnen te werken maar een mens moet beleefd blijven… nietwaar? Het was trouwens een echt topgerecht.

    Daarbij kwam dan weer een bourgognewijn. Een biologische witte wijn uit het Macongebied met iets van Grand Père op het etiket… Telkenmale bleef het restje uit de flessen op tafel staan…. De overvloedige wijn liet zijn uitwerking nog niet gelden maar een mens werd er toch al een beetje onachtzamer door…

     

    Om af te ronden volgde er een chocoladecrème, dat ons vooraf omschreven werd als “een klein dessertje, een kleintje…”.

    Een chocoladeroom op een onderlaagje van sinaasappeltjes en bedekt met amarenokersen.

     

    De wijn was nog niet op, er volgde nog een laatste wijn, en wat voor één…!

    Een Vin Santo. Een heilige wijn van het Griekse eiland Santorini.

    Nu zijn vooral de Italiaanse “Vin Santo” bekend maar de eigenlijke oorsprong van Vin Santo is echter in Griekenland te zoeken, waar deze wijn werd gemaakt van de Assyrtico-druiven op het eiland Santorini. De Venetianen waren overdonderd door de aangename smaak van deze wijn en hebben dit dan overgenomen om de Italiaanse Vin Santo te maken. ( Wikipedia heeft hier een beetje geholpen)

     

    Deze “Heilige Wijnen”, worden gemaakt van ingedroogde druiven en smaken daardoor vrij zoet. Oorspronkelijk dienden ze als miswijn en miswijn smaakt zoet. Ik heb al twee keer een fles miswijn gepikt en daardoor weet ik dat nu ook. De pasters hadden hun flessen maar beter moeten verstoppen…maar dat is een ander verhaal.

     

    Mijn vrouw heeft nog een koffietje gedronken en ik maakte de rest van de fles Vin Santo leeg…

     

    Wat kan ik hier verder aan toevoegen? Weinig, tenzij, zeer geslaagd!

    Over de prijzen kan ik niets mededelen… daarvoor zul je zelf eens moeten komen.

    Absoluut een aanrader.

     

    Om af te sluiten nog het recept van de “Sashimi van Kingfisch”

     

    Aantal personen: 4

     

    Sashimi van Australian Kingfish, Granny Smithcreme, witte selder & vinaigrette van gepekelde gember.

     

    Recept van Lady Chef Ingrid Neven

     

    Ingrediënten:

     

    *vinaigrette:

     

        * 2 dl olijfolie

        * 1 theel. sesamolie

        * 3 eetl. gepekelde gember (sushi)

        * 3 eetl. sushi-azijn

        * 1 eetl. sojasaus

        * 2 el limoensap

     

     

    *marinade selder:

     

        * 2 eetl. gembersiroop

        * 3 eetl. limoensap

        * 2 eetl. water

        * 1 eetl. sushiazijn

        * 1/2 theel. limoenrasp

     

        * 4 stengels witte selder

        * 300 g Australian Kingfishfilet (zonder vel)

        * 4 Granny Smith appelen

        * 15 g boter

        * 100 ml room

        * grof zeezout

     

     

     

    Bereidingswijze:

     

    Voor de vinaigrette: voeg alle ingrediënten samen en mix goed. Kruid af met peper & zout.

     

    Ontdoe de witte selder van zijn draden, snij overlangs in fijne plakjes en snij in julienne.

     

    Snij de Australian Kingfishfilet, tegen de draad van de vis in, in fijne plakjes.

     

    Voor de marinade voeg alles samen en roer goed.

     

    Ontdoe de appels van het klokhuis en snij overlangs door. Leg ze met de platte zijde op een geboterde bakplaat en leg op iedere appel een stukje boter. Plaats in een voorverwarmde oven van 170°C voor ongeveer 12 minuten. Haal ze uit de oven en verwijder de schil, mix de appels samen met de opgekookte room tot een gladde massa.

     

    Marineer de witte selder kort in de marinade, plaats een beetje van de koude Granny Smithcreme op het bord, leg de rauwe kingfish erop, kruid met grof zeezout, napeer met een beetje vinaigrette en werk af met de gemarineerde witte selder.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    01-11-2010
    Pazzo
    Fons, Gewoon ter info , de eigenaar van Pazzo (Wiliam Wouters)is getrouwd met de dochter van Luis Pato,een eigenzinnige wijnmaker uit Portugal ,eigenzinnig maar super lekkere wijnen vooral van de Baga druiven en zijn dochter Filipa treed zeker in zijn voetsporen,mss was dit wel de onbekende witte wijn. Ludo

    01-11-2010 om 10:27 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Ludo


    31-10-2010
    Garnalen
    Dus 2 jaar achtereen een winnend recept voor garnalen. Welgefeliciteerd !

    31-10-2010 om 11:22 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door PaulO


    madam chef
    "menu tout poisson" daar ben ik ook altijd voor te vinden, hoewel als je dat enkele jaren à la carte zelf samenstelde, dan bekeek men je alsof je van een andere planeet kwam of gewoon geen vlees lustte... Volgens je verhaal heb je echt wel "beestig goed gegeten"

    31-10-2010 om 10:43 Lees ook keukenweetjes eveneens geschreven door Jan Faes




    Foto

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Categorieën
  • Etymologie (6)
  • Grondstoffen (33)
  • Keukentheorie (34)
  • Maak het zelf (35)
  • Paddenstoelen (16)
  • Reisverhalen (15)




  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!