Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Wij zijn twee dagen weg geweest,naar vrienden in Benalmadena,zo´n anderhalf uur rijden van hier. Onderweg kwamen wij allemaal bloeiende amandelbomen tegen,prachtig. Onze vrienden hebben een waanzinnig mooie en grote tuin ,die volstaat met bloeiende vetplanten ,enorm groot.sinaasappelbomen met heerlijke sinaasappels eraan.palmbomen en allerlei planten.Verder staan er in die tuin heel veel beelden van hem. Wij hebben daar even heerlijk genoten.
Columbus bracht van zijn 2 de reis paprika mee naar Spanje. De monniken in het klooster van Guadalupe gaven deze vruchten weer door,zodat de paprika zich eerst liet zien in Extramadura en weldra door het hele land ging. Pas in de 17 de eeuw gebruikte men pimentón,het gemalen poeder van de kleine rode paprika ,in de keuken. Het fijnste paprika poeder wordt nog steeds gemaakt in het noorden van Extremadura,niet ver van de plek waar 500 jaar geleden de eerste planten in de kloostertuin bloeiden. De boeren telen verschillende soorten van het paprika geslacht Capsicum annuun,maar ze zijn niet allemaal even scherp.De pikante smaak komt door de stof capsaïcine. In maart zaaien de boeren de paprika zaden en in september begint de oogst die tot november duurt. Het droge van de paprika met behulp van rook is het belangrijkste. Voor 1 kilo poeder is 5 kilo eikenhout nodig. Men legt de hele paprika´s op een houten rooster van 2,5 m.hoog en dan steekt men het vuur aan. Een keer per dag moet de dikke laag van 80 cm omgedraaid worden.Het drogen duurt 13-15 dagen. Daarna gaan de paprika´s naar de paprikamolen,daar verwijdert men de steeltjes en een deel van de zaden. Electrisch aangedreven stenen vermalen de vruchten,dit moet heel langzaam gebeuren ,anders beinvloed dat de smaak en de geur. Je kan deze poeder 2 jaar bewaren.
Saffraan is altijd een van de kostbaarste producten geweest. De plantkundige noemen de plant crocus sativus,een irisachtige die de schat in zich draagt. Het is afkomstig uit Klein Azië.Ruim duizend jaar geleden namen de Arabieren het mee naar Spanje,en nu groeit op de Castiliaanse hoogvlakte meer dan 70 %van de wereld productie. Het wonder vindt elk jaar in oktober plaats. De saffraan moet gewonnen worden op de dag dat de crocus opengaat,anders verliezen de kostbare draden hun smaak. De oogstijd duurt amper tien dagen. De boeren plukken de bloemen en aan lange tafels halen vrouwen razendsnel de roodachtige stempels eruit,die op een zeef geroosterd worden. Voor 1 gram saffraan heb je 200 bloemen nodig
Vlak voor kerstmis zei mijn computer :ik stop ermee ,heel vervelend natuurlijk. Wij hebben hem naar Nerja gebracht en hij zou snel gerepareerd worden. De technicus kon niet zo vlug de fout vinden en hij had vergeten te vertellen dat hij in de Sierra Nevada vakantie ging houden en pas 9 januari weer aan de slag ging. Gelukkig kon ik de computer van Coen gebruiken ,maar ik miste wel mijn eigen programma´s. 10 januari belde de technicus ,hij had het gevonden,mijn processor was stuk,twee en half jaar oud.Dan maar een nieuwe,maar de zelfde bleek niet meer te bestaan,nu moest er ook een nieuw moederbord en geheugen komen..Jammer maar helaas. Donderdag konden wij hem ophalen,ik keek op mijn computer ,maar zag een kale windows en verder niets,weg al mijn spullen.Het meisje van de zaak belde de technicus en hij zou er binnen tien minuten zijn. Wij een kopje koffie gaan drinken en inderdaad zat de goede man op ons te wachten en in een mum van tijd toverde hij alles van outlook,favorieten etc .te voorschijn. Ik weer blij,maar toen kon hij de zijkant van de kast niet vinden.Met lege handen naar huis Gisterenavond werd mijn computer keurig thuisgebracht en netjes geinstalleerd. Somma voor het brengen en installeren 15 terwijl hij 16km hier vandaan woont. Vandaag dus weer heerlijk achter mijn eigen computer.
600 gr. varkensfricandeau in blokjes van 2 cm. 1th.lepel komijnzaad 2 eetlepels zoete paprikapoeder zout vers gemalen peper 5 eetlepels olijfolie snufje cayennepeper 4 kerstomaten.
Roer in een kom komijnzaad, paprikapoeder,zout , peper, cayennepeper door de olijfolie. Roer de vleesblokjes door de marinade en zet het een uur in de ijskast. Prik de vleesblokjes aan circa 20 spiesjes. Vewarm de grill voor en grilleer ze 10-12 minuten,of bak ze in een pan op matig vuur. Geef er halve kerstomaten bij
Tussen Kerst en Oudjaar kan je in vele cafeetjes een lootje kopen voor een cesta( dat is een mand met een ham ,flessen drank en andere lekkere dingen). Zo kochten wij ook een paar lootjes bij ons in het café. Een week later was de mand weg,maar toen wij binnenkwamen werd Coen hartelijk gefeliciteerd,want naast die mand hadden ze ook een nieuwe fiets verloot,dat wisten wij niet en Coen was de gelukkige winnaar. Na 18 jaar zit hij weer op de fiets,alleen fietspaden kennen ze hier nog niet,dus het is oppassen.
Halverwege onze wandeling stoppen wij altijd in het zelfde café om koffie te drinken. Het is daar een sociaal gebeuren,groepjes ouderen komen om met elkaar te kletsen,hun sigaar te roken ,krant te bespreken. Je ziet er altijd dezelfde mensen en de obers weten wat je wil hebben,ze vragen dan altijd :hetzelfde? Vanmorgen waren wij benieuwd of er nog wel mensen zouden zitten,want je mag op de meeste plaatsen niet meer roken.Wij hadden al bedacht dat ze een stukje zouden hebben waar je wel mag roken,want het is best een grote zaak. Tot onze verbazing en vreugde zagen wij dit bordje aan de deur geplakt. Dus konden wij onder het genot van een sigaar en shagie onze koffie drinken. Wij wilden afrekenen ,maar de ober kwam met nog twee koffie,waarop Coen zei:nee wij hebben al gehad,ja dat weet ik,maar in het tweede kopje zat zo weinig dus drink maar lekker op.
Vandaag 3 Koningen.wat hier een groot feest is. Gisteren kwamen de koningen aan,hier op een versierde kar en een hele stoet erachter.Er werd veel met snoep gestrooid.Gisterenavond mochten de kinderen hun schoen zetten,ze zetten er een glas melk bij voor de koning die de cadeautjes komt brengen. Vanmorgen was het voor de kinderen al vroeg feest en natuurlijk meteen taart eten ,want je weet maar nooit wie de schat krijgt. Jammer dat het vandaag moet regenen want anders zie je ze met hun nieuwe speeltjes buiten. Wat veel verkocht wordt zijn kleine brommertjes,elektriche autootjes ,waar je de kleintjes trots in ziet rijden. Morgen is er weer zon ,dus zien we ze dan wel buiten.
Zoals de nederlanders met oudjaar oliebollen en appelflappen bakken ,hebben ze hier op 6 januari bijzondere taarten-rosco -genaamd. In zo.n taart zit een schat verborgen,een klein beeldje,een muntje etc. Wie in zijn stuk taart dit vind,mag de hele dag de baas zijn. Ik bak nog ieder jaar oliebollen en appelflappen en het grootste gedeelte gaat naar buren ,die dit prachtig vinden. Wij krijgen van die taarten,alleen is dat erg veel voor ons tweetjes,en gaat er veel de diepvries in,maar op komen ze wel.
Gisteren gingen wij naar het winkelcenrum.Tot ieders verbazing stond er op iedere deur deze aankondiging-verboden te roken- Er is een grote supermarkt in het dat centrum en logisch dat je daar niet rookt,maar op de gangen en cafeetjes wel.Dus nu niet meer. Nieuwsgierig als wij zijn gingen wij boven kijken ,waar alleen maar restaurants zijn,maar ook daar mag je nergens roken. Bij ons koffietentje waar het om 12 uur altijd vol zit,was het bijzonder rustig. Men stopt meestal voor een kop koffie en een sigaretje. De eigenaar keek dan ook niet echt vrolijk. Ach wij zullen er wel aan wennen. Gelukkig is ons eigen cafeetje in het dorp te klein om er aan mee te doen ,want als de oppervlakte maar 100 vierkante meter is ,mag de eigenaar het zelf uitmaken wat hij doet.
Om 10 uur vanavond spreekt koning Juan Carlos zijn nieuwjaarswensen uit voor het hele volk. Je hoeft niet te zappen want het is op ieder kanaal. Vlak voor 12 uur wordt er live overgeschakeld naar een van de grootste pleinen van Madrid: El Puerto del Sol. Overal verzamelen mensen zich voor de televisie of op het grootste plein in de stad of dorp met een fles champagne en een glas druiven. Zodra de 1ste klokslag gaat,neem je een druif en zo verder tot de 12 klokslagen zijn geweest en als het goed gaat heb je 12 druiven gegeten. Elke druif staat voor een maand geluk in het nieuwe jaar. Mij lukt het meestal niet om in zo´n korte tijd 12 druiven naar binnen te werken.
Pel de uitjes ,maar laat ze heel Verhit de olijfolie in een koekepan en bak de uitjes goudgeel. Giet er de sherryazijn en 2¼ dl water bij. Voeg alle kruiden en suiker toe. Laat de uitjes afgedekt ongeveer 30 minuten zachtjes trekken op een matig vuur en laat ze afkoelen in de saus. Deze uitjes zijn goed als tapa,maar smaken ook lekker bij gegrilleerd vlees of wild.
Eigenlijk hetzelfde als 1 april in nederland. Iedereen mag elkaar voor de gek houden. In kleine dorpjes wordt een feest burgemeester gekozen. Sommige fonteinen bruisen van het schuim en kranten publiceren onzin berichten. In Malaga is er een groot dansfeest,waar duizenden mensen komen bij Puerto de la Torre. Bandjes spelen op tamboerijnen,cimbalen,gitaren en fluiten. De traditie van het feest-Los Verdiales-on Malaga stamt uit de tijd van de Moren.
Er is in Spanje maar een kerstdag. De lunch is dan het hoogtepunt. Gevulde kalkoen en lamsvlees is erg populair. In Andalucië zijn het vooral schelpen en schaaldieren,zoals ,krab ,kreeft,conchas finas en langostinos. Er worden ook hele serrano hammen aangeschaft. Morgen zijn wel de banken ,postkantoren en heel veel bedrijven gesloten ,want valt er hier een feestdag op zondag,sluit men op maandag.
De avond voor kerstmis is het belangrijkste in Spanje. Op kerstavond komt de hele familie bij elkaar,ook al wonen ze verspreid over het land. La cena,de avond maaltijd is het belangrijkste. Restaurants en bars zijn die avond gesloten. De maaltijd wordt begonnen met schelpen en schaaldieren. Dan een lichte sopa (soep) gevolgd door vis en vlees. Als nagerecht zijn er turrónes (repen bestaande uit eiwit,honing en amandelen) en mantecados (kerstkoekjes) met champagne. Er worden villancicos gezongen (kerstliederen)
Al ruim twee eeuwen heb je met kerstmis deze loterij,men noemt hem ook wel El Gordo. Hij trekt altijd op 22 december,zodat men nog snel inkopen kan doen. Er zijn families die al 50 jaar hetzelfde nummer reserveren. De koninklijke familie krijgt ieder jaar het nummer 00000. Dit jaar is de jackpot drie miljoen euro. Een heel lot kost 200 euro,maar je kan ook een tiende lot kopen. Al sinds 1771 trekken leerlingen van een van de oudste colleges(een voormalig weeshuis) El collegio de San Ildefonso in Madrid de balletjes en zingen de getallen. Het grootste deel van de Spanjaarden zit gekluisterd aan de radio en televisie. Als je pech hebt kan je altijd nog meedoen op 5 januari.El Niño heet deze loterij en is de tweede grootste loterij.
Tarbot met zeevruchten 2 gesnipperde uien 2 tenen knoflook fijngehakt 2 tomaten ontveld en in blokjes 2 el olijfolie zout mespunt scherpe paprikapoeder 1 kg tarbot in stukken zonder vel en graten 8 sint jakobsschelpen 12 venusschelpen 20 gepelde garnalen 1,25 dl witte wijn
Fruit uien en knoflook en tomaten in de olijfolie,voeg zout en paprikapoeder toe. Bedek bodem van ovenschaal met stukken tarbot,verdeel de schelpen en garnalen erover. Schenk eerst de saus van uien etc erover en dan de wijn. Bak het gerecht in 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven
Gisteren bij het boodschappen doen,stopte naast ons dit motortje. Een boom van een man stapte eraf.Ik vroeg hem of ik een foto mocht maken,ja waarom niet,maar was er dan iets met die motor? Ik zei :hij is zo klein en jij bent zo lang. Hij bleek uit Finland te komen en zijn motor kon in de camper en zo kon hij overal makkelijk heen. Ik heb nog wel even aan zijn rug gedacht,want het leek me niet comfortabel zitten. Verder zie je hier heel veel van die motoren met vier wielen.