Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
23-05-2010
EEN DAGJE ER TUSSEN UIT
Na al die drukke weken van voorbereiding voor de plantenruil -en verkoopdag hadden wij: Bert, Ronald, Cobie en Inge, er behoefte aan eens een dagje vrij van de volkstuin te nemen en er op uit te trekken om eens andere tuinen te bekijken. De keuze viel op het landgoed CLINGENDAEL, waar in mei de Japanse tuin opengesteld is. We keken er onze ogen uit. De golvende met zacht groen mos bedekte hellingen doorsneden door beekjes, waar overheen roodgelakte bruggetjes de ene oever met de andere verbonden. De ruimte was begroeid met geraffineerde combinaties van Azalea's, Rhododendrons en Wisteria's. Daar boven verhieven zich enorme oude bomen, die het geheel in een zacht licht zette. Het was of we in een mystiek landschap vertoefden en het noopte ons tot een zacht gevoerd gesprek.
Tegengesteld aan deze besloten intieme tuin was het Rozarium in het Westbroekpark. Daar stonden de bloembedden gescheiden door grasvelden in overzichtelijke vlakken verdeeld, zodat er een grote wijdse ruimte gercreëerd was.
Tot slot hebben we nog een wandeling over de boulevard in Scheveningen gemaakt voordat we vermoeid maar zeer tevreden naar huis reden.
We willen graag dat kinderen belangstelling en respect krijgen voor wat er in de natuur gebeurt. Een leuk project om samen met kinderen te doen is het maken van een wormenkwekerij. Wat je nodig hebt is een grote schone glazen pot van augurken bijvoorbeeld. Die vullen we laag om laag met 1 cm zand en vervolgens met 1 cm aarde. Houd 5 cm ruimte over onder de rand van de pot. Ga dan op jacht naar wormen. Bekijk ze eerst goed. Wat is de kop en wat de staart? Hoe bewegen ze zich voort? Kun je haren zien? Daarna gaan ze in de pot. Voeg er oude dorre bladeren en groente afval bij. Sla met een spijker gaten in het deksel en sluit de pot. Doe er dan een donker papier omheen en plaats de pot op een koele plek. Controleer of de pot bij het draaien van de zon niet in het zonlicht komt. Bekijk de pot wekelijks. Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig is. Wat is er gebeurd met de bladeren en het groente afval? Wat voor patroon hebben de wormen in de aarde gemaakt? Zo'n project is ook interessant voor een spreekbeurt op school.
Zelf een insectenhotel met de kinderen maken is helemaal niet zo moeilijk en vooral leuk en leerzaam. Het materiaal om zo'n onderkomen te maken is meestal al voor handen in de tuin. Snoeihout, dikke takken of stukken boomstam, hooi, riet e.d. Het gaat er maar om dat diverse insecten groot en klein een donkere schuilplaats kunnen vinden.
Ik heb een dikke boomstam van ongeveer twintig cm doorsnee genomen en met boortjes van verschillende diktes gaten in geboord. Vervolgens met een stevig stuk ijzerdraad dit insectenhotel opgehangen in een boom. En nu maar afwachten op de eerste gasten.
Vorig jaar gebruikten de sluipwespen het pad onder mijn afdak als hun nestplaats, wat natuurlijk erg jammer was, omdat ik er steeds over heen moest lopen. Het was zo interessant om te zien hoe bedrijvig de sluipwespen met verdoofde ruspjes kwamen en deze dan in de gegraven gangetjes duwden. Daarna werd er een eitje bij gelegd, zodat de larve als het uit het eitje was gekropen, meteen voedsel bij de hand had.
In een ander jaar kreeg ik tussen mijn rijen bonenstaken bezoek van een hommelkoningin. Om haar nest niet te verstoren had ik over de ingang van haar nest een kapotte keramiek pot gedaan, die uitstekend gefunctioneerd had.
Hieronder kunt u op een video opname zien hoe kinderen samen een insectenhotel hebben gemaakt.