Sport is gezond. Meer lichaamsbeweging leidt tot minder gebruik van de gezondheidszorg, minder arbeidsverzuim en een hogere productiviteit. In totaal heeft dit een economische winst van 725 miljoen euro per jaar tot gevolg, zo heeft het ministerie van VWS berekend. De keerzijde van meer sport is echter meer sportblessures. Over de omvang daarvan is nog slechts weinig bekend.
Er wordt steeds meer gesport in Nederland. Het aantal sportletsels zal dan ook naar verwachting toenemen. Vooral vrouwen van middelbare en oudere leeftijd gaan steeds meer sporten. Dit zal naar verwachting leiden tot meer letsels op latere leeftijd. Huisartsen zien de meeste sportletsels waarvoor medische behandeling nodig is. Op verzoek van de Stichting Consument en Veiligheid heeft het NIVEL dan ook in 50 huisartsenpraktijken uitgezocht hoeveel sportletselpatiënten huisartsen zien.
Mannen
De eerste conclusie van het NIVEL-onderzoek is dat mannen 2,5 maal zo vaak vanwege sportletsels naar de huisarts gaan als vrouwen (128 per 10.000 mannen per jaar versus 56 per 10.000 vrouwen per jaar). Op het platteland gaan mensen vaker met sportletsels naar de huisarts dan in de stad. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de afstand naar het dichtbijzijnde ziekenhuis, die op het platteland uiteraard groter is. Het aantal sportletsels is aanzienlijk lager in de zomer. Dit is logisch aangezien veel wedstrijdseizoenen en trainingen eindigen in mei.
Piek
Sportblessures komen op alle leeftijden voor, inclusief 85-plussers (18 per 10.000 mannen). De piek ligt bij meisjes in de leeftijd van 10-14 jaar (243 per 10.000) en bij jongens van 15-19 (435 per 10.000). Meer dan tweederde van alle sportletsels vindt plaats bij mensen jonger dan 30 jaar. Extrapolatie van de onderzoeksgegevens, die zijn gebaseerd op de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL, leert dat huisartsen ongeveer 150.000 sportletsels per jaar behandelen.
CMR
De Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations van het NIVEL vormen een representatieve groep van 66 Nederlandse huisartsen in 49 praktijken. Hun patiëntenpopulatie bestrijkt ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking en is verspreid naar regio en over stad en platteland. De peilstation-huisartsen rapporteren wekelijks (waardoor trends zeer snel zichtbaar worden) of op jaarbasis over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen, die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk op te nemen zijn. De CMR-peilstations bestaan sinds 1970. Ook volgend jaar zullen de CMR-peilstations het aantal sportletsels registreren.
Boekenbeurs 2006 - Dag van de gezondheidszorg ( dinsdag 7 november)
Standaard Uitgeverij nodigt u uit op dinsdag 7 november op de 'Dag van de Gezondheidszorg' op de Boekenbeurs. U kunt deelnemen aan de workshop 'Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom', een lezing volgen over 'Zie wat je eet' of over 'Gezond ondernemen'. De dag van de gezondheidszorg vindt plaats in de zalen Artes, Themis en Agora op de 1ste en 2de verdieping van Antwerp Expo.
Programma
11.30 uur: Workshop: 'Mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom'
zaal: Artes sprekers: Axel Beernaert, Barbara Cagnie, Bart Vanthillo
Deze workshop biedt een duidelijk overzicht van de verschillende mobilisatie- en manipulatietechnieken die toegepast kunnen worden in de klinische praktijk. Naast de specifieke mobilisatietechnieken worden ook een aantal harmonische technieken besproken.
13.30 uur: Lezing 'Zie wat je eet'
zaal: Themis
sprekers: Annemie Van de Sompel, inleiding door Prof. dr. L. Van Gaal (onder voorbehoud)
Overgewicht is een alsmaar groter probleem voor onze gezondheid. Om overgewicht te voorkomen of te bestrijden moeten we ons eet- en leefpatroon wijzigen. Daarvoor is er nood aan goede en wetenschappelijk juiste informatie.
Deze lezing richt zich naar iedereen die met gezondheid bezig is, zowel professioneel als persoonlijk. De informatie kan gebruikt worden als gewichtsvermindering nodig is, maar ze geeft eveneens aan hoe overgewicht voorkomen kan worden. Kom ontdekken waar de addertjes onder het gras zitten in uw eetpatroon!
16.00 uur: Lezing 'Gezond ondernemen'
zaal: Agora
spreker: Luc Lambrecht
Iedere onderneming wordt gedragen door ondernemers en medewerkers, bij voorkeur in goede gezondheid. Zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid van elke betrokkene is essentieel voor het slagen van de bedrijfsstrategie op korte, middellange en lange termijn.
Zeer praktijkgericht wordt een medische check-up met resultaten gekoppeld aan wetenschappelijke studieresultaten.
Verder bent u meer dan welkom om onze boeken te komen inkijken. U vindt de stand van Standaard Uitgeverij in hal 4.
'Diabetes onbekend - miskend - bekend' luidt het motto van het diabetessymposium dat op 7 en 8 november 2006 doorgaat te Gent. De organisatie is in handen van de Arteveldehogeschool Gent in samenwerking met de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Indrukwekkend programma
Op 7 november wordt gefocust op de zogenaamde drievoudige epidemie :obesitas, diabetes en hart-en vaatziekten. Prof. Em. Dr. R. Rottiers, endocrinoloog en Mevr. M. De Pover modereren het debat in de voormiddag met sprekers als Prof. De Backer, Prof. E.Muls, Prof. Van Gaal en Dr. De Raedt. In de namiddag gaan er interactieve sessies door. Dr. Jan Van Emelen, Directeur Strategische Studies en Communicatie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen geeft een lezing met als thema 'Obesitas en diabetes : de Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een strategie'.
Het dagprogramma van 8 november richt zich op de beeldvorming, de kwetsbaarheid en de zorgorganisatie inzake diabetes.
In de namiddag is er een speciaal programma rond de aanpak van diabetes in het onderwijs.
Het avondcolloquium rond het thema 'Cardiovasculaire problemen en de toekomstige zorgpaden' is een organisatie van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent en de Vereniging der Geneesheren. Dr. J. Ruige endocrinoloog bespreekt de cardiovasculaire complicaties van diabetes terwijl Dr. H. De Ridder, Directeur-Generaal van het RIZIV zich afvraagt of een integrale aanpak van diabetes en de Belgische ziekteverzekering een haalbare kaart is.
360 kinesisten ondergaan selectieproef zonder morren
In Brussel hebben zaterdag 364 afgestudeerde kinesisten deelgenomen aan het zogenaamde uitgangsexamen. Alleen de 270 beste kandidaten zullen een RIZIV-nummer krijgen waarmee ze als zelfstandig kinesist aan de slag kunnen.