Er wonen twee motten, in m'n ouwe jas En die twee motten, die wonen d'r pas Je raakt gewoonweg van je stuk Als je het ziet, dat pril geluk Hij vreet m'n hele jas kapot Alleen voor haar, die dot van 'n mot Ik noem haar Charlotte en hem noem ik Bas Die dotten van motten, in m'n ouwe jas
Foto's: Pedro Tekst: Dorus, meer over Tom Manders KLIK HIER via Wikipedia
Vertrek in Gierle centrum richting KP77 in het gezelschap van Luc en Carine (zie deleukefietser en deleukefotograaf). Via de Lilse Bergen en de Achtzalighedenboom naar Vlimmeren.
De Acht Zalighedenboom, die zich nabij de Rollekensberg in de Lilse bossen bevindt, is een pijnboom die oorspronkelijk acht stammen had, maar waarvan één werd afgezaagd. Volgens de verhalen die de ronde doen zouden stropers, om zich te wreken op de boswachter van Wechelderzande, die hen had betrapt, één der stammen hebben afgekapt."
Steeds fietsend langs rustige wegen en wegeltjes naar de grens met Beerse en Oostmalle. De drukke baan Turnhout Oostmalle over en langs 'den Abt' en de 'dobbele pater' naar het kanaal Dessel-Schoten in Sint Jozef Rijkevorsel. Aan de vaart straat vindt u de spiegeltent 'San Severia' waar het lekker vertoeven is voor een natje en een droogje. Langs de Blackheide en Breebos met een ommetje naar de Kolonie in Merksplas richting brug 6 in Beerse. Het smalle maar goed berijdbaar jaagpad brengt ons naar de alom gekende Looypaal met de grens van Beerse-Vosselaar-Turnhout. Via de konijnenberg en het Groothoutenbos terug naar Gierle.
Knooppunten: 77-79-80-81-73-83-84-85-71-30-72-68-69-70-74-Gierle C. Gefietste afstand: 51 km Tips: Lilse Bergen - Achtzalighedenboom - San Severia spiegeltent - Grotenhoutbos - Rooien kapel. Link: De leuke fietser - De leuke fotograaf
Foto's: Pedro Meer info: klik op de foto
Een echte Genuine Antigua bereid met vulkanisch grondwater dat dankzij een constante temperatuur van 30°C het fermentatieproces bevordert. De koffie is een voortreffelijke strictly hard bean met een volle, krachtige smaak en een pittig aroma.
Info: wijncafé de Craeghe
Wat doe je zo al bij dit weer? Niksen, TV-kijken, kaarten, duimen draaien... of tussen de vlagen door spring je op je fiets en na een paar kilometer moet je je reppen om een schuiloord op te zoeken. Gelukkig zijn er nog genoeg cafés en of tavernes om te schuilen. Of je kan natuurlijk ook thuis in je luie zetel een boek lezen. Doe je dat, dan heb ik een hint . Schaf het boek "originele cafés in..." van uw streek aan en je bent gegarandeerd een paar uur zoet. Auteur Bob Hendrickx heeft er werk van gemaakt.
De origineelste cafés in de Vlaanderen, Antwerpen, Brabant & Limburg komen aan bod. Meer dan de moeite waard om je zo een boek aan te schaffen. "Dit boek hoort bij de basisuitrusting van elke wagen, fietstas of rugzak", dit lees je op de achterflap van het 288 tellende boek dat ik bezit...(verschenen eind april) Ga je stappen, fietsen of een autotocht maken, neem het boek zeker mee. Eigenlijk is de waarde van het boek 600 euro... door een gratis tweede consumptie die je krijgt in de meeste cafés... Let wel: drink met mate(n) en blijf nuchter achter het stuur van je wagen, moto of fiets, zelfs bij het wandelen...
Aanvulling op het boek vind je op www.bloggen.be/originelecafes
Info: Uitgave 2007-2008 van het caféboek Foto's: scanning cover en achetrflap Het boek is "in mijn dorp in de Kempen" te verkrijgen in taverne "Den Eik"
Geen weer gewijs om in te fietsen...dus enkele karweitjes opknappen en koffieleuten...
Blue Tawar (Java)
Deze uitstekende koffie wordt geteeld op de oevers van het Jobameer in het Noord-Sumatra, waar de bewoners van oudsher bedreven zijn in de kunst van het koffie winnen. Met deze bonen maakt men een sterke krachtige koffie die heerlijk geurt en geen bitterheid nalaat.
Info: tld-nv.com Foto: Pedro
Ik heb wel een eigen smaak. Ik kies wel mijn eigen kleren. Ik weet niet hoe het komt maar... Ik neem altijd een vriendin of een zus mee om te gaan shoppen. Shoppen om kleren te kopen wel te verstaan...
Een logo hoef ik niet in mijn kleding. Ik knip deze er toch uit als ik thuis kom. Gewoon omdat het labeltje kriebelt...en kriebelende kleding, dat kan ik niet uitstaan. Trouwens welke kledingzaak heeft nog haar eigen kledinglijn?
En nu MOET ik hoognodig op zoek naar nieuwe kleding. Eind september trouwt mijne jongste telg dus nu moet ik er echt 'werk' van maken. Ga ik dus met één van mijn zussen op stap naar 't stad. Zus heeft een goede smaak, ook een goede smaak zal ik maar zeggen. Wie ik meeneem om kleren te kiezen, daarvan weet ik dat ze een goeie smaak hebben. Ik heb ook al gekeken op het blog van 'Madammeke', zo om een idee op te doen wat 'in' is de laatste tijd.
Mijn zus zal het ook wel weten zeker maar die heeft nog steeds maatje 38. Een maat die voor mij al lang verleden tijs is...Een maatje groter is ondertussen wel uitgegroeid tot enkele maten groter. En laat nu juist in dat soort maten de minste keuze zijn...Begrijp je het, het wordt moeilijk, aardsmoeilijk om iets te vinden wat me past en vooral wat me aanstaat. Enfin, ik reken op mijn zus. Ik reken op haar om me over de drempel te trekken, want ik wil er goed uit zien eind september... Troost: P. zegt dat ik er steeds goed uit zie in de kleren van Sarah Pacini...hij meent het nog ook.
Voor diegenen onder ons waarvoor het roeren in je koffie een te groot sportief exploot is, is er hier de zelfroerende koffietas. Onderaan in de tas zit een propellertje dat aan 3000 toeren per minuut draait. Om morsten te voorkomen tijdens het roeren is er bovendien een dekseltje bijgeleverd.
Info en foto: Gizmodo.com
In het uiterste noorden van de provincie Limburg, grenzend aan Nederland, vind je de gemeente Bocholt. Wie Bocholt zegt, denkt meteen aan Bocholter bier. De plaatselijke brouwerij Martens heeft dan ook sinds 1758 haar stempel op de gemeente gedrukt. Hier maakt men het typische sezoensbier. Bier dat tijdens de winter gebrouwd wordt, om s zomers gedronken te worden. Tegenover de brouwerij vind je het grootste brouwerijmuseum van Europa. In dit 4000 m² grote museum bracht brouwer Jan Martens meer dan 700 oude brouwerijtoestellen samen. De Bocholtenaren worden ook wel de torenkruiers genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan de verplaatsing van de toren van de St.-Laurentius kerk in 1910. Omdat de kerk te klein werd voor het groeiend aantal inwoners verplaatsten men de toren 9,4 m.
Sinds de twaalfde eeuw behoorde Neerglabbeek samen met Opglabbeek tot het vorstenlijk domein van de 'Graven van Loon'. Hoewel het na de Franse Revolutie (1789-1799) een zelfstandige gemeente werd zou Neerglabbeek nog tot de 19de eeuw parochiaal onder Opglabbeek ressorteren. De kleine landbouwgemeente, die zelfs geen molen of brouwerij bezat, ligt nog altijd verborgen langs de weg van Gruitrode-Opoeteren. Aan de grens met Opitter bezit het dorp een fraai, heuvelachtig landschap
Qua uitgestrektheid was Gruitrode vroeger de grootste gemeente van het kanton Bree. Met de Oudsberg bezat ze het hoogste punt van Limburg. De geschiedenis van het dorpje was ook van groot belang. De aanwezigheid van een Commanderie van de Duitse orde, afhangkelijk van Alden Biezen, bewijst dat Gruitrode in vroegere tijden in de Kempen een dominerende rol heeft gespeeld. De prachtige kerk dateert van 1428, ze is opgetrokken in stralende laat-Gotiek met gebruik van mergel en zuilen in blauwe arduin.
Boven: de Commanderie in restauratie Rechts: achter het Royerplein the place to be voor een lekkere snack.
Meeuwen is een dorp zonder geschiedenis, gelegen in de even mooie als onvruchtbare vallei van de A-beek. Naast de A-beek zie je nog enkele opgeknapte pittoreske watermolens die nog getuigen van hoe het leven hier vroeger was... heel rustig en armmoedig.
Ellikom zit als een wig tussen de buurgemeenten Bree en Peer. Het is één van de oudste bewoningskernen van de Limburgse kempen. De Sint Harlindis en Relindis parochie is een van de oudste van de streek en dateert vermoedelijk al van de 9de eeuw.
Start: aan het brouwerijmuseum richting kanaal. Aantal kilometer: 50,5 km over een licht glooiend parcours. Verkorting via Meeuwen centrum = 46 km. Knooppunten: 07-11-12-36-31-32- via Meeuwen centrum naar 02-01-06-208-richting 205, na 1 km rechts af naar Bocholt centrum. Gemeenten: Bocholt - Opitter - Neerglabbeek - Gruitrode - Meeuwen - Ellikom - Reppel Bezienswaardigheden: Brouwerijmuseum te Bocholt - natuurreservaat 'de oudsberg' te Meeuwen-Gruitrode - kasteel commanderie te Gruitrode (in restauratie) - watermolens aan de A-beek te Meeuwen.
Info: meeuwen.be Foto's: Pedro
Mechelen verscheen voor het eerst in een nog bestaande oorkonde in het jaar 1008 met de naam Machlines, in de 12de eeuw werd het Machele, Mechgelme in de 14de eeuw en in de 15de eeuw werd het Mechelen. De Mechelaars dragen de bijnaam Maneblussers. Bekende legendarische Mechelaar is Opsinjoorke.
Het Mechels, een wereldtaal...
* Het is nu jullie beurt - Tizanelle * Ik heb je er nog voor gewaarschuwd - Kemmetanogzoegezei * Hij kon er niets aan doen - Akonerniandoen * Ze heeft het niet goed verwerkt - Zissernichoefan * Hij zei het immers ook -Azeigetoemmesoek * Dat had je niet gedacht he? - Daddadenichedachtei * Ze hebben u in de maling genomen - Zemmenaligge * Ze werd het moe - Zewieretbeu * Hij neemt alles mee - Aschaardallesmee * Het is er echt aan te zien - Geziegeterbegotan * Hij praat nonsens -Azeiweerriswazenne * Hij kon er niet opkomen -Akwammerniejoep * Dat is zeer goedkoop - Dasbekanstverniet * Hij heeft het in de gaten - Ajeigetdeur * Je moest eens weten - Gemoestetbegotisweete * Het is haar dagje niet - Zeigetnogalissitte * Een ruitjeshemd - Eukarowemmeke * Kan ik u ergens mee van dienst zijn? - Kannekahellepe ? * Heb je het door? - Eddehetdeur? * Wat had je zoal graag gehad? - Wamoetemme ? * Wat heeft hij gezegd? - Wasseitem ? * Wat doet hij nu weer? - Watoetemnawee? * Wat sta je daar nu te kijken? - Oestaddedana ?
Overgenomen van en opgebiecht aan Freeda's Web-log Foto: Vlag stad Mechelen Tag: Maneblussers - Freeda's weblog - Opsinjoorke
Het begrip 'kerk' - 'kapel' - 'kathedraal': Een kerk is een gebouw waar men kan gaan bidden en waar de mis wordt opgedragen door een geestelijke. Een kathedraal is een kerk waar de leidende geestelijke een bisschop is. Een kapel is een, in het algemeen klein, gebouw of een onderdeel van een groter gebouw, waar men kan bidden of waar een geestelijke 'privé' een mis kan opdragen.
Kathedraal
Vandaag worden 73,5 km onder de wielen geschoven. Van Angoulême naar Servanches. Département Charente, Dronne et Castilloin. Vanaf de bronnen van de Trouve gaat het direct omhoog naar Dirac. Het centrum van Dirac is gelegen op een heuvel. In Ronsenac krijgt Pedro opnieuw een klim voorgeschoteld tot in Montignac-le-Coq. Van hier uit gaat het licht golvend tot Servanches.
Ronsenac is een zeer oud stadje uit de Gallo-Romeinse tijd. De Benedictijneorde vestigde er in de 11de eeuw een prioraat St. Baptiste.
Aan kilometer 52 pedelt Pedro door Aubeterre-sur-Dronne, een historisch en sfeervol stadje. Aubeterre telt twee bijzondere kerken, de Église Mo,olithe St. Jean uit de 12de eeuw die geheel werd uitgehouwen in de bergwand. De kerk St. Jacques met een romaanse façade met rijk bewerkte bogen en kapitelen vol symboliek en 12de eeuws.
Ronsenac
Aubeterre
De rit gaat verder over Bonnes en St. Aulaye met als slot een klim door het bosrijke gebied van Servanches alwaar logies wordt gezocht. Nog 371 km tot St Jean Pied de Port (voet van de Pyreneeën)
PieterVé
Info: St. Jacobs fietsroute van Clemens Sweerman Foto's: diverse bronnen
In de Ethiopische provincie Kaffa vind de arabica koffie boon zijn oorsprong en gaat van hier uit de hele wereld over. De Yirgacheffe koffie uit het district Sidamo staat bekend om zijn frisheid met bergamot en limoen accenten. Deze organische koffie heeft een Max Havelaar keurmerk
Op een hoogte van 2000 meter in de regio Yirgacheffe groeit deze Ethiopische koffie in de wilde natuur. De koffie heeft een delicate en fijne geur, een heldere,frisse en fruitige smaak en een volle body.
Info: Fuegocoffee.nl Foto: Pedro
De toeristische motor van De Haan-Centrum is gesitueerd in één van de mooiste architecturale bouwwerken van de "Concessie" die de Staat in 1889 in erfpacht gaf voor een termijn van 90 jaar. De Haan-Centrum dankt zijn bevalligheid niet alleen aan zijn bouwstijl en -aanleg, het is daarenboven gespaard van hoogbouw, wat deze badplaats een zo eigen ziel verleent.
De weidse polders doen je herademen: als je tijdens heerlijke fietstochtjes, de akkers en de weiden doortrekt. Vlissegem en Klemskerke, schilderachtige dorpjes waar je de landelijke rust gewoon proeft.
...en verder naar Oudenburg, Ettelgem, Stalhille, Bredene, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostduinkerke, Koksijde, Blankenberge, Lissewege, Dudzele, Damme, Knokke, Heist, Zeebrugge, Wenduine...
door polders, langs velden, langs kronkelende beekjes waar de eend, de meerkoet, de reiger het voor het kwekken hebben...over de zeedijk langs terrasjes, kortom genieten van op de fiets.
Terug uit verlof, back home. Een week er tussen uit is niks en vliegt zo om. Ook zonder te vliegen is het snel voorbij gegaan, dat weekje aan onze eigenste kust. 't Is nochtans goed geweest. Zeelucht gaan opsnuiven, goed voor mijn schildklier. En ik ben terug gekomen met een bruine tint, dus zal het wel goed geweest zijn aan onze kust. De kritikasters van: "in België bruint ge niet" en "ge moet naar 't buitenland om een schoon kleurke te krijgen"...je moest het weten. Ik heb het nu ook ontdekt. Al fietsend bruine snoet, décolté, armen en benen krijgen. En nog goed voor de lijn (!?) ook. Maar...ik ben niet verslaafd aan fietsen zoals de Pedro...
Aan zee heb ik dan ook zelf eigenhandig gekookt. En toegegeven, dit doe ik liever op vakantie dan thuis. Thuis 'moet' het...Verse polderpatatten gaan halen, boontjes en andere heerlijke 'groenten uit den hof'. P zegt dat je wanneer je op vakantie bent niet alle dagen hoeft te koken. Je bent nog steeds een slaaf van je zelf vindt hij. Enfin, ik ga daar niet op in en kook lekker ons potje. Toch is dat anders, niets moet alles kan...slaaf of niet maar het is verdomd lekker die eigen bereide maaltijd.
Koffers zeelucht heb ik meegebracht naar huis, neen niet het boek van Hagar Peeters, maar heuse zeelucht. Ik ruik het nog overal. Zeker nu ik volop aan het wassen ben. De geur van algen, de geur van het zand en bovenop het gekrijs van de meeuwen hoor ik ook nog. 't Is net of ik nostalgisch wordt. Zou ik toch verslaafd geraken aan de zee?
Wassen...het lijkt wel dat ik nu even mijn eigen slaaf wordt. Het moet zo snel mogelijk gebeuren die was, droog en strijk want donderdag is het opnieuw werkendag. Allé, een weekje rust en ik herval terug in mijn oude gewoonte. Doet er mij aan denken dat ik ook nog dringend soep MOET koken. Soep om in te vriezen, lekker die zelfgemaakte verse soep...Het MOET, dit MOET, dat MOET...moet, moet... "Moet, niks moet" zegt P dan. Je bent je eigen slaaf op die manier... Mannen hé...wanneer gaan ze het een keer begrijpen?
Deze koffie biedt rijke en evenwichtige smaak. Een licht zure toets en wat vanilleaan zorgen voor een delicaat en zeldzaam aroma. Rond en zacht.
Land van herkomst: Papoea-Nieuw-Guinea ligt gesitueerd in het noorden van Australië. Er wordt een voortreffelijke arabica geproduceerd op grote hoogte. Gedomineerd door omliggende bergketens, onderhevig aan aardbevingen en een hevige vulkanische activiteit, profiteren de koffieplantages in Papoea-Nieuw-Guinea van een warm en vochtig tropisch klimaat van moesson. Dit alles zorgt voor een heel kort oogstseizoen.
Info: Caférichard.nl Foto: Pedro Meer over Papoea-Nieuw-Guinea door op de foto te klikken.
Net terug thuis van een weekje zee en de buren nodigen ons uit voor een barbecue...net nu ik ook volgend bericht in mijn mailbox vond...zou dit er echt zo aan toe gaan?
Het is tijdens deze activiteiten dat men het keukentalent van een echte man herkent . Van zodra de man zich kandidaat stelt voor deze manier van koken, kan je de volgende gang van zaken verwachten :
De Man
1. De man haalt de BBQ en de houtskool boven.
De Vrouw
2. De vrouw kuist de grill. 3. De vrouw gaat naar de kruidenier. 4. De vrouw gaat naar de beenhouwer. 5. De vrouw gaat naar de bakker. 6. De vrouw maakt de groenteschotels klaar. 7. De vrouw maakt de bereiding voor het vlees klaar. 8. De vrouw legt alles mooi op een schotel samen met alle benodigdheden (kruiden etc .). 9. De vrouw brengt de propere grill en de vleesschotel bij de man die naast de BBQ staat en een biertje drinkt.
10. De man legt het vlees op de grill.
11. De vrouw zet de tafel klaar. 12. De vrouw controleert of de groenten gaar zijn. 13. De vrouw maakt het dessert klaar. 14. De vrouw zegt aan de man, die in zijn zetel zit, dat het vlees aan het aanbranden is.
15. De man neemt het bijna aangebrande vlees van de grill en brengt het naar de tafel.
16. De vrouw zorgt voor de groenten op de borden en zet ze op tafel..
17. De man zorgt voor de drank
18. De vrouw ruimt de tafel af en zet de koffie. 19. De vrouw zorgt voor de koffie en het dessert. 20. Na de maaltijd, ruimt de vrouw verder de tafel af. 21. De vrouw doet de afwas en ruimt de keuken op.
22. De man laat de BBQ staan, want de houtskool is nog warm. 23. De man vraagt aan de vrouw of ze niet blij is dat ze vandaag niet moeten koken heeft . 24. De man besluit met een zelfingenomen air dat vrouwen nooit tevreden zijn.
Vetrek en aankomst op de parking aan het station van Poperinge. We nemen hier ook weer het reeds gekende knooppuntensysteem dat ons feilloos in lusvorm rond Poperinge leidt. - Het in 2006 volledig vernieuwd hopmuseum situeert zich in het Stadsschaal-complex waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld, een geslaagd voorbeeld van industriële archeologie. Het bestaande pand werd uitgebreid met een ruim bijgebouw in industriële stijl voor onthaal en tijdelijke tentoonstellingen. In het centrum van de stad ligt KP92 waar we richting KP67 fietsen. Voorbij de Hollebeek houden we even halt aan de Sint Sixtusabdij en fietsen daarna verder naar Westvleteren centrum aan KP72. - Op de flank van de Catsberg, net over de 'Schreve', ontspringt de Vleterbeek die Westvleteren bevloeit. Maar in 1831 zocht nog een ander beekje zijn weg naar Westvleteren: toen trok de prior van het pas gestichte kloooster van de Catsberg met een paar van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Een nieuw Cisterciënzerkloooster was geboren: de Trappistenabdij Sint-Sixtus te Westvleteren. Via Krombeke, het Bardelenbos, het Canadabos en het kasteeldomein 't Couthof waar ooit prinses Mathilde nog speelde, peddelen we verder over Sint-Jan-ter-Biezen naar het Helleketelbos. - Het Helleketelbos tussen Poperinge en Abele is een 41ha groot restant van de vroegere bosgordel tussen Watou en Beselare. Uitbreiding van steden en dorpen, landbouw en 2 wereldoorlogen zorgden voor ontbossing. Het natuurleerpad - 3 km - met begeleidende brochure laat de recreant kennismaken met de uitgebreide inventaris van flora en fauna. - Even verder flirten we met de Franse grens om aan KP87 ter hoogte van Grote O.-L.-Heer terug richting Poperinge te fietsen.
Knooppunten: 92-67-68-70-69-3-72-70-2-66-79-86-85-84-87-88-89-92 Gefietste afstand: 39 km Bezienswaardigheden: Nationaal Hopmuseum - Sint-Sixtusabdij - Helleketelbos -
Info: VVV Poperinge - sintsixtus.be Foto's: toerisme Westhoek Meer over Sint Sixtus en de trappist door op de afbeelding bovenaan te klikken.
De heteluchtballon werd op 4 juni 1783 door Joseph en Jacques Montgolfier uitgevonden. Hun ballon was van doek gemaakt en gevoerd met wit papier. Het papier was bestreken met aluin, als brandwerende laag en het werd bijeengehouden met ongeveer 2000 knopen. De ballon was onbemand en overbrugde een afstand van 2 km.
Foto's: Pedro Info: wikipedia
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)