Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Doe de schoongemaakte, gesnipperde kool in een grote kom. Giet er zo veel kokend water over, dat de snippers onder staan. Bak in een zware, geëmailleerde pan het spek uit. Doe de ui erbij en fruit het geheel op een matig vuur. Voeg suiker toe, roer voortdurend tot de ui is gecaramelliseerd. De suiker mag niet verbranden. Droog de kool goed. Doe de snippers in de pan, evenals de schoongemaakte stukjes appel, de bouillon, de wijn en de wijnazijn. Laat het op een zacht vuurtje sudderen. Doe het fijngesnipperde bietje erdoor - daar verandert de kleur van - en dien de kool op, zodra de snippers zacht zijn.
De mening dat spruitjes een burgerlijke groente is, is tegenwoordig wel achterhaald, mits deze groente niet te lang gekookt wordt. Elk jaar worden in de zaadcatalogi nieuwe verbeterde hybriderassen aangeboden en het is zeker de moeite waard eens iets anders te proberen. Spruitkool heeft een vruchtbare zware grond nodig om stevige harde spruitjes te kunnen produceren. Het kalkgehalte van de grond dient tussen de pH 6,5 en 6,8 te zijn. Omdat spruitkool een lang groeiseizoen nodig heeft, moet er al in februari of maart onder glas worden gezaaid. Vanaf mei kunnen de plantjes op een vochtige dag in het klaargemaakte bed worden geplant. Druk de planten stevig aan. De tussenruimte van 60 tot 90 cm kan, zolang de spruitkool nog klein is, worden beplant met snelgroeiende gewassen.
Hierbij een recept of mail mij even:
[ C:Documents and SettingsCompaq_EigenaarMijn documentenaardappelschotel met spruitjes en shoarmavlees..mht ]
Alles wat in de natuur groeit heeft voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. De natuur zorgt er in feite zelf voor. Grond, lucht en water zijn de leveranciers er voor. Lucht en water zijn altijd voorradig. Grond kan op een gegeven moment uitgeput raken wanneer we steeds de oogst van het land afhalen en er niets voor in de plaats terug doen. Het is daarom noodzakelijk om de grond iedere keer van voeding in de vorm van organische mest te voorzien. Ook de structuur van de grond kunnen we verbeteren door groenbemesting toe te passen. Na opkomst van dit gewas spitten we deze onder. Gewassen die hiervoor uitstekend lenen zijn gele mosterd, winter tarwe, lupine, tagetes, klaver en phacelia. Sommige gewassen zoals klaver en lupine brengen bovendien ook nog stikstof in de grond. Phacelia trekt heel veel insecten aan en tagetes bestrijdt aaltjes in de grond.