Handig meetinstrument voor kinesitherapeuten : Spinal Mouse
De Spinal Mouse is een valide en betrouwbaar meetinstrument (gelijkwaardig aan röntgenonderzoek) voor de weergave van de segmentale mobiliteit van de wervelkolom.
De Spinal Mouse geeft de curvatuur van de wervelkolom in het sagitale en frontale vlak weer. Het resultaat van de meting wordt gevisualiseerd op uw computerscherm.
Het computer programma berekend de segmentale, regionale thoracale en lumbale mobiliteit van de wervelkolom en het sacro-iliacale- en heupgewricht. De mechanische meting is niet belastend voor de patiënt/cliënt en kan dus meerdere malen achter elkaar uitgevoerd worden. Denk hierbij aan het ontbreken van röntgenstraling bij scoliose metingen bij kinderen of zwangeren vrouwen.
Met de Spinal Mouse kan tevens de Matthiastest uitgevoerd worden,waarbij de segmentale stabiliteit van de wervelkolom wordt gemeten en gevisualiseerd.
Kinesitherapeuten die interesse hebben in de Spinal Mouse kunnen steeds contact opnemen voor een demonstratie met Kinesitherapeut Van Imschoot Mick (0475/65.57.57).
Nieuwe kunstmeniscus voor patiënten met specifieke meniscusletsels
Prof. Verdonk (U.Z. Gent) brengt op uitnodiging van VKV op donderdag 6 september een uiteenzetting over deeerste chirurgische ingreep dat hij en zijn team uitgevoerd hebben met een nieuwe kunstmeniscus voor patiënten met specifieke meniscusletsels. De ingreep gebeurde in het kader van een klinisch onderzoek in Europa om de veiligheid en werking van het implantaat te beoordelen.
De nieuwe kunstmeniscus, Actifit, werd door een Britse farmaceutische firma (ORTEQ) ontwikkeld in nauwe samenwerking met prof. Rene Verdonk en dr. Peter Verdonk (vader en zoon) van de dienst Orthopedie van het UZ Gent, specifiek voor de behandeling van letsels aan de meniscus. De meniscus is een belangrijke schokdemper in de knie. Van deze nieuwe kunstmeniscus verwacht men grote voordelen voor de patiënt (minder pijn, minder slijtage, verhoogde stabiliteit van de knie). Hij kan ook makkelijk en nauwkeurig in de knie ingeplant worden tijdens een kijkoperatie. De nieuwe kunstmeniscus vervangt dan de gescheurde of versleten meniscus.
De Actifit kunstmeniscus bestaat uit een resorberend en uiterst poreus materiaal dat de ingroeivan bloedvaten stimuleert in slechtdoorbloede delen van het lichaam, zoals de meniscus. Het herstelt en bevordert de natuurlijke groei van meniscusweefsel. Het implantaat is sterk, duurzaam en biocompatibel (door het lichaam aanvaard) en blijft toch zacht genoeg, zodat het makkelijk in vorm kan worden gesneden en nauwkeurig gehecht via een kijkoperatie. Na een korte revalidatieperiode zou de patiënt in staat moeten zijn om terug een actief leven te leiden.
Ook u kan op deze bijeenkomst aanwezig zijn
Wanneer ?Donderdag 6 september 2007 om 20u30
Waar ?U.Z. Gent, Poly 5, 2e verdieping, De Pintelaan 185, 9000 Gent
Hoe inschrijven ?
Je kan bellen naar 02/725.27.77 of een mailtje sturen naar info@vkv.be