Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
15-07-2010
AARDBEI
Wat we bij de sappige en aromatische aardbei als een vrucht zien is eigenlijk de schijnvrucht. De 'pitjes' op de aardbei zijn in werkelijkheid de vruchten, de zaadjes. De aardbeien kunnen gewoon in de volle grond gekweekt worden. Ook het kweken in potten of bakken is erg leuk. vooral voor kinderen. De witte bloempjes verschijnen al vroeg in het voorjaar en groeien uit tot vruchten. Door het strooien van gehakte stro tussen de planten kunnen we verzekerd zijn van schone aardbeien. Het is raadzaam, als we tenminste zelf van deze heerlijke vruchten willen genieten, over het bed aardbeienplanten een net te spannen, zodat de vogels er niet bij kunnen. Span het net wel strak anders raken de vogels er in verstrikt. Gedurende de groei ontwikkelt de plant uitlopers waar na verloop van tijd een nieuw aardbeienplantje aan komt. Graaf een met potgrond gevuld potje onder dit plantje. Zet het vast met een omgebogen ijzerddraadje. Het plantje zal in dit potje wortels gaan vormen. Daarna kan het jonge plantje van de moederplant losgeknipt worden. Op deze manier kunnen we gemakkelijk nieuwe aardbeienplanten verkrijgen. Let wel goed op dat we van gezonde planten nakomelingen krijgen.
Wie in de winter ook nog van het land wil oogsten zal nu boerenkool moeten planten. Al in april of mei konden we in 2 cm diepe voren met een tussenruimte van 25 cm zaaien. Deze zaailingen zijn nu intussen uitgegroeid en kunnen met een onderlinge tussenruimte van 45 cm uitgeplant worden. Kies voor het uitplanten een dag dat de grond vochtig is. Als de planten groter worden de grond eromheen nog iets hoger stevig aandrukken zodat de planten niet omverwaaien. Vogels willen nogal schade veroorzaken door van de bladeren te pikken. Bescherm het koolbed dan met een vogelnet. Boerenkool is het lekkerst als de vorst eroverheen is gegaan.
De larven van de langpootmug, emelten, kunnen veel schade toebrengen aan het gewas. Zij leven ondergronds en vreten aan de wortels van de plant waardoor de plant afsterft. De langpootmug legt haar eieren in het gras. Houd daarom het gazon steeds kort gemaaid en let vooral goed op kale plekken in het gras. Ook slaplanten kunnen op onverklaarbare manier ineens slap en futloos er uit zien. Zodra dat opgemerkt wordt is het zaak om maatregelen te nemen. Leg 's avonds een stuk zwart plastic op deze kale plek en controleer 's morgensvroeg of zich daaronder emelten bevinden.