Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
10 april 2005 ben ik begonnen aan dit blog. Ik werk er nog steeds met veel plezier aan en heb door seniorweb lieve mensen ontmoet.Jammer dat wij zo ver weg wonen ,want ik had graag op 29 april mensen willen persoonlijk willen zien.
Nog 23 dagen en dan is er feest in Oostende van het Seniorennet,Jean komt helemaal uit Frankrijk en hoopt met enorm veel nette kleding,huishoudelijke spullen,speelgoed etc.weer terug te gaan om zijn mensen te kunnen helpen.Laat hem de reis niet voor niets maken. De kleren moeten wel gewassen en gestreken zijn en alle andere spullen heel,want aan kapotte dingen hebben ze niets. Verdere inlichtingen: peeters.jean2@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be Helpen hoor
Na de toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1986 werden de Spaanse wijnwetten aan de Europese richtlijnen aangepast. Men onderscheidt nu ook tafelwijn en kwaliteitswijn en de Spaanse kwaliteitscontrole is inmiddels de strengste ter wereld. Elk wijnbouw gebied met de aanduiding D.O (Denominación de Origen) beschikt over een eigen,toezichthoudend orgaan,de Consejo Regulador.De voorzitter is benoemd door het Ministerie van Landbouw,de andere leden zijn vertegenwoordigers van de wijnboeren,kelders-en handelaren.De Consejo is verantwoordelijk voor:
-de vastlegging van het wijnbouw areaal -de wijnbouw (druivenrassen,beplantings dichtheid,snoei ,oogst etc.) -de productie(mostaandeel,persing,rijpings proces) -de chemische en zintuigelijke analyse van het eindproduct. -toezicht op de verkoop. De Consejo Regulador kent de achter etiketten met controle nummers alleen toe aan wijnen die aan alle kwaliteits eisen van de D.O. voldoen. Door deze etiketten kan de oorsprong van elke fles wijn getraceerd worden. Als enige beschikt la Rioja over de wettelijke beschermde kwalificatie D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada) In deze hoogste categorie zijn de bepalingen nog strenger en de kwaliteitseisen nog hoger dan bij de gewone D.O. Vooral de kwaliteit van de druiven ,wijnbereiding en de verkoop zijn hier minutieus vastgelegd.
Asturische bonenschotel 500 gr.lacón (Spaans pekelvlees) zonder been of casselrib 400 gr.gedroogde witte bonen. 150 gr.gerookt buikspek in dobbelsteentjes 1 ui gesnipperd 1 teen knoflook gehakt 2 el olijfolie 1 laurierblad paar draadjes saffraan ½ th.zoete paprikapoeder 2 Spaanse bloedworst 2 chorizo worstjes zout
Week het pekelvlees een nacht in koud water,ververs het water 1 keer. week een nacht de bonen. Fruit spek,ui en knoflook in de olijfolie. Voeg het vlees toe en schenk er zoveel water bij dat het onderstaat. Voeg laurier,saffraan,paprikapoeder en peper toe en breng het aan de kook. Kook het 1½ uur op middelhoog gas gaar. Schep het regelmatig om en voeg als het nodig is water toe. Leg de worstjes in de pan als de bonen bijna gaar zijn voeg peper en zout toe. Laat het geheel sudderen tot de bonen gaar zijn. Voor het opdienen vlees en worsten uit de pan halen ,in stukjes snijden en voeg ze weer bij het gerecht.
Nog een maand de tijd om kleding te wassen en te strijken. Alles wat in het huishouden gebruikt wordt is welkom,als het maar heel is. Help Jean en laat hem niet voor niets komen naar Oostende. Verdere inlichtingen bij: peeters.jean@wanadoo.fr patrickvincke@telenet.be
In de steentijd aten de bewoners van Spanje bij voorkeur bizons,bruine beren,herten,everzwijnen en berggeiten,dit valt af te leiden uit de ¨menukaart¨ die in 1879 nabij de Santillana del Mar ontdekt werd:de grotschilderingen van Altamira. 15000 jaar geleden portretteerden jagers zich gewapend met speer en slinger te midden van hun prooidieren. De schilderingen die zij met houtskool,aarde,dierenvet en bloed op de wanden van de grotten aanbrachten,behoren tot de belangrijkste prehistorische kunstuitingen van Europa. De Cantabriërs konden nog tot in de 19 de eeuw op beren jagen. Het vlees van de bruine beer was vet en voedzaam,het werd in stoofpotten verwerkt of gedroogd. De bergbewoners joegen ook op de beren om ze uit de buurt van de dorpen te houden. Door overbejaging en de infrastructuur leven er nog maar 100 beren in het Cantabrisch gebergte. Ze worden nu streng beschermd,jagen is verboden,maar als boeren of herders kunnen tonen dat een koe of schaap door een bruine beer verscheurd is,krijgen ze van de overheid een vergoeding.