Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Behandeling fysiotherapie/kinesitherapie via internet
  • Werken op de laptop: spaar uw rug en hals
  • Plas ophouden leidt tot buikklachten
  • Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is ontwikkeld.
  • Het selectie-examen 2007
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kinesitherapie.be
    Het web-blog over kinesitherapie
    12-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na jaren oorlog eindelijk ééngemaakte kine-opleidingen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog niet zo lang geleden (in het tijdperk-Colla) stonden de studenten en docenten nog met het mes tussen de tanden op de barricades : aan de ene kant de universiteiten en aan de andere kant de hogescholen. Deze revolutionaire periode kenmerkte zich door een op wereldvlak zeer ongewone situtie : het Belgisch onderwijs-systeem leverde twee soorten kinesitherapeuten. We hadden licentiaten in de kinesitherapie en gegradueerden in de kinesitherapie ! Voor de patiënten en voor de honorering was er geen verschil ... maar voor bepaalde kinesitherapeuten blijkbaar wel.
    En plots lijkt het alsof de strijdbijl begraven wordt ... hopelijk voor altijd. De Gentse Universiteit en de Arteveldehogeschool enerzijds en de Leuvense Universiteit en de KHBO (Brugge-Oostende) anderzijds, hebben voortaan besloten om samen te werken. De kers op de taart is de Gentse situatie : een Rijks Universiteit gaat samenwerken met een Katholieke Hogeschool (en omgekeerd), een lovenswaardig net-overschrijdend initiatief !!!


    Eengemaakte kine-opleiding krijgt huisvesting in UZGent

    In 2004 sloten de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool een overeenkomst voor de gezamenlijke inrichting van hun kinesitherapieopleiding. Vanaf volgend academiejaar volgen kine-studenten van de twee associatiepartners hetzelfde opleidingsprogramma en krijgen ze samen les.
    Vanaf academiejaar 2006-2007 worden de studenten uit de gezamenlijke opleiding ondergebracht in blok B3 op het campus van het UZ. Aangezien dit gebouw momenteel nog een grondige renovatie ondergaat, wordt tijdelijk een deel van gebouw K4 in gebruik genomen. De UGent investeert de komende maanden in enkele aanpassingswerken aan dit kliniekgebouw zodat er vanaf 1 oktober lessen en practica kunnen plaatsvinden.
    BRON : UGent 26/05/2005


    De KHBO en de K.U.Leuven organiseren samen een bacheloropleiding kinesitherapie

    De faculteit bewegings- en revaliddatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) en het departement gezondheidszorg van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) organiseren volgend academiejaar voor het eerst samen een 'bachelor' in revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Studenten kunnen de opleiding aan de KUL starten of de eerste twee jaren volgen aan de KHBO, waarna het derde jaar kan gevolgd worden in Leuven. De inhoud van de opleidingen wordt gelijkgeschakeld en op onderwijs- en onderzoeksvlak werd een samenwerking gestart. Beide onderwijsinstellingen reiken het diploma samen uit.
    BRON : Het Laatste Nieuws 25/03/2005

    12-06-2005 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knie- en heupprothese : let's Joint Care !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Begin mei hechtte alle media plots veel aandacht aan het Joint Care programma van het Brusselse ziekenhuis Sint-Jan (zie bijgesloten artikel van Medinews, d.d. 09/05/2005). Het werd met veel heisa voorgesteld als iets "nieuws" ... maar zo nieuw blijkt dit programma in België niet te zijn. De dienst orthopedie van het Stedelijk Ziekenhuis te Roeselare doet het onder andere reeds 6 jaar met dit programma ... blijkbaar werkt hun PR-dienst minder efficiënt ofwel houden zij zich (gelukkig) niet bezig met publicitair gestunt.

    Een heup- of knieprothese wordt een vijfdaagse groepsreis! Sint-Jan stelt voor: JOINT CARE®.
    JOINT CARE is een zorgpad waarbij het de bedoeling is om patienten die een heup-of knieprothese nodig hebben samen in groep te behandelen. Het gaat hier dus niet over een nieuwe operatietechniek, maar over een nieuwe filosofie om patiënten te behandelen.
    Bron : www.medinews.be 09/05/2005

    Joint Care : Heup- en knieprothese
    In 1999 werd door de dienst orthopedie en physiotherapie een gezamenlijke procedure opgezet voor het bevorderen van de informatie en revalidatie van patiënten na prothese-chirurgie (gewrichtsvervangende heelkunde) van heup en knie. Dit maakt het mogelijk voor geselekteerde patiënten de verblijfsduur in het ziekenhuis aanzienlijk te beperken ten opzichte van de klassieke hospitalisatieduur. Er wordt een infodag georganiseerd voorafgaand aan de operatie, met video en uitleg over de ingreep, toelichting omtrent de zorgen na de ingreep, zowel in als buiten het ziekenhuis. Hierdoor streven we ernaar de patient zo goed mogelijk in te lichten over alle aspecten van de ingreep en de herstelperiode. De herstelfaze in het ziekenhuis wordt gestimuleerd door de groepsgeest van de verschillende patienten die op eenzelfde dag een gewrichtsvervangende operatievan heup of knie ondergaan. De aanwezigheid van “lotgenoten” helpt de patient zijn eerste drempels overwinnen, en draagt bij tot een sterkere motivatie naar een succesvol herstel. Nog voor ontslag wordt een goede thuiszorg gepland, zowel op sociaal, verpleegkundig en kinesitherapeutisch vlak, en dit in nauwe samenspraak met huisarts, thuisverpleegkundige, en kinesisten. Zo wordt op ieders maat thuis een aangepaste opvang voorzien voor een zorgeloos ontslag uit het ziekenhuis. Dit systeem heeft al duidelijk zijn vruchten afgeworpen, en zo kunnen deze patiënten doorgaans 6 dagen na de ingreep het ziekenhuis verlaten.
    Bron : www.orthopedie-roeselare.be

    09-06-2005 om 22:33 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinesitherapie studenten "mogen" van Minister Demotte een extra examen afleggen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Om het overaanbod aan zelfstandige kinesitherapeuten in te dijken, komt Minister Demotte (PS) met een onpopulair plan op de proppen. Vanaf het bijna afgelopen academiejaar "mogen" de studenten in de kinesitherapie een extra examen afleggen om een erkenning als zelfstandig kinesitherapeut te verkrijgen. Wat Vlaanderen betreft zullen er slechts 270 afgestudeerden deze erkenning kunnen krijgen, dit wil tevens zeggen dat een groot aantal geslaagden aan onze universiteiten en hogesholen 4 of 5 jaar gestudeerd hebben ... voor niets ! Normaliter kunnen de niet-geslaagden in het "staats-examen" te werk gesteld worden in rusthuizen en ziekenhuizen als loontrekkende kinesitherapeuten ... maar deze plaatsen waren en zijn nog steeds zéér dun bezaaid. Had dit "staats-examen" niet beter bij aanvang van de studies georganiseerd geweest, als een soort van "ingangs-examen" ? Waarschijnlijk had een beter overleg met de beroepsverenigingen, universiteiten en hogescholen een betere oplossing met zich meegebracht ... maar ja, iedere Minister komt graag in de geschiedenisboekjes.

    Erkende kinesitherapeuten
    Op voorstel van de heer Rudy Demotte, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, keurde de Ministerraad, in derde lezing en na advies van de Planningscommissie, een ontwerp van koninklijk besluit (*) goed, tot vaststelling van de criteria en de regels voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten. Het gaat om de kinesitherapeuten die het recht bekomen, om verstrekkingen te verrichten die recht kunnen geven op de tussenkomst van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

    Het ontwerp bepaalt dat de kinesitherapeuten die het recht verkrijgen om verstrekkingen te verrichten, die in aanmerking komen voor terugbetaling vanwege de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, op basis van een vergelijkend examen worden geselecteerd. Het examen onderzoekt de kennis, bekwaamheid en attitudes die noodzakelijk zijn om de verstrekkingen te verrichten.
    Verder kent het ontwerp de bevoegdheden toe, voor het vaststellen van de inhoud en de organisatiemodaliteiten van het examen. Ook de inschrijving en organisatie van het examen komen aan bod.
    Ten slotte stelt het ontwerp het maximum aantal kinesitherapeuten, die in aanmerking komen, vast op 450 voor de jaren 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. Hiervan hebben 270 een diploma van de Vlaamse gemeenschap en 180 een diploma van de Franstalige Gemeenschap.

    Het ontwerp wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

    (*) tot uitvoering van het artikel 35 novies, §1, 2° en 4° van het koninklijk besluit n°78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen.

    BRON :
    www.medinews.be 04.06.05

    07-06-2005 om 23:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-06-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinesitherapeuten denken in de eerste plaats aan hun patiënten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kinesitherapeuten zijn voorstander van een verlaging van het remgeld (= het persoonlijk aandeel van de patiënt, of met andere woorden de "opleg"), maar Minister Demotte (PS) zegt "njet". Enkele krantenknipsels :

    Kinesisten vragen verlaging remgeld
    De kinesisten protesteren tegen de daling van hun budget als gevolg van de huidige nomenclatuur.  Ze vragen ook dat minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS) de nodige ingrepen doet om het remgeld te verlagen.
    De representatieve verenigingen het Kinesitherapeutenkartel en de Algemene Kinesitherapeutenvereniging van België hebben dinsdag een protestactie gevoerd.  Ze besloten niet aanwezig te zijn op de vergadering van de overeenkomstencommissie van de kinesitherapeuten binnen het RIZIV.  Ze verwachten van minister Demotte een "krachtig en positief" signaal alvorens ze het overleg hervatten.
    De organisaties stellen dat de minister in november had beloofd geen besparingen op te leggen aan de kinesitherapiesector. "Nochtans stellen wij eens te meer vast dat de structurele gevolgen van de huidige nomenclatuur het overeenkomstige budget in belangrijke mate doen krimpen, en dit voor het derde jaar op rij", luidt het.
    Bron : GVA 17.05.05

    Kinesisten eisen verlaging remgeld
    De kinesisten protesteren tegen de daling van hun budget als gevolg van de huidige nomenclatuur, de regels die werden vastgelegd in de kinesitherapiesector. Volgens hen is het budget voor de derde jaar op rij gekrompen, en had minister van sociale zaken Rudy Demotte in november nochtans beloofd geen besparingen op te leggen aan de sector.
    Daarom eisen de kinesisten een verlaging van het remgeld dat de patiënten moeten betalen. De PS-minister spreekt de beschuldigingen tegen: zijn kabinet laat weten dat de kinesisten niet meer door de besparingsmaatregelen getroffen zijn. Daarbij geven de kinesisten ook minder uit dan in de begrotingsenveloppe voorzien is, aldus Demotte. Hij vindt dan ook dat de voorgestelde maatregelen «niet aan de orde» zijn.
    Bron : Metro en www.medinews.be 18.05.05

    Een antwoord van de Minister ?
    “De kinesisten protesteren tegen de daling van hun budget in het RIZIV.  Zij wijzen erop dat het hoge remgeld hen belemmert de zorgen tot het eind van de behandeling voort te zetten, en vragen dat minister van Sociale Zaken Rudy Demotte maatregelen treft om het remgeld, ten laste van de patiënt, te verlagen.
    Het kabinet van Demotte reageert dat de sector van de kinesisten niet méér door besparingsmaatregelen is getroffen dan andere sectoren, en dat verlaging van het remgeld niet aan de orde is.”
    Bron : GVA 18.05.05

    06-06-2005 om 23:29 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen...:: 1 jaar ::.. kinesitherapie.be
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is kinesitherapie.be precies 1 jaar online ! Onze bezoekers van het eerste uur hebben onze website weten evolueren zowel qua vorm als inhoud.

    Wanneer we een blik werpen op onze Nedstat-statistieken, mogen wij ons zeer gelukkig prijzen ... onze bezoekersaantallen blijven in stijgende lijn ! Op precies één jaar tijd werd de kaap van 7100 bezoekers overschreden. 90,7% van onze bezoekers zijn landgenoten en 6,5% komt uit Nederland. Verder mochten we nog enkele verdwaalde surfers verwelkomen uit Frankrijk, Verenigde Staten, Spanje, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Marokko, Luxemburg, Roemenië, Zuid-Afrika, Finland, Oostenrijk, Taiwan, Zweden, Ierland, Canada, Dominicaanse Republiek, Antigua, Italië, Israël, Nieuw-Zeeland, Polen, Algerije, Libanon, China en Denemarken. Aangezien deze landen blijkbaar ook interesse hebben voor de Belgische kinesitherapie kan onze minister Demotte misschien een aantal collegae kinesitherapeuten emigreren ... een simplistische oplossing voor het Belgisch overaanbod.

    06-06-2005 om 23:15 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 27/11-03/12 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005

    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!