Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Behandeling fysiotherapie/kinesitherapie via internet
  • Werken op de laptop: spaar uw rug en hals
  • Plas ophouden leidt tot buikklachten
  • Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is ontwikkeld.
  • Het selectie-examen 2007
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kinesitherapie.be
    Het web-blog over kinesitherapie
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse kinesisten slechter af dan Gentse en Leuvense
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De eerste gegevens over het examen dat de afgestudeerde kinesisten half november hebben afgelegd, tonen een grote verscheidenheid tussen de instellingen. Bijna alle kinesisten die aan de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven zijn afgestudeerd, behaalden hun Riziv-nummer. Van Leuven slaagden 85 van de 88 deelnemers, van Gent 62 van de 71.

    De 28 deelnemende kinesisten met een diploma van de VUB scoorden beduidend slechter. Dat bevestigt de Brusselse vice-decaan Peter Van Roy. Het slaagpercentage zou rond de 40 procent liggen.

    De proef werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De overheid wil het aantal zelfstandige kinesisten beperken. Daarom reikt ze in Vlaanderen vanaf dit jaar maar 270 Riziv-nummers uit. Een dergelijk nummer is nodig om zich als zelfstandige te vestigen.

    In november namen 374 afgestudeerden aan de selectieproef deel. De 104 laatst gerangschikte deelnemers kregen geen erkenning. Nochtans had bijna de helft van hen intussen een baan gevonden, waarvoor een dergelijke erkenning nodig is. Zij werkten met een voorlopig nummer. Dat verliezen ze nu, en dus ook hun job (zie ook bladzijde 3) .

    De contingentering van kinesisten is omstreden. Niet alleen wordt de noodzaak ervan door velen in twijfel getrokken. Veel studenten en docenten nemen het ook niet dat ze er pas enkele maanden tevoren over werden geïnformeerd dat er een dergelijke selectie zou komen.

    In augustus dienden de Brusselse en Leuvense universiteiten klachten in, zowel bij het Arbitragehof als de Raad van State. Nu overweegt de algemeen directeur van de Provinciale Hogeschool Limburg, Ben Lambrechts, hetzelfde te doen. Hij stelt nu vast dat ongeveer de helft van zijn afgestudeerde kinesisten gezakt is.

    Hij wijt het aan de inhoud van het examen. ,,Dat was te juridisch en te technisch. Onze opleiding kinesitherapie vertrekt van probleemgericht onderwijs. Dat vinden wij de beste manier om het beroep later uit te oefenen. Maar niet om aan een examen over de geschiedenis van de ziekteverzekering deel te nemen.''

    ,,Ik moet me er toch niet voor excuseren dat onze afgestudeerden goed hebben gescoord'', zo reageert Karel Stappaerts, docent aan de KU Leuven. ,,Wij hebben een geactualiseerde cursus beroepsorganisatie, die de studenten voorbereidt op juridische vragen.''

    Alle deelnemers aan het examen kregen bovendien een cd-rom met de noodzakelijke leerstof.

    BRON : De Standaard

    06-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.62 kinesisten verliezen baan door selectie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zes op de tien kinesisten die niet slaagden voor de selectieproef, verliezen ook hun baan. Het ironische is dat een vijftigtal studenten die wel een Riziv-nummer kregen, dat nummer in hun werk eigenlijk niet gebruiken. Dat blijkt uit de gegevens die de studentenvereniging Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht) verzamelde.

    Wie deze zomer als kinesist afstudeerde, kon een voorlopig Riziv-nummer aanvragen. Daarmee konden de pas afgestudeerden als zelfstandige aan de slag. Maar er hing hen een zwaard van Damocles boven het hoofd: als ze op de toelatingsproef half november niet zouden slagen, zouden ze hun erkenning verliezen en dus ook hun baan.

    104 afgestudeerden slaagden niet voor het examen. 62 van hen verliezen daardoor hun job: 55 van hen werkten tot nog toe als zelfstandige, 7 in een werknemersstatuut waarvoor een dergelijk nummer ook nodig is. Twaalf kinesisten hadden als werknemer geen nummer nodig, en kunnen dus blijven werken. 23 niet-geslaagden werken in een andere sector of studeren verder. Zeven zijn nog werkzoekende.

    Van de 270 kinesisten die wel slaagden, werken er nu 154 al als zelfstandige. Zij kunnen dus verder blijven werken. Twaalf zijn nog werkzoekende - maar nu mét erkenning. Ze maken zeker kans op een baan.

    45 geslaagde studenten hebben via de selectieproef een Riziv-nummer behaald, maar hebben dat eigenlijk niet nodig om hun werk te behouden. En van de 59 geslaagden die nu in loondienst werken, heeft een aantal dat nummer wel nodig, anderen niet. Dat maakt dat er minstens vijftig kinesisten zijn die een nummer hebben, maar niet gebruiken.

    Vijf afgestudeerde kinesisten schreven zich verkeerd of te laat in voor het examen.

    BRON : De Standaard

    05-01-2006 om 14:23 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riziv kan getuigschriften pas vanaf juli 2006 laten drukken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Riziv neemt in februari 2006 de wettelijke opdracht voor het drukken en leveren van getuigschriften over van Financiën. Maar pas vanaf juli kan het Riziv daadwerkelijk nieuwe getuigschriften afleveren.

    De wettelijke overdracht van Financiën aan het Riziv vindt plaats in februari 2006, dat staat in de programmawet die donderdag werd gestemd. Maar voor de praktische opdracht is het wachten tot juli 2006. Het Riziv moet immers op zoek naar een onderaannemer. Dat meldt administrateur-generaal Jo De Cock aan Artsenkrant.

    "In februari valt de beslissing over de concessie voor het drukken van de attesten. De gunningsprocedure loopt al en er hebben zich al enkele serieuze kandidaten gemeld. In de concessie-overeenkomst staat dat de onderaannemer vanaf juli 2006 operationeel moet zijn. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar dat einde is nog niet voor februari."

    Intussen zette het Verzekeringscomité het licht op groen voor de noodprocedure. Wie door zijn voorraad getuigschriften voor verstrekte hulp zit, mag weer exemplaren van een collega gebruiken.

    www.medisurf.be

    Wéér opnieuw dreigt de getuigschriftensoap te beginnen!

    Ervaring leert ons dat de eerste boodschappen zoals deze de malaise opnieuw zouden kunnen aankondigen. Men is bij deze OPNIEUW gewaarschuwd. Wacht dus niet te lang met het bestellen van getuigschriften of kettingformulieren als je vaststelt dat de voorraad toch niet zo erg groot meer is. Een klein werkje dat je op lange termijn véél miserie kan besparen!
    BRON : Kinenet.be

    04-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 1 januari 2006 : nieuwe tarieven kinesitherapie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1 januari gelden er nieuwe tarieven voor de kinesitherapeuten. Een overzicht vindt u door hier te klikken.

    03-01-2006 om 18:56 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinesisten zonder nummer willen schadevergoeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De Raad van State spreekt zich eerstdaags uit over de vraag om het koninklijk besluit van het examen voor kinesitherapeuten te schorsen. Het examen bepaalt welke afgestudeerden een zelfstandige praktijk mogen uitbouwen. De studenten van de universiteiten van Leuven en Gent deden het in het examen opmerkelijk beter dan die van de Antwerpse en Limburgse hogescholen en van de VUB.

    Directeur Ben Lambrechts van de Provinciale Hogeschool Limburg vond het examen niet echt rechtvaardig. Van de hogeschool-kinesisten vonden maar één op de twee studenten een plaatsje in de lijst van 270 besten. De universitaire kinesisten haalden beduidend hogere cijfers. Zo goed als alle KU Leuven studenten en RU Gent studenten eindigden bij de 270 besten. Slechts 40% van VU Brussel studenten voldeden aan de proef.

    De studenten kregen voor het examen een cd-rom met de juridische leerstof. Hier wordt aan de KU Leuven en RU Gent meer aandacht aan besteed dan in de praktijkgerichte hogescholen. De Provinciale Hogeschool meent daarom dat de universiteitsstudenten bevoordeeld aan het examen begonnen.
    Bron : Medinews.be

    03-01-2006 om 18:50 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pleidooi voor kinesistenpool met uitzendkrachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Kinesitherapeutenkartel pleit voor de oprichting van een pool met uitzendkrachten waar afgestudeerde kinesisten zonder riziv-nummer gedurende een jaar worden in opgenomen. Op die manier kunnen ze tijdelijke opdrachten uitvoeren in zelfstandige praktijken en ervaring opdoen.
    Bron : De Standaard

    Graag uw mening ...

    02-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (1)



    Archief per week
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 27/11-03/12 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005

    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!