Nostalgie
01-01-2002
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorus
Je kunt hier verschillende oude filmpjes van Dorus bekijken.

Poesie mauw






Het muizenvalletje





Twee motten





Als wassenbeeld





Bij de marine





Het Borstellied



» Reageer (0)
19-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zen
Image Slideshow

Amsterdamse rockgroep, opgericht door zanger/saxofonist Siegfried 'Siebe' de Jong en gitarist/zanger Dirk van der Ploeg, die in 1968 onverwachts een nummer-1 hit heeft met het nummer Hair uit de gelijknamige musical. De groep is in verschillende bezettingen tot ver in de jaren zeventig actief, maar scoort verder geen hits.

1965 De groep Zen wordt in Amsterdam opgericht door saxofonist Siegfried 'Siebe' de Jong en gitarist Dirk van der Ploeg. Andere leden zijn Cees Visser (zang, gitaar), Valentijn Geverts (drums) en Bart Bos (bas). Van der Ploeg schrijft teksten, muziek en arrrangementen.

1967 De eerste singles You Better Start Running Away From Me en Don't Try Reincarnation, geproduceerd door Hans van Hemert, halen de tipparade.

1968 Na de tweede single komt Duco de Rijk in de plaats van Cees Visser. Als succes uitblijft wordt Wim Taaling (evenals Duco ex-Trix and the Paramounts) voor Tijn Geverts en een extra zanger John Brands (uit de Amersfoortse Elements) aangetrokken. In deze bezetting wordt Hair opgenomen, de titelsong van de musical Hair, geschreven door James Rado, Gerome Ragni en Galt McDermot. Zen heeft onverwachts succes met dit nummer. In het tv-programma Disco-duel wordt de single geprezen in plaats van afgekraakt, zoals het geval was met alle eerdere Zen-singles in de voorgaande afleveringen.

1969 De single Hair stijgt met grote vaart naar de eerste plaats in de Top 40. Ook andere nummers uit Hair haalden in 1969 de hitparade: Ain't Got No - I Got Life, Frank Mills, Aquarius/Let The Sunshine In en Good Morning Starshine. De follow-up single van Zen, geschreven door een Engelse componist/tekstdichter, flopt, waarna in de zomer Brands, De Rijk en Taaling vervangen worden door Harry Rijnbergen en Bennie Groen van de Ro-d-ys (goed voor 4 top-40 hits).

1970 De samenwerking is niet succesvol. Zen wordt in 1970 opgeheven. Harry Rijnbergen, zanger van de Ro-d-ys, neemt nog één single op met de groep Harley Jay, Rosy, wordt metselaar en werkt in de strokarton. Daarna de Hot Time Band. Duco de Rijk gaat verder met het bouwen van studio-mengpanelen (D&R). Dirk van der Ploeg staat in 1973 met een solosingle in de tipparade. Zijn soloalbum is geproduceerd door Boudewijn de Groot. Hij wordt later psycholoog. John Brands wordt directeur van Basart, een van grootste muziekuitgeverijen van Nederland. Hij maakte begin jaren zeventig een singel met Shirley en enkele solo-singles.

1971 Zen-Zanger John Brands gaat in 1971 solo verder. Van hem verschijnen er 3 singles.

1972 Zen wordt door Siebe de Jong opnieuw opgericht met een compleet nieuwe bezetting: Dave Vreeland (zang, sax, orgel, piano), Ruud Klokgieter (zang, gitaar), Ed Postema (bas, gitaar), Johan van der Meer (zang, bas) en Floris van Manen (drums). In 1973 vervangt Peter Huijing Ed Postema.

1973 Zanger/gitarist Dirk van der Ploeg brengt een solo-album en een single uit.

1974 In 1974 wordt een lp gemaakt: Zen Again.

1975 Siebe de Jong, Ruud Klokgieter en Peter Huyting werken nu samen met Tony Souren (zang), Dick Hendriks (drums), snel vervangen door Peter Swinkels en (korte tijd) Alex de Laar (zang).

1977 Rond 1977 opereert een nieuwe Zen met Ar Jelier (orgel, piano, zang), Frank Tijdink (gitaar), Dick Tolsma, Siegfried de Jong en Cor Kerker. Deze groep speelt geen nostalgische hits maar stevige rock. Ook deze bezetting is van korte duur. In de jaren tachtig doet de oorspronkelijke bezetting van Zen nog enkele reünie-optredens.


» Reageer (2)
18-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wim Sonneveld
Image Slideshow

Nederlands topcabaretier en chansonier in de jaren '50, '60 en '70.

1917 Geboren op 28 juni te Utrecht.

1936 Theaterdebuut bij Louis Davids op 12 februari in de Hollandse Schouwburg te Amsterdam.

1943 Eerste eigen cabaretgezelschap. Zijn eerste programma gaat van start in het Leidsepleintheater getiteld: Alleen Voor Dames. De recensies zijn juichend. Tot en met 1959 zullen er in totaal 26 opgevoerd worden waarvan 't Is Historisch en We Spelen Pantomime extra opvallen. Vaste mensen in het gezelschap zijn Joop Doderer, Hetty Blok en Conny Stuart. Vaste schrijvers zijn Hella S. Haasse en Annie M.G. Schmidt.

1945 Tournee door Duitsland voor militairen.

1947 Sonneveld ontmoet zijn toekomstige partner en tekstschrijver Friso Wiegersma bij de artiesteningang van het Leidsepleintheater.

1954 Zijn Willem Parel creatie wordt een nationaal succes, eerst in het theater, daarna als hoorspelfiguur op de radio en vervolgens als filmster.

1955 De bioscoopfilm De Wonderlijke Wereld Van Parel gaat in première.

1956 Wim Sonneveld vestigt zich een half jaar in Hollywood en werkt mee aan vier films waarvan Silk Stockings (met o.a. Fred Astaire en Peter Lorre) de bekendste wordt.

1958 Voor de BBC maakt hij acht televisieshows.

1959 À La Carte is het laatste cabaretprogramma.

1960 Hoofdrol in de Nederlandse versie van My Fair Lady waarin Sonneveld professor Higgins speelt. Het stuk trekt drie jaar volle zalen in Nederland en is een van de grootste Nederlandse theatersuccessen.

1961 September: op brutale, spraakmakende wijze reikt hij de Edisons uit op het tweede Grand Gala Du Disc.

1962 December: Doe Es Wat Meneer Sonneveld, een televisieshow bestaande uit een collage van oude successen (uit de periode 1954-1959) is een groot succes, het programma wordt binnen 4 weken weer herhaald en levert behalve een Edison voor de elpee ook een hitsingle op met Catootje.

1963 Oktober: optreden op Grand Gala Du Disc met de onnavolgbare creatie van Frater Venantius. Nederland reageert laaiend enthousiast. Behoudende kringen spreken schande over de inhoud van de conference.

1964 Op 1 januari gaat Een Avond Met Wim Sonneveld, een programma samen met Marijke Merkens, in première. Componist/pianist Harry Bannink zorgt voor de muzikale begeleiding. Het wordt een ongekend succes. Hoogtepunten uit het programma zijn o.a. Kroketten, De Man Achter Het Loket, Tearoom Tango, Margootje en Nikkelen Nelis. Het programma loopt tot halverwege 1966.

1965 Januari: Frater Venantius wordt op single uitgebracht en bereikt de Top 10. Juni: Marijke Philips; vervangt Marijke Merckens.
December: een EP met vier kerstliedjes toont Sonneveld van een andere kant.

1966 Wim vertrekt naar Frankrijk waar hij samen met zijn levenspartner en tekstschrijver Friso Wiegersma gaat wonen. In Nederland legt hij zich toe op het begeleiden van nieuw talent.

1967 Januari: Wim En Ina, een nieuwe cabaretprogramma met Ina van Faasen, levert juweeltjes op als Het Dorp en de conference over de verkering van zijn dochter ('ene Harry, een gluiperd van het zuiverste water'). Het programma loopt door tot zomer 1969.

1968 Februari: Sonneveld speelt als gastacteur zeven rollen in de televisieserie Ja Zuster Nee Zuster, geschreven door Annie M.G. Schmidt. Het VARA-programma is het best bekeken programma van 1968.Maart: wederom presenteert Sonneveld het Grand Gala Du Disc. Kritisch bejegent hij Boudewijn de Groot en Cuby & The Blizzards.

1969 Zomer: voorbereidingen voor de productie van de musical De Kleine Parade die hij regisseert en produceert.

1970 April: regisseur Rob Touber maakt de special Wim Sonneveld In Japan, waarin hij liedjes zingt op locatie.

1971 Januari: samen met Corry van Gorp en Willem Nijholt begint de nieuwe theatershow (met o.a. Stalmeester, 'een aardigheidje meneer Sonneberg') Lieveling. Najaar 1972 vindt de laatste uitvoering plaats.

1972 Oktober: Sonneveld, een LP met luisterliedjes verschijnt.

1973 December: de speelfilm Op De Hollandse Toer komt als kerstfilm in de bioscoop. Medespelers zijn o.a. Adèle Bloemendaal en Joop Doderer.

1974 Januari: start opnamen voor de paasspecial voor de KRO waarin hij alleen liedjes zal zingen.Februari: begin opnamen van verhalen die Huub Jansen heeft geschreven. Sonneveld wordt getroffen door een hartaanval.
8 Maart: Op 56-jarige leeftijd overlijdt Wim Sonneveld.

2000 - 2001 Sonnevelds tekstschrijver en voormalige levenspartner Friso Wiegersma vindt drie nooit eerder uitgebrachte liedjes van de cabaretier. De nummers zijn onderdeel van twee cd's die als bijlage verschijnen bij Wiegersma's boek Telkens Weer Het Dorp. In dit boek staat een bloemlezing uit de teksten die Wiegersma schreef voor Sonneveld en anderen. De cd's bevatten drie andere teruggevonden liedjes, gezongen door Willem Nijholt, Erik Brey en Corrie van Gorp. Jos Brink neemt de hoofdrol voor zijn rekening in de musical over Wim Sonneveld die op 19 oktober 2001 in Haarlem in première gaat.
 
2003 Op 8 maart, de sterfdag van Wim Sonneveld, sluit Theatergroep Toetssteen in het Veghelse theater De Blauwe Kei na twee jaar de reeks voorstellingen over het leven van de cabaretier. De door Ger Beukenkamp geschreven musical Sonneveld, Angst, Illusie En Muziek bevat naast bestaand Sonneveld-repertoire ook nieuwe liedjes van Martin van Dijk. Jan Ad Adolfsen speelt de rol van Sonneveld. In de theatervoorstelling Telkens Weer Het Dorp staan de liedjes van tekstschrijver Friso Wiegersma centraal. Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf en Tony Neef vertolken in het theaterstuk ongeveer 26 nummers. De teksten die de liedjes verbinden, worden geschreven door Ton Vorstenbosch en Hans van der Woude, de huidige levenspartner van Wiegersma.

2005 De box Ik Zou Nooit Iets Anders Willen Zijn bevat zestien cd's met het oeuvre van Wim Sonneveld uit zijn gehele carrière, van 1934 tot 1974. Tijdens zijn twee jaar durende research vond samensteller en theaterspecialist Hilde Scholten een grote hoeveelheid onbekend en zeldzaam materiaal in de geluidsarchieven. Zij trof onder meer 68 nummers die nooit eerder op plaat, cd of video werden uitgebracht. Op de eerste elf cd's zijn alle liedjes en conferences van Wim Sonneveld thematisch gecompileerd inclusief onbekende radio- en privé-opnamen. De twaalfde en dertiende cd Toegift 1 en Toegift 2 zijn gewijd aan alternatieve versies van bekende liedjes. Daarnaast bevat de box een dubbel-cd met een tot nu toe onbekende, unieke try-out van Sonneveld's eerste one man show: Een Avond Met Wim Sonneveld, waarbij de cabaretier terzijde wordt gestaan door Marijke Merckens. Op de overige cd's is o.a. een door Sonneveld geschreven liedje uit 1934 te horen en opnamen van een jonge Sonneveld vastgelegd op glas- en lakplaten.

2006 Het boek Wim Sonneveld: De Parel Van Het Cabaret wordt in maart gepresenteerd in het Nieuwe de la Mar Theater onder aanwezigheid van onder meer Friso Wiegersma en diens partner Hans van der Woude, Mies Bouman, Corrie van Gorp en Willem Nijholt. De Parel Van Het Cabaret is 'een vriendenboek' vol verhalen van vrienden en collega's, opgetekend door auteur Hilde Scholten.


» Reageer (0)
17-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wim Kan
Image Slideshow

Willem Cornelis (Wim) Kan (Scheveningen, 15 januari 1911 - Nijmegen, 8 september 1983) was een Nederlands cabaretier.

Kan werd geboren te Scheveningen als derde kind van de ambtenaar Johannes Benedictus Kan, die later minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw zou worden, en Helena Cornelia Schalkwijk. Zijn broer Johannes Marinus (Jan) was later lid van de Raad van State. Op zijn zevende speelde Kan thuis al met een marionettentheater. Ook imiteerde hij samen met zijn zuster Truus graag buren.

Kan bezocht diverse middelbare scholen. Hij werd overal van school gestuurd en ging tenslotte naar de toneelschool in Amsterdam, die hij ook niet afmaakte. Kan speelde in 1930 buiten school in een toneelstuk mee, en leerde de tien jaar oudere revuester Corry Vonk kennen. Ze traden op 28 juni 1933 in het huwelijk.

Kan begon teksten te schrijven voor de revue van zijn vrouw, en op 15 augustus 1936 richtten ze samen het ABC-cabaret op. Dit zou een leerschool worden voor jong talent; onder meer Jenny Arean, Maya Bouma, Wieteke van Dort, Frans Halsema, Marnix Kappers en Frits Lambrechts werden hier later opgeleid. De voorstellingen waren een groot succes, en het ABC-cabaret trad in 1938 op in een experimentele televisie-uitzending die pionier Erik de Vries verzorgde in de Utrechtse Jaarbeurs.

Eind 1939 vertrok het ABC-cabaret naar Nederlands-Indië voor een tournee. Doordat de Duitsers Nederland binnenvielen, konden de Kans niet meer terugkeren. Terwijl ze in Indië bleven vielen daar echter de Japanners binnen. Zo verdwenen beiden in een Japans concentratiekamp; ze zouden elkaar jarenlang niet zien. Kan kwam tenslotte in kampen bij de beruchte Birmaspoorweg terecht, maar hij kreeg een bevoorrechte positie en hoefde niet echt te werken. Op 1 maart 1946 keerde het paar terug in Nederland. Toen keizer Hirohito in 1971 Nederland bezocht, schreef Kan een vlijmscherp protestlied.


Oudejaarsconferences

Wim Kan wordt gezien als de grondlegger van de oudejaarsconferences. Hij begon in 1954 met zijn oudejaarsconference voor de radio, vroeg daarvoor duizend gulden, en wenste dat de conference zonder de toen gebruikelijke censuur werd uitgezonden. In 1956, 1958, 1960, 1963 en 1966 volgden er nog meer, altijd bij de VARA. Het unieke aan zijn conferences was dat hij politici van alle gezindten op de hak nam, ook van zijn eigen zuil. In 1973 hield Kan zijn eerste oudejaarsconference voor de televisie. Het werd een groot succes en hij brak alle kijkcijferrecords. Ook de conferences van 1976 en 1979 werden successen. Zozeer zelfs dat veel mensen zich menen te herinneren dat Kan élk jaar een conference heeft uitgezonden. In 1981 gaf Kan een interview in de 'Alles is anders show' van Aad van den Heuvel. Dit optreden liep uit op een Oudejaarsconference van een half uur.

Kan was altijd heel kritisch over zijn eigen werk. Alles moest tiptop in orde zijn. Eerdere opnamen van voorstellingen van hem op 14 januari 1969 en 14 mei 1973 werden nooit op TV uitgezonden omdat hij er zelf niet tevreden over was (inmiddels zijn fragmenten van deze shows op DVD verkrijgbaar). Ook bij latere oudejaarsconferences was het altijd weer spannend of Kan toestemming zou verlenen voor uitzending van het materiaal.

Kan richtte zich in zijn conferences voornamelijk op de politieke actualiteit. Van De Grote Drie was hij absoluut de meest politiek geëngageerde. Hij stond voor het "intellectuele" cabaret. Met zijn imitaties van Joseph Luns, Dries van Agt en Joop den Uyl had Kan de lachers op zijn hand. Hij kon niet de hele voorstelling uit zijn hoofd spelen. Daarom had hij altijd zijn bekende spiekborden aan de rand van het toneel liggen. Zijn stoeltje en wijnkoeler waren de enige attributen op het toneel. Ru van Veen achter de piano en Corry altijd aan zijn zijde.

In 1982 kreeg Corry Vonk een hersenbloeding. Hierdoor kon Kan zich niet goed op de Oudejaarsconference van dat jaar concentreren, en de televisie-uitzending werd een debacle. Op het andere net werd diezelfde avond De Openbaring van Freek de Jonge uitgezonden. Zo werd pijnlijk duidelijk dat het tijdperk Kan definitief voorbij was. Tot een revanche kwam het niet meer; op 8 september 1983 overleed Wim Kan in het St. Radboud ziekenhuis in Nijmegen aan de gevolgen van keelkanker. Wim Kan werd gecremeerd in het Crematorium Moscowa aan de Waterbergseweg in Arnhem. De urn met zijn as stond daar enige jaren in het columbarium. Inmiddels is de as op zee verstrooid.

Op 15 augustus 1986 werd op het Leidseplein te Amsterdam een beeld van Wim Kan en Corry Vonk onthuld, ter herinnering aan de oprichting van het ABC-cabaret, 50 jaar eerder. Begin 1997 moest het beeld wijken voor een herinrichting van het Leidseplein; na tien maanden werd het in december 1997 op voorspraak van Wim Ibo herplaatst op het Gevers Deynootplein in Kans geboorteplaats Scheveningen. Ook het fameuze draaibare tuinhuisje in Kudelstaart waarin Kan veel van zijn teksten schreef is verplaatst; het staat nu bij het Koningstheater in 's-Hertogenbosch. In Kudelstaart, waar de Kans lang hebben gewoond, is een straat naar Kan genoemd: de Wim Kandreef. Hun woonhuis is inmiddels gesloopt en op de plek van het afgebroken huis is een nieuw huis gebouwd.


» Reageer (0)
16-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilma
Image Slideshow

Op aandringen van haar ambitieuze (en gescheiden) vader wordt Wilma Landkroon op 11-jarige leeftijd door Gert Timmerman 'ontdekt'. Wilma is het muzikale antwoord op kindersterretje Heintje; haar eerste single is een antwoordlied op Ich Bau Dir Ein Schloss van Heintje: Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich). Haar eerste drie hits zijn geproduceerd door Gert Timmerman. Later ontfermt Pierre Kartner zich over haar. Tussen 1968 en 1972 heeft Wilma acht hits in de top 40, waaronder een nummer-1 duet met Vader Abraham: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Een poging tot een wat volwassener repertoire met de Makkers in 1973 mislukt. Nadien raakt Wilma diverse malen in opspraak en in aanraking met de politie door recalcitrant gedrag.

1968 Heintje (Bau Ein Schloss Für Mich) is de eerste single van Wilma, een 11-jarig kindsterretje dat door Gert Timmerman wordt gelanceerd als tegenhanger van Heintje. Van de single worden 500.000 exemplaren verkocht, met name in Duitsland.

1969 Een Klomp Met Een Zeiltje en 80 Rode Rozen zijn redelijk grote hits. Ze speelt bijrollen in drie Duitse films waaronder Unser Doktor Ist Der Beste van regisseur
Harald Vock. Eind 1969 stopt de samenwerking met Gert Timmerman. De productie van de platen komt in handen van de Duitse producer Klaus Lorenzen. Timmerman brengt Wilma onder bij manager Ben Essing (volgens Wilma vangt hij daarvoor 30.000 gulden), de man die The Beatles naar Blokker haalde. Essing regelt woonruimte voor Wilma en haar vader in Oudorp (gemeente Alkmaar). Door de vele optredens (soms drie op 1 avond) en haar veeleisende vader gaat het slecht op school.

1971 Men probeert een wat minder kinderlijk repertoire voor Wilma te vinden. Pierre Kartner schrijft het nummer Zou Het Erg Zijn Lieve Opa. Hoewel het officieel een single is van Wilma en Vader Abraham blijft de bijdrage van Kartner beperkt tot het een aantal malen zingen van 'Nee mijn kleine meisje, als jij maar van me houdt.' Het duo trekt vooral de aandacht bij tv-optredens, waarbij de 13-jarige Wilma op de schoot van de dan pas 38-jarige 'opa' Kartner zit. Het duo tourt door het land met de Vader Abraham Show. De single staat twee weken op de eerste plaats van de Top 40 en wordt dan verdrongen door een ander Kartner-succes: Manuela. In november heeft Wilma nu echt solo een hit met Ik Heb Een Vraag. Met operettezanger John van Kesteren wordt Schenkt Man Sich Rosen In Tirol opgenomen.

1972 De carriere van Wilma is voorbij. Ze keert terug naar Enschede waar ze terecht komt in een kindertehuis.

1975 In maart komt Wilma in het nieuws als ze samen met een groepje vrienden gearresteerd wordt na inbraak en vernieling in hotel Atlanta te Enschede. Wilma trouwt op achttienjarige leeftijd. Niet lang daarna overlijden zowel haar vader als Ben Essing.

1981 Na een scheiding leeft ze met twee zonen in de buurt van haar moeder.

1994 Wilma belandt vier dagen in de politiecel omdat ze ervan verdacht wordt haar eigen huis in brand te hebben gestoken om verzekeringsgeld op te strijken. Bij de brand gaan ondermeer haar gouden platen verloren. Ze probeert tevergeefs een comeback te maken met de single Het Leven Is Oneerlijk.

1995 Als ook de door haar broer geschreven single Recht Op Een Beetje Geluk flopt, keert Wilma de showbusiness definitief de rug toe en leeft ze van een bijstandsuitkering.


» Reageer (1)
15-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy Derby
Image Slideshow

Willem Frederik Christiaan Dieben (Den Haag, 5 april 1886 – Den Haag, 9 april 1944) was een Nederlandse zanger die in de periode tussen de beide wereldoorlogen onder de naam Willy Derby een van de populairste artiesten van Nederland was. Tot zijn bekendste liedjes behoren: Het plekje bij de molen (Daar bij die molen), Pinda Pinda Lekka Lekka en smartlappen als: Hallo Bandoeng, Het fiere schooiershart en Witte Rozen.

 

Derby, afkomstig uit een Haags arbeidersgezin, werkte als zingende kelner in Antwerpen en New York en op de veerboot Hoek van Holland - Harwich voordat hij in 1915, gestimuleerd door zijn echtgenote Adelaïde de Kuijper, een serieuze carrière in het variété begon. Aanvankelijk trad hij samen met zijn broer Lou Bandy op onder de naam The Bandy Brothers (Bandy is een veramerikaanste omkering van de lettergrepen Die-ben.) Al snel bleken de karakters van de broers echter te sterk te botsen om zinvol te kunnen samenwerken; in tegenstelling tot Lou stond Willy bekend als een aimabel mens.

Willy veranderde zijn artiestennaam in het al even Amerikaans klinkende Derby en vierde in de jaren twintig en dertig successen als zanger van licht sentimentele teksten, meestal van de hand van Ferry van Delden of Jacques van Tol. Behalve artiest was hij ook eigenaar van een aantal Haagse platenzaken. Het ging Derby financieel dan ook voor de wind, wat goed uitkwam omdat hij vanaf het midden van de jaren dertig zowel zijn echtgenote als minnares Teddy Schaank onderhield.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Derby, dankzij Jacques van Tols verkapte verzetslied Op de Grebbeberg, van meet af aan bekend als een anti-Duits artiest. Gebruikmakend van zijn grote populariteit zocht hij bij optredens de grenzen op van wat de bezetter als toelaatbaar beschouwde. Dat hij die grenzen ook wel eens overschreed blijkt uit het feit dat hij zowel in 1941 als in 1943 gedetineerd was in de Scheveningse Strafgevangenis op beschuldiging van anti-Duitse provocatie.

Tijdens de oorlog verslechterde Derby's gezondheid. Luttele tijd nadat Teddy Schaank de liefdesrelatie met hem verbrak, stierf Derby op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval.


» Reageer (0)
14-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walkers
Image Slideshow

Maastrichtse formatie, die begin jaren zeventig een carrière als hitparadegroep combineert met een even succesvolle loopbaan als stevige live-band.

1960 De band Mosam Skiffle Group wint een talentenjacht op televisie. De groep bestaat uit Fred Limpens (zang, gitaar, trompet), Leo Steinbusch, Jean Innemee (Itteren, 14 oktober 1937) en Conny Peters.

1964 Drummer en accordeonist Maddy Bleize sluit zich aan bij de Mozam Skiffle Group. De groep besluit daarop haar naam te veranderen in The Walkers. Het vijftal begeleidt andere artiesten en treedt op als dansorkest.

1967 The Walkers worden beroeps. Limpens maakt dat niet meer mee. Hij verlaat de groep en zet zijn muzikale carriere voort onder de naam Freddy Cash op. Zanger/gitarist Adrie Coenen vervangt hem.

1968 - 1969 De groep treedt op in nachtclubs en dancings. Ze brengen een rock 'n roll-show rond de 'Limburgse Elvis' Maddy Bleize en een show met oorspronkelijke Griekse volksmuziek.

1970 Met ex-Walkers Limpens als technicus neemt de groep het debuutalbum Skiffle Train op. Op dat album wordt het Indiaanse lutchy-fluitje geintroduceerd.

1971 De eerste single, There's No More Corn On The Brasos, verschijnt. Het plaatje wordt een wereldhit en verkoopt meer dan een miljoen exemplaren. Ook opvolger My Darling Helena doet het prima. Het album Helena verschijnt.

1972 Adrie Coenen wordt vervangen door zanger/gitarist Rene Innemee. Hij neemt op de meeste nummers de zang voor zijn rekening. Samen met de Zangeres Zonder Naam wordt de single Mandolinen In Nicosia opgenomen. Het nummer schiet naar de vierde plaats in de Top 40.

1973 I Adore Her komt niet verder dan de tipparde. Dance Of Love doet het beter en bereikt de tiende plaats in de Top 40.

1974 Oh Lonesome Me en Jack Of Diamond komen tot halverwege de hitlijsten. Drums Of Bora Bora behaalt een tipnotering. Het derde album, Family Reunion, verschijnt.

1975 Jean Innemee wordt vervangen door zang/(bas)gitarist John Coenen.

1976 De groep wordt uitgebreid met multi-instrumentalist Michel Nita. Het album Silhouettes verschijnt. Ook worden oude opnamen van de Mozam Skiffle Group op plaat gezet. Jean Innemee wint met zijn lied Vaan Eysde Tot De Mookerhei het eerste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Samen met Beppie Kraft is hij jarenlang directeur van platenmaatschappij Marlstone in Borgharen.

1977 Bleize verlaat de groep. Zijn plek wordt ingenomen door Jan Franssen. Jean Innemee en Peters produceren de plaat Rue De La Paix van Armand en vormen de groep Carboon waarmee ze twee concept-albums in het Limburgs dialect maken. De eerste gaat over de mijnwerkersperiode in Limburg, de tweede over de Bokkenrijders uit de 18e eeuw.

1978 Conny Peters houdt het voor gezien en wordt opgevolgd door Walter Nita (ex-Chaplin Band) De band behoort inmiddels tot de top van de dansorkesten van Nederland, maar evolueert steeds meer richting popgroep.

1979 De plaat Pregnancy komt uit. Jan Franssen verlaat de groep.

1980 The Walkers verandert haar naam in The Press. The Press bestaat dan uit Rene Innemee, Michel en Walter Nita, John Coenen, Floor Minnaert (toesten/sax) en Willy Bronzwaer (drums). De eerste single van The Press, I'm Gonna Shoot The D.J., is meteen een hit.

1981 Ook opvolger Cantara Pepe is een hit. Het album Press Here wordt uitgebracht.

1982 René Innemee brengt onder het pseudoniem Ray T. Jones een country-rock album uit. Walter Nita brengt enkele solosingles uit waarvan er drie in de periode 1982-1983 de tipparade halen.

1983 Het Press-album Don't Lose The Beat verschijnt. Walter Nita treedt op met De Peers. Zowel Walter Nita als Jean Innemee werken mee aan de dialektplaat Plat In De Jaore Tachtig.

1984 De groep Dance Dance wordt opgericht, die na korte tijd weer de naam The Walkers hanteert. De formatie bestaat uit Conny Peters, Rene Innemee, Michel Nita, Andre Smith (gitaar, zang), Jan van Cep (steelgitaar) en en Loek van Heijster (drums) De groep neemt alle oude successen van The Walkers opnieuw op. De opnamen worden echter nooit op de markt gebracht.

1990 De band wordt opgeheven. In juli verschijnen de compilatie-albums The Best Of The Walkers en The Walkers History. Walter Nita treedt op met Shake Down tijdens het Moulin Blues Festival.

1992 Leden van The Walkers en Chaplin Band slaan de handen ineen en vormen Lafayette, een cajun-formatie.

1998 René Innemee maakt in 1998 met The Revival Band een Creedence Clearwater Revival coveralbum.

1999 Jean Innemee en Maddy Bleize brengen met The Mosam Skiffle Train het album Rent Party uit.

2007 Zanger/componist Jean Innemee overlijdt 1 augustus op 69jarige leeftijd.


» Reageer (1)
13-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.van Kooten en de Bie
Image Slideshow

Satirisch duo dat vooral in de jaren '70 en '80 een groot stempel heeft gedrukt op het denken in Nederland.

1959 Op het Haagse Dalton Lyceum ontmoeten Van Kooten en De Bie elkaar. Middels schoolcabaret Cebrah starten ze hun samenwerking.

1963 Na hun beider opleiding start De Bie als radioregisseur bij de VARA. Van Kooten werkt bij een reclamebureau.

1965 Van Kooten voegt zich bij de satirische cabaretgroep Lurelei waar dan ook John Lanting deel van uitmaakt. Samen met De Bie ontstaat in het radioprogramma Uitlaat de creatie van de Haagse Klisjeemannetjes.

1966 In september verschijnt de LP De Clicheemannetjes Met Gesprekken Aan Het Biljart. De Clicheemannetjes debuteren op TV in het programma Mies-En-Scene. Van Kooten start met schrijven: columns onder de titel Dagboek Van Een Vogel (later Treitertrends) worden gepubliceerd. December: Op hun eerste single bezingen de heren Wat Is Mijn Bal Nou? en Lekker Legbad.

1967 Vanaf januari krijgen de Clicheemannetjes een eigen hoekje in het tienerprogramma Fanclub. In november doen Van Kooten en De Bie de redactie en presentatie in het maatschappijkritische VARA TV-programma Yin Yan, dat na twee matige afleveringen voortijdig van het scherm zal verdwijnen.

1968 In juni verschijnt de LP De Wereld Van De Klisjeemannetjes. Na het verdwijnen van Fanclub gaat het grootste deel van de medewerkers over naar het kortlopende programma Puntje Puntje Puntje. In november voegen Van Kooten en De Bie zich bij het satirische TV-programma Hadimassa.

1969 In mei verschijnt de single Dat Is De Blues. Vanaf juni doen ze in elke aflevering van Zomaar Een Zomeravond een sketchje. Van Kooten bundelt een aantal treitertrends tot een boekje. Onder de pseudoniemen van Kikkert En Troostwijk presenteren Van Kooten en De Bie drie maanden lang de Teleaccursus Filosofie. November: Voorbij is de single van de Hadimassa LP.

1970 Tweede boekje van Van Kooten Treitertrends 2.

1971 Van Kooten en De Bie schrijven teksten voor de Johnny & Rijk Show, een TV programma rond Johnny Kraaykamp sr. en Rijk de Gooyer.

1972 Opnieuw een leidende rol in een Teleac cursus, ditmaal 20 delen Esperanto. April: mopjes over minderheden in Hadimassa leidden tot een breuk met de VARA, waar de heren dan al negen jaar werken. In oktober begint de carrière bij de VPRO waar ze meewerken aan Het Gat Van Nederland. Van Kooten brengt het laatste boekje Treitertrends uit en schrijft het scenario voor de komedie Geen Paniek (met in de hoofdrol Johnny & Rijk). De film flopt en de Johnny & Rijk Show zal later dat seizoen ook van het scherm verdwijnen.

1973 De eerste bescheurkalender bereikt de winkel (tot 1986 zal er jaarlijks een verschijnen).

1974 Het Gat Van Nederland verdwijnt na twee seizoenen van het scherm. Het Simplisties Verbond wordt opgericht. De Nipkowschijf wordt toegekend aan hun televisiewerk. Vanaf november signaleren ze trends en ontwikkelingen in de maatschappij die volgens hen eenvoudiger uit te voeren zijn.

1975 Juni: Zoek Jezelf wordt een grote hit. Het is een bewerking van het nummer Lay It Down, in 1971 voor het eerst opgenomen door Kenny Rogers. De eerste Simpelpee, een plaat over communicatie, is zeer succesvol. Het is de eerste plaat met hun vaste arrangeur, orkestleider en producer Tonny Eyk.

1976 Met het zes jaar oude liedje Stoont Als Een Garnaal hebben ze een heuse carnavalshit. Het nummer komt niet terecht op een van de albums van het duo. Juni: reclamespotjes voor de Postgiro ('ikke likke Bie'). Oktober: het tweede album continueert het succes van z'n voorganger en wordt bekroond met een Edison.

1977 April: in een avondvullende uitzending treedt voor het eerst Cor van der Laak op. Wederom een Nipkowschijf voor beiden. Het Gat Van Nederland keert even terug op televisie. Oktober: de derde LP Hengstenbal verschijnt (wederom goed voor een Edison). Van Kooten publiceert Koot Droomt Zich Af.

1978 Het Simplisties Verbond vult drie volledige TV-avonden. De Bie's creatie Meneer Foppe debuteert.

1979 Mei: op tournee door Noord Amerika met het Willem Breuker collectief. Oktober: als opvolger van Het Simplisties Verbond start een nieuwe serie maandelijkse programma's Op Hun Pik Getrapt (ook wel Aan Hun Taas Getrokken) waarin nieuwe karakters hun opwachting maken als Jacobse en Van Es, Walter De Rochebrune en De Familie Van Der Laak (met kritisch AVRO-lid Cor van der Laak, zijn vrouw Cock en zijn Ab). Koot Graaft Zich Autobio wordt het nieuwste boek van Van Kooten.

1980  Maart: Van Kooten publiceert zijn boek Veertig. De programma-formule wordt in het nieuwe winterseizoen voortgezet: maar nu kan de uitzending onderbroken worden door de Tegenpartij (o.l.v. Jacobse en Van Es). Met items van buurtopbouwwerkers Reinier en Pierre, de Vieze Man en bankier Øre Daalder. Op Hun Pik Getrapt is ook de titel van het vierde album van het Simplistisch Verbond. De plaat bevat onder meer het lijflied van de Tegenpartij (met medewerking van het Haags Haringkoor).

1981 Mei: Tedje van Es en F. Jacobse zijn te populair geworden en worden tijdens hun verkiezingscampagne op het Haagse Binnenhof door een schotenwisseling omgebracht. De maxi-single Gouden Doden bevat hun 'nagelaten tapes'. Oktober: een nieuw seizoen brengt een forumprogramma waarin journaliste Gemma Shackleton de heren kritisch vragen voorlegt. Voor het eerst komen Ralph en Thea Ternauw langs. November: De Bie start zijn literaire TV-programma De Letteren.

1982 Oktober: vanuit de St. Jodocuskerk in Juinen presenteren Van Kooten en De Bie hun maandelijkse programma. Met Wethouder Hekking en Burgemeester van der Vaart van Ter Weksel in gastitems. Van Kooten speelt voor het eerst Burgemeester van Amsterdam Ed Van Thijn. Het album Mooie Meneren bevat onder meer Het Wijnjaar Nul van het reli-duo The New Positivoos.

1983 Mei: samen met Freek de Jonge wordt de Amnesty avond Het Gebaar verzorgd. Oktober: het nieuwe TV seizoen maakt het Kreateam voor multimediale attitude-deformatie maandelijks zijn opwachting. Oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof maken hun entree.

1984 Mei: solo-LP De Bie Zingt. Oktober: op de LP Draaikonten zingt Van Kooten als Vieze Man over Ballen In M'n Buik en The New Positivoos over Onze God Is De Beste. Op de eerste helft van de plaat staan de Van Kooten & De Bie-verhoren 'waarin enkele bijzonder leugenachtige autoriteiten met de billen bloot moeten'. Draaikonten is de zesde langspeelplaat van het Simplisties Verbond en tevens hun eerste compact disc. December: een hele avond gevuld met het Gala Van Het Gouden Hoofd, een parodie op de liefdadigheidsakties. Van Kooten schrijft Modermismen en Hedonia.

1985 De gebroeders Temmes spelen de hoofdrol in Wo Ist Der Bahnhof en overwinteren in Spanje. De oudere jongeren richten Stichting Moorkop op. Van Kooten en De Bie proberen een Nederlandse versie van Spitting Image te maken.

1986 Docudrama's: Koot en Bie adopteren een kind, Van Kooten raakt zwaar verslaafd aan tomatensap en draait door.

1987 Van Kooten maakt ronde langs programma's om als gastpanellid mee te mogen doen voor het item 'Wat kun je verder als bekende Nederlander'. De Bie schrijft Meneer Foppe En Het Gedoe. Van Kooten schrijft Zeven Sloten - Zes Uitstapjes. Van Kooten En De Bie Willen Niet Dood ('13 Scènes Uit Het Volle Leven') is de zevende en laatste langspeelplaat van het Simplisties Verbond. Een van de nummers wordt gezongen door oudere jongere Koos Koets. In zijn liedje Alles Zonder Met (een compositie van Tonny Eyk) wordt hij begeleid door Ellert Driesen (toetsen), Lex Bolderdijk (gitaar) en Jan Hollestelle (bas).

1988 Oktober: wekelijks is een directe satire op de actualiteit te zien onder de noemer Keek Op de Week. Journalisten Bulle van Berkel en Harry F. Kriele berichten uit het land op actuele zaken. Met o.a. zwerver Dirk, oud-verzetsman Bussink, voddenfilosoof Willem van der Wiel en parlementair redacteur Louc Hobbema (Kijk Op Het Rijk). De Bie schrijft de Boekencorner van Goos Verhoef.

1989 Een nieuwe serie Keek Op de Week met nieuwe karakters als: Oosting, Oosteuropa deskundige Clavan, Dien (Gerrit Braks Fanclub) en Ir. Akkerman ('ik word genoemd').

1990 De karakters breiden zich uit met Frank en Carla van Putten, vakbondsman Aad van der Naat (gebaseerd op ABVA/KABO-man Jaap van der Scheur), Diana Charité ('weet je wel weet je niet') en Neerlandicus E. I. Kipping.

1991 April: Van Kooten speelt de hoofdrol in de Nederlandse bioscoopfilm Oh Boy (regie: Orlow Seunke). Nieuwe karakters: kruidenvrouw Berendien uut Wisp, de zusjes Jet en Koosje Veenendaal, Piet Vroon Instituut, Memien Holboog en weerman Karel Timofeef. Van Kooten schrijft Zwemmen Met Droog Haar.

1992 Kiek Op De Week is een nieuwe kwis met allesweter Lex, Henk en Lucy van Dalen, Richard Buys (projectontwikkelaar), Van Klingelen (verkoper jubileumplakwettes), Keek-knipselarchivaris Herman Bongers en allesvrezer Robert van Effen.

1993 Krasse Knarren vervangt na vijf seizoenen de Keek Op De Week-formule met de jonge senioren Phons van der Kuil en Rick Dubois.

1994 In Bed Met Van Kooten en De Bie. Interactief programma met o.a. kapitein Han van Leeuwen en zijn vriend Eddie Snoei (ex-dansleraar), de tabakshandelaar en de leraar Grieks, thuis geïnterviewd met zijn immer storende dochtertje.

1995 Oktober: Deksel Op De Desk. Vanuit het huis van Gé en Arie wordt de wereld bekeken. Nieuwe karakters: Vogel en De Mik, advocaat Pief Toepoel en parlementair medewerker Archibald Hoogezand.

1996 Terug naar de Keek Op De Week formule. Leader: chroma-key met autoweg, spoorwegovergang. Nieuwe karakters: Endemol aandeelhouder Jack Rubeco en de sigaarlurkende en ex-CHU-man.

1997 Het nieuwe boek van Van Kooten heet Omnibest en is een verzameling eerder verschenen werk.

1998 Van Kooten en De Bie besluiten om hun samenwerking (tijdelijk) te stoppen, zodat ze zich kunnen toeleggen op andere bezigheden. De Bie gaat alleen door met het maken van TV-programma’s voor de VPRO.

1999 Van Kooten komt met een nieuw boek getiteld Levensnevel. Het nieuwe programma van De Bie heet De Bunker van De Bie.

2001 De Bie post dagelijks berichten op zijn weblog (bieslog.vpro.nl). In de DVD-serie Ons Kijkt Ons verschijnt ondermeer een compilatie van De Vieze Man.

2003 Na het verschijnen van deel 10 en 11 in de serie Ons Kijkt Ons worden alle 11 dvd's/video's verzameld in de box Koot & Biebliotheek. Volgens een ruwe schatting van Koot en Bie beslaat de box slechts een kwart van het complete oeuvre. Zondag 16 november wordt het anderhalf uur durend tv-programma De Terugkeek van Van Kooten en De Bie uitgezonden. De compilatie hoogtepunten is gebaseerd op een stemming onder het publiek. Maar liefst 2.293.000 mensen bekijken het programma. Speciaal voor filmhuizen maakt het duo een andere selectie, die geschikt is voor vertoning op het witte doek.

2004 Van Kooten krijgt op 22 april in het Grand Hotel te Amsterdam de Gouden Ganzenveer. Deze culturele prijs wordt uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Uitgevers Verbond vanwege de grote betekenis van Van Kootens werk voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

2005 Kees van Kooten en Wim de Bie komen na zeven jaar weer bij elkaar om opnames te maken voor de bonus-cd De Typeplanner bij de cd-box Audiotheek. Deze box verzamelt tien albums die het duo heeft gemaakt, van Gesprekken Aan Het Biljart (1966) tot en met Van Kooten En De Bie Willen Niet Dood (1987). Audiotheek gaat meer dan 15.000 keer over de toonbank en levert het duo een gouden plaat op.

2006 Koot & Bie krijgen op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award in de categorie kleinkunst/luisterlied. Van Kooten speelt een gastrol in de film Alles Is Liefde. Het scenario is geschreven door zijn dochter Kim. Tijdens Prinsjesdag analyseert Van Kooten voor de Partij Voor De Dieren op Radio 1 de troonrede. Zijn zoon Kasper verzorgt de muzikale begeleiding.
 
2007 Op 24 januari is het eerste van een serie concerten van Kees van Kooten samen met onder meer Corrie van Binsbergen. De voorstelling bestaat uit vijftig komische korte verhalen uit de Angelsaksische wereldliteratuur. 11 maart wordt in het kader van De Avond van het Boek 2007 op Nederland 2 de compilatie Schertz. Zatire & Yronie uitgezonden met sketches van Koot & Bie over taal en literatuur. Op 14 juni wordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum de uitgebreide overzichtstentoonstelling 'Van Kooten en De Bie: En Wel Hierom!' geopend. Ter promotie is het duo 9 juni gezamenlijk te zien in het VARA-programma De Zomer Draait Door. Op 8 december worden Van Kooten en De Bie tijdens het congres Onze Taal, Onze Toekomst in de Jaarbeurs te Utrecht door het Genootschap Onze Taal benoemd tot ereleden. Deze benoeming wordt verleend aan personen met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal.


» Reageer (2)
12-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon Hermans
Image Slideshow

Toon Hermans vormt samen met Wim Kan en Wim Sonneveld de grote drie van het Nederlands cabaret. De komiek weet al tientallen jaren lang mensen soms met helemaal niets dan meligheid een geweldige avond te bezorgen. Hij introduceerde in 1956 het fenomeen One Man show in Nederland. Hermans bereikt met zijn liedjes via zijn theatershows een groot publiek, scoort enkele bescheiden hits en behaald de eerste plaats van de Hitparade met de carnavalskraker Mien Waar Is Mijn Feestneus. Zijn overpeinzingen en gedichten zijn in menig huiskamer in boekvorm of op een tegeltje terug te vinden.

1942 - 1955 Toon Hermans trekt uit zijn geliefde Limburg om in Amsterdam zijn geluk te beproeven. Zijn eerste kans krijgt hij bij de cabaretgroep van Carl Tobi. Een jaar later komt hij terecht bij een ander gezelschap, het Theater Plezier van Floris Meslier. Met het imiteren van revuekomiek Johan Buziau, legde Hermans de basis voor zijn succes met typetjes. Via AVRO's Bonte Dinsdagavondtrein, word het Theater Plezier en dus ook Hermans tot een begrip.

1956 - 1960 Hermans introduceert als eerste in ons land de one-man show. Hermans wisselt liedjes af met cabaret en typetjes Hij veroorzaakt er op slag een sensatie mee. Hermans schrijft, regiseert en verschijnt in de hoofdrol in zijn speelfilm Moutarde van Sonaansee. De film trekt in 1959 in totaal 264.907 bezoekers, maar volgens de pers is de film totaal mislukt. Hermans geeft later in een interview toe dat de film 'je reinste amateurisme' was.

1960 - 1965 Het eerste plaatwerk van Hermans komt uit. Het gaat om een registraties van theatershow's.

1966 - 1967 Toon Hermans bereikt voor de eerste keer de Top 40 met het nummer Sien. De single blijft na 11 weken steken op plaats 19 van de Hitparade. Hierna volgen nog de bescheiden hits Marie en Tango Blue.

1968 De carnavalskraker Mien Waar Is Mijn Feestneus is een enorme hit en bereikt de hoogste positie in de hitparade.

1969 Met het album Aha Toon! komt Hermans voor het eerst in de albumlijst en behaalt meteen de tweede positie. Hoger zal hij in deze lijst nooit komen. Met Kiele Kiele Kiele bereikt hij voor de laatste keer de Hitparade.

1969 - 1998 Toon Hermans blijft zichzelf overtreffen op het gebied van theatershow's. Na het overlijden van zijn vrouw Rietje gaat het enkele jaren iets minder met de komiek. Het liedjesalbum Ik Zing Van Het Leven (1996) wordt gearrangeerd en geproduceerd Gé Reinders. Artsen constateren in 1998 een hersentumor bij de komiek, maar de bejaarde Hermans slaat zich erdoor heen en blijft nog altijd schrijven en werken aan een nieuwe show.

1999 De inmiddels 82-jarige cabaretier wordt uitgeroepen tot Artiest van de Eeuw. Hij werkt, behalve aan een nieuwe show, ook aan een CD (ondermeer samen met pianist/arrangeur Bert van den Brink) en een boek.

2000 Toon Hermans overlijdt op 22 april. Hij wordt op sobere wijze in Sittard begraven. In december wordt in Limburg ruim twee miljoen gulden ingezameld voor de naar de cabaretier vernoemde Toon-Hermans-huizen waar kankerpatiënten worden opgevangen. In december wordt de documentaire En De Wind Zong van Martin Maat uitgezonden op Nederland 1. De documentaire volgt het moeizame opnameproces van de laatste cd Als De Liefde.

2003 Jos Brink onthult op 15 januari een beeld van Toon Hermans. De Haagse kunstenaar Loek Bos heeft een beeld op ongeveer ware grootte gemaakt dat een plek krijgt bij de Stadsschouwburg van Herman's geboortestad Sittard. 24 november wordt in Carré te Amsterdam de cd-box Toon gepresenteerd. De box bevat 19 cd's en 1 dvd en is samengesteld door cabaretkenner Jacques Klöters en zijn assistente en onderzoekster Lisa Wade, geproduceerd door Otto Vriezenberg in samenwerking met de Stichting Toon Hermans. Een van de opnamen die ze uit de archieven hebben opgedoken is het eerste echte solo-optreden van Toon Hermans uit 1954.

2004 De cd-box uit 2003 wordt in november door de Edison Stichting bekroond met een Edison Bijzondere Uitgave van Historische Aard.

2005 De 22 dvd's tellende box Toon Hermans - One Man Shows 1958-1997 bevat het complete overzicht van de one man shows van de cabaretier, samengesteld door Jacques Klöters en Lisa Wade met onder de extra's de speelfilm Moutarde van Sonaansee uit 1959.

2006 Liedjes Van Toon is een avondvullend programma met liedjes van Toon Hermans, gezongen door Ellen Evers, Richard Groenendijk en Lone van Roosendaal en begeleid door Nico van der Linden (orkestleider en piano), Bart van Hoof (blaasinstrumenten), Joep Lumeij (bas en gitaar) en Mark Eshuis (drums en percussie). De theatervoorstelling gaat op 2 oktober in première in de Stadsschouwburg Sittard-Geleen en verschijnt in dezelfde periode ook op een dubbelalbum. De vocalisten van Liedjes Van Toon doen ook mee met Nederlandse Artiesten Zingen Toon Hermans, een televisieshow die op 27 november plaats vindt in het Park Theater te Hoorn en op tweede kerstdag wordt uitgezonden door de Avro uitgezonden. Andere zangers en zangeressen die meedoen tijdens deze speciale voorstelling zijn Wende Snijders, Trijntje Oosterhuis, Huub van der Lubbe (De Dijk), Chantal Janzen, Herman van Veen, Karin Bloemen en Youp van 't Hek. Het Metropole Orkest verzorgt de muzikale begeleiding.

2007 Eind april verschijnt op dvd het portret De Kleuren Van Een Clown van Coen Verbraak. De regisseur heeft onder meer gebruik gemaakt van beelden uit het privé-archief van Toon Hermans. De veiling van 99 schilderijen van Hermans brengt in november bij veilinghuis Christie's in totaal 429.825 euro op.


» Reageer (0)
11-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tielman Brothers
Image Slideshow

Nederlands bekendste indo-rockband. Van groot belang geweest voor de rock & roll in Europa. Ze maken in 1958 als eersten in Nederland een rock & roll-single. Vanaf het moment dat de beatmuziek zich aandient, wordt hun succes minder en teren ze op hun oude roem. Als all round orkest zullen ze nog jarenlang, in steeds wisselende samenstellingen, optreden in Nederland en Duitsland.

1947 - 1956 De gebroeders Tielman zijn in Indonesië actief onder de namen Timor Brothers en de Four T's. In 1956 verhuizen ze naar Breda, en even later naar Den Haag.

1958 Mede door een wervelende show op de wereldtentoonstelling in Brussel kunnen de Tielman Brothers in 1958 Nederlands eerste rock & roll-single opnemen: Rock Little Baby Of Mine. Ze hebben meteen een grote voorsprong op andere rock & roll-bands, zowel door hun muzikale aanleg als door de stunts die ze uitvoeren op het podium. Tijdens de Expo komen de Tielman Brothers ook in contact met enkele buitenlandse concertpromotors. Ze gaan veel optreden in Duitsland, waar ze in hetzelfde circuit spelen als onder meer The Beatles.

1959 De groep gaat platen maken voor Imperial. Ondertussen maakt ook Duitsland kennis met de spectaculaire stage-act van de Tielman Brothers, die veel van de elementen bevatte waarmee Jimi Hendrix en The Who later furore maakten: experimenten met feedback en het wild zwaaien met de gitaren.

1960 Er wordt een extra gitarist aangetrokken: Frank Luyten. Hij zal tot 1965 meespelen om daarna zijn eigen band Timebreakers op te richten. Na Duitsland veroveren de Tielman Brothers ook Zwitserland, Oostenrijk en Zweden. Hun faam in Nederland blijft daarbij relatief gezien achter. In Den Haag zijn de Tielmans een grote band, zoals blijkt tijdens diverse grote rock & roll-feesten, die eindigen in massale swingpartijen. Een tv-optreden op 23 januari in de AVRO Weekendshow, waarbij de groep een melodie van Mozart speelt (18th Century Rock), stuit vooral op onbegrip. Pas als Peter Koelewijn de eerste Nederlandstalige rock & roll-hit scoort met Kom Van Het Dak Af begint het grote publiek te begrijpen waar het bij de Tielman Brothers om gaat. Intussen komt er een stormloop op Indische bands op gang; bijna allemaal krijgen ze aanbiedingen om in Duitsland te komen spelen. De indo-rock breekt internationaal door. Diverse singles worden ook op de Amerikaanse markt uitgebracht.

1961 The Tielman Brothers zijn dè top-act in het Duitse clubcircuit, met een gage van twintigduizend gulden voor een engagement van een maand. Het respect van collega-muzikanten, zoals The Beatles, is enorm. De plaatopnamen, uitgebracht op een lange reeks singles en EP’s, slagen er niet in de opwinding vast te leggen die de groep op het podium teweeg brengt. Iets van de enerverende live-sound is te horen op de eerste elpee On Stage.

1962 The Tielman Brothers gaan ook platen maken speciaal voor de Duitse markt. Deze worden uitgebracht door Ariola.

1963 Terwijl The Beatles in Engeland doorbreken beleeft op het Europese vasteland de indo-rock haar hoogtepunt. De Tielman Brothers zijn de absolute top.

1964 Begin ’64 krijgen Reggy en Andy in Duitsland een ernstig autoongeluk. Dit voorval plus het vertrek van Ponthon betekenen het einde van de oude Tielman Brothers. Inmiddels is rock & roll ook ingehaald door beatmuziek. De eerste studio-elpee Rocking Tielman Brothers verschijnt. In Duitsland komt ook de elpee Live Recording uit. Gitaristen Frank Luyten en Alfons Faverey verlaten de Tielman Brothers en richten de de rhythm & bluesgroep The (Four) Time Breakers op. Onder deze naam maken zij in 1967 1 single. In 1968 wordt de naam veranderd in Franky And The Timebreakers. Onder deze naam worden 2 singles gemaakt.

1965 De elpee East And West verschijnt. Intussen kent de band vele bezettingswisselingen. In nieuwe bezettingen teren ze op oude successen, daarnaast spelen ze hun eigen versies van popsongs. In het najaar van ’65 scoren de Tielman Brothers een hit met Maria.

1966 - 1975 Langzaam aan verwordt de groep tot een nachtcluborkest, terend op de sound van de fifties. Enkele namen die vanaf die tijd in de Tielman Brothers zullen spelen, zijn: Rob Latuparissa (drums), Hans Bax (gitaar), Roy udy Piroeli (gitaar) en Leo Masengi (sax). De enige constante binnen de Tielman Brothers is Andy Tielman. Andy brengt in 1966 zijn eerste solosingle Little Lovely Lady uit. In 1967 scoort de band een hit met de tearjerker Little Bird, de enige ‘officiële’ top 10-hit van de groep. In 1972 maakt Andy Tielman een half jaar deel uit van The Time Breakers.

1976 De door Peter Koelewijn geproduceerde LP Rock & Roll Our First Love is voornamelijk met sessiemuzikanten opgenomen. Jan Akkerman speelt de gitaarsolo's in.
 
1983 Na vele diepe dalen besluiten de Tielman Brothers ook de Duitse showbiz vaarwel te zeggen: Andy doekt de groep op. Zonder hem duiken de broers nog wel eens op in nieuwe formaties die de naam Tielman Brothers of Tielman Express dragen, maar veel stelt dat niet voor.

1990 De Tielman Brothers geven een reünieconcert, Reggy en Ponthon zijn hier niet bij. Andy blijft in de jaren negentig als solo-artiest optredens verzorgen en CD's opnemen.

1994 Herman 'Loulou' Tielman overlijdt.

1998 Op 31 oktober 1998 geeft Andy Tielman een show in de Haagse Houtrusthallen ter gelegenheid van zijn 50-jarig artiestenjubileum.

2000 Ponthon Tielman overlijdt.

2003 Andy Tielman neemt in Amsterdam een nieuw album op.

2004 Op 24 november neemt Andy Tielman in het Kurhaus te Scheveningen de live-dvd It's My Life op.

2005 Naar aanleiding van de zeebeving in Azië en gedeeltes van Afrika vinden in de eerste week van januari in heel Nederland benefietacties plaats. Andy Tielman doet op 6 januari een speciaal optreden op de Dam te Amsterdam met Dinand Woesthoff van Kane en René van Barneveld (ex-Urban Dance Squad). Hij zingt ook mee op de benefietsingle In This World van de gelegenheidsgroep Eurasia. De opbrengsten van de single gaan naar het Liliane Fonds. De DVD That's My Life van Andy Tielman wordt op 11 juni officieel gepresenteerd tijdens de Pasar Malam Besar in Den Haag. Tielman bereidt met Riem de Wolff (The Blue Diamonds) een gezamenlijk concert voor, hun eerste in 45 jaar. Andy Tielman krijgt in juni in Rijswijk uit handen van de Zoetermeerse wethouder van cultuur een koninklijke onderscheiding. Tielman is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het label Pseudonym brengt in samenwerking met Stichting Het Indische Huis na de zomer een drie cd's tellende verzamelaar uit. The Essential Collection - Totally Tielman bevat
80 geremasterde singles, b-kantjes, zeldzame en niet eerder uitgebrachte tracks, beginnend bij de allereerste single Rock Little Baby Of Mine. Andy Tielman is een van de artiesten tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop. Hij zingt daar het nummer That's My Life.


» Reageer (0)
10-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ted de Braak
Image Slideshow

Karakteristiek besnorde zanger en presentator die in de jaren zestig één hit scoort.

1960 - 1965 De Braak vormt zijn eerste cabaretgroep tijdens zijn militaire diensttijd. Hierna vormt hij het trio Triple-Sec, een voor die tijd nogal pittig cabaretgroepje. In deze periode leert De Braak gitaar, basgitaar en drums spelen. Niet lang hierna speelt hij in een band genaamd De Kleine Drie. Hiermee brengt De Braak een uitgebreid liedrepertoire ten gehore in nachtclubs.

1966 - 1969 Ted de Braak krijgt aan het begin van het jaar bekendheid als zanger met de single 'n Glaasje Madeira My Dear. In 1966 start de NCRV met het satirische televisieprogramma Farce Majeur. Ted de Braak maakt deel uit van de cast, die verder bestaat uit Henk van der Horst, Alexander Pola, Jan Fillekers en Fred Benavente. Gezamenlijk maakt men het nummer Kiele Kiele Koeweit. Farce Majeur houdt het tien seizoenen vol, maar De Braak haakt voortijdig af om zijn eigen televisieshows te gaan presenteren.

1970 - 1980 De Braak maakt vanaf 1971 tot in de jaren tachtig elke twee jaar zijn eigen theaterprogramma. Hier doen onder andere aan mee: Mieke Bos, Sylvia Alberts, Conny Vandenbos, Mini & Maxi en Joke Bruys. Naast spelshows als De Ted Show, Ted en de Meesterkwissers en Toi Toi Toi Bij Ted presenteert De Braak ook TV-gala’s als Bloemengala, Geven Voor Leven en het Blaasfestival.

1983 De Braak brengt een album uit met elf van zijn liedjes getiteld Tête à Ted. Inmiddels is hij uitgegroeid tot één van Nederlands bekendste TV-persoonlijkheden.

1984 Opnieuw een album: Ted Zingt Van Toen. Vanaf eind jaren tachtig wordt het stiller rond De Braak. Zowel op album- als op TV-gebied moet het publiek het zonder hem stellen.

1992 Plotseling treedt De Braak weer naar buiten met het album Familieliedjes.Hij presenteert in deze periode ook een programma voor Radio Flevoland.


» Reageer (0)
09-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teach In
Image Slideshow

Enschedese popgroep die roem vergaart door in 1975 het Eurovisie Songfestival te winnen met Ding-adong en vervolgens door onderlinge spanningen uit elkaar te gaan. Blijft daarna echter ondanks vele bezettingswisselingen nog enkele jaren succesvol.

1969 Teach-In wordt opgericht in Enschede door zanger-toetsenist Koos Versteeg en drummer Ruud Nijhuis. De overige bezetting wordt gevormd door zangeres Hilda Felix, zanger Henk Westendorp, bassist Frans Schaddelee en gitarist John Snuverink.

1970 De groep tekent een contract met platenmaatschappij CBS.

1971 In de zomer wordt de debuutsingle Spoke The Lord Creator uitgebracht. Deze blijft steken in de tipparade.

1972 De band ondergaat een ingrijpende bezettingswisseling. Van de oorspronkelijke bandleden blijven alleen toetsenist Koos Versteeg en drummer Ruud Nijhuis over. De nieuwe bandleden zijn John Gaasbeek (ex-Stora Combo, het latere Orkest Freddie Golden), Chris de Wolde, Ard Weenink en zangeres Getty Kaspers. Voormalige zanger Henk Westendorp duikt later op in de groep Superfly.

1974 De nieuwe Teach-In vaart een wat commerciëlere koers met een harmonieuze, deels van ABBA afgekeken sound. Met de single Fly Away, geschreven door producer Eddy Ouwens en toetsenist Versteeg, scoort Teach-In een grote hit in de Benelux. Ook de opvolgers In The Summernight en Tennessee Town doen het goed.

1975 Internationale roem bereikt Teach-In door als Nederlandse afvaardiging het Eurovisie Songfestival te winnen met het liedje Ding-adong, geschreven door Will Luikinga, Eddy Ouwens en Dick Bakker. Er volgen tournees binnen en buiten Europa en een uitnodiging om op te treden tijdens het huwelijksfeest van Prinses Christina en Jorge Guillermo in juni. In oktober wordt Goodbye Love een hit.

1976 De single Rose Valley wordt in januari een hit, maar de lange tournees en het vele studiowerk brengen zoveel interne spanningen teweeg, dat de band in februari besluit te stoppen. Teach-In-leden van het eerste uur Versteeg en Nijhuis willen echter niet opgeven en proberen het opnieuw met bassist Hans Nijland, gitarist/zanger Gerrit Trip en zangeressen Marianne Wolsink en Betty Vermeulen als blikvangers. De nieuwe samenstelling blijkt succesvol want in november scoort Teach-In haar grootste hit met het nummer Upside Down. Ook in Rusland heeft de band succes met het alleen daar uitgebrachte I Am Almost Alone.

1977 Bassist Hans Nijland wordt vervangen door Nick de Vos en begint het top 40-orkest Feeling. Ook commercieel is het een matig jaar want de drie uitgebrachte singles blijven steken in de tipparade.

1978 Getty Kaspers' solo-carrière komt niet van de grond. Samen met John Gaasbeek en Wilma van Diepen richt ze de groep Balloon op. Teach-In scoort met Dear John in oktober een top 5-hit.

1979 Opnieuw wisselt Teach-In van bezetting. Wolsink en Trip hebben stemproblemen. Trip krijgt zelfs een absoluut zangverbod van zijn arts. Hun plaats, en die van vertrekkend bandlid De Vos, wordt ingenomend door zanger/bassist Peter van Eyck, zanger/gitarist Bert ten Bruggen en drummer Ab Timmer. De singles The Robot en Greenpeace halen de hitlijst.

1980 Balloon maakt een aantal singles en werkt samen met Rick van der Linden en Rein van den Broek (Ekseption) op de elpee Cum Laude. In augustus gaat Teach-In definitief uit elkaar wanneer ook hun single Regrets blijft steken in de tipparade.

2002 In de zomer heeft de Franse meidengroep Models in eigen land een hit met hun versie van Ding-a-dong.

2006 Tekenaar Jean-Marc van Tol maakt een stripversie van Ding-a-dong. De strip maakt onderdeel uit van Strips In Stereo, een boek en cd met veertien stripversies van veertien Nederlandstalige liedjes. De uitgave wordt in maart in Paradiso gepresenteerd aan de vooravond van de Boekenweek 2006.

2007 Teach-In treedt 31 augustus weer op in de originele bezetting tijdens het Grootste Muziekfeest Van Nederland. Het festival vindt tegelijkertijd plaats in Haarlem, Leeuwarden en Maastricht en wordt door de TROS rechtstreeks uitgezonden. Teach-In staat op het podium in Limburg.


» Reageer (0)
08-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seth Gaaikema
Image Slideshow

Seth Gaaikema (Uithuizen, 11 juli 1939) is een Nederlandse cabaretier, musicalschrijver en vertaler.


Seth Gaaikema wordt geboren in Uithuizen, als zoon van twee predikanten. Na een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde, waarin hij de doctorandustitel behaalt, gaat hij teksten schrijven, onder meer voor Wim Kan. Zijn eerste eigen optreden als cabaretier is in 1967. Aanvankelijk doet hij dat met een gezelschap, later met een eigen show.

In 1969 komt Seth Gaaikema met zijn eerste programma op oudejaarsavond, 'Heer ik kom hier om te twijfelen'. Zijn doorbraak als cabaretier beleeft hij echter een jaar later, als hij met de oudejaarsconference Tien Miljoen Geboden de tien geboden van Mozes toetst aan de maatschappij van de 70'er jaren. In de jaren tachtig maakt hij oudejaarsconferences voor Veronica. Hij is daarmee een van de weinigen die zich in die tijd waagt aan het politieke cabaret. Ook in de jaren negentig komt hij enkele malen met een oudejaarsconference. Gaaikema blinkt vooral uit in de vernuftige woordspeling. Ondanks zijn grote productiviteit krijgt Gaaikema veel kritiek te verduren, zowel van critici als van collega-cabaretiers.

Teksten schrijven gaat Seth Gaaikema echter beter af, en daarvoor krijgt hij verschillende onderscheidingen. Aanvankelijk schrijft hij voor Wim Kan, en sinds 1959 schrijft en vertaalt hij ook teksten voor musicals. Dit begint als de directeur van het Nieuwe de la Mar Theater hem vraagt om een Nederlandse vertaling te maken van de musical My Fair Lady. Daarna volgen Oliver, Kiss Me Kate, Dreigrösschenoper, Les Misérables, The Phantom of the Opera, Evita, Miss Saigon en Chicago. Hij schrijft verder musicals als Swingpop, Publiek, Grace, Kuifje: De Zonnetempel, Catharine en Adam en Eva (Duitsland).

Seth Gaaikema woont samen met Peter Biemans (programmacoördinator bij RTL) in Schijndel (N.Br.).


» Reageer (0)
07-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saskia en Serge
Image Slideshow

Zangduo dat dankzij diverse muzikale koerswijzigingen meer dan twintig jaar successen weet te boeken.

1967  Bij de Loosdrechtse talentenjacht Cabaret der Onbekenden, georganiseerd door Max van Praag, wint het duo Trudy & Ruud de eerste prijs voor het beste Nederlandstalige lied.

1968 Het duo adopteert een artiestennaam: Saskia & Serge. Het repertoire wordt gekenmerkt door onschuldige en eenvoudige teksten die zonder veel diepgang verhalen over de natuur, de liefde en het leven.

1969 De muzikale verbindtenis wordt gepromoveerd tot een echtelijke.

1970 Het prille talent blijft niet onopgemerkt. Saskia & Serge dingen mee in de Nederlandse voorronden van het Eurovisie Songfestival, maar eindigen op de tweede plaats achter The Hearts of Soul met het nummer Waterman. Ondanks de teleurstellende uitslag, toont Spinnewiel enige hitpotentie en belandt in de tipparade. Op het debuutalbum, dat eind van het jaar verschijnt, is de invloed van Bob Dylan en het Israelische duo Esther & Abi Ofarim duidelijk hoorbaar. Saskia & Serge krijgen uit handen van Conamus de Zilveren Harp.

1971 In het voorjaar is de single Zomer In Zeeland een hit. De bescheiden hitnotering doet geen recht aan de klassieke status die dit werkje in de loop der jaren verwerft. Met het liedje Tijd, geschreven door Joop Stokkermans en Gerrit den Braber, vertegenwoordigen Saskia & Serge ons land op het Eurovisie Songfestival, waar zij de zesde plaats behalen. In oktober verschijnt de single We Blijven Geloven In Morgen. Het nummer haalt de tipparade. De b-kant Melodie laat Saskia solo horen. Het album Liedjes Van Alle Tijden verschijnt, maar wordt geen groot succes.

1973 Het duo brengt maar liefst drie langspelers uit, Er Bloeit Een Bloem, Portret en Expres Voor U. Een definitieve doorbraak naar het grote publiek blijft vooralsnog uit.

1974 Het album Verzoekprogramma verschijnt. Na het uitbrengen van de single Kon Het Maar Altijd Zomer Zijn, hangt het duo aan het eind van het jaar hun Nederlandstalig repertoire aan de wilgen en bekeert zich tot de country & western.

1975 Het album 5 Jaar verschijnt, dat liedjes bevat in de traditie van Saskia & Serge oude stijl.

1976 Het country-album We'll Give You Everything verschijnt, waarvan het titelnummer in april in de top tien belandt. De opvolger Don't Tell Me Stories haalt in augustus de rand van de top tien.

1977 Het succes van Saskia & Serge nieuwe stijl brengt erkenning uit onverwachte hoek. Het duo wordt, als eerste Nederlandse act, gevraagd op te treden in het mekka van de country, de beroemde club Grand Ole Opry in Nashville. Dit optreden is te horen op de door Will Hoebee geproduceerde live-lp In Nashville USA. Door het authentieke Amerikaanse country-geluid maakt de langspeler veel indruk. Van de plaat verschijnen in Nederland de singles Honey I'm Falling In Love Again en When Will I Be Loved.

1978 Van de singles Battle Of Sally Ann, Some Girls Grow Up en Crying wordt alleen de eerste een hitje.

1980 Aan het eind van het jaar verschijnt de single Mama He's A Soldier Now. Hierop maakt het countrygeluid plaats voor een softe middle-of-the-road benadering. Het plaatje haalt de top tien.

1981 Met het album Something Special en de single Mama Mia wordt met redelijk succes in hetzelfde genre voortgeborduurd.

1982 In april haalt de single My Flyer And Me de tipparade.

1984 Met de medley The Country Disco Train keren Saskia & Serge terug naar de countrymuziek. Het wordt een hitje. Het verzamelalbum Greatest Hits wordt uitgebracht en na de zomer verschijnt de single I Know, die in de tipparade belandt.

1985 De single Let Me Fly verschijnt gevolgd door het album The Ring Of Love.

1986 Het album The Best From The West verschijnt. De single Yippy Ah Yeah verovert een plekje in de tipparade.

1992  Na een radiostilte van zes jaar maken Saskia & Serge een succesvolle comeback met Als Je Zachtjes Zegt 'Ik Hou Van Jou' en Alles Wat Ik Doe (Dat Doe Ik Voor Jou).

1993 Multidisk brengt de cd-versie van Het album The Best From The West uit.

1994 Voor Het Eerst, Voor Het Laatste verschijnt op single.

1998 Er verschijnen twee albums: Sterker Dan Ooit en Baby I'll Give You Everything.Sterker dan ooit is gevuld met Nederlandstalige bewerkingen van bekende country-hits. De bewerkingen zijn onder meer verzorgd door Leo Driessen, Cees Stolk en Astrid Nijgh.Tevens bevat de CD een medley van Carpenters-successen.

2000 Het album In De Wolken verschijnt voorafgegaan door de gelijknamige single. Bovendien vieren Saskia & Serge hun dertigjarig artiesten jubileum.

2001 De volgende single van het album In De Wolken heet Vlinders.

2004 Tijdens de lintjesregen op 29 april worden Saskia en Serge benoemd tot ridders in de Orde van Oranje Nassau.


» Reageer (0)
06-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandra en Andres
Image Slideshow

Duo met Indische achtergrond dat in de jaren zeventig grote hits scoort. Daarna start Reemer een matig succesvolle solo-carrière en probeert Holten het sleetse trucje vast te houden met nieuwe zangpartners.

1962 Sandra Reemer, geboren in Bandoeng te Indonesië, wordt gelanceerd als kindsterretje en brengt haar debuutsingle Al Di La uit, Indisch voor 'net als wij'.

1963 De dertienjarige Reemer blijkt een blijvertje. Er verschijnen vier singles en twee EP's.

1966 Producer Hans van Hemert brengt de zestienjarige Sandra Reemer en de acht jaar oudere Dries Holten bij elkaar om een nieuw muzikaal duo te vormen. Reemer geeft haar solo-carrière op en Dries Holten zegt zijn producerswerk en begeleidingsorkest vaarwel.

1968 In maart bereikt de debuutsingle Storybook Children de top 10 maar de opvolger Across The Line komt in juni niet verder dan de tipparade. Reemer doet mee aan het Knokke Songfestival in België.

1969 In november probeert Holten een hit te scoren met het carnavalesque Zij Is Verliefd Op Een Frikandel, dat blijft steken in de tipparade. Eind december wordt Reaching For The Moon van Sandra & Andres matig ontvangen.

1970 Het duo breekt door. In juni haalt Let Us Pray Together de top 5, evenals de opvolger Love Is All Around in november.

1971 Sandra en Andres reizen in het voorjaar naar Chili waar Sandra deelneemt aan het Festival Internacional de la Cancion in Vina Del Mar. Het duo schudt tijdens het bezoek de hand van president Salvador Allende. Van Chili vliegen Sandra en Andres rechtstreeks naar Spanje om in Malaga deel te nemen aan een songfestival. Que Je T'Aime en Mary Madonna scoren in augustus en november eveneens goed. Onder het pseudoniem Andy Wood brengt Andres een single uit.

1972 In maart worden Sandra & Andres afgevaardigd naar het Eurovisie Songfestival in Edinburgh met het liedje Als Het Om De Liefde Gaat (geschreven door Hans van Hemert). Ze behalen de vierde plaats en het nummer wordt een grote hit. In september boekt het duo opnieuw succes met Mama Mia. In november bereikt een gelegenheids-single met een aantal gerenommeerde internationale artiesten de top 5. Het duo zingt in de eerste weken van november in Duitsland tijdens de verkiezingscampagnes rond de West-Duitse Christen-democratische Unie (CDU). Sandra & Andres voelen zich niet verbonden aan de partij, maar zien de optredens voornamelijk als een mogelijkheid door te breken bij het Duitse publiek.

1973 De succesformule blijft aanslaan. In maart scoort het duo een hit met Aime Moi. De in december uitgebrachte single Dzjing Boem Te Ra Ta Ta valt in commercieel opzicht iets tegen.

1974 Het tij lijkt te keren voor Sandra & Andres. True Love en You Believed worden slechts kleine hits.

1975 In maart verschijnt de single On Nous Sommes Très Amoureux dat opnieuw slechts een kleine hit wordt. Het duo besluit een punt te zetten achter hun samenwerking en Reemer brengt in november de single Love Me Honey uit, dat eveneens weinig doet. Holten heeft inmiddels een vervangster gevonden in Rosy Pereira. Pereira had voorheen in een aantal Belgische groepen gezongen en kwam in 1973 naar Nederland, waar ze optrad in het radioprogramma Van Twaalf Tot Twee, in het TV-programma van Henk van Montfoort en met het Vara Dansorkest. De debuutsingle van Rosy & Andres Sausalito bereikt in november de top 10.

1980 Rosy & Andres gaan uit elkaar en Andres brengt met nieuwe partner Debbie een single uit die echter niet het verwachte succes oplevert.

1990 - 2000 Dries Holten leidt een zwervend bestaan met zijn auto als huis. Hij speelt nog regelmatig op Indische avonden in het hele land, maar ook daarbuiten. Een duitse industrieel biedt hem vijf miljoen gulden voor een reünie met Sandra, maar dat slaat hij af.


» Reageer (1)
05-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rubberen Robbie
Image Slideshow

Carnavaleske formatie, ontstaan na het uiteenvallen van de glitterrock-groep Catapult, die aan het begin van de jaren tachtig met in plat Leids gezongen liedjes enkele successen behaalt. Met de Stars On 45-persiflage De Nederlandse Sterre Die Strale Overal behaalt de groep zelfs een nummer 1 notering.

1978 Wegens teruglopend succes van de glamrock-groep Catapult gooien Aart Mol, Geertjan Hessing, Erwin van Prehn, Cees Bergman en Elmer Veerhoff het over een totaal andere boeg. Onder het pseudoniem Rubberen Robbie maakt de groep in plat Leids gezongen carnavalsliedjes. De eerste single Zuipen/Uit De Bol Met Alcohol haalt in juni de tipparade. Tevens begeleidt Catapult de drie Haagse zusjes Silvia, Cindy en Anita Crooks van The Internationals bij het Nationale Songfestival. Daarnaast richten de muzikanten Cat Music op, een studio en productiebedrijf waar men artiesten begeleidt en liedjes aanlevert. Zo worden de door hen geschreven liedjes van The Surfers (Windsurfin') en Snoopy (No Time For A Tango) beiden hits.

1978 Rubberen Robbie is betrokken bij de band Satellites waarvan de cd Tuney Tunes verschijnt.

1979 Van Rubberen Robbie verschijnen het gelijknamige eerste album en de single De Ambulance. Catapult houdt op te bestaan. Op 23 december wordt het laatste optreden gedaan. Onder het pseudoniem The Monotones haakt de groep in op de dan heersende new wave-rage.Als songschrijvers zijn de heren weer succesvol met hits voor The Surfers (Windsurfing Time Again) en Snoopy (It's All In The Bible).

1980 Van The Monotones verschijnt de single Mono/Monotone Music, die met een 15e plaats in de top 40 een hit wordt. De singles van Rubberen Robbie zijn op dat moment minder succesvol. Zelfs het krakerslied Twee Mobiele Ogen Die Keken De Kraker Aan, geschreven naar aanleiding van de krakersrellen in Amsterdam tijdens de kroning van koningin Beatrix, weet de weg naar de hitlijsten niet te vinden. André Hazes heeft een hit met het door het productieteam van Cat Music geschreven liedje Het Is Koud Zonder Jou.

1981 Rubberen Robbie reageert alert op de Stars On 45-rage met de Nederlandse persiflage De Nederlandse Sterre Die Strale Overal. Het nummer wordt een enorme hit en behaalt de eerste plaats. Net zoals Catapult's voormalige producer Jaap Eggermont met de echte Stars On 45 doet, melkt Rubberen Robbie het concept uit met Meer Nederlandse Sterre (Holland Olé) en een album, Rubberen Robbie 2, goed voor de elfde positie in de albumlijsten. Ook op andere fronten draait het productieteam van Cat Music op volle toeren. Men schrijft en produceert hits voor Tower (See You Tonight), André Hazes (Een Beetje Verliefd) en Fantastique (Mama Told Me).

1982 Met de carnavalssingle De Nederlandse Sterre Die Viere Carnaval doet Rubberen Robbie een laatste (geslaagde) poging een slaatje te slaan uit de Stars On 45-persiflages. De singles Het Slurvenlied en Ik Ben Met Catootje doen het later dat jaar minder goed. Fantastique behaalt met het door het productieteam geschreven liedje Costa Blanca een hit.

1983 Met 'n Beetje Verziekt, dat niet verder reikt dan de tipparade, is de moppentrommel van Rubberen Robbie voorgoed leeg. Nog wel verschijnen de compilaties Korte Stukies en Grootste Successen, maar daar blijft het, wat Rubberen Robbie betreft, bij.

1984 Onder de naam Master Genius wordt met het rap- en scratchnummer Let's Break een hit gescoord. Later dat jaar wordt dit succes geëvenaard met de single Woodpeckers From Space, die onder het pseudoniem Video Kids uitgebracht wordt. De mannen achter Rubberen Robbie zijn ook verantwoordelijk voor de muziek van Question Mark.

1985 Do The Rap van Video Kids bereikt de tipparade en krijgt de Exportprijs.

1986 Een voor de lol opgenomen hardrockplaat wordt verkocht aan de groep Picture en als Every Story Needs Another Picture onder die naam uitgebracht.


» Reageer (0)
04-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rob Hoeke
Image Slideshow

Een van de weinige bluesartiesten van Nederlandse bodem die louter door zijn pianospel een groot publiek aan zich heeft weten te binden. Hoeke is door de jaren heen nooit van zijn handelsmerk afgeweken: een even stuwend als elementair boogie-ritme.

1959  Rob Hoeke (geb. 9-1-1939) raakt al op jonge leeftijd gefascineerd door de boogie woogie. Op zijn zeventiende formeert hij zijn eerste Boogie Woogie Quartet, dat naast hemzelf bestaat uit zijn broer Paul Hoeke op drums, Kees Kuypers op bas en Wim Bitters op gitaar. Met dit gezelschap behaalt Hoeke in 1959, 1960 en 1962 de tweede plaats tijdens het Loosdrecht Jazz Concours in de categorie old style jazz.

1963 Het succes op loosdrecht resulteert in een platencontract met Philips.

1964 Van het kwartet verschijnt de elpee Boogie Hoogie.

1965 Geïnspireerd door de Britse rhythm & blues-bands als die van Manfred Mann en de Rolling Stones formeert Hoeke een tweede band, de Rob Hoeke Rhythm & Blues Group. Hierin dient de boogie nog slechts als basis voor een mix van blues en beat. De Rhythm & Blues Group wint het al snel in populariteit van het Boogie Woogie Quartet, hoewel Hoeke ook in die hoedanigheid platen blijft maken. Hoeke verwerft ook faam over de grenzen. Zo speelt hij als voorprogramma tijdens de eerste tournee van de Rolling Stones door Zweden en leert hij mondharmonica spelen van Brian Jones.

1966 Ook de platen van de groep doen het goed. De singles Margio en When People Talk worden hits.

1967 Het album Save Our Souls ('67), een plaat vol rauwe rhythm & blues, verwerft al snel de status van nederpopklassieker. De single What Is Soul is een bescheiden hit.

1968 Met Drinking On My Bed, gezongen door zijn neef Frans Hoeke, voegt Hoeke wederom een hit aan zijn oeuvre toe. Celsius 232/b is de opvolger van van Save Our Souls. Robby's Saloon is weer een onvervalst boogie woogie-album. Ook worden er platen in Amerika uitgebracht.

1969 Hoeke is inmiddels een nationale bekendheid met eigen televisie- en radioprogramma's voor de AVRO. Ook in Scandinavië is hij bijzonder populair.

1970 Het nummer Down South, dat al jaren op Hoeke's repertoire staat en al eens eerder op single is verschenen, wordt een grote hit.

1971 Met collega-pianist Hein van der Gaag maakt Hoeke het album Four Hands Up. Samen spelen ze op 23 juni in het Belgische Knokke tijdens een BRT-televisieprogramma dat in zeven landen wordt uitgezonden. Aansluitend verzorgt de pianist optredens in Belgie en Duitsland. Everybody Tries, Gettin' Higher, Next world war en That's the boogie zijn de laatste hits van de Rob Hoeke Rhythm & Blues Groep. In de jaren daarop daalt Hoeke's populariteit, omdat hij weigert zijn muziek aan te passen aan de veranderende tijdgeest.

1973 Pogingen om een 'supergroep' te formeren met Harry 'Cuby' Muskee en Eelco Gelling lijden schipbreuk.

1974 Bij een poging zijn automotor te repareren komt Hoeke's linkerhand in de ventilator terecht. Het kost hem twee vingers. Rob trekt zich terug uit de muziek en start een loopbaan als journalist voor het Haarlems Dagblad.

1975 Ondanks zijn handicap ('ik ben iets minder bij de pinken') gaat Hoeke weer piano spelen en weer platen maken, ondermeer met Alan Price van The Animals. Zijn carrière neemt echter niet meer zo'n vlucht als in de jaren zestig.

1982 De Friese drummer Rini Roukema voegt zich bij de band. Hij speelt mee tot 1986 en voegt zich een jaar later bij de Oscar Benton Blues Band.

1989 Hij neemt de overzichts-cd 25 Years Rhythm And Blues And Boogie Woogie op. Ook in het buitenland is hij dan weer regelmatig op tournee. Overigens uit Hoeke zich in die periode nogal cynisch over zijn loopbaan: 'Er zijn zoveel situaties geweest waarin ik bedonderd ben, ik zou daar avonden over kunnen vertellen.'
Ondertussen speelt hij weer zo'n 120 keer per jaar in binnen-en buitenland.

1993 Hoeke richt samen met de pianisten Rob Agerbeek en Jaap Dekker The Grand Piano Boogie Train op, waarmee hij in de daarop volgende jaren in de theaters optreedt met de programma's Boogie On The Move en Blues & Boogie Movin' On. Tevens verschijnt de single Hit The Red Zone die hij maakt met de rockgroep Normaal. De pianist is hij een graag geziene gast op blues- en jazzfestivals in Indonesië, Amerika, China en Joegoslavië.

1999 In de zomer van 1999 wordt bij Rob Hoeke maagkanker geconstateerd. Op 22 augustus geeft hij een emotioneel afscheidsoptreden in café Langs De Lijn in Bussum. Gastspelers daarbij zijn onder meer Herman Brood, Harry 'Cuby' Muskee, Eelco Gelling, Kaz Lux en Jan Akkerman. Met o.a. zijn zoons Ruben Hoeke (gitaar) en Eric (drums) neemt Hoeke nog een cd op. Op 6 november overlijdt hij in zijn woonplaats Krommenie. Zoon Ruben Hoeke vormt enkele jaren later samen met Boris van der Lek de Ruben Hoeke Bluesband.


» Reageer (0)
03-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Long
Image Slideshow

Robert Long is van jongs af aan actief in lokale rock 'n roll- en beatbandjes. In 1967 wordt hij zanger in de relipopgroep (Unit) Gloria. Na een kortstondige Engelstalige solocarrière breekt Robert Long verkooprecords met de lp's Vroeger Of Later en Levenslang met gevoelige en cynische Nederlandstalige luisterliedjes over onderwerpen als homofilie, kerk en hypocrisie. Robert Long is ook actief als cabaretier, acteur, schrijver, columnist en televisiepresentator.


1943  Jan Gerrit Bob Arend Leverman wordt op 22 oktober 1943 in Utrecht geboren. Hij groeit op in het dorp Ederveen op de Veluwe.

1957 Als Tom Hark doet de verlegen Bob Leverman zijn eerste schreden in de popmuziek. Na een moeizame middelbare schooltijd en de spreekwoordelijke 12 ambachten en 13 ongelukken wordt Bob begin jaren zestig etaleur bij de HEMA.

1963 Bob Leverman wordt zanger van The Yelping Jackals, bestaande uit Roy Soerioroseno (sologitaar), Tonny Beljaars (ritmegitaar), en de broers Albert Hol (basgitaar) en Gerrit Hol (drums). In 1964 wijzigt de naam in Bob Revvel and the Yelping Jackals. De Jackals brengen het tot de KRO-radio en hebben een eigen fanclub, maar vallen door dienstperikelen in 1966 uiteen.

1966 Bob Revvel wordt zanger van The A-Ones, bestaande uit Jackal Roy Soerioroseno (sologitaar), Haye Bosch (ritmegitaar), Philip van Putten (basgitaar) en Fred Rorive (drums). De groep maakt één single voor Decca, It Takes Time/I Need Love en treedt op in het KRO-teenagerprogramma 'Waauw' van Theo Stokkink. Door financiële problemen valt de band uiteen.

1967 In 1966 is de groep Gloria opgericht door de broers Albert 'Mouse' Hol (gitaar) en Gerrit 'Meep' Hol (drums) en Hoss (Marcel van Hardeveld ) (bas, toetsen, zang). In 1967 komt Bob Revvel bij de groep; hij neemt de naam Robert Long aan. De gebroeders Hol hadden reeds met Bob Revvel gespeeld in the Yelping Jackals. Gloria speelt op het befaamde Flight to Lowlands Paradise festival. In 1968 neemt de groep een eerste single op, So Good To Dance, geproduceerd door George Kooymans. De tweede single, Bitter Sweet, geproduceerd door Bobbie Graham verschijnt bij Red Bullet van Willem van Kooten en bereikt in november 1968 de tipparade.

1969 In maart 1969 komt The Last Seven Days, een zwaar georkestreerd, episch werkstuk over het einde der tijden, in de hitparade. Met een vijfde plaats in de Top 40 is het de grootste hit voor de groep. Willem van Kooten brengt een demo-opname, The Storm, uit op single om een graantje mee te pikken van het succes van de groep. Er volgen nog enkele kleine hits in het relipopgenre, geproduceerd door John Möring. Als de groep het ook in het buitenland wil proberen, wordt om misverstanden te voorkomen de naam gewijzigd in Unit Gloria en later in Robert Long & Unit Gloria.

1973 Robert Long scoort twee kleine solohits met commercieel Engelstalig materiaal: Let Us Try en I Believe In Love. Unit Gloria gaat verder met zangeres Bonnie St. Claire en scoort enkele grote hits met glitterrockachtige stampers als Clap Your Hands And Stamp Your Feet en Waikiki Man. Ongeveer een jaar lang deelt Robert Long het podium met Bonnie. Aangevuld met andere artiesten treedt de groep op onder de naam 'Happy Family'. In december 1973 komt een eind aan de samenwerking met Bonnie en Unit Gloria. Tot 1976, als Bonnie St. Claire een solocarrière start, blijft deze formatie actief. Onder de naam Michael Hirschman brengt Robert Long de single Nothing Would Matter uit voor het label Pink Elephant.

1974 In het voorjaar van 1973 neemt Robert Long een demo op met enkele Nederlandstalige liedjes. Platenmaatschappij Bovema ziet meer in een internationale carrière voor de goedogende zanger, die in november 1973 een Outstanding Performance Award wint op het World Popular Song Festival in Tokio. Robert Long heeft echter absoluut geen zin in 'snelle auto's en cocktailparty's' zodat uiteindelijk in april 1974 de Nederlandstalige lp Vroeger Of Later verschijnt. De door John Möring geproduceerde plaat bevat klassiekers als het cynische Toe Maar Jongens en het gevoelige nostalgische Kalverliefde. Centrale thema's zijn Longs homosexualiteit en afkeer van religie, een groot contrast met zijn relipopcarrière. Het blijkt een kleine stap van Ave Maria uit eind 1970 naar Jezus Redt uit voorjaar 1974. De plaat is een gigantisch succes, staat 118 weken in de lp-hitparade en verkoopt 400.000 exemplaren. In november 1974 start Long een theatertournee met Cobi Schreier onder de originele naam Robert Long en Coby Schreier, dat door de VARA op televisie wordt uitgezonden.

1975 In 1975 ontvangt Robert Long de Zilveren Harp van Conamus.In de periode 1975-1978 doet Robert Long diverse theaterprogramma's, waaronder Scherts, Satire, Songs & Ander Snoepgoed 1 en 2 met Jenny Arean, Jérôme Reehuis en Dimitri Frenkel Frank, En Dat Is Twee met Nelleke Burg, Levenslang met Ansje van Brandenburg en Wat Ieder Meisje Weten Moet met Dimitri Frenkel Frank. In februari 1977 verschijnt eindelijk de opvolger van Vroeger Of Later: Levenslang. De plaat krijgt een Edison. Ook van Levenslang brengt de VARA een televisiespecial. In 1977 speelt Robert de hoofdrol in een NOS-speelfilm, Een Heel Dun Laagje Goud, met Liesbeth List en Dimitri Frenkel Frank.

1978 Tussen oktober 1978 en juni 1979 speelt Robert Long samen met o.a. Lex Goudsmit, Nelleke Burg, Sylvia de Leur en Leen Jongewaard in de musical Swingpop van Seth Gaaikema. De ontmoeting met Leen Jongewaard leidt tot drie gezamenlijke, controversiële programma's, Duidelijk zo!? (op tv uitgezonden door de VOO), Tot Hiertoe Heeft De Heere Ons Geholpen (op tv uitgezonden door de VPRO) en En Het Bleef Nog Lang Onrustig In De Stad. Het liedje Vrij En Blij over de EO leidt tot een aanklacht van een dominee, maar volgens de rechter is Vrij En Blij niet godslasterlijk. Er zijn pogingen tot verbod van de shows door christelijke partijen in Sliedrecht en Franeker.

1979 De Duitstalige lp Über Kürz Oder Lang brengt Robert Long successen aldaar. Zijn nieuwe lp Homo Sapiens behaalt de eerste plaats in de lp-hitparade. In 1980 krijgt Long opnieuw een Edison. Er verschijnen nog enkele Duitstalige lp's. Robert Long vestigt zich in Italië.

1984  Robert Long heeft in april 1984 meer dan tien jaar na zijn laatste Engelstalige hits opnieuw een Top-40 Hit met het ondeugende Iedereen Doet 't. Met het larmoyante Heeft Een Kind Nog Toekomst scoort hij opnieuw in november.

1987 De notoir slechte leerling Bob Leverman presenteert zeven seizoenen lang als een echte schoolmeester de taalquiz Tien Voor Taal.

1988 Schrijft de teksten voor de musical Tsjechov.

1993  Robert Long start de cd-serie Uit Liefde En Respect, met liedjes die hij zich van de radio herinnert. In deze serie produceert hij onder andere een cd van Gerard Cox met liedjes van Jules de Corte.

1996 - 1997  Voor het eerst in tien jaar treedt Robert Long weer op. In het programma Nu met oude en nieuwe liedjes wordt hij begeleid door een vijfmansformatie onder leiding van Peter van der Zwaag. Voorjaar 1997 brengt Robert Long een theaterprogramma met -vertaalde- nummers van George Gershwin.

1999 Robert Long doet enig stof op waaien met het promotiemateriaal voor het theaterprogramma Het Lang Genoeg Jong Concert ('een bloemlezing uit vijfentwintig jaar repertoire'). De promotiefoto laat een geklede Robert Long zien met achter hem een jonge en een oude man. Deze twee zijn beiden naakt, bij één van hen is het geslachtsdeel goed te zien. Meerdere theaters bewerken op eigen houtje de foto op hun publiciteitsmateriaal om het lid onzichtbaar te maken. Doordat twee leden van Longs begeleidingsgroep betrokken raken bij een ongeluk wordt de geplande theatertournee verschoven van maart naar mei. Na een jaar een column te hebben verzorgd voor de Gay Krant, stopt Robert Long daar in augustus mee. Long volgt Willem Duys op als presentator van het radioprogramma Muziek Mozaïek, dat nu Mezzo gaat heten. Op 15 oktober start de nieuwe theatertournee.

2000 De liedjes uit het Lang Genoeg Jong Concert zijn terug te vinden op de dubbel-cd Vanavond Tussen 8 En 11 Live. Vanaf 3 oktober is Long ambassadeur van de Stichtings Varkens in Nood. Nog diezelfde maand haalt hij de woede van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders op zijn hals als hij varkens de joden van de vleesindustrie noemt. De Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland verliest het kort geding dat ze tegen de zanger aanspannen. Long zingt mee in Cole Porter's Songbook, een programma met musicalliedjes geschreven door Cole Porter. Onder de andere artiesten die hier aan meedoen zitten ook Joke Bruijs, Pia Douwes en Cor Bakker. Robert Long ontvangt de Gouden Palm voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek.

2001 Robert Long vertaalt het klassieke muzikale sprookje Peter En De Wolf. In eerste instantie is het ook de bedoeling dat hij de verteller is tijdens de premiere van deze nieuwe productie (met extra muziek van Nard Reijnders) op 23 februari in Carré. Long haakt af ('de chip was op', verklaart zijn woordvoerder in de Volkskrant) waarna DJ Bas Westerweel zijn taak overneemt en Babette van Veen een nieuwe vertaling maakt. Na drie voorstellingen reist Peter En De Wolf naar Duitsland waar Herman van Veen de rol van verteller overneemt.

2002 Brand! is de titel van een nieuwe cd en een theatertournee die op 25 september start in het Vlaamse Sint Niklaas. Robert Long wordt begeleid door het combo Erik Vlasblom. Het programma heeft de sfeer van zijn vroege werk zoals te horen op zijn debuutalbum Vroeger Of Later (1974).

2003 Robert Long moet noodgedwongen zijn theaterprogramma vroegtijdig afzeggen als artrose in zijn nekwervels wordt geconstateerd.

2004 Na een riskante operatie is Robert Long weer genezen en kan hij zijn optredens hervatten. De zanger sluit het jaar af met een serie kerstconcerten.

2005  In de zomer start de zanger de repetities van het theaterprogramma 'n Duivels Genoegen. Long noemt deze voorstelling de tegenpool van het vorige programma Brand! Hij neemt de begrippen goed en kwaad op de korrel en belicht zowel het duivelse in de mens als het menselijke in de duivel. Hij wordt begeleid door een combo onder leiding van arrangeur en toetsenist Peter van der Zwaag met verder Benny Ludemann (gitaar, fluit), Hilvert Roorda (toetsinstrumenten) en Henk van der Schalk (percussie). Robert Long bereidt ook een Duitstalig programma voor. Begin september moet de zanger enkele weken rust houden als hij getroffen wordt door een hartinfarct. In december verschijnen drie dvd's: Brand!, Ach Liefde en Kerstconcert. Brand! is bevat een registratie van zijn gelijknamige theatershow en Ach Liefde laat het ontstaan van Brand! zien met onder meer de repetities, de voorbereidingen in Italië en de sessies in de studio. Kerstconcert is een registratie van de elf kerstconcerten die de zanger eind 2004 gaf samen met het zestig man tellende mandolineorkest Estrellita onder leiding van Benny Ludemann, een groot koor, het Venloos Vocaal Ensemble onder leiding van Theo Timp en Longs eigen combo. In het stripboek Robert Long Getekend heeft tekenaar Charles van den Broek 23 van de mooiste liedjes van Robert Long verwerkt tot stripverhalen. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Babylon Boeken. Op 6 december treedt Robert Long in het huwelijk met zijn vriend en manager Kristof Rutsaert. De huwelijksceremonie wordt voltrokken door Gerard Cox.

2006 Het herstel na de hartinfarct in september duurt langer dan verwacht, een reden om de geplande theatershow definitief af te gelasten. Eind april presenteert Robert Long zijn veertien liedjes tellende album 'n Duivels Genoegen. Het theaterscript van dit programma komt ook uit in boekvorm. De presentatie in De Dobber te Kortenhoef, het multifunctionele centrum waar de zanger in september 2005 het uiteindelijk afgelaste programma voorbereidde, is tevens het afscheid van de theaterloopbaan van de in Italië woonachtige Robert Long. Op woensdagavond 13 december overlijdt Robert Long na een kort ziekbed in een ziekenhuis in België op 63jarige leeftijd aan kanker.
 
2007 A La Longue is de titel van een speciaal programma op 22 oktober in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam waarbij naaste vrienden een concert geven ter nagedachtenis van Robert Long. Deelnemende artiesten zijn o.a. Willeke Alberti, Gerard Cox en Simone Kleinsma. De opbrengst van de avond gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.


» Reageer (0)
02-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rob de Nijs
Image Slideshow

Amsterdamse popzanger die in de jaren zestig doorbreekt als tieneridool en zich vervolgens ontwikkelt tot succesvol acteur en theaterartiest.

1942  Rob de Nijs wordt geboren op Tweede Kerstdag in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost. Zijn vader heeft een autorijschool maar is door de benzineschaarste in de oorlog gedwongen elders emplooi te vinden.

1955 Na de oorlog gaat de jonge Rob naar de openluchtschool, leert accordeon spelen en verliest zijn hart aan acteren. Hij begint aan de HBS omdat hij nog te jong is voor de toneelschool. De cabaretschool van Bob Bouber (de ZZ van de Maskers) blijkt echter een uitkomst voor zijn podiumaspiraties.

1962 's Avonds zingt Rob in de rock & rollband The Apron Strings die voornamelijk Cliff Richard-achtig repertoire speelt en later uitgroeit tot ZZ & De Maskers. Zijn broer Bert speelt in de band The Lords, die zich heeft ingeschreven voor de talentenjacht Tuk Op Talent, georganiseerd door een damesblad en platenmaatschappij Phonogram. Omdat The Lords een zanger nodig hebben is het Rob die op de finale-avond 23 juni in het Amsterdamse concertgebouw The Lords begeleidt. Presentatrice Mies Bouwman mag de jongens aan het eind van de avond de eerste prijs overhandigen: een platencontract voor drie singles. De eerste opname is de single De Liefste Die Ik Ken, dat echter niet veel doet.

1963  De derde single Ritme Van De Regen wordt in het voorjaar een grote hit. Binnen korte tijd groeit De Nijs uit tot het Nederlandse equivalent van Cliff Richard. Hij werkt mee aan de shows van Rudi Carrell vanuit het Circustheater in Scheveningen. Ook wordt hij opgenomen in de ploeg voor het Knokke Festival en brengt daar met o.a. Ciska Peters en Gert Timmerman het tienerrepertoire dat hij ook op de plaat zingt. Door zijn successen wordt Rob aangesteld als vaste medewerker van het VARA-radioprogramma rond The Ramblers o.l.v. Theo Uden Masman.

1964 Rond deze tijd is Rob te zien in het populaire programma TV-Magazine met andere vedetten als Ria Valk en Trea Dobbs. Met laatsgenoemde neemt hij ook een album op, waarmee hij zijn kansen op de Duitse markt vergroot. In de winter staat Rob met 'concurrent' Johnny Lion als publiekstrekker in het circus van Tony Boltini.

1968 - 1970 Rob trouwt met Elly Hesseling en opent een eigen club in Bergen op Zoom. Zijn inzending Zaterdagavond wordt tijdens de Nederlandse voorronden voor het Eurovisie Songfestival verslagen door Lenny Kuhr die met De Troubadour ook in Madrid de meeste punten haalt. Daarna speelt Rob in de musical Saijuns Fiksjun van Harry Geelen de rol van Willie de Wieper, een tieneridool die door een tijdmachine allerlei fantastische avonturen beleeft. Hij is ook te zien in de succesvolle kindertelevisieserie Oebele met Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. De muziek is van Joop Stokkermans.

1971 In de zeer populaire kinderserie Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer speelt De Nijs de hoofdrol van Bertrand Bierenbroodspot. Tussendoor speelt hij in de musical Salvation van Lennaert Nijgh. Het muziekspektakel wordt een flop maar de samenwerking met Nijgh blijft. Drie seizoenen werkt Rob in het Tingel Tangel Theater van Sieto en Marijke Hoving.

1973 Het lied Jan Klaassen De Trompetter is de eerste single waarmee Rob de Nijs zijn comeback maakt in platenland. Het zijn produkties van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die De Nijs naam bezorgen als albumartiest. De single Dag Zuster Ursula levert De Nijs in september zelfs een Top 3-hit op en zijn nummers uit deze periode groeien uit tot klassiekers van de Nederlandse popmuziek.

1977 Nadat Boudewijn de Groot zijn samenwerking met De Nijs beëindigt, weet de zanger zijn succes te continueren met het album Tussen Zomer En Winter.

1980 Het album Met Je Ogen Dicht betekent Rob's definitieve doorbraak. De plaat verkoopt 230.000 exemplaren en is de best verkochte elpee van het jaar. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates en als Lost Without Your Love in 1977 op het gelijknamige album van diens band Bread gezet. De vertaling is van Benny Neyman. De zanger ontmoet Belinda Meuldijk die belangrijke tekstuele bijdragen gaat leveren aan zijn repertoire. Ze schrijft nieuw werk en vertaalt buitenlandse nummers die de kern vormen van de negen albums die in dit decennia verschijnen en allen de album-Top 10 halen.

1982 Ook is De Nijs in de jaren tachtig ieder jaar goed voor een succesvolle theatertournee. Een weerslag daarvan is te horen op het live-album Springlevend.

1984 Belinda Meuldijk en Rob de Nijs treden in het huwelijk.

1985 Rob de Nijs scoort de grootste hit uit zijn carrière tot dan toe met Alles Wat Ademt.

1986 Op het tussendoortje Rock & Romance laat Rob de Nijs horen het rock & rollen (op zijn Cliff Richards welteverstaan) nog niet vergeten te zijn.

1990 Eind jaren tachtig vertoont de succesformule enige sleetplekken. Met het album Stranger In Your Land probeert De Nijs het eens in het Engels, maar oogst daarmee weinig succes.

1994  Het album Iets Van Een Wonder is de eerste aanzet om zijn geluid om te buigen van een gestileerde studioproduktie naar een meer rockachtige benadering. Voor de begeleiding tekenen gitarist Ferry Lever (ex-After Tea, Tee Set en Kadanz), bassist Kees den Hoed, toetsenist Frank Jansen en drummer Han Wouters. Na hem jarenlang live te hebben begeleid mogen zij nu ook de plaat inspelen en met succes. Met de single Iets Van Een Wonder (een bewerking van Elton John's Sacrifice) keert De Nijs na vijf jaar weer terug in de hitlijsten.

1996  Het album De Band, De Zanger En Het Meisje verschijnt, waarvan de single Banger Hart de eerste nummer-1 hit betekent in Rob's inmiddels 35-jarige carrière. De single is geen bewerking van een bekend stuk maar door Spargo-zanger Ellert Driessen voor hem op maat geschreven. Het album haalt platina.

1997  In het voorjaar tekent de zanger een contract met de Hilversumse producent Endemol voor onder meer een serie televisieproducties. Eind '97 verschijnt het album Over Leven, geproduceerd door de zanger zelf. Voor de composities tekenen ditmaal Ellert Driessen, Maarten Peters en Frank Janssen, de teksten zijn zoals altijd van Belinda Meuldijk. De cd is ook verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage met als extraatje de cd Dansen, waarop De Nijs speciale danceversies van zijn grootste hits brengt. Over Leven is ook de titel van een bundel liedteksten uit de periode 1981-1997 van de hand van Belinda Meuldijk. Verder verschijnt de 4cd-box 35 Jaar Nederlandstalige Singles met daarop alle singles plus enkele demo's.

1999 Op 27 september komt het nieuwe album Tijdloos uit. De plaat is in juni met orkest opgenomen in de studios van Joop van den Ende te Aalsmeer in aanwezigheid van fans van de zanger. Tijdloos bereikt de Album Top 100. Samen met Pur Sang tourt De Nijs langs de theaters met het programma Liever Lijf.

2000 Rob de Nijs wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit vanwege zijn verdiensten voor de muziekindustrie en het Nederlandse poplied in het bijzonder. De bijdrage van De Nijs op de cd Louis Neefs 20 jaar Later is het liedje Annelies Uit Sas Van Gent. Het nummer verschijnt ook op single. Op 21 september doet De Nijs een try-out voor zijn nieuwe tour Engelen Uitgezonderd.

De compilatie-cd Verzameld behaalt in Vlaanderen de platina status.

2001 In maart krijgt De Nijs tijdens het Radio 2 Gala Van Het Nederlandse Lied de Radio 2 Zendtijd Prijs 2001 uitgereikt. Op 31 oktober komt het album Engelen Uitgezonderd uit. Het centrale thema van de plaat is het kind. Elk van de zestien liedjes gaat vergezeld van een olieverfschilderij gemaakt door tekstschrijfster Belinda Meuldijk. Abeer, de eerste single van de cd, is themasong van de door Unicef geïnitieerde programmareeks Kinderen van Sudan. De theatertour van Engelen Uitgezonderd start 1 november in Etten-Leur.

2002 Met Engelen Uitgezonderd staat Rob de Nijs in februari in theater Carré. De zanger krijgt voor zijn gehele oeuvre een Edison en tekstschrijfster Belinda Meuldijk neemt op 27 februari tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Gouden Harp in ontvangst. Alle teksten die ze voor Rob de Nijs heeft geschreven staan gebundeld in het boek Tussen Jou En Mij. Rob de Nijs zingt twee duetten mee op The Me Nobody Knows - A Tribute To New York, het tweede album van Prinses Christina. In oktober viert de zanger op twee avonden in een uitverkocht Carré zijn jubileum met het programma 40 Jaar Hits. Onder dezelfde titel verschijnt tegelijkertijd een driedubbel-cd plus dvd. Het boek Foto Van Vroeger laat een overzicht zien van de foto's die Govert de Roos de afgelopen twintig jaar van de zanger heeft gemaakt.

2003 Van 28 januari tot en met 2 februari maakt Rob de Nijs deel uit van het livespektakel Vrienden Van Amstel Live! in Ahoy'. In de zomer verzorgt de zanger meerdere optreden in Het Witte Paard in het Belgische Blankenberge. Hij zingt er een aantal van zijn grootste hits, begeleid door een speciaal samengesteld orkest onder leiding van André Leune. De Nijs speelt de rol van Bosbas in de speelfilm Pipo en de P-p-parelridder die aan het eind van het jaar in de bioscoop draait.

2004  Rob de Nijs maakt samen met Harry Sacksioni voor Jantje Beton het liedje Kind Van De Rekening dat begin maart te horen is in een spotje op radio en televisie. In de radioversie wordt het lied gezongen door Sacksioni's zoontje Lenno. De tekst is geschreven door Gideon van Aartsen. De Nijs neemt in april een platina plaat in ontvangst op het podium van het Antwerpse Sportpaleis tijdens de eerste editie van Belgenpop. De zanger krijgt de plaat in ontvangst voor de verkoop van meer dan 80.000 exemplaren van het album Het Beste Van Rob De Nijs, een cd die in 2003 verscheen in samenwerking met het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Het album Vanaf Vandaag bevat een gastbijdrage van bandoneónspeler Carel Kraayenhof in het titelnummer. De productie is in handen van Frank Jansen en Maarten Peters, Ellert Driesen, Rob Bolland en Hans Vermeulen leveren composities. De bewerking van Inch Allah (een hit voor Adamo in 1967) heeft een nieuwe tekst van Belinda Meuldijk. De plaat bevat ook bewerkingen van nummers
van Elton John, Leonard Cohen en Don Henley.

2005 Licht is het allereerste kerstalbum in de carrière van Rob de Nijs. De cd bevat acht Nederlandstalige bewerkingen van kerstklassiekers als Winterwonderland en White Christmas aangevuld met vier nieuwe kerstcomposities. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk kondigen aan het eind van het jaar hun scheiding aan. De laatste twaalf jaar woonden zij al niet meer samen. Via de media wordt ook bekend dat Henriëtte Koetschruiter de nieuwe vriendin van de zanger is. Zij is al zeven jaar diens persoonlijke assistente en in loondienst bij zijn onderneming. De Nijs vraagt haar een paar jaar later ten huwelijk.

2006 Rob de Nijs is een van de artiesten tijdens Vrienden Van Amstel Live in Ahoy'. Vanaf 29 mei gaat de zanger weer op tournee met naast optredens in Nederland ook enkele concerten in België, onder meer tijdens Mama's Gala Of The Year in Sportpaleis Antwerpen. De Nijs is in november aanwezig bij de première van de musicalversie van de oude televisieserie Oebele op 5 november in de schouwburg van Tilburg. Tijdens de Fryske Music Night in november zingt hij een speciale Friese versie van het nummer Foto Van Vroeger (Foto Fan Eartids). Het dubbelalbum Thuis Voor Kerstmis is een heruitgave van de kerstplaat Licht uit 2005, aangevuld met een registratie van het kerstconcert op 22 december 2005 in theater Spant! te Bussum. Op 20 december maakt Rob de Nijs in de O.L Vrouw kerk in het Belgische Mechelen opnamen voor een kerst-dvd.

2007  Eind februari zendt de KRO het door Fons de Poel geregisseerde programma Profiel uit met daarin een portret van Rob de Nijs. Begeleid door het Metropole Orkest zingt Rob de Nijs Frank Sinatra's For Once In Your Life als titelsong in de Nederlandse speelfilm Dennis P. van regisseur Pieter Kuijpers met Nadja Hüpscher in de rol van Tiffany en Edo Brunner in de titelrol. De film gaat vanaf 15 maart in première. Het album Chansons bevat Nederlandse vertalingen van bekende Franse chansons. Op de cd staat onder meer het duet Een Melodie (This Melody) met Julien Clerc dat ook op single wordt uitgebracht. Tijdens zijn concert op 18 oktober in het Nieuwe Luxor te Rotterdam presenteert De Nijs zijn geautoriseerde biografie. De auteur is Robert Haagsma en het boek wordt uitgegeven bij Spectrum.


» Reageer (0)
01-05-2001
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raymond van het Groenewoud
Image Slideshow

Raymond van het Groenewoud (Schaarbeek, 14 februari 1950) is een Belgisch zanger. Hij is de zoon van Amsterdamse ouders.

Zelf noemt hij zichzelf ook tekstdichter, filosoof en clown. Zijn teksten zijn soms vrolijk, dan weer droevig, joviaal of filosofisch. Hij is zowel in België als in Nederland bekend van grote hits als Meisjes en Liefde voor muziek.


De vader van Raymond van het Groenewoud vluchtte in 1947 naar Brussel om aan de dienstplicht en de politionele acties in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, te ontsnappen. Aanvankelijk woonde het gezin in de Hoogstraat, later verhuisde het naar Schaarbeek.

Raymond debuteerde in het begin van de jaren '70 als gitarist bij Johan Verminnen. In 1972 vormde hij de groep "Louisette" met Erik Van Neygen en Johnny Dierick. Later volgde een aantal soloalbums en albums met zijn begeleidingsgroep "De Centimeters".

In 1977 kwam zijn album Nooit meer drinken uit, met onder andere zijn eerste hit Meisjes. In 1978 en 1979 stond hij op het podium van Torhout-Werchter.

In 1980 ging Raymond van het Groenewoud in Brugge wonen en brak hij ook in Nederland door met een optreden op het Pinkpopfestival en de hit Je veux l'amour.

In 1990 nam hij de meeste van zijn nummers opnieuw op om ze op een verzamel-cd uit te brengen. Als uitsmijter werd het gospelachtige Liefde voor muziek opgenomen. Dit nummer werd een nummer 1-hit in België en Nederland.

Raymond van het Groenewoud was de afgelopen tien jaar de vaste afsluiter op de Gentse Feesten.

In 2005 werd hij genomineerd voor de titel De Grootste Belg. Hij belandde op nummer 44 buiten de officiële nominatielijst.

 

Medio 2007 raakte bekend dat Vlaams Parlement de gouden erepenning voor het genre kleinkunst aan Van het Groenewoud toekent.


» Reageer (0)
Foto

NEDERLANDSE TELEVISIEPROGRAMMA'S

Foto

MUZIEK VAN VROEGER


Om iets in het gastenboek te schrijven klik je hieronder op het plaatje


Foto

Zoeken in blog


Blog als favoriet !

Foto

Archief per dag
  • 05-01-2007
  • 04-01-2007
  • 03-01-2007
  • 02-01-2007
  • 01-01-2007
  • 07-01-2003
  • 06-01-2003
  • 05-01-2003
  • 04-01-2003
  • 03-01-2003
  • 02-01-2003
  • 01-01-2003
  • 09-01-2002
  • 08-01-2002
  • 07-01-2002
  • 06-01-2002
  • 05-01-2002
  • 04-01-2002
  • 03-01-2002
  • 02-01-2002
  • 01-01-2002
  • 19-05-2001
  • 18-05-2001
  • 17-05-2001
  • 16-05-2001
  • 15-05-2001
  • 14-05-2001
  • 13-05-2001
  • 12-05-2001
  • 11-05-2001
  • 10-05-2001
  • 09-05-2001
  • 08-05-2001
  • 07-05-2001
  • 06-05-2001
  • 05-05-2001
  • 04-05-2001
  • 03-05-2001
  • 02-05-2001
  • 01-05-2001
  • 30-04-2001
  • 29-04-2001
  • 28-04-2001
  • 27-04-2001
  • 26-04-2001
  • 25-04-2001
  • 24-04-2001
  • 23-04-2001
  • 22-04-2001
  • 21-04-2001
  • 20-04-2001
  • 19-04-2001
  • 18-04-2001
  • 17-04-2001
  • 16-04-2001
  • 15-04-2001
  • 14-04-2001
  • 13-04-2001
  • 12-04-2001
  • 11-04-2001
  • 10-04-2001
  • 09-04-2001
  • 08-04-2001
  • 07-04-2001
  • 06-04-2001
  • 05-04-2001
  • 04-04-2001
  • 03-04-2001
  • 02-04-2001
  • 01-04-2001
  • 31-03-2001
  • 30-03-2001
  • 29-03-2001
  • 28-03-2001
  • 27-03-2001
  • 26-03-2001
  • 25-03-2001
  • 24-03-2001
  • 23-03-2001
  • 22-03-2001
  • 21-03-2001
  • 20-03-2001
  • 19-03-2001
  • 18-03-2001
  • 17-03-2001
  • 16-03-2001
  • 15-03-2001
  • 14-03-2001
  • 13-03-2001
  • 12-03-2001
  • 11-03-2001
  • 10-03-2001
  • 09-03-2001
  • 08-03-2001
  • 07-03-2001
  • 06-03-2001
  • 05-03-2001
  • 04-03-2001
  • 03-03-2001
  • 02-03-2001
  • 01-03-2001
  • 28-02-2001
  • 27-02-2001
  • 26-02-2001
  • 25-02-2001
  • 24-02-2001
  • 23-02-2001
  • 22-02-2001
  • 21-02-2001
  • 20-02-2001
  • 19-02-2001
  • 18-02-2001
  • 17-02-2001
  • 16-02-2001
  • 15-02-2001
  • 14-02-2001
  • 13-02-2001
  • 12-02-2001
  • 11-02-2001
  • 10-02-2001
  • 09-02-2001
  • 08-02-2001
  • 07-02-2001
  • 06-02-2001
  • 05-02-2001
  • 04-02-2001
  • 03-02-2001
  • 02-02-2001
  • 01-02-2001
  • 31-01-2001
  • 30-01-2001
  • 29-01-2001
  • 28-01-2001
  • 27-01-2001
  • 26-01-2001
  • 25-01-2001
  • 24-01-2001
  • 23-01-2001
  • 22-01-2001
  • 21-01-2001
  • 20-01-2001
  • 19-01-2001
  • 18-01-2001
  • 17-01-2001
  • 16-01-2001
  • 15-01-2001
  • 14-01-2001
  • 13-01-2001
  • 12-01-2001
  • 11-01-2001
  • 10-01-2001
  • 09-01-2001
  • 08-01-2001
  • 07-01-2001
  • 06-01-2001
  • 05-01-2001
  • 04-01-2001
  • 03-01-2001
  • 02-01-2001
  • 01-01-2001
  • 08-02-2000
  • 07-02-2000
  • 06-02-2000
  • 05-02-2000
  • 04-02-2000
  • 03-02-2000
  • 02-02-2000
  • 01-02-2000
  • 31-01-2000
  • 30-01-2000
  • 29-01-2000
  • 28-01-2000
  • 27-01-2000
  • 26-01-2000
  • 25-01-2000
  • 24-01-2000
  • 23-01-2000
  • 22-01-2000
  • 21-01-2000
  • 20-01-2000
  • 19-01-2000
  • 18-01-2000
  • 17-01-2000
  • 16-01-2000
  • 15-01-2000
  • 14-01-2000
  • 13-01-2000
  • 12-01-2000
  • 11-01-2000
  • 10-01-2000
  • 09-01-2000
  • 08-01-2000
  • 07-01-2000
  • 06-01-2000
  • 05-01-2000
  • 04-01-2000
  • 03-01-2000
  • 02-01-2000
  • 01-01-2000


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!