Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
De computer is een prachtige uitvinding,alleen hij moet het wel doen. Nadat in januari mijn processor het begaf en wij alles hebben laten maken,werkte mijn computer weer perfekt tot vorige week. Ik zette hem in de vroege morgen aan ,maar kreeg te lezen dat er een fout in config,system 32 zat en dat ik de cd-rom van xp erin moest zetten en dan op de -r-van repareren moest klikken. Nu ik dacht dat is simpel dus snel de cd-rom erin,maar nee hoor die kwam na wat gerammeld te hebben met de mededeling dat hij het niet kon repareren. Bij een forum de vraag gesteld,kreeg allerlei oplossingen ,maar niets hielp. Toen maar de technicus gebeld,die is drie kwartier bezig geweest en kwam tot de conclusie dat de harde schijf het begeven had.Kleine schok want ik ben nu wel heel veel kwijt. Hij zou hem vanavond terugbrengen en dan mag hij het een en ander installeren voor mij en hopelijk zit ik dan weer voor jaren goed.
Je hebt hier overal wel plekken voor drinkwater,meestal zijn het een soort amsterdammertjes,met een knop en dan komt er water omhoog.Je vind ze in de steden ,langs de weg,maar vanmorgen op onze wandeling zagen wij deze nieuwe staan langs de boulevard.Ik heb er 8 gezien ,dus voortaan kan ik mijn flesje water thuis laten.
28 Februari 1980 werd er een referendum gehouden over toetreding van de autonoma´s(zelfbestuur). Het ging pas in december 1981 maar 28 februari is nog elk jaar een feestdag. Blas Infante was de motor achter de oprichting van Andalusië als deelstaat. Blas Infante stierf 11 augustus 1936,hij werd neergeschoten vanwege zijn afscheidingsideeën,vlak nadat hij was aangewezen als toekomstig president van een onafhankelijke Andalusische deelstaat. Door de burgeroorlog en de tijd van Franco was er geen mogelijkheid om autonoom te worden. In 1981 nam de Andalusische bevolking unaniem de -insignes van Andalusië-over. Zo noemde Blas Infante de in 1918 en 1933 bepaalde groen witte vlag,het volkslied en het wapen.Het volkslied componeerde hij zelf. Op het wapen van Andalucia staat Hercules(stichter van de stad Cadiz)tussen twee zuilen,vergezeld door twee leeuwen en begeleid door het motto Andalucia,por sí,para España y para la Humanidad (Andalucië voor zichzelf,voor Spanje en voor de mensheid). Andalucië bestaat uit 8 provincies-Almeria,Cadíz,Cordoba,Granada,Huelva,Jaén Malaga en Sevilla. Het parlement van Andalucië heeft 90-110 afgevaardigden,het wordt gekozen voor 4 jaar. Van iedere provincie komen hetzelfde aantal afgevaardigde.
Gisterenavond zijn wij bij vrienden in Motril geweest,voor ons 65 km rijden ,berg op en berg af. Het ligt 3 km van de kust vandaan in het centrum van een kleine vallei ten oosten van de Guadalfo rivier. Er zijn veel archeologische vondsten uit de bronstijd,de Fenicieërs,Romeinen en Arabieren. De kerk Santuario de Nuestra Señora de la cabeza is uit de 17 de eeuw met een klooster van de Fransiscanen. Na de burgeroorlog is hij gerestaureerd in zijn oude barokke stijl. Het kerkje Ermita de San Antonio is in 1652 gebouwd. In de binnenstad vind je veel pleintjes met gezellige terrasjes. Wij hadden een oergezellige avond ,alleen jammer bij het weggaan om half twaalf regende het nogal hard,dus werd het langzaam rijden naar huis.
Zeeduivel van de visser. 4 zeeduivels filets a 200 gr. 4 gambas zout en peper 3 el olijfolie bloem kleine gesnipperde ui 1 el gepelde amandelen 3 tenen knoflook in dunne plakjes 1 gedroogde Spaanse peper,zonder zaden en fijn gesneden 1 bosje peterselie 1 snee geroosterd witbrood 1,25 dl witte wijn 2,5 dl visbouillon 8 gekookte reuzen garnalen.
Was de filets en gambas,dep ze droog en wrijf ze in met zout en peper,even in laten trekken. Verhit de olijfolie,haal de filets en gambas door de bloem en braad ze kort aan beide zijden aan. Leg ze in een vuurvaste schaal. Fruit in de rest van de olie de uien glazig,voeg amandelen,knoflook,Spaanse peper toe en bak het kort. Dan de fijngehakte peterselie en stukken brood,schenk de witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook. Pureer de saus met de staafmixer en schenk de bouillon erbij. Laat de saus nog even koken en schenk hem over de vis. Verwarm de oven voor op 175 graden en stoof het gerecht in 10-15 minuten gaar. Garneer het met de reuzen garnalen.
Chorizo,de ster van de Spaanse worst soorten. Tegenwoordig produceren meer dan 1000 kleine en grotere bedrijven in heel Spanje circa 65.000 ton chorizo per jaar. De nationale worst is in heel veel varianten verkrijgbaar,dik,dun,vers of gerookt,als verfijnde tapa met veel mager vlees of als vette worst voor eenpansgerechten en om te braden. Afhankelijk van het type chorizo worden mager en vet varkensvlees in verschillende verhoudingen in stukjes gesneden en twee dagen in een mengsel van knoflook,paprikapoeder ,zout en kruiden gelegd. Vaak doet men er een scheutje witte wijn bij om natuurlijke gisting te bevorderen. Het onontbeerlijke paprikapoeder geeft behalve kruidigheid ook geur aan de chorizo en verhoogt de houdbaarheid. Met de worstmachine wordt het gekruide vlees in darmen gestopt,die men afbindt,daarna worden de worsten te drogen gehangen.
Van eind december tot en met februari bloeien de amadelbomen en hangt er een waas van wit en roze rond de bergen. Per jaar oogsten de Spanjaarden gemiddeld 30.000 ton amandelen,een groot deel is voor de export. De amandelboom is een sterke boom die elk jaar bloeit. Om nieuwe soorten te ontwikkelen veredelt men de bomen,als onderstam gebruikt men vaak de wilde amandel,maar soms ook een perzik of abrikoos. Als in augustus de vrucht rijp is,barst de buitenste,fijnbehaarde laag van de vrucht open en komt de pit te voorschijn. Voordat de vruchten afvallen leggen de boeren grote doeken onder de bomen,dat is makkelijk voor het verzamelen. Na de oogst ,worden de vruchten gekraakt. Vroeger deed men dat met de hand,maar nu zijn er speciale machines. Er zijn talloze soorten amandelen.larguetas,marcones,planetas,valencias. Tegenwoordig komen de amandelen meestal als borrelhapje op tafel,ze zijn een belangrijke bron van eiwitten. De amandel bestaat uit 54% vet,heeft ijzer,calcium ,fosfor en vitamine B. Amandelen eet men geroosterd,gezouten of met een laagje suiker.
Vorige week op mijn verjaardag,kreeg ik van Coen ,naast andere kadootjes ook een waardebon om een avond te stappen in Nerja,waar wij 14 jaar gewoond hebben. Wij hebben geslapen in het hostal waar wij 20 jaar geleden de eerste dagen van onze aankomst in Nerja hebben geslapen voordat wij een huis vonden. Wij zijn hier om kwart over 6 vertrokken,het is maar een klein half uurtje rijden.eerst onze spullen naar het hostal gebracht,daarna het stadje in ,vrienden en bekenden begroet,wat gedronken en om half 9 gaan eten in een voor ons bekend restaurant-Los Cuñanos (de zwagers).Ze hebben daar waanzinnig veel verschillende gerechten en je kan ook van alles een halve portie krijgen of een tapa. Wij namen 4 halve porties,wat toch te veel bleek te zijn ,het waren 14 kroketjes,12 gehaktballetjes ,een schaal met ensalda rusa (aardappelen doperwten ei ,tonijn in mayonaise saus )en een bord vol met gebakken gamba´s in deeg ,wij kregen het niet op. Koffie na en een drankje van het huis. Toen naar ons oude stamcafé ,Bilbainos ,waar in 20 jaar niets veranderd is ,dan alleen andere kleedjes op de tafel en vader en moeder plaats hebben gemaakt voor hun twee zonen.Vader geniet achter in het café van een spelletje domino met zijn vrienden en moeder blijft lekkere tapas maken. Wij kwamen binnen en de zonen kwamen direct achter de bar vandaan om ons hartelijk welkom te kussen en zoonlief zei:dat moet ik mijn ouders zeggen.Vader verliet zijn spelletje ,moeder de keuken en er werd weer gekust en gevraagd hoe het ging etc.Gepraat met wat oude stamgasten,ondertussen stond de koude wijn al op tafel en de vraag wat willen jullie erbij.Nu niets want we hebben net gegeten. Wij hebben daar zalig zitten te genieten en om kwart voor 12 vonden wij het welletjes,nee er moest nog een glas van het huis gedronken worden.Dat ook nog gedaan en toen we weggingen kwam de hele familie naar de deur en moeder zei:jullie kunnen bij ons slapen hoor,nee we slapen hier in een hostal,nou dat had niet gehoeven hoor. Het was allemaal zo warm en lief en dat terwijl het minstens drie jaar gelden was dat we er geweest zijn. Wij hebben uitbundig genoten van deze avond.
Het schaap is een van de oudste gedomesticeerde dier,veel ouder dan rund en varken. Dit is het geval vanwege de spreekwoordelijke makheid van het dier en zijn eindeloze toepssingen. Het vlees dient als voedsel,de melk wordt gebruikt voor kaas en de wol voor kleding. Door de hongersnoden in Spanje zijn er door de eeuwen heen opmerkelijke gerechten ontstaan.De kop wordt in tweeën verdeeld en gekruid of gevuld in de oven gebraden. De poten van het dier worden gevuld met varkensvlees met een tomaten- of citroen saus. De asadura de cordero is een eenpansgerecht van ingewanden,longen ,lever,hart met uien en tomaten. Gallinejas y entresijos zijn lamsdarmen die om een houten stok zijn gewikkeld en worden in olie gebakken. Madejas,zijn darmen in repen gesneden en met knoflook worden gefrituurd. Chanfaina is van longen en andere ingewanden die worden fijn gesneden en met olie ,azijn ,amandelen,knoflook en kruiden worden gebakken. Riñones de Jerez zijn lamsnieren met sherry.
Mijas betekent letterlijk broodkruimel. De oorspronkelijke migas was een maaltijd voor herders en muildier drijvers. Oud brood werd verkruimeld en in schapenvet of reuzel gebakken,soms met wat knoflook en paprikapoeder. OP goede dagen werd er ook paprikaworst en spek bij gegeten. Bij zonsopgang zaten de mannen rond het vuur met een bord migas. Op de basis van dit gerecht ontwikkelde men veel variaties met migas. Het word nog altijd door jagers gegeten. Het brood moet 4 dagen oud zijn en kurkdroog ,dan snij je het in blokjes en daarna maak je die fijn in de pan. Je hebt migas de pastor,dat is met chorizo en druiven. Migas extrameñas-met spek en scherpe rode paprika,grof gesneden. Migas de mantanza wordt in reuzel gebakken en varkensvlees en chorizo. Migas con salsa de tomate -gebakken broodkruim met tomaten saus. Migas de mulata dat is met melk,suiker,geraspte en gesmolten chocolade. Vroeger was het armeluiskost,maar nu staat het vaak op tafel bij feestelijke etentjes ,verjaardagen en kerkelijke feestdagen.
Deze smakelijke paprika´s zijn niet langer dan 8 cm en donker rood. De verse rauwe paprika heeft een bittere smaak daarom worden ze boven een open vuur gegrild,dan ontveld en als conserven verkocht.Goedkoop zijn ze niet want het is een bewerkelijk proces. De iets rokerige geur van het houtvuur en de uitgeproken smaak van de paprika smaken heerlijk bij vis. De paprika´s worden in de fabriek gesorteerd en grondig gewassen. Dan gaat er hout in de oven en de paprika´s worden boven het open vuur zwart gegrild,de schil moet verkoold zijn. Dan worden ze ontdaan van hun zwarte vel,steelaanzet en zaadlijsten. Er blijven altijd wel wat stukjes vel achter,maar afspoelen mag niet,het wordt gedaan met een zacht doekje. Als ze helemaal schoon zijn gaan ze in blik.
Romesco-saus van tomaten,amandelen,knoflook ,pepers olijfolie en bouillon.Lekker bij vlees,schaal-en schelpdieren. Picada- basissaus van geroosterde amandelen,hazelnoten,knoflook ,peterselie en olijfolie,in de vijzel fijngestampt. Aliolie saus-voor vlees en vis,gemaakt van knoflook,olijfolie en eierdooier. Sofrito-dikke saus van olijfolie,uien,knoflook en tomaten. Salsa Mahonesa,mayonaise van olie,zout en ciroensap. Salsa española-ui,wortel,prei,spek,reuzel,tomaten en wijn. Salsa vinegreta-azijn,olie ,uien,kruiden ,kappertejs en augurk. Salsa de tomate-tomatensaus. Salsa marinera,-saus van uien ,peterselie,visbouillon en wijn. Salsa verde-knoflook,peterselie,olijfolie,witte wijn en eierdooier. Salsa bechamel-saus van boter,bloem en melk. Salsa aurora-bechamel saau met tomaten.
4 rijpe avocado´s 1.5 liter kippenbouillon 350 gram champignons beetje roomboter vers gemalen zwarte peper bewaar een pit
snij de avocado´s in kleine stukjes bak de champignons in de boter en strooi er genoeg peper over. pureer de avocado´s (ik doe het met de staafmixer) Giet er langzaam de bouillon bij tot je de gewenste dikte hebt. doe de champignons erbij en een pit ,dan blijft de kleur mooi groen ,anders wordt hij snel bruin. Lekker met warm stokbrood. Je kan hem goed invriezen ,natuurlijk wel de pit erin laten.
De Alpujarra is een prachtige streek in de buurt van Granada. De Alpujarra wordt gevormd door het dal,dat tussen de kustgebergte en de Sierra Nevada ligt. In het westelijk deel zijn steile rotsen en diepe dalen met kastanje-eiken-en dennenbossen. Naar het noorden toe daar is het veel breder.,richting Almeria heb je ruwe rotssculpturen.Hier is het droger en zie je olijf-amandel-en palmbomen,verschillende cactussoorten en agaven. Op het ogenblik staan de amandelbomen in bloei. De Alpujarra wordt omringd door gebergten. In het noorden de Sierra Nevanda. In het zuiden liggen de uit kalksteen Sierra de Lújar.Ten oosten daarvan liggen de Sierra de la Contraviesa van rood getint leisteen. Ten westen de Sierra Gadar een soort tafelberg. In de Alpujarra liggen 70 dorpjes. Orgiva is een soort Mekka voor spirituelen alternatievelingen die geloven dat het dorp op positieve aardstralen is gebouwd. Capileira is het schoolvoorbeeld van Berberse architectuur. Lanjarón wordt omringd door typische terrassen en is beroemd door zijn mineraal water en kuuroord. Treveléz is het hoogste dorp van Europa 1476 meter en beroemd door zijn hammen en forellen.
Wij zijn twee dagen weg geweest,naar vrienden in Benalmadena,zo´n anderhalf uur rijden van hier. Onderweg kwamen wij allemaal bloeiende amandelbomen tegen,prachtig. Onze vrienden hebben een waanzinnig mooie en grote tuin ,die volstaat met bloeiende vetplanten ,enorm groot.sinaasappelbomen met heerlijke sinaasappels eraan.palmbomen en allerlei planten.Verder staan er in die tuin heel veel beelden van hem. Wij hebben daar even heerlijk genoten.
Columbus bracht van zijn 2 de reis paprika mee naar Spanje. De monniken in het klooster van Guadalupe gaven deze vruchten weer door,zodat de paprika zich eerst liet zien in Extramadura en weldra door het hele land ging. Pas in de 17 de eeuw gebruikte men pimentón,het gemalen poeder van de kleine rode paprika ,in de keuken. Het fijnste paprika poeder wordt nog steeds gemaakt in het noorden van Extremadura,niet ver van de plek waar 500 jaar geleden de eerste planten in de kloostertuin bloeiden. De boeren telen verschillende soorten van het paprika geslacht Capsicum annuun,maar ze zijn niet allemaal even scherp.De pikante smaak komt door de stof capsaïcine. In maart zaaien de boeren de paprika zaden en in september begint de oogst die tot november duurt. Het droge van de paprika met behulp van rook is het belangrijkste. Voor 1 kilo poeder is 5 kilo eikenhout nodig. Men legt de hele paprika´s op een houten rooster van 2,5 m.hoog en dan steekt men het vuur aan. Een keer per dag moet de dikke laag van 80 cm omgedraaid worden.Het drogen duurt 13-15 dagen. Daarna gaan de paprika´s naar de paprikamolen,daar verwijdert men de steeltjes en een deel van de zaden. Electrisch aangedreven stenen vermalen de vruchten,dit moet heel langzaam gebeuren ,anders beinvloed dat de smaak en de geur. Je kan deze poeder 2 jaar bewaren.
Saffraan is altijd een van de kostbaarste producten geweest. De plantkundige noemen de plant crocus sativus,een irisachtige die de schat in zich draagt. Het is afkomstig uit Klein Azië.Ruim duizend jaar geleden namen de Arabieren het mee naar Spanje,en nu groeit op de Castiliaanse hoogvlakte meer dan 70 %van de wereld productie. Het wonder vindt elk jaar in oktober plaats. De saffraan moet gewonnen worden op de dag dat de crocus opengaat,anders verliezen de kostbare draden hun smaak. De oogstijd duurt amper tien dagen. De boeren plukken de bloemen en aan lange tafels halen vrouwen razendsnel de roodachtige stempels eruit,die op een zeef geroosterd worden. Voor 1 gram saffraan heb je 200 bloemen nodig
Vlak voor kerstmis zei mijn computer :ik stop ermee ,heel vervelend natuurlijk. Wij hebben hem naar Nerja gebracht en hij zou snel gerepareerd worden. De technicus kon niet zo vlug de fout vinden en hij had vergeten te vertellen dat hij in de Sierra Nevada vakantie ging houden en pas 9 januari weer aan de slag ging. Gelukkig kon ik de computer van Coen gebruiken ,maar ik miste wel mijn eigen programma´s. 10 januari belde de technicus ,hij had het gevonden,mijn processor was stuk,twee en half jaar oud.Dan maar een nieuwe,maar de zelfde bleek niet meer te bestaan,nu moest er ook een nieuw moederbord en geheugen komen..Jammer maar helaas. Donderdag konden wij hem ophalen,ik keek op mijn computer ,maar zag een kale windows en verder niets,weg al mijn spullen.Het meisje van de zaak belde de technicus en hij zou er binnen tien minuten zijn. Wij een kopje koffie gaan drinken en inderdaad zat de goede man op ons te wachten en in een mum van tijd toverde hij alles van outlook,favorieten etc .te voorschijn. Ik weer blij,maar toen kon hij de zijkant van de kast niet vinden.Met lege handen naar huis Gisterenavond werd mijn computer keurig thuisgebracht en netjes geinstalleerd. Somma voor het brengen en installeren 15 terwijl hij 16km hier vandaan woont. Vandaag dus weer heerlijk achter mijn eigen computer.
600 gr. varkensfricandeau in blokjes van 2 cm. 1th.lepel komijnzaad 2 eetlepels zoete paprikapoeder zout vers gemalen peper 5 eetlepels olijfolie snufje cayennepeper 4 kerstomaten.
Roer in een kom komijnzaad, paprikapoeder,zout , peper, cayennepeper door de olijfolie. Roer de vleesblokjes door de marinade en zet het een uur in de ijskast. Prik de vleesblokjes aan circa 20 spiesjes. Vewarm de grill voor en grilleer ze 10-12 minuten,of bak ze in een pan op matig vuur. Geef er halve kerstomaten bij
Tussen Kerst en Oudjaar kan je in vele cafeetjes een lootje kopen voor een cesta( dat is een mand met een ham ,flessen drank en andere lekkere dingen). Zo kochten wij ook een paar lootjes bij ons in het café. Een week later was de mand weg,maar toen wij binnenkwamen werd Coen hartelijk gefeliciteerd,want naast die mand hadden ze ook een nieuwe fiets verloot,dat wisten wij niet en Coen was de gelukkige winnaar. Na 18 jaar zit hij weer op de fiets,alleen fietspaden kennen ze hier nog niet,dus het is oppassen.