Vanaf 1 januari regelen de ziekenfondsen terugbetalingen niet langer rechtstreeks met de rusthuizen na het bezoek van een arts of kinesist aan een bewoner, waardoor de rusthuisfactuur hoger zal oplopen dan voordien. Dat liet de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), een koepel van private rusthuizen, vandaag weten. De factuur zal hoger zijn, omdat de oudere zelf zal moeten instaan voor het betalen van het volledige honorarium en de verdere opvolging van terugbetalingen door het ziekenfonds.
In rust- en verzorgingstehuizen is het de gewoonte dat na het bezoek van een arts of kinesist aan een patiënt de instelling de rekening betaalt en slechts het remgeld aanrekent aan de bewoner. Ook de verdere opvolging, namelijk het binnenbrengen van de doktersbriefjes bij het ziekenfonds, neemt de instelling voor haar rekening. Die manier van werken was eenvoudig voor de bewoner en zijn familie en voor de arts. Verschillende OCMW's verplichten private voorzieningen zelfs om voor bewoners die ten laste zijn van het OCMW enkel de remgelden aan te rekenen.
Letter van de wet strikt toepassen De ziekenfondsen willen nu echter de letter van de wet strikt toepassen en zullen vanaf 1 januari geen terugbetalingen meer doen aan de rusthuizen. De factuur van januari zal dus voor vele bewoners hoger uitvallen en bovendien zullen zij voortaan zelf de doktersbriefjes naar het ziekenfonds moeten brengen en verzoeken om uitbetaling op hun rekening.Strikt genomen hebben de ziekenfondsen gelijk; maar of zij hiermee de rechten van hun aangesloten leden het beste verdedigen, valt volgens de FOS sterk te betwijfelen.
"Onder het mom van fraudegevoeligheid wordt de huidige gangbare praktijk afgeschaft", stelde Eginhard Van Wilder van de FOS. "Ik kan mij niet inbeelden op welke wijze dit systeem aanleiding zou kunnen geven tot fraude. Dat zou slechts kunnen indien de arts en de voorziening zich hier samen toe lenen. De ziekenfondsen stellen zich veel te conservatief op. In plaats van de regelgeving aan te passen aan de huidige gang van zaken en de vermeende fraude aan te pakken, pleiten ze nu voor een restauratie die de resident tweemaal treft: eerst in zijn portemonnee en vervolgens door extra administratie", aldus nog Van Wilder.
Geen medicijnen, maar twee zelfklevende elektroden, verbonden door een ingebouwde batterij, zijn de basis van OrthoTen, een nieuwe manier voor het behandelen van spier- en gewrichtspijnen.
De microstroom verzekert een betere plaatselijke toevoer van bloed en zuurstof naar de pijnlijke plek en stimuleert op die manier de pijnremming en het herstel van het weefsel. De levensduur van de batterij bedraagt 350 tot 500 uren.