Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
24-07-2013
DRAAIHARTIGHEID
Draaihartigheid in de koolplanten wordt veroorzaakt door de larven van de koolgalmug. Deze bijna doorzichtige larven vreten het hart van de koolplant weg, zodat de plant in zijn ontwikkeling geremd wordt en zijscheuten gaat vormen. Om de koolgalmug te verwarren kunnen we bij het uitplanten van de zaailingen stukjes rabarbersteel in het plantgat steken. Vliesdoek over het koolbed voorkomt ook deze aantasting.
De braam is een vruchtstruik, die flink bedoornde stengels bezit, die zo snel groeien dat ze geleid moeten worden. De bloemen zijn wit tot lila. De bijna zwarte vruchten bestaan uit een verzameling steenvruchtjes. De snoei beperkt zich tot het wegnemen van oud hout. De bloemen en dus ook de bramen worden op het tweejarig hout gevormd.
Spitskool is pas sinds de 18e eeuw bekend geworden. Daarvoor waren alleen de ronde kolen verkrijgbaar. Vanaf half februari kan de kool al onder glas worden uitgezaaid om dan half april uit te kunnen planten. De plantafstand is 60 cm. Kool houdt van een goede vruchtbare grond en de bodem moet een ph gehalte hebben tussen 6,5 en 6,8 dit om knolvoet te voorkomen. Als dat eenmaal gebeurt kan er zelfs 7 jaar geen koolsoorten in die grond worden geteeld. Dus is wisselteelt hier zeer belangrijk.
Rode Melde is een vergeten groente, die desondanks waard is om in de tuin te kweken. Het jonge blad wordt verwerkt als spinazie, maar zelf vind ik de plant zo decoratief met zijn pijlvormige rode bladeren dat ik hem met een stevige steun door laat groeien tot een hoogte van 150 cm.