Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
22-07-2009
OVER DE HEG [4]
In deze rubriek beschrijf ik de belevenissen van tuinders.
J. had in zijn tunnelkas de tomatenplanten gediefd en bij de schuifdeur aangekomen hoorde hij het opgewonden geklok van een fazant. Voorzichtig gluurde hij om de hoek en ja hoor, bij de bessenstruiken was een fazantenhaan van de bessen aan het snoepen. Met enkele geluidloze stappen naderde hij de dief en wist hem in een enkele graai te pakken. Thuisgekomen weigerde zijn vrouw de vogel voor het avondeten te bereiden, zodat J. het slachtoffer zelf moest klaarmaken.
St. Janskruid, Hypericum perforatum, was al als geneeskrachtig kruid bekend bij de Germanen. De versgeplukte bloemen zet men in olijfolie twee weken in een gesloten fles in de zon. Zeef de bloemen er uit en vervang ze door nieuwe bloemen. Herhaal dit proces tot de olie bloedrood gekleurd is. Deze olie is uitstekend geschikt als wrijfmiddel bij zenuwpijnen, zoals neuralgieën, gelaatsneuralgie en ischias. Het kruid werkt opwekkend, stimuleert de levenskracht van de zenuwen en klieren.
Misschien hebben jullie het ook al opgemerkt dat in tuin 21 van Karin M. houten bakken met bemeste tuinaarde zijn geplaatst in het grasveld. Dat vond ik een handig idee vooral als je naast je volledige baan toch wilt genieten van tuinieren en daarbij ook nog recreatie mogelijkheden wilt hebben voor je kind.
In deze rubriek beschrijf ik de gebeurtenissen van de tuinders.
De heer D. kwam na de winter in zijn tunnelkas om de tuinhandschoenen die hij daar op een plank bewaarde te pakken. Vreemd vond hij het wel dat er allemaal kleine snippertjes in waren, maar nog vreemder werd het toen hij zijn vingers in de handschoen stak er helemaal binnenin walnoten waren gestopt.
Karmozijnbes, Phytolacca [ Phyto = plant; lacca = lak ]. De naam geeft aan dat de bessen een purperrode verfstof geven om wijn of bonbons te kleuren. De overblijvende plant kan vrij fors uitgroeien. Hoewel ze het liefst in de zon staat verdraagt de plant ook halfschaduw. Vermeerdering geschiedt door zaaien of stekken.