Zes beroepsverenigingen van osteopaten hebben enkele maanden geleden een verzoekschrift ingediend bij minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) voor de erkenning van de titel van osteopaten. Artsen en kinesisten zijn daar helemaal niet happig op. Dat schrijft Artsenkrant.
Diagnose & medicatie Alex Boon, de voorzitter van de koepelorganisatie van osteopaten, legt uit dat de osteopaten willen dat hun beroep erkend wordt als een onafhankelijk beroep. "Op dit moment is het voor veel patiënten niet duidelijk of ze een kinesitherapeutische behandeling of een osteopathische behandeling ondergaan", aldus Boon.
Daar willen ze via een beroepstitel klaarheid in scheppen. Ze willen ook zelf een diagnose kunnen stellen en medicatie kunnen voorschrijven. Daarom hebben ze een verzoekschrift ingediend op de federale overheidsdienst Middenstand, naar aanleiding van een kaderwet die op 24 september verscheen in het Staatsblad.
"Leep" en "sluw" Artsen en kinesisten zijn helemaal niet gediend van het "lepe manoeuvre" en de "sluipweg" die de osteopaten kiezen, omdat ze buiten het circuit van Volksgezondheid een beroepstitel willen creren. "Indien we deze erkenning niet tegenhouden, staan straks de chiropractors en alle andere alternatieve genezers aan de deur van de Hoge Raad voor zelfstandigen en kmo's", stelt Marc Moens, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndiaten BVAS.
Criteria Ook de kinesisten zien de erkenning helemaal niet zitten. "We hebben geen bezwaar tegen de erkenning van osteopaten, gesteld dat ze aan dezelfde criteria voldoen als de kinesisten", zegt Luc Lemense, voorzitter van de Unie van Zelfstandige Kinesitherapeuten. "Dat betekent dat ze een erkende opleiding moeten volgen. Nu is daar geen sprake van, je kunt osteopaat worden door enkele weekendcursussen te volgen."
De kinesisten vrezen ook voor oneerlijke concurrentie aangezien zij alleen op medisch voorschrift mogen werken, en de osteopaten, als ze hun slag thuishalen, dat ook zonder voorschrift zouden mogen doen.