Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
In de steentijd aten de bewoners van Spanje bij voorkeur bizons,bruine beren,herten,everzwijnen en berggeiten,dit valt af te leiden uit de ¨menukaart¨ die in 1879 nabij de Santillana del Mar ontdekt werd:de grotschilderingen van Altamira. 15000 jaar geleden portretteerden jagers zich gewapend met speer en slinger te midden van hun prooidieren. De schilderingen die zij met houtskool,aarde,dierenvet en bloed op de wanden van de grotten aanbrachten,behoren tot de belangrijkste prehistorische kunstuitingen van Europa. De Cantabriërs konden nog tot in de 19 de eeuw op beren jagen. Het vlees van de bruine beer was vet en voedzaam,het werd in stoofpotten verwerkt of gedroogd. De bergbewoners joegen ook op de beren om ze uit de buurt van de dorpen te houden. Door overbejaging en de infrastructuur leven er nog maar 100 beren in het Cantabrisch gebergte. Ze worden nu streng beschermd,jagen is verboden,maar als boeren of herders kunnen tonen dat een koe of schaap door een bruine beer verscheurd is,krijgen ze van de overheid een vergoeding.
Tonijnschotel 800gr.verse tonijn peper en zout 1.25 dl.olijfolie 2 uien gesnipperd 2 tenen knoflook fijngehakt 2 groene paprika´s schoongemaakt en in blokjes 2 grote vlees tomaten,ontveld en in blokjes 5 dl.visbouillon 1 el gehakte peterselie
Was de tonijn,dep hem droog en snijd het in kleine stukken.Bestrooi ze met peper en zout. Verhit de olijfolie,fruit de uien en het knoflook. Voeg de blokjes paprika toe en bak ze kort mee. Voeg daarna de aardappelen en tomaten toe,schenk de visbouillon erbij en laat het ongeveer 20 min.sudderen. Schep de stukken tonijn hierdoor,pocheer het zo´n 10 minuten,maar laat het niet koken. Breng het op smaak met peper en zout,bestrooi het met peterselie en serveer het in de pan. Geef er stokbrood bij.
Onderstaand bericht kan desgewenst integraal worden overgenomen door iedere blogger die deze berichtgeving bij regelmatige tussentijden op zijn/haar blog wenst te plaatsen. Onderaan dit bericht kan u derhalve zelf uw blognaam en URL toevoegen.
1.Wat er kan ingezameld worden : kledij - schoeisel - kleine elektronische, of niet elektronische keukenapparatuur - huishoudartikelen - toiletartikelen - kinderspeelgoed - schrijfgerei en papier - leesboeken Nederlands en Frans - baby artikelen (wastafel, badje enz..) - klein werkmateriaal, elektrisch of niet. Kortom al wat bruikbaar is in een huishouden.
Belangrijk:
- Aan versleten en uitgerafelde kledij, schoeisel, of kapotte apparatuur heeft niemand wat aan, het overbelast enkel het voertuig. - Broeken, vesten, overjassen, anoraks, kleedjes enz.., waar de ritssluiting aan ontbreekt of stuk is, kan evenmin worden gebruikt. - Kledij waar er knopen aan ontbreken is eveneens af te raden, doch wel aanvaardbaar.
2. De Verpakking. Twee mogelijkheden: a) in plastieken zakken, wat gemakkelijk stapelt, maar het nadeel heeft dat de kledij er verkreukt uitkomt, vooral indien ze niet met zorg werd ingepakt. b) in kartonnen dozen, wat minder goed stapelt gezien de diverse afmetingen, maar daarentegen wel minder kreukt. Beiden kunnen echter wel toegepast worden.
Informatief Waar er bijzonder aandacht moet worden aan besteed is het feit dat alle kledij dient gewassen en gestreken te zijn. Dit is bovenal een kwestie van hygiëne, doch eveneens om praktische redenen. Er zouden handen en tijd tekort schieten om het zelf te doen. Het systeem zit namelijk ineen als volgt; de kledij die binnenkomt wordt gekeurd op winter-, en zomerkleding, vrouwen-, mannen-, en kinderkleren, en naargelang de diverse maten. Alles wordt dan netjes geplaatst op rekken en in kasten. Elke vrijdag krijgen de mensen de keus om onder toezicht van een aangestelde verantwoordelijke, gepaste kledij uit te kiezen. Moest deze manier van werken niet worden gehandhaafd en zou de kledij er ongewassen of ongestreken in zakken bijliggen, zou het een onmogelijke taak worden om deze uit te delen. Het zou bovendien een onoverzichtelijke rommel worden waarbij alles in 't honderd zou lopen.
Een nichtje van ons is gisteren van een dochtertje bevallen. Vanmorgen dus vlug even naar Nerja voor babyschoentjes. Wij waren er om half elf,snel de schoentjes gekocht ,daar wat gepraat ,enige ansichtkaarten gaan kopen en daar kwamen wij de eerste vrienden tegen,weer praten,langs de praktijk van een vriendin ,ze zat op een patiënt te wachten ,dus tijd voor ons. Naar de oude groenteboer even bijpraten. Daarna nog een heel gesprek met onze oude buurvrouw,zij is 86 jaar en wandelt nog iedere dag 12 kilometer,ze miste ons wel ,want iedere dag gingen we wel een praatje maken. Half twee waren wij thuis van het snelle schoentjes kopen.
Als wij logees hebben ,gaan wij altijd een keer met ze naar Granada,naar het Alhambra. Het is in 1238 gebouwd door de Moren. De beroemde citadel ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de kleur van de stenen,waaruit het oudste gedeelte is opgetrokken:qilat alhamra is Arabisch voor het rode kasteel. Dat oudste deel is de alcazaba op de westelijke heuveltop. Daarachter ligt het alcázar (casa real) dat zowel het paleis van de emirs als dat van de christelijke koningen omvat. Het Alhambra heeft veel schade opgelopen tijdens de Reconquista,maar ook bij het terugtrekken van de Franse troepen in 1812,men kon toen nog net vermijden dat de hele citadel werd opgeblazen. Er is heel veel restauratie werk verricht. Naast het Alhambra liggen de Generalife,de naam is een verbastering van Djannat al -arif.(tuin van de architect) Het zijn schitterende tuinen. Ga je er in het hoogseizoen naar toe ,dan moet je wel 3 weken van te voren kaartjes bestellen ,dat kan hier via BBV bank of via een reisbureau.
Konijn in amandelsaus 1 konijn schoongemaakt en in stukken zout peper 1.25 dl olijfolie 2 uien gesnipperd 5 tenen knoflook fijngehakt 1 el bloem 250 gr.tomaten ontveld en in blokjes 2.5 dl witte wijn 100 gr.amandelen 2 takjes tijm 1 laurierblad 1 el amandel schaafsel
Bestrooi de stukken konijn met zout en peper. Verhit de olie en schroei het vlees rondom dicht. Voeg ui en knoflook toe en bak dit kort mee.strooi de bloem erover,voeg tomaat toe en roer de witte wijn en 2,5 dl water erdoor. Voeg de gemalen amandelen,laurierblad en tijm toe en breng het op smaak met peper en zout. Laat het geheel afgedekt op middelhoog vuur 45 minuten sudderen en roer het af en toe om. Verwijder tijm en laurierblad en bestrooi het geheel met amandelschaafsel
Vrijdag kwam de technicus met mijn computer. Een nieuwe harde schijf en tot mijn vreugde had hij toch nog heel veel van mijn oude schijf af kunnen halen.Hij had xp al geinstalleerd ,hij is hier driekwartier geweest,zorgde dat outlook het deed en alle andere apparatuur aangesloten en wij hoefden alleen de harde schijf en een nieuwe dvd ram te betalen,terwijl hij toch 20 minuten moet rijden om hier te komen. Maar voorijkosten kennen ze hier niet. En ik ben weer zeer gelukkig met mijn eigen computer.
De computer is een prachtige uitvinding,alleen hij moet het wel doen. Nadat in januari mijn processor het begaf en wij alles hebben laten maken,werkte mijn computer weer perfekt tot vorige week. Ik zette hem in de vroege morgen aan ,maar kreeg te lezen dat er een fout in config,system 32 zat en dat ik de cd-rom van xp erin moest zetten en dan op de -r-van repareren moest klikken. Nu ik dacht dat is simpel dus snel de cd-rom erin,maar nee hoor die kwam na wat gerammeld te hebben met de mededeling dat hij het niet kon repareren. Bij een forum de vraag gesteld,kreeg allerlei oplossingen ,maar niets hielp. Toen maar de technicus gebeld,die is drie kwartier bezig geweest en kwam tot de conclusie dat de harde schijf het begeven had.Kleine schok want ik ben nu wel heel veel kwijt. Hij zou hem vanavond terugbrengen en dan mag hij het een en ander installeren voor mij en hopelijk zit ik dan weer voor jaren goed.
Je hebt hier overal wel plekken voor drinkwater,meestal zijn het een soort amsterdammertjes,met een knop en dan komt er water omhoog.Je vind ze in de steden ,langs de weg,maar vanmorgen op onze wandeling zagen wij deze nieuwe staan langs de boulevard.Ik heb er 8 gezien ,dus voortaan kan ik mijn flesje water thuis laten.
28 Februari 1980 werd er een referendum gehouden over toetreding van de autonoma´s(zelfbestuur). Het ging pas in december 1981 maar 28 februari is nog elk jaar een feestdag. Blas Infante was de motor achter de oprichting van Andalusië als deelstaat. Blas Infante stierf 11 augustus 1936,hij werd neergeschoten vanwege zijn afscheidingsideeën,vlak nadat hij was aangewezen als toekomstig president van een onafhankelijke Andalusische deelstaat. Door de burgeroorlog en de tijd van Franco was er geen mogelijkheid om autonoom te worden. In 1981 nam de Andalusische bevolking unaniem de -insignes van Andalusië-over. Zo noemde Blas Infante de in 1918 en 1933 bepaalde groen witte vlag,het volkslied en het wapen.Het volkslied componeerde hij zelf. Op het wapen van Andalucia staat Hercules(stichter van de stad Cadiz)tussen twee zuilen,vergezeld door twee leeuwen en begeleid door het motto Andalucia,por sí,para España y para la Humanidad (Andalucië voor zichzelf,voor Spanje en voor de mensheid). Andalucië bestaat uit 8 provincies-Almeria,Cadíz,Cordoba,Granada,Huelva,Jaén Malaga en Sevilla. Het parlement van Andalucië heeft 90-110 afgevaardigden,het wordt gekozen voor 4 jaar. Van iedere provincie komen hetzelfde aantal afgevaardigde.
Gisterenavond zijn wij bij vrienden in Motril geweest,voor ons 65 km rijden ,berg op en berg af. Het ligt 3 km van de kust vandaan in het centrum van een kleine vallei ten oosten van de Guadalfo rivier. Er zijn veel archeologische vondsten uit de bronstijd,de Fenicieërs,Romeinen en Arabieren. De kerk Santuario de Nuestra Señora de la cabeza is uit de 17 de eeuw met een klooster van de Fransiscanen. Na de burgeroorlog is hij gerestaureerd in zijn oude barokke stijl. Het kerkje Ermita de San Antonio is in 1652 gebouwd. In de binnenstad vind je veel pleintjes met gezellige terrasjes. Wij hadden een oergezellige avond ,alleen jammer bij het weggaan om half twaalf regende het nogal hard,dus werd het langzaam rijden naar huis.
Zeeduivel van de visser. 4 zeeduivels filets a 200 gr. 4 gambas zout en peper 3 el olijfolie bloem kleine gesnipperde ui 1 el gepelde amandelen 3 tenen knoflook in dunne plakjes 1 gedroogde Spaanse peper,zonder zaden en fijn gesneden 1 bosje peterselie 1 snee geroosterd witbrood 1,25 dl witte wijn 2,5 dl visbouillon 8 gekookte reuzen garnalen.
Was de filets en gambas,dep ze droog en wrijf ze in met zout en peper,even in laten trekken. Verhit de olijfolie,haal de filets en gambas door de bloem en braad ze kort aan beide zijden aan. Leg ze in een vuurvaste schaal. Fruit in de rest van de olie de uien glazig,voeg amandelen,knoflook,Spaanse peper toe en bak het kort. Dan de fijngehakte peterselie en stukken brood,schenk de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Pureer de saus met de staafmixer en schenk de bouillon erbij. Laat de saus nog even koken en schenk hem over de vis. Verwarm de oven voor op 175 graden en stoof het gerecht in 10-15 minuten gaar. Garneer het met de reuzen garnalen.
Chorizo,de ster van de Spaanse worst soorten. Tegenwoordig produceren meer dan 1000 kleine en grotere bedrijven in heel Spanje circa 65.000 ton chorizo per jaar. De nationale worst is in heel veel varianten verkrijgbaar,dik,dun,vers of gerookt,als verfijnde tapa met veel mager vlees of als vette worst voor eenpansgerechten en om te braden. Afhankelijk van het type chorizo worden mager en vet varkensvlees in verschillende verhoudingen in stukjes gesneden en twee dagen in een mengsel van knoflook,paprikapoeder ,zout en kruiden gelegd. Vaak doet men er een scheutje witte wijn bij om natuurlijke gisting te bevorderen. Het onontbeerlijke paprikapoeder geeft behalve kruidigheid ook geur aan de chorizo en verhoogt de houdbaarheid. Met de worstmachine wordt het gekruide vlees in darmen gestopt,die men afbindt,daarna worden de worsten te drogen gehangen.
Van eind december tot en met februari bloeien de amadelbomen en hangt er een waas van wit en roze rond de bergen. Per jaar oogsten de Spanjaarden gemiddeld 30.000 ton amandelen,een groot deel is voor de export. De amandelboom is een sterke boom die elk jaar bloeit. Om nieuwe soorten te ontwikkelen veredelt men de bomen,als onderstam gebruikt men vaak de wilde amandel,maar soms ook een perzik of abrikoos. Als in augustus de vrucht rijp is,barst de buitenste,fijnbehaarde laag van de vrucht open en komt de pit te voorschijn. Voordat de vruchten afvallen leggen de boeren grote doeken onder de bomen,dat is makkelijk voor het verzamelen. Na de oogst ,worden de vruchten gekraakt. Vroeger deed men dat met de hand,maar nu zijn er speciale machines. Er zijn talloze soorten amandelen.larguetas,marcones,planetas,valencias. Tegenwoordig komen de amandelen meestal als borrelhapje op tafel,ze zijn een belangrijke bron van eiwitten. De amandel bestaat uit 54% vet,heeft ijzer,calcium ,fosfor en vitamine B. Amandelen eet men geroosterd,gezouten of met een laagje suiker.
Vorige week op mijn verjaardag,kreeg ik van Coen ,naast andere kadootjes ook een waardebon om een avond te stappen in Nerja,waar wij 14 jaar gewoond hebben. Wij hebben geslapen in het hostal waar wij 20 jaar geleden de eerste dagen van onze aankomst in Nerja hebben geslapen voordat wij een huis vonden. Wij zijn hier om kwart over 6 vertrokken,het is maar een klein half uurtje rijden.eerst onze spullen naar het hostal gebracht,daarna het stadje in ,vrienden en bekenden begroet,wat gedronken en om half 9 gaan eten in een voor ons bekend restaurant-Los Cuñanos (de zwagers).Ze hebben daar waanzinnig veel verschillende gerechten en je kan ook van alles een halve portie krijgen of een tapa. Wij namen 4 halve porties,wat toch te veel bleek te zijn ,het waren 14 kroketjes,12 gehaktballetjes ,een schaal met ensalda rusa (aardappelen doperwten ei ,tonijn in mayonaise saus )en een bord vol met gebakken gamba´s in deeg ,wij kregen het niet op. Koffie na en een drankje van het huis. Toen naar ons oude stamcafé ,Bilbainos ,waar in 20 jaar niets veranderd is ,dan alleen andere kleedjes op de tafel en vader en moeder plaats hebben gemaakt voor hun twee zonen.Vader geniet achter in het café van een spelletje domino met zijn vrienden en moeder blijft lekkere tapas maken. Wij kwamen binnen en de zonen kwamen direct achter de bar vandaan om ons hartelijk welkom te kussen en zoonlief zei:dat moet ik mijn ouders zeggen.Vader verliet zijn spelletje ,moeder de keuken en er werd weer gekust en gevraagd hoe het ging etc.Gepraat met wat oude stamgasten,ondertussen stond de koude wijn al op tafel en de vraag wat willen jullie erbij.Nu niets want we hebben net gegeten. Wij hebben daar zalig zitten te genieten en om kwart voor 12 vonden wij het welletjes,nee er moest nog een glas van het huis gedronken worden.Dat ook nog gedaan en toen we weggingen kwam de hele familie naar de deur en moeder zei:jullie kunnen bij ons slapen hoor,nee we slapen hier in een hostal,nou dat had niet gehoeven hoor. Het was allemaal zo warm en lief en dat terwijl het minstens drie jaar gelden was dat we er geweest zijn. Wij hebben uitbundig genoten van deze avond.
Het schaap is een van de oudste gedomesticeerde dier,veel ouder dan rund en varken. Dit is het geval vanwege de spreekwoordelijke makheid van het dier en zijn eindeloze toepssingen. Het vlees dient als voedsel,de melk wordt gebruikt voor kaas en de wol voor kleding. Door de hongersnoden in Spanje zijn er door de eeuwen heen opmerkelijke gerechten ontstaan.De kop wordt in tweeën verdeeld en gekruid of gevuld in de oven gebraden. De poten van het dier worden gevuld met varkensvlees met een tomaten- of citroen saus. De asadura de cordero is een eenpansgerecht van ingewanden,longen ,lever,hart met uien en tomaten. Gallinejas y entresijos zijn lamsdarmen die om een houten stok zijn gewikkeld en worden in olie gebakken. Madejas,zijn darmen in repen gesneden en met knoflook worden gefrituurd. Chanfaina is van longen en andere ingewanden die worden fijn gesneden en met olie ,azijn ,amandelen,knoflook en kruiden worden gebakken. Riñones de Jerez zijn lamsnieren met sherry.
Mijas betekent letterlijk broodkruimel. De oorspronkelijke migas was een maaltijd voor herders en muildier drijvers. Oud brood werd verkruimeld en in schapenvet of reuzel gebakken,soms met wat knoflook en paprikapoeder. OP goede dagen werd er ook paprikaworst en spek bij gegeten. Bij zonsopgang zaten de mannen rond het vuur met een bord migas. Op de basis van dit gerecht ontwikkelde men veel variaties met migas. Het word nog altijd door jagers gegeten. Het brood moet 4 dagen oud zijn en kurkdroog ,dan snij je het in blokjes en daarna maak je die fijn in de pan. Je hebt migas de pastor,dat is met chorizo en druiven. Migas extrameñas-met spek en scherpe rode paprika,grof gesneden. Migas de mantanza wordt in reuzel gebakken en varkensvlees en chorizo. Migas con salsa de tomate -gebakken broodkruim met tomaten saus. Migas de mulata dat is met melk,suiker,geraspte en gesmolten chocolade. Vroeger was het armeluiskost,maar nu staat het vaak op tafel bij feestelijke etentjes ,verjaardagen en kerkelijke feestdagen.
Deze smakelijke paprika´s zijn niet langer dan 8 cm en donker rood. De verse rauwe paprika heeft een bittere smaak daarom worden ze boven een open vuur gegrild,dan ontveld en als conserven verkocht.Goedkoop zijn ze niet want het is een bewerkelijk proces. De iets rokerige geur van het houtvuur en de uitgeproken smaak van de paprika smaken heerlijk bij vis. De paprika´s worden in de fabriek gesorteerd en grondig gewassen. Dan gaat er hout in de oven en de paprika´s worden boven het open vuur zwart gegrild,de schil moet verkoold zijn. Dan worden ze ontdaan van hun zwarte vel,steelaanzet en zaadlijsten. Er blijven altijd wel wat stukjes vel achter,maar afspoelen mag niet,het wordt gedaan met een zacht doekje. Als ze helemaal schoon zijn gaan ze in blik.
Romesco-saus van tomaten,amandelen,knoflook ,pepers olijfolie en bouillon.Lekker bij vlees,schaal-en schelpdieren. Picada- basissaus van geroosterde amandelen,hazelnoten,knoflook ,peterselie en olijfolie,in de vijzel fijngestampt. Aliolie saus-voor vlees en vis,gemaakt van knoflook,olijfolie en eierdooier. Sofrito-dikke saus van olijfolie,uien,knoflook en tomaten. Salsa Mahonesa,mayonaise van olie,zout en ciroensap. Salsa española-ui,wortel,prei,spek,reuzel,tomaten en wijn. Salsa vinegreta-azijn,olie ,uien,kruiden ,kappertejs en augurk. Salsa de tomate-tomatensaus. Salsa marinera,-saus van uien ,peterselie,visbouillon en wijn. Salsa verde-knoflook,peterselie,olijfolie,witte wijn en eierdooier. Salsa bechamel-saus van boter,bloem en melk. Salsa aurora-bechamel saau met tomaten.
4 rijpe avocado´s 1.5 liter kippenbouillon 350 gram champignons beetje roomboter vers gemalen zwarte peper bewaar een pit
snij de avocado´s in kleine stukjes bak de champignons in de boter en strooi er genoeg peper over. pureer de avocado´s (ik doe het met de staafmixer) Giet er langzaam de bouillon bij tot je de gewenste dikte hebt. doe de champignons erbij en een pit ,dan blijft de kleur mooi groen ,anders wordt hij snel bruin. Lekker met warm stokbrood. Je kan hem goed invriezen ,natuurlijk wel de pit erin laten.