Informatie over de vereniging kunt u vinden op [ www.oostgracht.nl ]
Welkom bij de Oostgrachttuinders. In dit blog wil ik mijn tuinbelevenissen bekend maken. Tevens hoop ik ook dat de tuinders zelf met artikelen komen, die voor de anderen leerzaam of interessant zijn.
Zoeken in blog
agenda
GORINCHEMSE OOSTGRACHTTUINDERS
07-05-2010
EEN WORMENKWEKERIJ
We willen graag dat kinderen belangstelling en respect krijgen voor wat er in de natuur gebeurt. Een leuk project om samen met kinderen te doen is het maken van een wormenkwekerij. Wat je nodig hebt is een grote schone glazen pot van augurken bijvoorbeeld. Die vullen we laag om laag met 1 cm zand en vervolgens met 1 cm aarde. Houd 5 cm ruimte over onder de rand van de pot. Ga dan op jacht naar wormen. Bekijk ze eerst goed. Wat is de kop en wat de staart? Hoe bewegen ze zich voort? Kun je haren zien? Daarna gaan ze in de pot. Voeg er oude dorre bladeren en groente afval bij. Sla met een spijker gaten in het deksel en sluit de pot. Doe er dan een donker papier omheen en plaats de pot op een koele plek. Controleer of de pot bij het draaien van de zon niet in het zonlicht komt. Bekijk de pot wekelijks. Controleer regelmatig of de aarde nog vochtig is. Wat is er gebeurd met de bladeren en het groente afval? Wat voor patroon hebben de wormen in de aarde gemaakt? Zo'n project is ook interessant voor een spreekbeurt op school.
Zelf een insectenhotel met de kinderen maken is helemaal niet zo moeilijk en vooral leuk en leerzaam. Het materiaal om zo'n onderkomen te maken is meestal al voor handen in de tuin. Snoeihout, dikke takken of stukken boomstam, hooi, riet e.d. Het gaat er maar om dat diverse insecten groot en klein een donkere schuilplaats kunnen vinden.
Ik heb een dikke boomstam van ongeveer twintig cm doorsnee genomen en met boortjes van verschillende diktes gaten in geboord. Vervolgens met een stevig stuk ijzerdraad dit insectenhotel opgehangen in een boom. En nu maar afwachten op de eerste gasten.
Vorig jaar gebruikten de sluipwespen het pad onder mijn afdak als hun nestplaats, wat natuurlijk erg jammer was, omdat ik er steeds over heen moest lopen. Het was zo interessant om te zien hoe bedrijvig de sluipwespen met verdoofde ruspjes kwamen en deze dan in de gegraven gangetjes duwden. Daarna werd er een eitje bij gelegd, zodat de larve als het uit het eitje was gekropen, meteen voedsel bij de hand had.
In een ander jaar kreeg ik tussen mijn rijen bonenstaken bezoek van een hommelkoningin. Om haar nest niet te verstoren had ik over de ingang van haar nest een kapotte keramiek pot gedaan, die uitstekend gefunctioneerd had.
Hieronder kunt u op een video opname zien hoe kinderen samen een insectenhotel hebben gemaakt.
Dagenlang was ik verstoken van een verbinding met het internet . Jullie zullen wel gedacht hebben dat ik geen nieuws te melden had, maar nu weten jullie dat het niet aan mij lag.
Bert en ik hebben een begin gemaakt met het beschilderen van de nummerbordjes en als jullie vanaf vandaag op jullie tuin komen zal je merken dat er al bij verschillende hekjes en schuurtjes nieuwe bordjes hangen. Sommigen hebben zelf al een bordje geplaatst en die laten we natuurlijk zo. We bedanken mevr. de Ridder voor het leveren van het materiaal.
Onder het genot van een bekertje koffie en een door Nel gebakken cake kregen de belangstellenden voor een workshop fruitbomen snoeien uitleg van de heer Dick van Dalen waar een hobbytuinder moet opletten bij het snoeien van zijn of haar fruitbomen. Na deze korte uiteenzetting gingen we de tuinen van de aanwezigen in om het theorethische gedeelte in de praktijk te oefenen.
Op het terrein van het Wellantcollege aan de Arkelse Onderweg wordt er op zaterdag 17 april om 10 uur een voorjaarsruilbeurs gehouden door de afdeling Gorinchem van Groei En Bloei.
Vogels verdelgen veel insekten. Geef ze daarom onderdak door nestkastjes op te hangen. Deze zijn zelf te maken. De grootte van het vlieggat hangt af van de soort vogel, waar het nestkastje voor bestemd is. Voor kleine mezen is dit 3 cm. De nestkastjes worden met de opening naar het oosten opgehangen en teminste 2,5 m boven de grond. Een complete werkbeschrijving is uit te printen via:
Cephalophora aromatica 'pineapples' is eenjarig en bloeit met een enorm aantal geelgroene bolletjes. Wanneer je langs de plant strijkt ruik je een lichte ananasgeur. De plant wordt slechts 50 cm hoog en bloeit pas laat in de zomer.
In de griend hebben de mannen van de groenvoorziening weer de afgezaagde takken versnipperd. Tuinders kunnen er voor het doorgaande pad snippers van gebruiken. Met de dikke laag sneeuw zou ik zelf nog even wachten met deze werkzaamheid.
In het voorjaar waren mijn kleinkinderen met hun ouders op het land en terwijl de volwassenen gingen opruimen, hebben de kleintjes beestjes gezocht om deze onder een vergrootglas te bekijken.
Al dagenlang ligt er weer sneeuw waardoor de vogels het moeilijk hebben om voedsel te vinden. We kunnen hen helpen door voederhuisjes met voedsel te plaatsen.
Het kwakkelende weer heeft de meeste sneeuw doen verdwijnen, maar de herinnering aan de schoonheid van een winters landschap en van het vreugdevol samen zijn is bewaard in onze foto's.
Wie heeft de laatste tijd nog foto's gemaakt en wil deze delen met onze bezoekers?
Voor het opzetten van een composthoop heb je een oppervlakte nodig van 2 x 2 vierkante meter. De wanden kunnen met verschillende materialen worden gemaakt: pallets zijn gratis te krijgen, van planken of van gevlochten wilgentenen. Op de bodem van de hoop brengen we eerst een laagje dunne takken, daarop komt een laagje tuinaarde van ongeveer 10 cm, dan een dikke laag tuin- en keukenafval ongeveer 20 cm[zie mijn vorige artikel], vervolgens een dun laagje aarde [10cm] met een beetje kalk. Dit herhalen we net zo lang tot de hoop 1 meter hoog is. Dek dan de hoop af met stro. Na 3-4 maanden keren we de hoop helemaal om. Wat boven ligt komt onder en wat onder was komt boven. Tegelijkertijd ook kalk toevoegen [ 1-2 kg per M3]. Bij zeer droog weer de hoop aangieten. Maak de hoop niet te nat dan gaat de boel verzuren. Na 9 maanden hebben we dan een goed verteerde compost gekregen die we met het omspitten van het land kunnen verwerken.
Laat er een tuin zijn waar de bladeren heel traag vallen, menigmaal hun laatste landingsplaats bepalen, alvorens de aarde te raken waar ze ligt in het verlengde van hun vrije val
Laat het mijn tuin zijn waar de wereld eeuwig blijft haperen tussen zomer en herfst, tussen vallen en opstaan.
Op deze zonnige maar gure dag ben ik toch maar even op het land geweest. Meteen nadat ik het toegangshek voorbij reed viel het me op dat het bijna onbegaanbare modderige pad was schoongemaakt. Ook andere tuinders hebben het pad grenzend aan hun land schoongemaakt. Dit vind ik geweldig en een goed voorbeeld voor de anderen om ook hun steentje bij te dragen.
De griendwerkers hebben ook de bramenstruiken in de berm gemaaid. Het kan dus voorkomen dat er doornige takken op het pad terecht zijn gekomen. Dus enige oplettendheid is wel geboden om lekke banden te voorkomen. Nog beter zou het zijn om de takken te verwijderen.
Zoals te verwachten was waren er weinig tuinders aanwezig. Nadat ik mijn maaltje boerenkool in de fietstas had gedaan, ben ik naar Antonio gegaan, die bezig was andijvie en suikerbrood te oogsten. Hierna was hij van plan om nog een poosje te gaan spitten, maar het idee om lekker warm thuis te zitten trok hem nog meer aan.
Doe de spitskool in een bak, strooi er 1 eetlepel zout over en laat minimaal 15 minuten staan. Druk daarna de spitskool uit in een zeef of vergiet, knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verhit de boter en bak hierin de spitskool 1-2 minuten. Schenk de melk erbij, breng aan de kook en laat 5-7 minuten zachtjes doorkoken, breng op smaak met (zout en) peper en suiker. Giet de melk af en laat de spitskool afkoelen. Kook 4 eieren in 7-8 minuten hard en snijd ze in kleine stukjes. Splits het andere ei en klop het eigeel los (het eiwit wordt in dit recept niet gebruikt). Snijd vierkantjes uit het bladerdeeg, maak van de rest van het deeg een bal. Rol opnieuw uit, zodat je er nog meer vierkantjes uit kunt snijden. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de spitskool met het fijngesneden ei en de dille. Leg in het midden van elk vierkantje deeg wat koolmengsel, vouw het deeg dicht en bestrijk het met wat eigeel. Bak de piroshki's 20 minuten in de oven.
Foto: Ronald en recept: AH.nl Met dank aan Manja Aidinova en Sascha Gertsik voor het recept.
Een gerecht als dit, waarin een kleine hoeveelheid vlees met een rijke smaak is verwerkt, aangevuld met lekkere vleesvervangers zoals paddestoelen, is een voorbeeld van hoe je gemakkelijk wat minder vlees kunt eten, zonder helemaal vegetarisch te eten.
Ingrediënten
100 g bacon
3 eetlepels olijfolie
2 uien, in halve ringen
150 g oesterzwammen, in reepjes
250 g kastanjechampignons, in plakjes
1 teentje knoflook
150 g cashewnoten, gehakt
150 g boerenkool (diepvriesblokjes)
550 g aardappelpuree (koelverse)
Bereiden
Van bacon vetlaagje verwijderen en bacon in reepjes snijden. In droge koekenpan met antiaanbaklaag bacon krokant bakken en uit pan nemen. Ui in olie fruiten. Paddestoelen toevoegen en 5 min. op hoog vuur bakken. Knoflook erboven uitpersen. Bacon en cashewnoten door oesterzwammengsel scheppen en geheel op smaak brengen met zout en peper. Intussen boerenkool in 10 min. verwarmen en in vergiet laten uitlekken. Aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing in magnetron verwarmen. Boerenkool door aardappelpuree roeren, op smaak brengen met zout en peper. Boerenkool over vier borden verdelen en paddestoelmengsel erop leggen.