De eerste gegevens over het examen dat de afgestudeerde kinesisten half november hebben afgelegd, tonen een grote verscheidenheid tussen de instellingen. Bijna alle kinesisten die aan de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven zijn afgestudeerd, behaalden hun Riziv-nummer. Van Leuven slaagden 85 van de 88 deelnemers, van Gent 62 van de 71.
De 28 deelnemende kinesisten met een diploma van de VUB scoorden beduidend slechter. Dat bevestigt de Brusselse vice-decaan Peter Van Roy. Het slaagpercentage zou rond de 40 procent liggen.
De proef werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De overheid wil het aantal zelfstandige kinesisten beperken. Daarom reikt ze in Vlaanderen vanaf dit jaar maar 270 Riziv-nummers uit. Een dergelijk nummer is nodig om zich als zelfstandige te vestigen.
In november namen 374 afgestudeerden aan de selectieproef deel. De 104 laatst gerangschikte deelnemers kregen geen erkenning. Nochtans had bijna de helft van hen intussen een baan gevonden, waarvoor een dergelijke erkenning nodig is. Zij werkten met een voorlopig nummer. Dat verliezen ze nu, en dus ook hun job (zie ook bladzijde 3) .
De contingentering van kinesisten is omstreden. Niet alleen wordt de noodzaak ervan door velen in twijfel getrokken. Veel studenten en docenten nemen het ook niet dat ze er pas enkele maanden tevoren over werden geïnformeerd dat er een dergelijke selectie zou komen.
In augustus dienden de Brusselse en Leuvense universiteiten klachten in, zowel bij het Arbitragehof als de Raad van State. Nu overweegt de algemeen directeur van de Provinciale Hogeschool Limburg, Ben Lambrechts, hetzelfde te doen. Hij stelt nu vast dat ongeveer de helft van zijn afgestudeerde kinesisten gezakt is.
Hij wijt het aan de inhoud van het examen. ,,Dat was te juridisch en te technisch. Onze opleiding kinesitherapie vertrekt van probleemgericht onderwijs. Dat vinden wij de beste manier om het beroep later uit te oefenen. Maar niet om aan een examen over de geschiedenis van de ziekteverzekering deel te nemen.''
,,Ik moet me er toch niet voor excuseren dat onze afgestudeerden goed hebben gescoord'', zo reageert Karel Stappaerts, docent aan de KU Leuven. ,,Wij hebben een geactualiseerde cursus beroepsorganisatie, die de studenten voorbereidt op juridische vragen.''
Alle deelnemers aan het examen kregen bovendien een cd-rom met de noodzakelijke leerstof.
BRON : De Standaard
|