Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
29-08-2010
LAVATERA
Van de Lavatera zijn er zowel eenjarige als meerjarige soorten. De plant vraagt een zonnig plekje. Als we in april op een zonnige niet te vochtige plaats zaaien, kunnen we de hele zomer genieten van de rijke bloei. Naast de roze is er ook een witte varieteit. De meerjarige soort vermeerderen we door een hielstekje te nemen en deze meteen in een potje aarde in een koude bak te laten wortelen.
Zinnia's worden steeds meer gewaardeerd in de tuinen. Geen wonder ook want met haar grote bloemen in levendige kleuren kunnen ze een border prachtig opfleuren. Bovendien zijn Zinnia's heel goede snijbloemen. Wel moeten we voorzichtig zijn want het steeltje kan vlak onder het bloemhoofdje makkelijk knakken. We kunnen dit verhelpen door er een tandenstoker in te steken. Al in april kunnen we in de koude bak Zinnia's zaaien. Na ze 1 x te hebben verspeend kunnen ze eind mei buiten worden uitgeplant. Knip de hoofdstengel af als de plant bloenknoppen gaat vormen. Daardoor worden er meer zijtakken met bloemknoppen gevormd.
De Kaardebol, Dipsacus fullonum, wordt 100 - 200 cm hoog en bloeit in juli met lila bloempjes. In Limburg werd de Kaardebol vroeger gebruikt om de wol te kaarden alvorens deze te spinnen. De plant verlangt een zonnige plaats. De tweejarige planten worden in juni direct ter plaatse gezaaid. Ook in de winter is de uitgebloeide plant nog decoratief. De plant wordt veelvuldig bezocht door vlinders en vogels zijn dol op de zaden.
De Lampionplant, Physalis alkekengi, is een overblijvende plant met sterk voortwoekerende wortelstokken. De sterk opgeblazen kelk, die zich na de bloei ontwikkelt, het 'lampionnetje', verkleurt van groen naar oranje. Dit is vooral de sierwaarde van de plant. Binnen in deze vijfhoekige kelk bevindt zich de eigenlijke oranje bes. De planten kunnen zowel in de zon als in half schaduw staan.
De pruimenboom heeft dit jaar bij vele tuinders zeer rijk gedragen zelfs zo overvloedig dat ik menige tuinder hoorde verzuchten: "Neem alsjeblieft wat pruimen mee anders kom ik er niet doorheen". Dat is aan mij goed besteed want ik ben er gek op. Bij het plukken voel ik steeds even of de schil een beetje meegeeft wat een teken is dat de vrucht plukrijp is. Pruimen moeten snel gegeten worden omdat de bewaartijd slechts kort is. We kunnen er natuurlijk ook compôte of jam van maken. In de winter is het tijd om de boom te snoeien.
Al vanaf eind maart kan in de volle grond winterwortel worden gezaaid in een zandige leemgrond. Zaai in 1 cm diepe voren met een tussenruimte van 25 cm. Omdat de zaadjes erg klein zijn kunt u het zaaigoed vermengen met zand. Dit goed mengen en daarna dun uitstrooien in de geultjes. Als de zaailingen boven de grond komen water geven bij droog weer. Wees voorzichtig bij het uitdunnen want van heinde en ver komen de wortelvliegen op de geur af. Het beste kunt u het uitdunnen 's avonds na een bewolkte dag doen en daarna de rijen ruim begieten. Oogst de wortels in het najaar en bewaar alleen de gezonde exemplaren in een kist tussen lagen turf of zand in een vorstvrije ruimte.