Beste mensen,
Wanneer ik een tijd terug een blog opstartte had ik niet een vast omlijnd plan uitgetekend al was het ergens de bedoeling een dagboek bij te houden; ondertussen is me dat niet echt gelukt en het is ook niet langer de bedoeling evenmin als het de bedoeling was iets neer te schrijven omdat het moet. En toch moet ik bij sommige lezers me excuseren omwille van stilte en onderbrekingen op dit blog. Excuses genoeg en wie zelf blogt zal al gauw hebben ondervonden hoe verleidelijk is van ene naar andere blog te zappen en ook daar interessante items te vinden, afhankelijk van de ingesteldheid en de omstandigheden van de dag, het weer, het nieuws. Wanneer je dan nog onverwacht op een ander blognet terecht komt, anders dan het terecht geprezen seniorennet, dan weet je dat er haast geen tijd meer overblijft om zelf nog iets deftigs neer te pennen, laat staan te reageren. En toch moet ik mezelf opdragen de nodige tijd uit te trekken eens iets van me te laten horen, daarom niet persoonlijk, al waardeer ik ten zeerste de zeer intieme aansprekende getuigenissen die men hier kan vinden.... al denk ik dat na verloop van tijd de goede lezer altijd wel ergens de "auteur" zal herkennen. Heb jij dat trouwens ook dat je zo graag een site aan je favorieten wilt toevoegen om hem morgen nog eens te gaan zien? Heb jij dat ook dat je het ondertussen weer eens hebt vergeten of dat er gewoon geen tijd voor was? En toch maar toevoegen want je weet nooit; zo besta ik toch. Moeilijk kunnen afscheid nemen van het goede en het schone. Maar brengt me dit weer eens niet te ver? Een reden waarom je me niet vond op dit net is dat ik een boek heb gelezen heb van een zeer jonge auteur Richard Mason, een literaire misdaadroman met als titel VERLOREN ZIELEN, meer dan een aanrader, pndertussen al miljoenen exemplaren en zeker in twaalf talen vertaald. Men spreekt soms van "lezen met zijn gat in het water", maar ik kan u zeggen dat ik meerdere malen mijn verse koffie koud heb opgedronken door het spannende verhaal, een debuutroman van een achttienjarige aub. Zeker te noteren en vandaag nog naar de bib gaan! Niet alleen de inhoud maar ook de psychologisch-filosofische kant heeft me geraakt, heeft me af en toe naar buiten laten turen, zelfs bij deze koude winterse dagen om zo af en toe nota's te nemen van wat ons leven soms maar is of wat het juist wel kan zijn. Maar nu loop ik vooruit, zoals de schrijver in zijn boek soms doet, op de feiten. Ik wil dan toch een paar gedachten met jullie delen waar ik even bij ben stil gaan staan, een woord dat wij al lang vergeten zijn.
"Neem nou al die mensen op dit feest. Ze zwemmen allemaal plichtsgetrouw met de stroom mee, plichtsgetrouw en soepel door hun eigen zee. Ze hoeven hun koers niet uit te zetten, ze hoeven er niet over na te denken waar ze heen gaan. Ik vraag me af hoeveel van hen dat doen. Nadenken over waar ze heen gaan, bedoel ik. Ik vraag me af of er mensen zijn die langere tijd proberen in hun eentje te zwemmen. Mensen bewegen zich in scholen, net als vissen. Dat is het veiligst."
Ja,we herkennen ons daar vaak in en het erge is dat wanneer je niet met die school mee zwemt je algauw verkeerd wordt bekeken. Aansluitend bij laatste heb ik ondertussen wel bewust een blogitem toegevoegd over HIJ EN HIJ.
Dat brengt me op een geheel andere gedachte, verder in mijn dagboek ... de grootste Belg of de melaatsheid, de melaatsheid op vandaag en in onze dagen .... Gepest en uitgerangeerd worden, niet meer meetellen, het ritme niet meer kunnen volgen, langzaam uitgeslsoten worden, "lucht" zijn voor anderen omdat je het geschikte diplomana niet hebt, naïef zijn omdat je het vandaag nog durft een ander te helpen, een eiland worden door het feit dat je niet langer meer meetelt op de arbeidsmarkt en zo alle sociale contacten verliest ... dat is de melaatsheid anno 2006!
Nog even verder in het dagboek, want het gedeelte over melaatsheid is helaas geen theorie, hoe jammer ook. Ik wil het namelijk nog even kort hebben over mijn Indische relaties en in het bijzonder omdat ik deze morgen een onverwachte email binnen kreeg van een jonge Indische seminarist die zijn priesterwijding aankondigt in mei van dit jaar waarbij ik van harte word uitgenodigd. WIE WIL MEEREIZEN MAG ZIJN NAAM DOORGEVEN! Ik heb deze jonge man in 1998 leren kennen wanneer hij mij na een lange en vermoeiende vlucht een emmer water kwam brengen. Die ene emmer water is toen blijkbaar genoeg geweest om er verder van te leven; bijna zoals in het evangelie, levend water. En wanneer je dan temidden de drukte en andere mails zoiets in je box krijgt dan word je leven ineens anders gekleurd, niet zozeer omwille van die priesterwijding maar wel een ogenblik van bezinning dat onze wereld toch meer is dan het kleine Vlaanderen. Nee, waar nu alle grenzen gesloten worden, dan ontwaar je dat over zo een afstand er geen grenzen zijn maar zoals de Indische vriend schrijft : VRIENDSCHAP IS EEN REGENBOOG TUSSEN TWEE HARTEN, is dit niet mooi verwoord en dat juist op Valentijn al ken ik de commerciële waarde van Valentijn niet ... en toch is deze dag een mooie hint om het over de liefde te hebben, zo universeel... en dan kom ik terug naar de sleutel van mijn blog zeker, Liefde en vriendschap....
Ik denk dat ik al meer dan genoeg heb gepend voor vandaag. Ik zal er misschien een tweede deel aan breien! Want ik weet dat lange teksten soms de aandacht afleiden. Toch dank voor jullie aandacht!
|