Vlaams minister Inge Vervotte maakt 80.000 vrij voor een bijzonder project van secundaire valpreventie bij ouderen, onder leiding van professor Koen Milisen (Katholieke Universiteit Leuven). Dit initiatief past in het kader van een Vlaamse gezondheidsdoelstelling die de preventie van ongevallen beoogt.
Sommige ouderen lopen het risico om ten val te komen, met alle gevolgen van dien. Het voorkomen van zon val vergt voor deze mensen alle aandacht. Het verhoogd risico op fracturen van voornamelijk wervels en heupen brengt veel leed én hoge kosten met zich mee. Om dit te voorkomen is het belangrijk de nodige preventie-initiatieven te nemen. Onder secundaire valpreventie wordt verstaan het voorkomen van nieuwe valincidenten bij ouderen die al een of meer keren zijn gevallen en dus een verhoogd risico hebben. Wetenschappelijk is men het erover eens dat secundaire valpreventie zeer effectief is. In Vlaanderen is de Katholieke Universiteit van Leuven, en meer bepaald de onderzoeksgroep van het Centrum voor Ziekenhuis- en Verplegingswetenschap, hier intensief mee bezig.
Een stuurgroep onder leiding van professor Milisen zal door middel van wetenschappelijk onderzoek praktijkaanbevelingen opstellen. Deze zijn bestemd voor alle gezondheidswerkers in Vlaanderen die werken met ouderen. Het kan gaan om zowel ouderen die thuis wonen als ouderen die verblijven in een rust- en verzorgingstehuis of in een ziekenhuis.
Het Lokaal Gezondheidsoverleg is nauw betrokken bij de ontwikkeling en de toepassing van de aanbevolen methodieken. In een Lokaal Gezondheidsoverleg werken verschillende partners (ge-meente, OCMW, huisartsen, preventiewerkers,
) samen initiatieven uit rond gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Zij zullen de aanbevolen methodieken van valpreventie aan de man brengen op lokaal en regionaal niveau. Ook zullen zij de burger sensibiliseren. BRON : Persmededeling Minister Vervotte
|