De heteluchtballon werd op 4 juni 1783 door Joseph en Jacques Montgolfier uitgevonden. Hun ballon was van doek gemaakt en gevoerd met wit papier. Het papier was bestreken met aluin, als brandwerende laag en het werd bijeengehouden met ongeveer 2000 knopen. De ballon was onbemand en overbrugde een afstand van 2 km.
Foto's: Pedro Info: wikipedia
"De pelgrimage naar Compostela is uniek amdat de pelgrim uniek is. De weg is voor iedereen hetzelfde, dezelfde route langs de camino francès, dezelfde stenen, hetzelfde stof...Maar het is omdat iedereen met een eigen persoonlijkheid op weg gaat, dat iedereen de weg ook anders ervaart..." (Martin Kellens)
Deze etappe gaat van Château-Garnier naar Angoulême over een afstand van 84 km. Licht klimmend over Charroux waar het landschap weer meer glooiend wordt met een hellinkje ter afwisseling. Bossen, velden en wijnbouw volgen elkaar op tussen vriendelijke dorpen. Na Messeux volgt een afdaling naar Nanteuil. Verder golvend terrein tot Angoulême.
Na 14 km bereikt Pedro Charroux. In de middeleeuwen de hoofdstad van de 'Marche' streek. Deze historische plaats heeft een grote, verhoogd aangelegde overdekte markt uit de 16de eeuw met een indrukwekkende houtconstructie. Tegenover de markt staat een achthoekige toren van de abdij St. Sauveur uit de 11de eeuw.
de achthoekige toren van Charroux en smalle straatjes in Nanteuil
Nanteuil-en Vallée is een sfeervol gerestaureerd historisch pelgrimsstadje. Het stadje ligt ietwat verscholen in het dal van de Argentor. In 780 werd door Karel de Grote de abdij de Notre Dame gesticht.
Via nog meer 'heilige' dorpjes fietst Pedro klimmend en dalend verder over St. Amant-de Bonnieure, waar de kluizenaar St. Amant vertoefde verder over St. Angeau naar Coulgens, Jauldes en Brie. Via de bronnen van Touvre gaat het richting Angoulême centrum waar pedro hoopt een slaapplaats te vinden.
Cathédrale Saint Pierre en stadszicht van Angoulême.
Het oude, ommuurde stadsdeel ligt op een rotsplateau boven de nieuwere wijken, aan de rivier de Charente. Angoulême, dat in de Romeinse tijd deel uitmaakte van Aquitanië, werd gechristianiseerd door de heiligen Ausone en Cybard (aan de laatste zijn ongeveer twintig kerken in de omgeving gewijd). In de 16de eeuw werd het een door koning Frans I (van het Huis Valois-Angoulême) tot hertogdom verheven gebied, een apanage van prinsen van het koningshuis. De naam van de stad blijft verbonden met die van Marguerite d'Angoulême, de zeer erudiete zuster van Frans I, die er geboren werd en er een deel van haar jeugd doorbracht.
Info: St Jacobs fietsroute deel 2 van Clemens Sweerman. Foto's: diverse
Chocoladeberg... en daarbij natuurlijk een tas heerlijke verse koffie...
Ingrediënten: 125 gr Planta (of andere smeer) 2 dozen madeira (groen) koekjes (de doos moet groen zijn, niet de koekjes) 4 pakjes vanillesuiker 1/2 l vette room (om stijf te kloppen) 100 gr pure chocolade 3 eieren witte chocolade schilfers
Werkwijze: 1. Chocolade smelten met de boter (goed roeren) 2. Eierdooiers toevoegen 3. Eiwit moest al stijf geklopt zijn (heel stijf) en dus ook toevoegen(onder scheppen 4. Room met vanillesuiker stijf kloppen 5. De koekjes met de onderkant in de chocolade doppen (soppen) en op een grote schotel leggen 6. Een laagje (niet te veel) slagroom erover smeren 7. Dan weer gedopte koekjes tot alle koekjes op zijn en een berg maken (geen heuvel) 8. Aan alle kanten de overschot van de slagroom uitsmeren 9. De overschot van het chocolade mengsel erover gieten 10. Eén nacht in kelder of koelkast zetten 11. Voor het opdienen witte chocolade (sneeuw) boven op de berg strooien.
Smakelijk Info S. H. & L. P. Uitvoering: Pedro
De brulkikker duikt nu ook bij ons op, en dat is vooral te wijten aan het uitzetten van larven door vijverliefhebbers. De import van deze larven in Europa is inmiddels verboden, maar het kwaad is al geschied. In Frankrijk en Nederland vormt het dier al hele kolonies, en in Duitsland bestrijden jagers, vissers en natuurbeschermers samen de populatie. De kikker is inmiddels al aangetroffen in het Demerbroeken, in Begijnendijk en in het Webbekomsbroek. Het dier eet waterhoen, kikkers, muizen, kuikens en zelfs jongen van kleine zoogdieren.
Zou het echt zo een veelvraat zijn?
Info: Nieuwsblad.be Foto: kara-inci.nl Meer nieuws door op de Bruller te klikken...
Ooit al koffie uit twee glazen bollen gedronken in een chick eetgelegenheid?
Koffiespecialisten beschouwen deze klassiek Engelse manier van zetten als de beste om smaak en aroma optimaal tot hun recht te laten komen. De glazen behuizing garandeert immers dat niets in aanraking komt met de koffie.
Voor het koffiezetten in de Cona, want zo noemen die bollen, gebruikt men grof gemalen filterkoffie. Er gaat water in de onderste bol en koffie in de bovenste bol, wat ook wel de trechter genoemd wordt. Dan plaatst men er een spiritusbrandertje onder. Er komt dus geen papieren filter of electriciteit aan te pas. Omdat het water gaat koken gaat het via het trechterbuisje (glazen pijpje) omhoog naar de gemalen koffie. Laat de koffie even op smaak komen en doof dan de vlam. Nadat de vlam is gedoofd wordt de koffie door het vacuüm met kracht naar het onderste reservoir gezogen. Heerlijk huiselijke koffie!
Info: The Golden Coffee Box Meer nieuws door op de afbeelding te klikken.
Fietsen om en rond Antwerpen. Van Wommelgem via de ring naar de Linkeroever. Van Sint Anneke naar Zwijndrecht en terug door de fietstunnel. Langs het Kielsbroek en het Nachtegalenpark naar Mortsel, Boechout, Borsbeek en terug naar start.
Middelheim
Molen op Sint Anneke
Het Nachtegalenpark met de parken Vogelenzang, Den Brandt en het Middelheim is goed voor 90 hectare groen net ten zuiden van de Ring. In het park Middelheim kan u het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst bezoeken. Park Vogelenzang met grote grasvelden, een speeltuin en klein dierenpark is een druk bezocht familiepark. Voor historische en moderne thematuinen zoals de Dodoens- en Rubenstuin moet u in Hortiflora zijn. De parken Vogelenzang, Middelheim en Den Brandt waren ooit het bezit van enkele adellijke families. Zij kwamen zich in 'de hoven van plaisantie' ontspannen. Het stadsbestuur kocht de kasteeldomeinen in 1910 en stelde ze open als park.
Kasteel Fruithof
Visvijver Borsbeek
Knooppunten: Start en aankomst Fort van Wommelgem - 15-03-04-40-41-44-46-27-44-41-40-09-10-80-07-05-06-02 Blikvangers: Rivierenhof - Nachtegalenpark - Kielsbroek - Defensieve dijk Zwijndrecht - Sint Anneke - Kasteel Fruithof - Fort Borsbeek. Afstand: 57 km
Info: site Prov. Antwerpen Foto's: antwerpen.be
Op zaterdag 10 juni gingen overal ter wereld mensen naakt op de fiets. Ze wilden daarmee - aldus de website - het fietsen en hun lichaam eren. En tegelijkertijd ook protesteren tegen de afhankelijkheid van de olie. De website geeft alle achtergrondinformatie.
Uit de kleren gaan is nog altijd één van de meest beste manieren om aandacht te trekken. Na naakte anti-G8-demonstranten waren het zaterdag fietsers die tijdens de World Naked Bike Ride op die manier hun boodschap voor het voetlicht probeerden te brengen. De fietsers in onder meer Parijs, Madrid, Washington en Mexico-stad wilden duidelijk maken hoe kwetsbaar fietsers in het verkeer zijn. Ook hekelden ze de wereldwijde afhankelijkheid van olie. De World Naked Bike Ride afficheert zichzelf als 'the craziest, wildest, most insane event of the year'.
Info: www.dag.nl En neen, Pedro was er NIET bij Voor meer info KLIK op de foto.
Antran - Chateau-Garnier over een afstand van 85 km. Antran - Châtellerault - Dissay - Poitiers - Vernon - Auget - Brion - Chateau/Garnier.
"Het enige spoor dat de Jacobsroute in de Franse cultuur heeft achtergelaten, ligt op het terrein van 's lands trots, de gastronomie...coquilles-Saint-Jacques..." **
Na 2,5 km, in Châtellerault, vermijdt men het best de drukke rotonde door richting rivier een oude weg te nemen onder het viaduct. Vanaf hier volgt de fietser het riviertje de Clain weliswaar met enkele klimmetjes bij St. Cyr. Via Dissay fietst hij verder tot Poitiers, stad van kerken. Poitiers is de hoofdstad van het departement Vienne. Ze is het centrum voor agrarische omgeving met gevarieerde industrie en heeft al sinds eeuwen een universiteit. De stad is gebouwd op een heuvel in een bocht van de Clain.
Met een lastige klim uit het dal van de Clain vervolgt de fietser zijn weg naar Vernon en Chiré-les-Bois. Het terrein wordt lichtglooiend en afwisselend met bos, akkers met zonnebloemen, klavervelden en wijnbouw. Hier volgt de fietser de plattelandswegen doorheen de dorpjes... Via Vernon aan km 60, Brion en les Sables, waar de zonnebloemen de fietser kilometers lang volgen, bereiken we via de drukke D100 de slaapplaats Château-Garnier. Een dorp met 660 zielen en gelegen aan de Clain...als we daar maar een bed vinden...
PieterVé
Info: St. Jacobsfietsroute deel 2 van Clerens Sweerman. Foto's: via wikipedia ** Citaat van Paulo Coelho
Paulo is op zoek naar zijn zwaard, het ereteken en magisch symbool dat hij pas in ontvangst mag nemen als hij bewezen heeft dat hij het ook waard is. Hij gaat op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het is de queeste naar zijn eigen falen en redding, een zoektocht naar zelfverwerkelijking. Zijn weg voert niet alleen langs de Jakobsroute, maar ook dwars door de bijbel, vooral door brieven van Paulus.
Voor meer info over Paulo Coelho klik op de foto
"De pelgrimstocht naar Santiago" van Paulo Coelho. Het boek dat iedere Compostelaganger -lees ook Compostelafietser - moet gelezen hebben.
Paulo Coelho (1947) is een bekend hedendaags Braziliaans auteur. In dit boek beschrijft hij een pelgrimstocht van een Braziliaanse man door het noorden van Spanje naar het bekende Santiago de Compostela. Hij is een aanhanger van de Traditie, een mengeling van het Christendom en New Age-achtige opvattingen en rituelen. Tijdens de lange voettocht wordt hij begeleid door een Italiaan die zich Petrus noemt, en die al 'verder' en 'hoger' is in de Traditie. De tocht is niet alleen gericht op zelfontdekking maar ook op het verwerven van allerlei vaardigheden en inzichten om dichter bij de kern van het leven, de agape, de echte liefde te komen. Daartoe moet de pelgrimsreiziger regelmatig bepaalde oefeningen doen en een aantal niet ongevaarlijke activiteiten volbrengen. Het voltooien van de pelgrimage wordt bekroond met het verwerven van een zwaard, dat de Braziliaan pas krijgt wanneer hij zeker weet wat hij ermee gaat doen. Het is geen spannend verhaal, meer een mengelmoes van beschrijvingen van avonturen en beschouwingen.
Eerste druk 1993 - derde druk 1999 - veertiende druk 2006 Oorspronkelijke titel: O Diário de um Mago Vertaling door Harrie Lemmens
Fietsen door bos en heide, dat kan je zeker nog in Noord-Brabant. Net over de grens bij onze Noorderburen vindt men ook nog ongerepte natuur terug. De Lieropseheide, Strabrechtseheide, Rederijkseheide, Molenheide, Luchenseheide, Geeneindseheide, e.a...
Kerk van Leende en hoeve in Sterksel
Met start en aankomst op de parking achter de kerk van Leende, een kleine gemeente met een grote laat Gotische kerk uit 1474, sint Petrus'-Banden. Vanuit het centrum peddelen we richting Kp52. Even verder fietsen we aan de rand van Heeze, naar KP 76 ter hoogte van Geldrop. Hier kan je even tijd nemen om enkele van de 23 rijksmonumenten te bekijken. Verder peddelend langs dreven en kleine gemeenschappen tot Nuenen aan KP70. In Nuenen heeft Vincent Van Gogh een standbeeld in het park. Hij woonde in Nuenen van 1883 tot 1885. Vervolgens fietsen we door de Geeneindseheid naar Stiphout om vervolgens af te zakken naar Mierlo. Hier rijden we langs de rand van de Luchenseheide en door het centrum van Mierlo naar KP86. Twee kilometer verder wacht ons 10km fietsplezier door de Strabrechtseheide.
Strabrechtseheide
Strabrechtseheide
Na het vogelspotten, luisteren, gluren en opsnuiven van de pure natuur fietsen we naar Sterksel om van daar uit terug te keren naar Leende.
Molen van Mierlo
Eetgelegenheid in Mierlo
Kaart: netwerk Noord-Brabant Knooppunten: 52-50-76-27-77-75-69-70-62-82-83-86-87-88-96-97-61-51 en verder naar Leende centrum. Afgelegde kilometers: 56 Parcours: vlak, afwisselend dorpjes en natuurgebieden, bos en hei.
KLIK op onderstaande LINKS voor meer info. Rijksmonumenetn Geldrop Strabrechtseheide Bezienswaardigheden van Mierlo Foto's: Pedro
Ik heb iets geleerd. Ik wist zelfs niet dat ik HET was. Maar ja wetenschappelijk gezien ben ik een LURKER. Wat dat is een lurker?
Ik ga op aanraden van de Pedro nog al een keer surfend door allerhande blogs. Ik moet zeggen dat ik veel bullshit tegen kom maar ook leuke, minder leuke en interessante weblogs. Wat leuk en interessant is zal ook wel afhangen van de persoonlijke smaak zeker. Ik doe dat surfen van teennaartander naar verluid al lurkend...
Ik kijk naar en lees op een blog zonder een reactie na te laten. Je weet wel, hier onderaan het log staat "reageer", en het is dan de bedoeling dat je een reactie plaatst. En dat lieve lezers en lezeressen doe ik dus niet, nooit, nada. En dat lieve bezoekers en bezoeksters noemt men dus lurken. Een lurker is dus iemand die op weblogs, forums, dagboeken, reacties, chatrooms en andere nieuwsgroepen alleen meeleest zonder zelf iets bij te dragen. Het is dus een gluurder bij wijze van spreken...
Er bestaan naar het schijnt een aantal groepen binnen het geheel van de lurkers. Zo heb je de geheelonthouder, iemand die dus nooit iets toevoegt. De tweede is iemand die zo heel af en toe iets neerschrijft en de laatste groep is die bij zijn/haar favoriete blogs iets toevoegt en bij andere dus weer niet.
Weet je, ik heb me voorgenomen om mij te ontlurken. Dus vanaf nu ga ik bij een bezoekje aan een blog een reactie meegeven. Ben jij zelf een lurker of lurkster? Ontlurk je dan spoedig en wees welkom bij de familie van de ontlurkenden...
Weet je niet of je een lurker bent? Kijk eens diep in je binnenste. Heb je ooit al gereageerd op een artikel van dit weblog? Neen, wel dan ben je een lurker... Schrijf vrij en ongezouten uw mening, ja ook hier onderaan dit log, dan ben je vanaf nu ontlurkt!
Lewiske
Ik zou het lurken eerder loeren noemen. Ik vind 'lurken' zo een vies woord. Lurken in de betekenis van: al slurpend drinken of al slurpend soep eten bestaat toch ook hé.
Tijdens laatste fietstocht door en door nat geworden. (wie gaat er nu in regen fietsen?) Stop gemaakt in Mierlo en daar "de Koffer" ingedoken voor een koffiepauze...
Foto's: Pedro Tag: MIERLO Meer info over "de Koffer" KLIK op de foto.
In de nacht van 18 op 19 mei werd aan het op- en afrittencomplex van de E34 Gierle/Beerse een fietsbrug geplaatst. Deze kolossale vooraf gemonteerde fietsbrug weegt 130 ton.
Samen met de nieuwe rotondes en de fietstunnels heeft de fietser hier een veilige oversteek aan de drukke weg Gierle-Beerse. Hier wordt het fiets- en autoverkeer volledig gescheiden...
Nu de fietsbrug volledig klaar is, is er fietsplezier en vooral fietsveiligheid aan dit drukke punt.
Verslaafd aan koffie? Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze niet zonder koffie kunnen. Maar koffiedrinken is alleen een prettige gewoonte. Aan koffie zelf kunt u namelijk niet verslaafd raken.
Info: Koffieengezondheid.nl Foto: Illy.com Voor meer over koffie en gezondheid KLIK op de foto.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)