Ik ben lenie
Ik ben een vrouw en woon in Mezquitilla (Spanje) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2024 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: de computerde tuin en lezen.
Ik ben Lenie en 43 jaar getrouwd met Coen.
Wij hebben twee zonen en 4 kleinkinderen.
Vanwege mijn gezondheid wonen Coen en ik al 20 jaar in het zuiden van Spanje
Gisteren gingen wij naar het winkelcenrum.Tot ieders verbazing stond er op iedere deur deze aankondiging-verboden te roken- Er is een grote supermarkt in het dat centrum en logisch dat je daar niet rookt,maar op de gangen en cafeetjes wel.Dus nu niet meer. Nieuwsgierig als wij zijn gingen wij boven kijken ,waar alleen maar restaurants zijn,maar ook daar mag je nergens roken. Bij ons koffietentje waar het om 12 uur altijd vol zit,was het bijzonder rustig. Men stopt meestal voor een kop koffie en een sigaretje. De eigenaar keek dan ook niet echt vrolijk. Ach wij zullen er wel aan wennen. Gelukkig is ons eigen cafeetje in het dorp te klein om er aan mee te doen ,want als de oppervlakte maar 100 vierkante meter is ,mag de eigenaar het zelf uitmaken wat hij doet.
Om 10 uur vanavond spreekt koning Juan Carlos zijn nieuwjaarswensen uit voor het hele volk. Je hoeft niet te zappen want het is op ieder kanaal. Vlak voor 12 uur wordt er live overgeschakeld naar een van de grootste pleinen van Madrid: El Puerto del Sol. Overal verzamelen mensen zich voor de televisie of op het grootste plein in de stad of dorp met een fles champagne en een glas druiven. Zodra de 1ste klokslag gaat,neem je een druif en zo verder tot de 12 klokslagen zijn geweest en als het goed gaat heb je 12 druiven gegeten. Elke druif staat voor een maand geluk in het nieuwe jaar. Mij lukt het meestal niet om in zo´n korte tijd 12 druiven naar binnen te werken.
Pel de uitjes ,maar laat ze heel Verhit de olijfolie in een koekepan en bak de uitjes goudgeel. Giet er de sherryazijn en 2¼ dl water bij. Voeg alle kruiden en suiker toe. Laat de uitjes afgedekt ongeveer 30 minuten zachtjes trekken op een matig vuur en laat ze afkoelen in de saus. Deze uitjes zijn goed als tapa,maar smaken ook lekker bij gegrilleerd vlees of wild.
Eigenlijk hetzelfde als 1 april in nederland. Iedereen mag elkaar voor de gek houden. In kleine dorpjes wordt een feest burgemeester gekozen. Sommige fonteinen bruisen van het schuim en kranten publiceren onzin berichten. In Malaga is er een groot dansfeest,waar duizenden mensen komen bij Puerto de la Torre. Bandjes spelen op tamboerijnen,cimbalen,gitaren en fluiten. De traditie van het feest-Los Verdiales-on Malaga stamt uit de tijd van de Moren.
Er is in Spanje maar een kerstdag. De lunch is dan het hoogtepunt. Gevulde kalkoen en lamsvlees is erg populair. In Andalucië zijn het vooral schelpen en schaaldieren,zoals ,krab ,kreeft,conchas finas en langostinos. Er worden ook hele serrano hammen aangeschaft. Morgen zijn wel de banken ,postkantoren en heel veel bedrijven gesloten ,want valt er hier een feestdag op zondag,sluit men op maandag.
De avond voor kerstmis is het belangrijkste in Spanje. Op kerstavond komt de hele familie bij elkaar,ook al wonen ze verspreid over het land. La cena,de avond maaltijd is het belangrijkste. Restaurants en bars zijn die avond gesloten. De maaltijd wordt begonnen met schelpen en schaaldieren. Dan een lichte sopa (soep) gevolgd door vis en vlees. Als nagerecht zijn er turrónes (repen bestaande uit eiwit,honing en amandelen) en mantecados (kerstkoekjes) met champagne. Er worden villancicos gezongen (kerstliederen)
Al ruim twee eeuwen heb je met kerstmis deze loterij,men noemt hem ook wel El Gordo. Hij trekt altijd op 22 december,zodat men nog snel inkopen kan doen. Er zijn families die al 50 jaar hetzelfde nummer reserveren. De koninklijke familie krijgt ieder jaar het nummer 00000. Dit jaar is de jackpot drie miljoen euro. Een heel lot kost 200 euro,maar je kan ook een tiende lot kopen. Al sinds 1771 trekken leerlingen van een van de oudste colleges(een voormalig weeshuis) El collegio de San Ildefonso in Madrid de balletjes en zingen de getallen. Het grootste deel van de Spanjaarden zit gekluisterd aan de radio en televisie. Als je pech hebt kan je altijd nog meedoen op 5 januari.El Niño heet deze loterij en is de tweede grootste loterij.
Tarbot met zeevruchten 2 gesnipperde uien 2 tenen knoflook fijngehakt 2 tomaten ontveld en in blokjes 2 el olijfolie zout mespunt scherpe paprikapoeder 1 kg tarbot in stukken zonder vel en graten 8 sint jakobsschelpen 12 venusschelpen 20 gepelde garnalen 1,25 dl witte wijn
Fruit uien en knoflook en tomaten in de olijfolie,voeg zout en paprikapoeder toe. Bedek bodem van ovenschaal met stukken tarbot,verdeel de schelpen en garnalen erover. Schenk eerst de saus van uien etc erover en dan de wijn. Bak het gerecht in 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven
Gisteren bij het boodschappen doen,stopte naast ons dit motortje. Een boom van een man stapte eraf.Ik vroeg hem of ik een foto mocht maken,ja waarom niet,maar was er dan iets met die motor? Ik zei :hij is zo klein en jij bent zo lang. Hij bleek uit Finland te komen en zijn motor kon in de camper en zo kon hij overal makkelijk heen. Ik heb nog wel even aan zijn rug gedacht,want het leek me niet comfortabel zitten. Verder zie je hier heel veel van die motoren met vier wielen.
Er zijn hier heerlijke kazen. Van koemelk: Tetilla een zeer jonge ,milde en romige kaas ,in de vorm van een piramide. San Simón-pikante halfzachte snijdbare kaas.. Arzúa Ullao-half zachte kaas ,lijkt op Tetilla,maar doordat hij langer gerijpt is ,is hij pittiger. Máhom Menora-iets zure half zachte kaas uit Menorca. Van schapenmelk: Zamorano-een pittige harde kaas. Burgos-spierwitte vochtige en licht gezouten kaas. Manchego-van de manchegoschapen ,je hebt ze in diverse rijpings graden. Torta de Casar-kaas uit Extramadura van binnen erg zacht en zeer sterk van smaak. Roncal-uit Navarra ,van zacht kruidig tot pikant. Idiazábal-baskische harde kaas ,soms gerookt. Fronchó-harde kaas uit Aragon ,wordt soms geitenmelk aan toegevoegd. Tupi-zachte kaas uit de Pyrineeën met wat likeur erdoor. Van geitenmelk: Picón-Cantabrische schimmelkaas. Queso curado al vino de Murcia,geitenkaas in de rode wijn gerijpt. Montsec-harde Catalaanse geitenkaas van binnen spierwit,wordt tijdens het rijpen met de as van verbrand hout ingewreven. Cabrales-Asturische schimmelkaas gerijpt in kalkgrotten. Ibores-harde kaas ingesmeerd met olie en paprikapoeder. Majorero -kaas uit Fuerteventura. Queso de cabra-harde geitenkaas uit de bergen van Andalucië. Camerano -jonge geitenkaas,wordt in wilgentenen mandje verpakt. Mató -jonge geitenkaas uit Catalonië. Quesucos -kleine kaasjes van 1 kilo
Het zijn feesten ,maar allemaal met een andere achtergrond. Een Fiesta heeft een religieuze achtergrond,doorgaans is het ter gelegenheid van de naamdag van de schutspatroon van de parochie of gemeente. Het begint dan ook met een processie en kerkdienst en wordt dan een folkloristisch gebeuren,zoals een stierengevecht,volksdansen en optochten. Een Feria is een wereldlijk festijn dat zich concentreert rond een grote markt ,maar waar ook tenten zijn waar gedanst wordt en kermisattractie´s zijn. Een Romería is omschreven als een pelgrimstocht met picknick en bal na. Dit soort tochten gaan meestal naar een afgelegen heiligdom en gedurende de tocht,die een dag of zelfs langer kan duren wordt er gegeten en gedanst. Na de plechtigheid begint ter plekke een uitbundig feest-de verbena.
4 duifjes,panklaar,met organen peper en zout 1 teen knoflook fijngehakt 100 gr.serrano ham in blokjes 2 hardgekookte eieren ,fijngehakt. 2 sneetjes oud witbrood ,in melk geweekt mespunt paprikapoeder 8 dunne plakken vetspek olie om in te vetten.
Was de duifjes,dep ze droog en wrijf ze in met peper en zout. Maak de organen schoon en snijd ze fijn Braad het orgaanvlees op hoog vuur aan in olijfolie Bak de knoflook kort mee. Neem de pan van het vuur en roer ,ham,eieren,uitgeknepen brood erdoor. Voeg naar smaak peper,zout en paprikapoeder toe. Vul de duifjes met dit mengsel,maak de openingen met keukengaren dicht. Wikkel elk duifje in twee plakken spek. Bestrijk de ovenschaal met olijfolie,leg de duifjes erin en bak ze ca.25 minuten in de voor verwarmde oven op 220 graden.
Nerja is een stadje in de provincie Malaga,het ligt aan de kust,ruim 50 km ten oosten van Malaga. Het vormt de oostelijke uitloper van de Costa del Sol. In de tijd van de Arabieren heette Nerja- Naricha. Nerja is bekend vanwege het mooie Balcón de Europa,een promenade in het centrum bovenop een klip.Je hebt daar een prachtig uitzicht over de middellandse zee. Vroeger leefde men in Nerja van de visserij en de suikerfabriek,tegenwoordig is de voornaamste bron van inkomen het toerisme en de watersport. Er is zo´n 16 km strand. Wij hebben daar 14 jaar gewoond,de eerste jaren was er alleen veel toerisme in de zomer en vanaf november tot en met Pasen was het er heerlijk rustig.Veel restauranten sloten de maand november en februari.Er waren nog van die kleine winkeltjes die tot sávonds heel laat open waren en waar men telden met nullen. Het is jammer genoeg allemaal verdwenen en mooie oude huizen hebben plaats gemaakt voor banken ,restaurants en kantoren. De prijzen daar kan je vergelijken met Marbella op een paar oude cafeetjes na ,die van vader op zoon gaan. Af en toe gaan we nog wel eens naar ons oude stamcafeetje en worden dan hartelijk omhelsd door de hele familie en oude bekenden.
De Sierra Nevada is een gebergte in Andalucië.De Mulhacen bevindt zich in dit gebergte en is de hoogste berg van Spanje. De berg is 3.482 meter hoog. In 1916 werd de berg voor het eerst beklommen. Sierra Nevada betekent besneeuwde bergketen. Als wij richting Granada rijden zie je die prachtige besneeuwde bergen. Bij de gemeentes Monachil,GuejarSierra en Dilar zijn hellingen voor de skisport.
Morgen 6 december is alles hier gesloten .Het is de dag van de grondwet. In 1978 nam het parlement een nieuwe grondwet aan. Daarin werd ondermeer grotere vrijheid beloofd aan de regio´s in Spanje De belofte werd ingelost,eerst kregen Catalonië en Baskenland een autonome status,gevolgd door alle andere Spaanse regio´s. Spanje is dus veranderd van een centraal geleide staat in een verzameling autonome gemeenschappen. De rechten van deze regio´s zijn verschillend. Alleen Baskenland wil volledige onafhankelijkheid.
In de winter zijn er wel eens avonden dat we de kachel aan willen hebben. Van mijn broer hebben we 12 jaar geleden zijn antieke kachel gekregen en er veel plezier van gehad. Maar vorig jaar kreeg hij kuren en begon te roken,dat is niet prettig.Het plafond was dan ook goed zwart. Vorige week hebben we maar besloten om een nieuwe te kopen,wel niet zo mooi. De oude kachel heeft een ere plaats gekregen in de hal bij de keuken.
Op een aanrecht hier zie je nooit een afdruiprek.Boven de gootsteen hangen kastjes en daar zitten 2 rekken in. Een rek waar je de borden en pannen in kunt hangen en een rek voor glazen en kopjes. Afwas gedaan ,deuren dicht en klaar is de afwas. Sinds een paar jaar zie je een afdruiprek wel eens in winkel maar toen wij hier kwamen wonen kenden men het helemaal niet. Net zoals een stofzuiger en centrifuge.Nu zijn er stofzuigers in alle merken,maar voor een centrifuge moet je echt nog zoeken. Mijn hulp vond zoiets dan ook totaal overbodig.
Kipfilet met sinaasappel 4 kipfilets peper zout 4el olijfolie 2 wortels in blokjes 1 ui gesnipperd 1 theelepeltje suiker sap van 3 sinaasappels sap van 1 limoen 1.25 dl witte wijn schijfjes sinaasappel voor garnering.
Strooi peper en zout op de filets,verhit de olie in een diepe koekenpan en bak ze goud bruin. Haal ze uit de pan ,maar hou ze warm. Fruit de stukjes wortel en ui in dezelfde olie,schenk sinaasappel-en limoensap bij en doe de witte wijn en suiker erbij. Kook de saus een beetje in en pureer hem dan,voeg peper en zout toe. Leg de filets in de saus en laat ze in de afgedekte pan nog 10 minuten sudderen. Garneer de kip met schijfjes sinaasappel.