Sinds 18 april 2006 is het verstrekkingenregister voor kinesisten definitief afgeschaft. Het verstrekkingenregister is een papieren boek waarin kinesisten elke week moesten vermelden welke behandelingen ze precies hebben toegediend aan hun patiënten. Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne is tevreden dat deze overbodige formaliteit voor 25.000 kinesisten nu definitief tot het verleden behoort.
Sinds 1994 moeten kinesisten verplicht een verstrekkingenregister bijhouden. Dit is een ingebonden boek of schrift dat elke week moet worden ingevuld. Daarin moeten per dag de naam en de voornaam van de klanten, het aanvangsuur, einduur en het nomenclatuurnummer van de behandeling worden vermeld. Het verstrekkingenregister moet gedurende vijf jaar worden bewaard en ter beschikking kunnen worden gesteld van de Dienst voor Geneeskundige controle van het RIZIV.
Onlangs werd een wet goedgekeurd die dit verstrekkingenregister afschaft. De wet was er gekomen op impuls van de staatssecretaris. De afschaffing is sinds 18 april 2006 effectief van kracht.
Dit is een uitstekende zaak. Het register was immers volkomen overbodig geworden omdat de overheid tegenwoordig over veel efficiëntere middelen beschikt om de nodige controles uit te voeren. De wekelijkse rompslomp kostte de 25.000 kinesisten tot vorige week echter wel nog 60 à 75 minuten per week en kostte hen in totaal zowat 50 miljoen euro per jaar.
Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne : Tot vorige week moesten kinesisten zich elke week meer dan een uur bezig houden met het invullen van een papieren register dat geen enkel nut meer had. Zij kunnen deze tijd nu gebruiken om andere leuke of nuttige zaken te doen. Minder papier, (nog) meer aandacht voor de patiënten.
Bron : Staatssecretaris Van Quickenborne
|